Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Santic_Aleksa

#4451 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Santic_Aleksa »

Vi bi i tabute ukinuli jer su novotarija. :run:
Seyfo

#4452 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Seyfo »

Novi sam na temi, ako može ko zna da prokomentariše odnos Islama prema novogodišnjoj jelci, Djeda Mrazu (ne Božićnjaku), Snješku Bijeliću i ukrasima. Ako sve to imamo iz tradicije, što su radili i naši roditelji, može li se sve to jednostavno razdvojiti od religije?
mali jomu

#4453 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

sve Bogovska raja..... sa Poslanicima i Resulom na kahvi svaki dan
ExNihilo

#4454 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ExNihilo »

MarlboroGold wrote:
ExNihilo wrote:Pa sam tevhid nije propisan, a kamoli hereza kruga. :D
:lol:

Nisam znao za tevhid, a za drugo sam pretpostavio da je teška glupost. Zašto se onda održava nije mi jasno? Dodatni način zarade za preduzeće IZ?
Ako je novotarija oni bi prvi trebali reći narodu da se to ne bi trebalo provoditi/održavati... što je gotovo pa nemoguća misija :D
Tradicija koju je IZ uspješno monetizirala. Dakle, nije IZ izmislila tevhid da bi zaradila, ali jeste kapitalizirala tradiciju.

Stav prema tevhidu (i drugim sličnim pitanjima) dijelom oslikava i dualnu interpretaciju islama na ovim prostorima danas: redukcionističku, koja teži jasno razgraničiti vjeru od tradicije, a koju dominantno zastupaju selefije, i integracionističku, koju zastupa IZ, a koja teži pobrisati ili makar zamagliti razlike između to dvoje.

Da li je integracionistička politika IZ primarno vođena monetarnim ili doktrinarnim pitanjima, ja u to ne bih ulazio. :D
mali jomu

#4455 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

ExNihilo wrote:
Da li je integracionistička politika IZ primarno vođena monetarnim ili doktrinarnim pitanjima, ja u to ne bih ulazio. :D

Jeli ti to kahva sa Bogom, Resulom i Poslanicima nesto slaba bila?
ExNihilo

#4456 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ExNihilo »

mali jomu wrote:
ExNihilo wrote:

A tebi sa psihijatrom?
Idemedosumom

#4457 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Seyfo wrote:Novi sam na temi, ako može ko zna da prokomentariše odnos Islama prema novogodišnjoj jelci, Djeda Mrazu (ne Božićnjaku), Snješku Bijeliću i ukrasima. Ako sve to imamo iz tradicije, što su radili i naši roditelji, može li se sve to jednostavno razdvojiti od religije?
Kao kod lutki, ako Snješko ima oči onda je to širk, ako nema, onda nije. Ali najbolje bi bilo kloniti se tih stvari.

Jesam li uspješno imitirao Pezu? :lol:
mali jomu

#4458 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

ExNihilo wrote:
mali jomu wrote:
ExNihilo wrote:

A tebi sa psihijatrom?

meni kahva dobra bila sa psihijatrom,

a tebi sa Bogom, Resulom i Poslanicima?
Bloo
Globalna šefica

#4459 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Calm your tits ljudi...
John Cleese

#4460 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by John Cleese »

Povecah na 250% i dzaba... opet procitah "tits" :|
O tempora, o cuniculi...
John Cleese

#4461 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by John Cleese »

A dodjoh da se religijski uzdizem... :|
mali jomu

#4462 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

ovdje se samo na kurac moze uzdignut, ali se mora cekat na red, saburajte malo......
Irsar

#4463 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Seyfo wrote:Novi sam na temi, ako može ko zna da prokomentariše odnos Islama prema novogodišnjoj jelci, Djeda Mrazu (ne Božićnjaku), Snješku Bijeliću i ukrasima. Ako sve to imamo iz tradicije, što su radili i naši roditelji, može li se sve to jednostavno razdvojiti od religije?
Ne može se razdvojiti od religije, ili bih možda trebao reći da se ne bi trebalo razdvojiti. Te stvari nisu dio Islama niti Islamske tradicije, te njihovo "promovisanje" kao "univerzalnih" je na neki način istovremeno deformisanje onoga šta su tradicije i Islama i drugih religija ovih prostora. Ako je nešto dio tradicije Kršćanstva onda tako treba da i ostane; isto vrijedi i za Islam.

Ovo govorim za stvari tipa "Djed Mraz" i jelke; ne znam da je "snješko bijelić" bilo kakvog religioznog karaktera.
Irsar

#4464 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Idemedosumom wrote:
ExNihilo wrote:Sjećam se jedne džume. Kaže efendija da je širk reći samu riječ "Božić" jer implicira "malog boga", deminutiv od Bog. :D
Jedan hatib u Travniku reče da ako kucneš u drvo, da si izašao iz vjere :D
Može biti da je ovo pogrešno razumijevanje, ili se hatib pogrešno izrazio. Postoje djela koja privremeno lišavaju nekoga vjere (blud, krađa, pijenje alkohola i drugo), možda je mislio na to.

Jer, "kucanje u drvo" je kao "metod" kojim se sprječava nešto negativno ili priželjkuje sprječavanje nečega negativnog, ali jasno je da o tome nema nikakve informacije od Allaha ili Poslanika, te stoga ta... praksa je vid džahilijeta/neznanja/krivovjerja. Ništa previše strašno samo po sebi, ali svako ko to čini neka se zapita ZAŠTO to čini i od KOGA (ili čega) u tom slučaju očekuje neko dobro.
Irsar

#4465 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Idemedosumom wrote:Image
Ovo je baš ružno. Čemu ovakvo skrnavljenje i ismijavanje Kršćanske svete umjetnosti? Da, ne znamo tačno kako je Isa/Isus izgledao, no to i nije bitno, jer zabrana prikaza ljudskog lika se odnosi na Poslanika Muhammeda, a ne Isaa, obzirom da se sa Isaaom već desilo šta se desilo i sada je Kršćanima više svejedno šta Muslimani misle o njemu.

Image
insomnia78

#4466 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

‘snjaci bi po obicaju da sjede na dvije stolice. Da je biti urban i cool a istovremeno i musliman
John Cleese

#4467 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by John Cleese »

mali jomu wrote:ovdje se samo na kurac moze uzdignut, ali se mora cekat na red, saburajte malo......
Iz vizure religioznog covjeka?
Pa to je naprosto porazavajuce, ako je zaista tako... :|
Seyfo

#4468 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Seyfo »

Irsar wrote:
Ne može se razdvojiti od religije, ili bih možda trebao reći da se ne bi trebalo razdvojiti. Te stvari nisu dio Islama niti Islamske tradicije, te njihovo "promovisanje" kao "univerzalnih" je na neki način istovremeno deformisanje onoga šta su tradicije i Islama i drugih religija ovih prostora. Ako je nešto dio tradicije Kršćanstva onda tako treba da i ostane; isto vrijedi i za Islam.

Ovo govorim za stvari tipa "Djed Mraz" i jelke; ne znam da je "snješko bijelić" bilo kakvog religioznog karaktera.
Ali dio su tradicije ovih prostora i to niko ne moze poreci. Npr djeca u drzavnom vrticu koji nema prefiks vjerskoga su svih konfesija bez obzira koliko ima kojih, i smatram da bi Djed Mraz,paketici i Nova Godina trebao biti dio djetinjstva svih njih; ne treba nikom djed mraz niti snjesko bijelic kada odrastu. Nova godina,po kalendaru koji koriste svi,moze biti djecija radost. Smatramo da ne bismo trebali biti "veci katolici od pape",u ovom slucaju veci Muslimani od Arapa.
славянин

#4469 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

insomnia78 wrote:‘snjaci bi po obicaju da sjede na dvije stolice. Da je biti urban i cool a istovremeno i musliman
Sta si ti - urban,cool ili musliman ?
insomnia78

#4470 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

Ja sam use nase i podase
славянин

#4471 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

insomnia78 wrote:Ja sam use nase i podase
Sta iglu ?
insomnia78

#4472 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

Kake su to seljacke provokacije
MarlboroGold

#4473 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MarlboroGold »

ExNihilo wrote:
MarlboroGold wrote:
ExNihilo wrote:Pa sam tevhid nije propisan, a kamoli hereza kruga. :D
:lol:

Nisam znao za tevhid, a za drugo sam pretpostavio da je teška glupost. Zašto se onda održava nije mi jasno? Dodatni način zarade za preduzeće IZ?
Ako je novotarija oni bi prvi trebali reći narodu da se to ne bi trebalo provoditi/održavati... što je gotovo pa nemoguća misija :D
Tradicija koju je IZ uspješno monetizirala. Dakle, nije IZ izmislila tevhid da bi zaradila, ali jeste kapitalizirala tradiciju.

Stav prema tevhidu (i drugim sličnim pitanjima) dijelom oslikava i dualnu interpretaciju islama na ovim prostorima danas: redukcionističku, koja teži jasno razgraničiti vjeru od tradicije, a koju dominantno zastupaju selefije, i integracionističku, koju zastupa IZ, a koja teži pobrisati ili makar zamagliti razlike između to dvoje.

Izmislila ili kapitalizirala dovodeći pod svoje... nema neke značajne razlike. Motiv je isti u oba slučaja.
Idemedosumom

#4474 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Irsar wrote: Može biti da je ovo pogrešno razumijevanje, ili se hatib pogrešno izrazio. Postoje djela koja privremeno lišavaju nekoga vjere (blud, krađa, pijenje alkohola i drugo), možda je mislio na to.

Jer, "kucanje u drvo" je kao "metod" kojim se sprječava nešto negativno ili priželjkuje sprječavanje nečega negativnog, ali jasno je da o tome nema nikakve informacije od Allaha ili Poslanika, te stoga ta... praksa je vid džahilijeta/neznanja/krivovjerja. Ništa previše strašno samo po sebi, ali svako ko to čini neka se zapita ZAŠTO to čini i od KOGA (ili čega) u tom slučaju očekuje neko dobro.
Šta je mislio hatib, to ne mogu ja znati, ali znam šta je rekao.
Idemedosumom

#4475 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Irsar wrote: Ovo je baš ružno. Čemu ovakvo skrnavljenje i ismijavanje Kršćanske svete umjetnosti? Da, ne znamo tačno kako je Isa/Isus izgledao, no to i nije bitno, jer zabrana prikaza ljudskog lika se odnosi na Poslanika Muhammeda, a ne Isaa, obzirom da se sa Isaaom već desilo šta se desilo i sada je Kršćanima više svejedno šta Muslimani misle o njemu.

Image

Ovu sliku nisam ja editovao, ovakvu sam je preuzeo s interneta, nije mi bila namjera da skrnavim ili ismijavam.

S jedne strane, zabrana prikazivanja lika Muhameda (s) nema utemeljenja u Kur'anu.

S druge, postoje učenjaci koji su stava da se ista odnosi i na prikazivanje likova Isaa i Musaa a.s.

Ako se ne varam, kod šiija su ehli-bejtski imami također obuhvaćeni.
Last edited by Idemedosumom on 26/12/2018 20:13, edited 1 time in total.
Post Reply