Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- turbofolk
#4451 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
S obzirom da je već sedam hladnih dana iza nas i da je sada potrošnja peleta približno onakva kakva je i u najhladnijim danima, zamolio bih vas za vaša iskustva sa svojim peletom. Ja ložim ovaj Radial iz Gračanice i moram priznati da sam prijatno iznenađen. Dvije vreće za 24 sata, peć se ne gasi. Grijanog prostora oko 90 kvadrata. Temperatura naštimana na 23,2 stepena. Vjerujem da bi potrošnja bila i manja da mi je peć isključivo na pelet, ali je ustvari, na etažnu peć ugrađen pelet gorionik. Kuća još uvijek nije sva izolovana.
Nekoliko stranica ranije na ovom forumu pisao sam i komentarisao sa forumašem @Nadzorna ploča, kako sam skeptičan po pitanju ovog Radialovog peleta, jer mi je isporučen u drugačijoj ambalaži, pa sam se prepao da neće biti istog kvaliteta kao prošlogodišnji, ali srećom nisam bio u pravu. Dakle zadovoljan sam.
Nekoliko stranica ranije na ovom forumu pisao sam i komentarisao sa forumašem @Nadzorna ploča, kako sam skeptičan po pitanju ovog Radialovog peleta, jer mi je isporučen u drugačijoj ambalaži, pa sam se prepao da neće biti istog kvaliteta kao prošlogodišnji, ali srećom nisam bio u pravu. Dakle zadovoljan sam.
-
kokolina
#4452 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Gdje tobumerangss wrote:Pocele padati cijene. Kod drvosjece akcija 336 km tona
Na njihovoj stranici piše 384 KM
-
Nadzorna_ploca
#4453 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ni ja nemam nikakvih posebnih zamjerki, nije se nijednom pec ugasila i ne ostavlja sljake pretjerano. Potrosnju i ne mjerim nesto posebno, ubaci i idemo dalje. Jedino mi u gornjem djelu peci gdje su oni mehanizmi za izvlacenje djeluje da je pepeo malo precrn. Sta to znaci i da li je uopste indikator necega veze nemam.turbofolk wrote:S obzirom da je već sedam hladnih dana iza nas i da je sada potrošnja peleta približno onakva kakva je i u najhladnijim danima, zamolio bih vas za vaša iskustva sa svojim peletom. Ja ložim ovaj Radial iz Gračanice i moram priznati da sam prijatno iznenađen. Dvije vreće za 24 sata, peć se ne gasi. Grijanog prostora oko 90 kvadrata. Temperatura naštimana na 23,2 stepena. Vjerujem da bi potrošnja bila i manja da mi je peć isključivo na pelet, ali je ustvari, na etažnu peć ugrađen pelet gorionik. Kuća još uvijek nije sva izolovana.
Svake godine sam imao solidan pelet, pa kad sam vec navikao na takvo nesto onda mi je valjda i tesko udijeliti neki poseban kompliment.
-
bumerangss
#4454 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja prije kod njih uzmao i neki dan mi dosla sms poruka da je ta akcija na pelet i drvakokolina wrote:Gdje tobumerangss wrote:Pocele padati cijene. Kod drvosjece akcija 336 km tona
Na njihovoj stranici piše 384 KM
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#4455 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
69-ti dan grijanja, pelet Nemila solidnog kvaliteta, do sada potrošeno 80 vreća u prosjeku 17,4 kg/dan, u kući zadata 22,5*C u peći zadato na 75*C u kuću šaljem vodu temperature od 37-39*C (ovisi o vanjskoj temperaturi), kombinacija podnog i radijatora + bojler. Grijem aktivno 165mkv. Peć radi od 7-22 sata. Stiropor 10 cm, u podovima po 5 cm i u tavanu 25 cm vune.
(Napomena: od 15 oktobra grijem, vanjske temperature su bile iznad prosjeka.) Termoflux 25 kw, ECO model.
(Napomena: od 15 oktobra grijem, vanjske temperature su bile iznad prosjeka.) Termoflux 25 kw, ECO model.
Last edited by karabajaze on 24/12/2018 21:18, edited 1 time in total.
-
Odgojen
#4456 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav, možeš li tih 80 vreća pretvorit u pare, koliko je to para?karabajaze wrote:69-ti dan grijanja, pelet Nemila solidnog kvaliteta, do sada potrošeno 80 vreća u prosjeku 17,4 kg/dan, u kući zadata 22,5*C u peći zadato na 75*C u kuću šaljem vodu temperature od 37-39*C (ovisi o vanjskoj temperaturi), kombinacija podnog i radijatora + bojler. Grijem aktivno 165mkv. Peć radi od 7-22 sata. Stiropor 10 cm, u podovima po 5 cm i u tavanu 25 cm vune.
(Napomena: od 15 oktobra grijem, vanjske temperature su bile iznad prosjeka.)
- Magarece_godine
#4457 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Grijem od pocetka oktobra nekih 180 kvadrata. Pec termoflux 25kw. Potrosio cca 1,5 tona peleta. U kuci vazda u sorcu i majici kratkih rukava.
-
karabajaze
#4458 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
80 vreća 363 KM ( pelet plaćan po 300 KM).Odgojen wrote:Pozdrav, možeš li tih 80 vreća pretvorit u pare, koliko je to para?karabajaze wrote:69-ti dan grijanja, pelet Nemila solidnog kvaliteta, do sada potrošeno 80 vreća u prosjeku 17,4 kg/dan, u kući zadata 22,5*C u peći zadato na 75*C u kuću šaljem vodu temperature od 37-39*C (ovisi o vanjskoj temperaturi), kombinacija podnog i radijatora + bojler. Grijem aktivno 165mkv. Peć radi od 7-22 sata. Stiropor 10 cm, u podovima po 5 cm i u tavanu 25 cm vune.
-
karabajaze
#4459 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
karabajaze wrote:80 vreća 363 KM ( pelet plaćan po 300 KM)Peć termoflux 25 kw Eco model..Odgojen wrote:Pozdrav, možeš li tih 80 vreća pretvorit u pare, koliko je to para?karabajaze wrote:69-ti dan grijanja, pelet Nemila solidnog kvaliteta, do sada potrošeno 80 vreća u prosjeku 17,4 kg/dan, u kući zadata 22,5*C u peći zadato na 75*C u kuću šaljem vodu temperature od 37-39*C (ovisi o vanjskoj temperaturi), kombinacija podnog i radijatora + bojler. Grijem aktivno 165mkv. Peć radi od 7-22 sata. Stiropor 10 cm, u podovima po 5 cm i u tavanu 25 cm vune.
-
maximilijan333
#4460 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Danas sam prosao kroz Focu, na benzinskoj pumpi Pavgord cijena peleta 320,00 KM, vrecom 5,00 KM...
-
maximilijan333
#4461 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koliko sati vam pec dnevno radi, radi li nocu, koja je zadana temperatura u peci i na sobnom termostatu ako ga imate? Imam istu pec i priblizno kvadrata pa me interesuje lp!Magarece_godine wrote:Grijem od pocetka oktobra nekih 180 kvadrata. Pec termoflux 25kw. Potrosio cca 1,5 tona peleta. U kuci vazda u sorcu i majici kratkih rukava.
- Magarece_godine
#4462 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pec se pali u 6 ujutro i radi do pola deset. Drugo paljenje je u pet pa do devet. Dakle pec radi nekih 7 sati. Nekad i vise kada su temperature nize. Na peci je zadana temperatura 68 i maksimalna snaga. Pumpa se pali na 54 stepena.Termostat nije vjerodostojan jer je pored balkonskih vrata. Na njemu je 20 stepeni kada je u kuci 23 ili 24. Tri etaze, vailant radijatori sa termoglavama. U nekim prostorijama termoglave su na pola u nekima full. Stiropor osmica a na krovu staklena vuna 25. Imam bebu u kuci i zbog nje mora biti toplo...Da stedim potrosio bih i manje. Pelet sam kupio u maju u Ilijasu po 300 KM s prevozom. Los je,ima sljake, ali izgori sve i nikada nije ugasio pec do sad...maximilijan333 wrote:Koliko sati vam pec dnevno radi, radi li nocu, koja je zadana temperatura u peci i na sobnom termostatu ako ga imate? Imam istu pec i priblizno kvadrata pa me interesuje lp!Magarece_godine wrote:Grijem od pocetka oktobra nekih 180 kvadrata. Pec termoflux 25kw. Potrosio cca 1,5 tona peleta. U kuci vazda u sorcu i majici kratkih rukava.
- djkurt
#4463 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nabavio ljetos 3 tone po cijeni od 280KM bez prevoza iz fabrike za proizvodnju namještaja u Gračanici, grijem od kraja septembra kad je zahladnilo, grijem 24h, noću malo manja temperatura, uglavnom tek sad sam potrošio polovicu od naručenog peleta. Peć Topling ekotop 33, 200m2, s tim da 100 kvadrata grijem tek onako kolko stigne, jer nema nikoga. Uglavnom zasad zadovoljan potrošnjom s obziromda je pola zime pregrmljeno.
-
kokolina
#4464 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Akcija u drvosječa 336 KM traje do ponedeljka
Neki prijepoljski pelet ima li ko iskustva
Biomonte pelet je u pitanju
Neki prijepoljski pelet ima li ko iskustva
Biomonte pelet je u pitanju
-
sbatke
#4465 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da li je ko probao njihov pelet, kakvog je kvaliteta?maximilijan333 wrote:Danas sam prosao kroz Focu, na benzinskoj pumpi Pavgord cijena peleta 320,00 KM, vrecom 5,00 KM...
-
maximilijan333
#4466 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Proizvodjac je Ramaz Cajnice, a otvaraju uskoro i oni svoj pogon za proizvodnju. Raspitao sam se i rekose da je solidnog kvaliteta.sbatke wrote:Da li je ko probao njihov pelet, kakvog je kvaliteta?maximilijan333 wrote:Danas sam prosao kroz Focu, na benzinskoj pumpi Pavgord cijena peleta 320,00 KM, vrecom 5,00 KM...
-
Baja87
#4467 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kolika je optimalna potrošnja kvalitetnog peleta imam
peć KOVAN easy line 35 kw grijem oko 190 kvadrata kuća je obložena stiroporom 5,grijem drugi sprat jer mi mi je garaža i ostava u prvom.Potrošnja peleta je 3 vreće dnevno,moram čistiti peć ujutro i uveče jer gorionik bude pun pepela.Kaloričnost pepela je dobra jer na temp od 23 C u kući bude prevruće,podešavao sam sagorijevanje na razne načine i sada radi na programu od čovjeka koji sa trenutnim programom nema problema ali ja i dalje imam puno pepela,probao sam i druge pelete.Da li ima neko isti problem ?
peć KOVAN easy line 35 kw grijem oko 190 kvadrata kuća je obložena stiroporom 5,grijem drugi sprat jer mi mi je garaža i ostava u prvom.Potrošnja peleta je 3 vreće dnevno,moram čistiti peć ujutro i uveče jer gorionik bude pun pepela.Kaloričnost pepela je dobra jer na temp od 23 C u kući bude prevruće,podešavao sam sagorijevanje na razne načine i sada radi na programu od čovjeka koji sa trenutnim programom nema problema ali ja i dalje imam puno pepela,probao sam i druge pelete.Da li ima neko isti problem ?
- rovac13
#4468 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako si uspio povezat......prevruce ti na 23 .....i dobra kaloricnost. 
- Maraschino
#4469 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja glat pola tone sprzim da ne ocistim kotao.
Odakle ti 35kw? To ti guta mozda i previse.
Ovo sto rece @rovac, nije neka logika.
Ja imam 30 kw na istu tu kvadraturu jer sam racunao na prosirenje pa sada razmisljam da smanjim kotao na 25KW.
Odakle ti 35kw? To ti guta mozda i previse.
Ovo sto rece @rovac, nije neka logika.
Ja imam 30 kw na istu tu kvadraturu jer sam racunao na prosirenje pa sada razmisljam da smanjim kotao na 25KW.
-
Nadzorna_ploca
#4470 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ocisti nekad pec covjece. 
- Maraschino
#4471 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
mrsko miNadzorna_ploca wrote:Ocisti nekad pec covjece.
a fercera kao i ociscena
- rovac13
#4472 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Cisti cesce popravices malo i potrosnju.
Sto su prljaviji dimovodi to je razmjena toplote slabija.
Primijetices da temp u izlazu raste sto je prljaviji dimovod,sa istim postavkama gorenja.
Sto su prljaviji dimovodi to je razmjena toplote slabija.
Primijetices da temp u izlazu raste sto je prljaviji dimovod,sa istim postavkama gorenja.
-
Baja87
#4473 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Peć čistim svako 15tak dana i ne bude puno prljava,evo sada se peć gasi na Temp.dimovovoda na 140 a temp vode 62 ali na veče oko 20h moram očistiti pepeo jer će se preko noći prepuniti i izbacit će grešku.
-
pama
#4474 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Potrosnja ti je i vise nego dobra za tu kvadraturu.Sta koristis za regulaciju temperature vode?karabajaze wrote:69-ti dan grijanja, pelet Nemila solidnog kvaliteta, do sada potrošeno 80 vreća u prosjeku 17,4 kg/dan, u kući zadata 22,5*C u peći zadato na 75*C u kuću šaljem vodu temperature od 37-39*C (ovisi o vanjskoj temperaturi), kombinacija podnog i radijatora + bojler. Grijem aktivno 165mkv. Peć radi od 7-22 sata. Stiropor 10 cm, u podovima po 5 cm i u tavanu 25 cm vune.
-
adoadop
#4475 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Hitno mi treba savjet
Jedan radijator je vreo samo po vrhu, ostalo mlako. Jednocijevni sistem pa tako i jedan ventil. Obe cijevi kod ventila vrele. Ozracavao ali nema zraka. Radilo bez problema evo vec 10-tak godina. Soba se ne moze ugrijati a u ostatku kuće je prevruće.
Podigao sam pumpu na Max ali ništa. Možda je bitno da kažem da je na tom radijatoru termostatni ventil Herc. I evo dok vam ovo pišem taj radijator je potpuno kompletan hladan dok su ostali prevreli.
Da li je neko imao nešto slično i da li moze ovo biti do samog ventila?
Hvala i LP svima
Jedan radijator je vreo samo po vrhu, ostalo mlako. Jednocijevni sistem pa tako i jedan ventil. Obe cijevi kod ventila vrele. Ozracavao ali nema zraka. Radilo bez problema evo vec 10-tak godina. Soba se ne moze ugrijati a u ostatku kuće je prevruće.
Podigao sam pumpu na Max ali ništa. Možda je bitno da kažem da je na tom radijatoru termostatni ventil Herc. I evo dok vam ovo pišem taj radijator je potpuno kompletan hladan dok su ostali prevreli.
Da li je neko imao nešto slično i da li moze ovo biti do samog ventila?
Hvala i LP svima