cadburry wrote:bob_rock wrote:cadburry wrote:Zna li se ko vodi DF u sarajevskim općinama? U Novom Gradu, DF vodi Adnan Podžo, što je iskreno totalno neozibljno. Šta je sa Centrom, Starim Gradom, Novim Sarajevom?
Mozes li obrazloziti razloge neozbiljnosti u izboru Adnana Podze?
Koliko god neko trunio o tome kako su beskorisni političari "po struci", ipak i politika je zanat i treba to znati. To uključuje i dobro poznavanje pravne materije. Mislim da neko ko želi voditi političku organizaciju na nivou opštine, mora poznavati kako diše ta opština - znati tačno ko je ko u opštini, ko je zadužen za šta, gdje klimavo, gdje fali, šta dobro fercera... A to zahtjeva određeno iskustvo. S druge strane, mora vladati barem osnovama pravne materije - poznavati cjelokupno zakonodavstvo lokalne samouprave i zakonodavstvo općine. Da ne govorim da mora biti harizmatičan, elokventan i autoritativan.
Ništa loše nisam cuo o momku, ali Adnan jednostavno ne posjeduje ništa od gore pobrojanih kvaliteta (inače radi u gorskoj službi spašavanja, a po profesiji je profesor sporta, za neupućene). Nemoj me shvatiti da želim blatiti momka, ali jednostavno neozbiljno je postaviti na takvo mjesto tako neiskusnu osobu.
Znaš li šta je sa ostalim općinama?
Pozdravi,
što se tiče opisa poslova jednog menadžera organizacije / predsjednika opštinskog odbora bi se složio.
Kao što si i sam naveo potrebno je prvo poznavati ingerencije opštine,da kreiraju i vode grupu povjerenika po MZ-ovima, redovna komunikacija sa članstvom i simpatizerima, te posjedovanje organizacijskih sposobnosti za vođenje organizacije na lokalnom nivou. Dok se ingerencije lokalnih zajednica mogu veoma jednostavno saznati/naučiti, posjedovanje liderskih sposobnosti je nešto što ili imaš ili nemaš.
Poznavanje potreba lokalne zajednice je nešto što se kvalitetnom komunikacijom i mrežom povjerenika kvalitetno može prikupiti, te pripremiti kampanja za lokalne izbore sa jasno postavljenim ciljevima.
Suma sumarum, za lokalni nivo prvenstveno je potrebno imati osobu sa kvalitetnim organizatorskim i liderskim sposobnostima dok je manje potrebno da budu "političari".
Helem, da se vratimo na Adnana ( površno ga poznajem iz školskih dana).
Očekivao sam jasan odgovor zbog čega je promašaj izbor ali iz ovoga nisam nisam mogao zaključiti da smo na istom fonu.
Pa uzmimo Edina Habula iz SDP Novog grada, zar po tvom mišljenju on ima navedene sposobnosti ?
Što se tiče pitanja oko opštinski lidera DF-a, nemam pojma. Nemam veze sa DF-om.