tempuser wrote:milojicabrzi wrote:Lista čekanja za golfa nakon narudžbe, bila je jako velika, pa se moralo čekati mislim preko 1 godine, na isporuku automobila.
Ovi stari godinu dana, plaćani su kao novi, ili koju bobu više, za onog ko je htio auto po sistemu sad i odmah.
Jako su ih puno kupovali u Sloveniji, pa su neki sarajevski gelipteri, koji su mogli preko veze dobiti auto, kupovali nove, vozali godinu dana, pa prodavali po cijeni novog Ili skuplje i sve tako ukrug
Interesantno mi je da su npr. Renault 4 I Citroen Diyane, bili jeftiniji od Stojadina.
Merecedes i BMW uredno bili oko 45-50 hiljada maraka, ali mislim da su tu dadžbine bile više od pola cijene

W123 200D je u DE bio 20.000 DEM, u Yu je bio 60.000 DEM. Doduse davanja su rapidno rasla sa povecanjem zapremine motora. Zato su za Yu trziste postojali veliki auti sa smjenim motorima tipa Renault 21 sa 1,4 motorom ili Audi 100 C3 1,8. I mog BMW-a su smatrali Yu modelom, medjutim on se zapreminom odnosno motrom nije razlikovao od 316 ili 316i, samo je imao manji karburator u snagu.
Koliko mene pamcenje sluzi, kubikaza je kod uvoza odredjivala dadzbine...
<1.600 ccm
1.601-2.000 ccm
>2.000 ccm
Ne sjecam se tacno %, ali po ovim gore "razredima", dodatne dadzbine na osnovnu cijenu u devizama su bile, cini mi se: cca. 40%, 70% i skoro 100%... Pricam o periodu '85-'90/'91...
Posto me vazda BMW interesovao, a u ta doba je vec "kockica" bila na cesti, E30, model 316 (karburator) je samo u SFRJ i grckoj zaista bio 1.600, jer su i Grci imali isto sranje na toj kubikazi. Evropa je 316 imala kao 1.800 karburator, a vec 318i je bio sto i ime kaze bez karburatora...
E21 prije njega je imao u oznakama i 315 kao i 316, dakle karburatore, ali ne znam kako im je tacno isla zapremina, tj. jel stvarno 315 bio 1.500 ccm...
Edit: Sad potrazih ovo sto je Goran rekao. 315 jeste imao isti 1.600 motor, sa manjim karburatorom zbog bolje potrosnje...