Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
animals

#4451 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote:
Pa znam da ti ne pratis muziku, pa ne znas na sta asocira.. :D
i gdje sam ja pomenuo zivotinje :-)
Ma sve je u redu, samo mi je bilo simpaticno da si se ti sa takvim nadimkom nadovezao na pricu o zivotinjama. :wink:
Ma nisam na tu pricu..ja sam samo pokusao objasniti da je jako tesko biti covjek..
malo ljudi to uspije..
zene nikada :D ovo sa zenama je mala sala :D
sigh

#4452 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

kerima1 wrote:
sigh wrote:
kerima1 wrote: Kako mislis ljudi zivotinje?
Pa da su ljudi zivotinje, bukvalno dio zivotinjskog svijeta. Nista vise ni manje.
Ovo mozes dokazati,cime?
Ima jedna naucna teorija, zove se evolucija, mozes i malo guglati o tome da ne duljimo previse. Cak je toliko dobro smisljena i potkrepljena dokazima, cinjenicama da mozes ici nekoliko hiljada godina unazad i pronaci zajednickog pretka covjeka i nekih drugih zivotinjskih vrsta. Mozes se ti ufuravati da su ljudi nesto bas posebno ali neces vjerovati da ima vrsta od kojih cak ljudi mogu uciti dobrotu a poneke vrste cak nas mogu pobijediti u nekim testovima intelegencije. :wink:
apsidejzi

#4453 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

fatamorgana wrote:
NIN wrote:...zato sto je jednom malom covjeku ona super dobrodosla stvar da se identifikuje s necim vecim od njega.

Inace, mali ljudi se poistovjecuju s velikim stvarima, vecinom pogresno, jer su mali, jel'... :D
Jeste, oni što tekbire na sav glas, busaju se u prsa, galame, k'o da će oni sad time postati veliki, i meni je to zapravo djetinjastvo te govori o tome kako čovjek osjeća u sebi koliko je zapravo mali ....
Mislis ove :lol: :lol: :lol:

kerima1

#4454 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

animals wrote:
Towelie wrote:
Pa znam da ti ne pratis muziku, pa ne znas na sta asocira.. :D
i gdje sam ja pomenuo zivotinje :-)
Ma sve je u redu, samo mi je bilo simpaticno da si se ti sa takvim nadimkom nadovezao na pricu o zivotinjama. :wink:
Ma nisam na tu pricu..ja sam samo pokusao objasniti da je jako tesko biti covjek..
malo ljudi to uspije..
zene nikada :D ovo sa zenama je mala sala :D
Animals goni se :oops:
:D
animals

#4455 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

kerima1 wrote: Ma sve je u redu, samo mi je bilo simpaticno da si se ti sa takvim nadimkom nadovezao na pricu o zivotinjama. :wink:
malo ljudi to uspije..
zene nikada :D ovo sa zenama je mala sala :D[/quote]
Animals goni se :oops:
:D[/quote]

Pa sta sam pogresno napisao :D
fatamorgana

#4456 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
fatamorgana wrote:
NIN wrote:...zato sto je jednom malom covjeku ona super dobrodosla stvar da se identifikuje s necim vecim od njega.

Inace, mali ljudi se poistovjecuju s velikim stvarima, vecinom pogresno, jer su mali, jel'... :D
Jeste, oni što tekbire na sav glas, busaju se u prsa, galame, k'o da će oni sad time postati veliki, i meni je to zapravo djetinjastvo te govori o tome kako čovjek osjeća u sebi koliko je zapravo mali ....
Mislis ove :lol: :lol: :lol:

Rođak il' komšija? :lol:
NIN

#4457 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

kerima1 wrote:
sigh wrote:
Pa da su ljudi zivotinje, bukvalno dio zivotinjskog svijeta. Nista vise ni manje.
Ovo mozes dokazati,cime?
Pa biologijim u osnovnoj! :D
kerima1

#4458 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

Pa da su ljudi zivotinje, bukvalno dio zivotinjskog svijeta. Nista vise ni manje.[/quote]
Ovo mozes dokazati,cime?[/quote]

Pa biologijim u osnovnoj! :D[/quote]
Majmuni kako vidimo su ostali majmuni :)
NIN

#4459 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

kerima1 wrote:Majmuni kako vidimo su ostali majmuni :)
jesu, i ostace!

... nemoremo se skontat, dzaba je...! :D

odoh i ja lec, kasno je... :evil:
apsidejzi

#4460 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

fatamorgana wrote:
Rođak il' komšija? :lol:
Ja. Glavom i bradom. :)
nemezis

#4461 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Dexx1 wrote:
nemezis wrote: Možeš li ovo pojasniti? Gdje piše "koji jedni druge"? Gdje piše da se ne stupa "sa onima koji..."? Gdje piše da se radi o nekim budućim savezima? Je li ovaj prevod tačan?

"O you who believe! Do not take Jews and Christians as your patrons. They are patrons of their own people. He among you who will turn to them for patronage is one of them. Verily Allah guides not a people unjust."
U prvom delu ajeta stoji da se ne uzimaju Jevreji i hriscani za prijatelje i saveznike.
Doslovna interpretacija nije u skladu sa kompletnim Kuranom, jer u njemu imaju ajeti kojima se, npr, dozvoljava vencavanje njihovih zena (samim tim i prijateljovanje sa njima), govori se da medju ehlulkitabijama ima vjernika (a vjernici su prijatelji jedni drugima), pravednika, da ima kategorija od njih koji vole muslimane i koji ce biti nagradjeni itd.

Dalje se kaze koje to Jevreje i hriscane: "ba'duhum ewlijau ba'd" - dio njih je prijatelj drugom dijelu, jedni drugima su oni prijatelji - odnosno DIO Jevreja je prijatelj i zastitnik DIJELU hriscana. I ukoliko vi, o vjernici u Kuran, uzmete TE LJUDE za svoje zastitnike i prijatelje - bicete kao i oni i bicete njihovi.

Jevreji i hriscani koji prijateljuju i stite jedni druge danas su okupljeni oko jedne, CIONISTICKE ideje. Mainstream Jevreji i hirscani bas i ne mirisu jedni druge.

Ovo tumacenje je prihvatljivije i sa Kuranom kompatabilnije od onog koji protinju ovi cafiri po forumu - tipa da Kuran naredjuje muslimanima zatvaranje, apatrhejd i lose odnose sa drugim vjerama i od onog koji protinju ISISevci - kao opravdanje da roknu svoje neistomisljenike.
Kao reakciju na tvrdnje da musliman ne uzima jevreja za prijatelja, doktor nudi prevod koji sam ja postavio gdje se kaze da se za zaštitnika ne uzimaju jevreji hriscani i da su oni zaštitnici svom narodu. Njegovo tumačenje nije u skladu sa tvojim. Dalje, ni u jednom prevodu se ne ograničavaju jevreji i hrišćani na "one koji..." nego se samo kaze jevreje i hrišćane.
apsidejzi

#4462 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

"One koji" se uzima iz konteksta osim ako imas vehabijsku formalisticko bukvalisticku metodologiju. U tom slucaju uzmas tacno ono sto pise i onda nemas pojma kako objasniti situaciju da je dozvoljeno ozeniti krscanku na primjer. Ozenis je i kazes: zeno, mozes mi biti zena ali ne i bliski prijatelj jer tako pise u Kur'anu. Takvu metodologiju koriste i oni jadnici sto kolju siluju i ubijaju u moje ime.
5 0 5

#4463 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

apsidejzi wrote:Takvu metodologiju koriste i oni jadnici sto kolju siluju i ubijaju u moje ime.
ko ubija u tvoje ime?
nemezis

#4464 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

apsidejzi wrote:"One koji" se uzima iz konteksta osim ako imas vehabijsku formalisticko bukvalisticku metodologiju. U tom slucaju uzmas tacno ono sto pise i onda nemas pojma kako objasniti situaciju da je dozvoljeno ozeniti krscanku na primjer. Ozenis je i kazes: zeno, mozes mi biti zena ali ne i bliski prijatelj jer tako pise u Kur'anu. Takvu metodologiju koriste i oni jadnici sto kolju siluju i ubijaju u moje ime.
Ti očito ne čitaš pažljivo. Kakvu bolan metodologiji ja koristim? Jesi ti normalan? Pročitaj ajet ponovo. Da ti nacrtam: nije isto reći "ne uzimaj za (bilo sta) jevreje. Oni su (ovakvi ili onakvi)" i "ne uzimaj za (bilo sta) jevreje koji su (ovakvi ili onakvi)". Ne ubacuj stvari koje nisu povezane. Oženiti kršćansku nema veze sa ovime.
Towelie

#4465 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

nemezis wrote:
apsidejzi wrote:"One koji" se uzima iz konteksta osim ako imas vehabijsku formalisticko bukvalisticku metodologiju. U tom slucaju uzmas tacno ono sto pise i onda nemas pojma kako objasniti situaciju da je dozvoljeno ozeniti krscanku na primjer. Ozenis je i kazes: zeno, mozes mi biti zena ali ne i bliski prijatelj jer tako pise u Kur'anu. Takvu metodologiju koriste i oni jadnici sto kolju siluju i ubijaju u moje ime.
Ti očito ne čitaš pažljivo. Kakvu bolan metodologiji ja koristim? Jesi ti normalan? Pročitaj ajet ponovo. Da ti nacrtam: nije isto reći "ne uzimaj za (bilo sta) jevreje. Oni su (ovakvi ili onakvi)" i "ne uzimaj za (bilo sta) jevreje koji su (ovakvi ili onakvi)". Ne ubacuj stvari koje nisu povezane. Oženiti kršćansku nema veze sa ovime.
Tako je to kad se ajeti uzimaju za tumaciti samostalno i van konteksta, te bez znanja o njohovom tefsiru
In his Tafsir, (Qur’an exegesis) Imam Ibn Kathir has mentioned that some scholars say that this verse (i.e. the one you referred to) was revealed after the Battle of Uhud when Muslims had a set back. At that time, a Muslim from Madinah said, "I am going to live with Jews so I shall be safe in case another attack comes on Madinah." And another person said, "I am going to live with Christians so I shall be safe in case another attack comes on Madinah." So Allah revealed this verse reminding the believers that they should not seek the protection from others, but should protect each other. (See Ibn Kathir, Al-Tafsir, vol. 2, p. 68)
I ovo je takodje vazno za pomenuti
Islam teaches us that we should be friendly to all people. Islam teaches us that we should deal even with our enemies with justice and fairness. Allah says in the Qur'an in the beginning of the same Surat Al-Ma’dah: [O you who believe! Stand out firmly for Allah as witnesses to fair dealings and let not the hatred of others to you make you swerve to wrong and depart from justice. Be just, that is next to piety. Fear Allah, indeed Allah is well-acquainted with all that you do.] (Al-Ma’dah 5 :8)

In another place in the Qur'an, Allah Almighty says:

[Allah forbids you not with regard to those who fight you not for your faith, nor drive you out of your homes, from dealing kindly and justly with them. For Allah loves those who are just. Allah only forbids you with regard to those who fight you for your faith, and drive you out of your homes and support others in driving you out, from turning to them for protection (or taking them as wali). Those who seek their protection they are indeed wrong- doers.] (Al-Mumtahinah 60: 8-9)

Moreover, Allah Almighty has described Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) as "a mercy" to the worlds. He was a sign of Allah's Mercy to all, Muslims as well as non-Muslims. In his kindness and fair treatment he did not make any difference between the believers and non-believers. He was kind to the pagans of Makkah and fought them only when they fought him. He made treaties with the Jews of Madinah and honored the treaties until they broke them.

He (peace and blessings be upon him) is reported to have received the Christians of Najran with kindness in his Masjid in Madinah. They argued with him about Islam, but he returned them with honor and respect. There are many examples from his life that show that he was the friendliest person to all people.
NIN

#4466 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Pazi, to je isto kao kad bi se dvije curke prepirale i jedna negirala svoje srodstvo sa ostalima i svog taksonomskog reda govoreci kako to da su kokoske ostale kokoske, a mi evoluirale u curke. Naime, i kokoske i curke spadaju u red kokosaka unutar razreda ptica. Tako i mi, dakle ljudi, spadamo u red primata i svaka vrsta ima svoj evolutivni tok pa danas imamo vise vrsta majmuna - cimpanze, gorile, ljude, gibone, orangutane, ...

Recimo, dvije cimpanze imaju slican dijalog kao ti i ja i jedan tvrdi kako smo evoluirali u to sto smo, a drugi negira evoluciju i srodnost s ljudima iz reda primata govoreci, kako to da su oni ostali majmuni, a mi cimpanze.

Kontas li sad?

Nego, taksonomska podjela zivog svijeta se uci u osnovnoj skoli i u svakom udzbeniku biologije, svugdje na planeti se navodi da su ljudi sastavni dio zivotinjskog carstva jer smo u razredu sisara, sto je i vise nego ocigledno, i pripadamo redu primata, sto je takodjer ocigledno - kao sto vec spomenuh, ljudi i cimpanze mnogo vise slice jedni drugima od, recimo, kokosaka i curki pa ih ti opet lakse dovodis u vezu nego sebe i cimpanze.
broj dva

#4467 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by broj dva »

kerima1 wrote:
sigh wrote:
Ovo mozes dokazati,cime?
---------
Pa nismo biljke ili roboti,sta bi bili ako ne zivotinje ?
Kompleksne, napredne, inteligentne zivotinje ali ipak zivotinje.
I nema u tome nista lose.
Chagalj

#4468 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

NIN wrote:
Pazi, to je isto kao kad bi se dvije curke prepirale i jedna negirala svoje srodstvo sa ostalima i svog taksonomskog reda govoreci kako to da su kokoske ostale kokoske, a mi evoluirale u curke. Naime, i kokoske i curke spadaju u red kokosaka unutar razreda ptica. Tako i mi, dakle ljudi, spadamo u red primata i svaka vrsta ima svoj evolutivni tok pa danas imamo vise vrsta majmuna - cimpanze, gorile, ljude, gibone, orangutane, ...

Recimo, dvije cimpanze imaju slican dijalog kao ti i ja i jedan tvrdi kako smo evoluirali u to sto smo, a drugi negira evoluciju i srodnost s ljudima iz reda primata govoreci, kako to da su oni ostali majmuni, a mi cimpanze.

Kontas li sad?

Nego, taksonomska podjela zivog svijeta se uci u osnovnoj skoli i u svakom udzbeniku biologije, svugdje na planeti se navodi da su ljudi sastavni dio zivotinjskog carstva jer smo u razredu sisara, sto je i vise nego ocigledno, i pripadamo redu primata, sto je takodjer ocigledno - kao sto vec spomenuh, ljudi i cimpanze mnogo vise slice jedni drugima od, recimo, kokosaka i curki pa ih ti opet lakse dovodis u vezu nego sebe i cimpanze.
de nam objasni kako evolvirase oni motori sa propellama , roboti koji hodaju na dvije noge i nose terete stim sto su imaju nesto poput re-route kao u GPS ukoliko se mora ici drugim putem, ili kopiatorske masine koje kopiraju DNA i RNA, ili recimo ATP synthese motor?
Chagalj

#4469 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

broj dva wrote:---------
sta ateizam ucini od covjeka, da ga spusti na nivo zivotinje :-)

kad bi te u gradu sreo i rekao ti na glas , "Hej ba gdje si ti zivotinjo...sta ima kod tebe" nelagdno bi ti bilo da te neko zove zivotinjom, ali ovako na suho upakovano u evoluciju i ateizam nema problema se zvati zivotinjama :lol:
Chagalj

#4470 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

5 0 5 wrote:
Chagalj wrote:
oni nemogu da shvate da je muhammed dobivao informacije od Boga preko andjela Dzibrila o buducnosti i nama to prenio a mi to ovih godina vidim sve vise i vise

govor obuce i ostalih predmeta
Muhammed rekao:
„To je jedan od predznaka Sudnjeg dana, i uskoro će doći vrijeme da će čovjek izići iz svoje kuće. pa prije nego se vrati kući, njegova obuća i njegov bič će ga obavijestiti o tome šta su njegovi ukućani poslije njega uradili." (Ahmed)

pa onda vidimo pricajuce cipele

google uradio obucu koja govori

da nepricam o masa drugih stvari sto je muhamed najavio

Allahov Poslanik, salllallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nastupice pred kraj Svijeta/dunjaluka propadanje u zemlju, bacanje (padanje) kamenja sa nebesa i pretvaranje ljudskih likova u zivotinjske.
- A kad ce to biti o Allahov Poslanice ?- upitase.
- Kada se pojave muzicki instrumenti i pjevacice - odgovori on
."

Guatemala
Image

Image

u Njemackoj u gradu Schmalkalden , duboko 20 matara, siroko 40 matara
Image

bacanje (padanje) kamenja sa nebesa

i pretvaranje ljudskih likova u zivotinjske.
Image

Image

Visoke gradjevine predznak Sudnjeg dana

o predznacima Sudnjeg dana ,između ostalog rekao: ''...i kad vidiš gole i bose goniče ovaca kako se natječu u izgradnji visokih građevina...'' (Muslim. br. 10, a vrlo slično i Buhari, br. 50, obojica od Ebu Hurejre, r.a.) .....

dubai sada
Image

dubai 1950
Image

cagalj, mozes li mi reci molim te, sta te je motiviralo da sklopis ove slike i citate skupa?
sta me motiviralo , ma daj zezas li se :D

cuj sta me motiviralo, moja vjera eto sta, jedan od dijelova moje vjere islama, jeste i to o nagovjestajima o buducim dogadjajima, ili bolje reci Predznaci Sudnjeg dana.

Pitas me sta me motiviralo, umjesto da se zapitas a kako je taj pustinjski covjek Muhammed mogao znati ove stvari koje mi vidimo svojim ocima danas ali ipak smo slijepi na njih i ne obaziremo se na to.
5 0 5

#4471 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Chagalj wrote: sta me motiviralo , ma daj zezas li se :D

cuj sta me motiviralo, moja vjera eto sta, jedan od dijelova moje vjere islama, jeste i to o nagovjestajima o buducim dogadjajima, ili bolje reci Predznaci Sudnjeg dana.

Pitas me sta me motiviralo, umjesto da se zapitas a kako je taj pustinjski covjek Muhammed mogao znati ove stvari koje mi vidimo svojim ocima danas ali ipak smo slijepi na njih i ne obaziremo se na to.
vjera te motivirala. dobro cagalje. hvala na odgovoru. kad si vec tu, mozes li mi odgovoriti na jos jedno pitanje? vjerujes li ti u multiverse?
Chagalj

#4472 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Kao da je poslanik opisao stanje sadasnje Bosne i ostatak svijeta

Abdullah b. Abbas r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet biti u ljudskom obliku ali će im srca biti šejtanska srca, poput srca pustinjskih vukova u kojima nema ni malo milosti. Ubijaće, ne libe se da počine zlo. Ako ih budeš slijedio - prevariće te, kada se od njih odbiješ - ogovaraće te, kada zbore s tobom – lagaće te, ako se osloniš na njih – iznevjeriće te. Djeca su im bezobrazna, a omladina devijantna! Njihovi stari neće naređivati dobro i neće odvraćati od zla! Ponositi se njima je pravo poniženje; tražiti im nešto je pravo siromaštvo. Onaj ko bude blag prema njima je zalutao, a onaj ko tada bude dobro naređivao biće sumnjiv! Vjernik među njima će biti potlačen. Sunnet će za njih biti bid'at, a bid'at sunnet. Kada se to desi njima će vladati najgori od njih, tako da se neće biti odazvano na dovu pa makar je i najbolji među njima učio!“ (Tergib vel-Terhib, Kavamus-Sunne Asbehani, br.230.)

Podizanje nebodera u Mekki

Mekka je u doba Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, imala sasvim mali broj stanovnika i sitnih građevina, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao da će doći vrijeme kada će se graditi ogromni objekti koji će nadmašivati planine Mekke.
Ibn Šejbe bilježi od Ja'le ibn 'Ataa koji prenosi od svoga oca da je rekao: "Držao sam uzda od jahalice Abdullaha ibn Amra kada je rekao: "Kakvi ćete vi biti kada porušite Kabu, ne ostavljajući ni kamen na kamenu?" Rekli smo: "A mi u Islamu?" Pa je potvrdio: "A vi u Islamu!"
"I potom šta?" - upitali smo, pa je odgovorio: "Potom će se izgraditi ljepša nego je bila, pa kada vidite da se u Mekki kopaju kanali (Bilježe Ibn Šejbe i El-Ezreki u Akhbaru Mekke, predaja je dobra i ima mnoge lance prenosilaca), i vidite građevine koje nadvisuju vrhove planina, znajte da vam se Čas sasvim približio
." (Ovako navodi Ibn el-Esir i Ibn Menzur)

Kanali su ustvari tuneli koji se prave ispod zemlje i planina, kao i ogromne cijevi kojima se usmjerava tok Zemzema.

Izvor: "Kraj svijeta"

Autor: Dr. Muhammad Abdurrahman Al-Arifi

neboderi nadvisuju vrhove planina u Mekki
Image
Chagalj

#4473 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

5 0 5 wrote:
Chagalj wrote: sta me motiviralo , ma daj zezas li se :D

vjera te motivirala. dobro cagalje. hvala na odgovoru. kad si vec tu, mozes li mi odgovoriti na jos jedno pitanje? vjerujes li ti u multiverse?
vjerujem jer je Bog o tome pricao u Kuranu, da postoje univerzumi u slojevima, a evo vidim i ovi moderni naucnici su poceli sad da vjeruju da postoji vise univerzuma.
broj dva

#4474 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by broj dva »

Chagalj wrote:
broj dva wrote:---------
sta ateizam ucini od covjeka, da ga spusti na nivo zivotinje :-)

kad bi te u gradu sreo i rekao ti na glas , "Hej ba gdje si ti zivotinjo...sta ima kod tebe" nelagdno bi ti bilo da te neko zove zivotinjom, ali ovako na suho upakovano u evoluciju i ateizam nema problema se zvati zivotinjama :lol:
-------------
Ma da, podjebavanje na ulici je razlog iz kojeg nismo i ne mozemo biti zivotinje.
A sta smo onda ? Nemoj reci da smo "ljudi", jer tvrdim da su ljudi zivotinje.
Ne u smislu "covjek je covjeku vuk" nego u bioloskom i evolucionom smislu.
nemezis

#4475 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
nemezis wrote:
Tako je to kad se ajeti uzimaju za tumaciti samostalno i van konteksta, te bez znanja o njohovom tefsiru
In his Tafsir, (Qur’an exegesis) Imam Ibn Kathir has mentioned that some scholars say that this verse (i.e. the one you referred to) was revealed after the Battle of Uhud when Muslims had a set back. At that time, a Muslim from Madinah said, "I am going to live with Jews so I shall be safe in case another attack comes on Madinah." And another person said, "I am going to live with Christians so I shall be safe in case another attack comes on Madinah." So Allah revealed this verse reminding the believers that they should not seek the protection from others, but should protect each other. (See Ibn Kathir, Al-Tafsir, vol. 2, p. 68)
I ovo je takodje vazno za pomenuti
Islam teaches us that we should be friendly to all people. Islam teaches us that we should deal even with our enemies with justice and fairness. Allah says in the Qur'an in the beginning of the same Surat Al-Ma’dah: [O you who believe! Stand out firmly for Allah as witnesses to fair dealings and let not the hatred of others to you make you swerve to wrong and depart from justice. Be just, that is next to piety. Fear Allah, indeed Allah is well-acquainted with all that you do.] (Al-Ma’dah 5 :8)

In another place in the Qur'an, Allah Almighty says:

[Allah forbids you not with regard to those who fight you not for your faith, nor drive you out of your homes, from dealing kindly and justly with them. For Allah loves those who are just. Allah only forbids you with regard to those who fight you for your faith, and drive you out of your homes and support others in driving you out, from turning to them for protection (or taking them as wali). Those who seek their protection they are indeed wrong- doers.] (Al-Mumtahinah 60: 8-9)

Moreover, Allah Almighty has described Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) as "a mercy" to the worlds. He was a sign of Allah's Mercy to all, Muslims as well as non-Muslims. In his kindness and fair treatment he did not make any difference between the believers and non-believers. He was kind to the pagans of Makkah and fought them only when they fought him. He made treaties with the Jews of Madinah and honored the treaties until they broke them.

He (peace and blessings be upon him) is reported to have received the Christians of Najran with kindness in his Masjid in Madinah. They argued with him about Islam, but he returned them with honor and respect. There are many examples from his life that show that he was the friendliest person to all people.
Pa sta je sad sporno ono što sam ja rekao? Molim te, odgovori precizno na ovo pitanje.

Druga stvar, je li hoćeš da kažeš da taj ajet ne vrijedi više?
Locked