TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Dinostula

#4451 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dinostula »

Ima li gdje kakav Samsung 32" da je nov za 400KM ? :D
O'zone
Globalni moderator

#4452 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by O'zone »

Bolje da pitam nego da isčitavam :mrgreen:

Informativno. Šta je Best buy - podrazumjeva se najjeftinije al stvarno najjeftinije sa zadovoljavajućom kvalitetom, brand nije bitan - da je full hd, 40 do 43', ima iole pristojan zvuk i po mogućnosti da je smart mada to nije isključivo.

Zašto ovo pitam. Pa zato što se tehnologija od kako sam ja kupio svoj zadnji televizor znatno promjenila. TV koji trenutno posjedujem je LG LD650 koji je star nekih 11 godina i uredno radi.
Idemedosumom

#4453 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

CooK wrote:Pa hajde kada si vec predlozio uslikaj, znacilo bi mi da i to vidim i bio bih ti zahvalan. Usput iza TV-a uslikaj samo i onu naljepnicu gdje je naveden model i ostali podaci.
Nisam bio kod njega, tako da još nisam bio u prilici uslikati. Ali sam ga pitao koji je model, kaže le32s62b
semirsar

#4454 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

tujdi ti je izgleda TN panel
http://www.backoffice.be/prod_uk/Samsun ... 720p_-.asp
http://www.tomshardware.co.uk/forum/id- ... s-5ms.html
ako sam ja ista razumio od ovog gori sto pisase :mrgreen:
Idemedosumom

#4455 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

Ja iskreno nigdje nisam našao da piše koja je vrsta panela. Nit se TN / twisted nematic, nit IPS ili VA spominju.
semirsar

#4456 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

ima vala, pise, samo treba citat' :mrgreen:
Idemedosumom

#4457 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

Dobro jaro :-D
CooK

#4458 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

O'zone wrote:Bolje da pitam nego da isčitavam :mrgreen:

Informativno. Šta je Best buy - podrazumjeva se najjeftinije al stvarno najjeftinije sa zadovoljavajućom kvalitetom, brand nije bitan - da je full hd, 40 do 43', ima iole pristojan zvuk i po mogućnosti da je smart mada to nije isključivo.

Zašto ovo pitam. Pa zato što se tehnologija od kako sam ja kupio svoj zadnji televizor znatno promjenila. TV koji trenutno posjedujem je LG LD650 koji je star nekih 11 godina i uredno radi.
Eh jarane snizenja su krenula od jeseni preko Black friday-a, Bozicnih akcija pa do Novogodisnjih snizenja i da si pitao prije samo par dana naslo bi se nesto a sada za tu velicinu tesko da ces naci nesto pristojno ispod 1000KM. Pogledacu po web shopovima jel jos nesto ostalo na akcijama mada sumnjam.

EDIT: Evo za tu velicinu trenutno jedino vrijedno neke paznje za najmanje novca kao sto trazis:
https://domod.ba/shop/proizvod/sony-sma ... /SN43WD757
https://domod.ba/shop/proizvod/samsung- ... /SM43M5672
Oba su sa VA panelom i imaju dobar kontrast i crnu boju ali los ugao gledanja pa ako ne gledas TV direktno onda tebi treba neki sa IPS panelom pa napisi ako je to slucaj, da pogledam ima li sta sa IPS panelom na snizenju(ali samo da znas da iako IPS panel ima veliki ugao gledanja njegov kontrast je 3 do 5 puta manji od VA panela i crna boja mu vise lici na sivu nego na crnu sto se prvenstveno vidi u mraku).
Last edited by CooK on 03/01/2018 22:51, edited 2 times in total.
CooK

#4459 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Idemedosumom wrote:
CooK wrote:Pa hajde kada si vec predlozio uslikaj, znacilo bi mi da i to vidim i bio bih ti zahvalan. Usput iza TV-a uslikaj samo i onu naljepnicu gdje je naveden model i ostali podaci.
Nisam bio kod njega, tako da još nisam bio u prilici uslikati. Ali sam ga pitao koji je model, kaže le32s62b
Jest TN panel u tom TV-u. Iskreno znao sam jer kao sto sam ranije pisao jos nije vidjen i dokumentovan(od kretibilnog testera ili site-a) burn in na IPS i VA panelima nego samo image retention.
CooK

#4460 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Dinostula wrote:Ima li gdje kakav Samsung 32" da je nov za 400KM ? :D
Ima a sad koliko je dobar to je upitno. Uglavnom ne ocekuj puno od TV-a tog cjenovnog ranga. https://domod.ba/shop/audio-i-video/tel ... Price=4999&
semirsar

#4461 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

zippoo87

#4462 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

semirsar wrote:ispravi se ti na vrijeme :mrgreen:

https://domod.ba/shop/proizvod/samsung- ... /SM32J4000
neces mu valjda predloziti HD ready TV u 2018. godini :D
semirsar

#4463 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

zippoo87 wrote:

Ima li gdje kakav Samsung 32" da je nov za 400KM ?
pa kak'o pitanje taki i odgovor :lol:
zippoo87

#4464 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

semirsar wrote:
zippoo87 wrote:

Ima li gdje kakav Samsung 32" da je nov za 400KM ?
pa kak'o pitanje taki i odgovor :lol:
a to znaci...pa dobro,visak u pitanju je samo "samsung" :D
ovaj low end segment tva ne spusta cijenu,haman tu najveca potraznja :D
kod mene isto ovaj 32 incni LG sazrio za veci,ali nemam para trenutno,mada bas mi smeta sto je ovako mali u odnosu na 48'' u drugoj sobi :D
a ja na ovom vecinom gledam i utakmice i filmove
CooK

#4465 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zippoo87 wrote:

Jah... Za 400KM ima uopste srece sto sam nasao i ovaj Samsung. Razgledaj malo i ti web shopove pa ces vidjeti da je za taj novac nemoguce naci neki Samsung ali eto izgleda da je ostao taj neki u Domodu. Inace, za tvoju informaciju, vecina 32-incnih televizora je HD Ready.
CooK

#4466 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zippoo87 wrote:ovaj low end segment tva ne spusta cijenu,haman tu najveca potraznja :D
kod mene isto ovaj 32 incni LG sazrio za veci,ali nemam para trenutno,mada bas mi smeta sto je ovako mali u odnosu na 48'' u drugoj sobi :D
a ja na ovom vecinom gledam i utakmice i filmove
Istina, i kada su najveca snizenja ovi od 32 inca slabo budu snizeni. Mora da ih prodaju u velikom broju i bez snizenja pa nemaju potrebe da obaraju cijenu.
Dinostula

#4467 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dinostula »

Prije par godina sam vec uzeo Samsung 32" Full HD za 500KM pa sam kontao da reko nisu pale cijene.Ali vidim da nema nista ispod ovog od 514KM u Univerzalno.

https://www.univerzalno.com/proizvod/sa ... j5000awxxh

Nije meni ova moja soba nesto velika tako da meni ne treba nista vise od 32" :D
CooK

#4468 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Da, cijene su vise-manje iste za 32" kao i prethodnih godina. Kao sto smo iznad pisali ocigledno im se ta velicina televizora dovoljno prodaje pa sto bi onda spustali cijenu.
Starday

#4469 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Starday »

Pozdrav svima.

Kupujem TV od 49", do nekih 1300 KM. Malo sam se raspitao, guglao, i nasao ova 3 modela:

- Sony KD-49XE7003
- Samsung UE50MU6170
- LG 49UJ6300

https://www.displayspecifications.com/e ... /003f402db

Da li bi mi neko pomogao oko izbora ili eventualno preporucio neki drugi do 1300 KM?

Hvala.
semirsar

#4470 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Starday wrote:Pozdrav svima.

Kupujem TV od 49", do nekih 1300 KM. Malo sam se raspitao, guglao, i nasao ova 3 modela:

- Sony KD-49XE7003
- Samsung UE50MU6170
- LG 49UJ6300

Da li bi mi neko pomogao oko izbora ili eventualno preporucio neki drugi do 1300 KM?

Hvala.
- Samsung UE50MU6172 bi bio moj izbor, ali... sve zavisi sta, kako, ko i tako, vrati se par stranica unazad pa vidi razloge za i protiv, bilo je rijec bas o tome.
Starday

#4471 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Starday »

Hvala puno, svasta nesto procitah i naucih. :)

Koliko sam skontao, Samsungova prednost je jer ima AV panel, u odnosu na IPS od Sonija. LG cemo iskljuciti iz trke.

Evo kako mi izgleda dnevni, oznacio sam gdje ce stajati TV, i iscrtao ugaonu garnituru (crvena zvrljotina). :) Prikazane su i dimenzije sobe. Rastojanje od TV-a do posmatraca je nekih 340cm (373 - debljina naslanjaca ugaone garniture).

Takodje, planiram postaviti onaj nosac sa podesavanjem naprijed-nazad, lijevo-desno.

Image

Posto ugao gledanja ni u kom slucaju nije veci od 30 stepeni, namece se zakljucak da idem sa AV panelom (Samsung)?

Ali, neko je pomenuo neki najpoznatiji sajt za recenzije televizora (rtings), pa sam i tamo malo pogledao.

Zakljucak za modele iz Samsung MU6100 serije:

Image

Zakljucak za modele iz Sony X700D serije:

Image

Pretpostavljam da je ovo serija godinu starija od modela XE7003 koji sam ja naveo i da bi XE7003 model trebao biti jos bolji.

Meni u sustini treba neki all around TV. Ne provodim nesto mnogo vremena pred TV-om, a uglavnom gledam filmove i sport.

Po ovome ispade da je Sony za mene?

Znaci, i dalje sam u nedoumici. :)
Starday

#4472 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Starday »

Starday wrote:Pozdrav svima.

- Sony KD-49XE7003
- Samsung UE50MU6170
- LG 49UJ6300

Hvala.

Update: U Domodu, za istu cijenu kao KD-49XE7003 model ima i malo noviji model KD-49XE7077.
CooK

#4473 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Prvo da razjasnimo jednu stvar. Ovo sto je mala razlika u ocjenama za "movies" u recenzijama Samsunga i Sony-ja koje si ti postavio je zato sto je njihov primjerak tog Samsung televizora imao los black uniformity odnosno bilo je probijanja pozadinskog osvjetljenja sto ne znaci da ce biti slucaj i sa primjerkom koji ti uzmes. VA panel koji se nalazi u tom televizoru je definitivno bolji za gledanje filmova od bilo kojeg IPS panela i tu ocjenu slobodno zanemari.
Ako se odlucis za taj Samsung tvoj jedini zadatak ce biti da pregledas da li ima probijanja pozadinskog osvjetljenja odnosno flashlightinga cim kupis TV i ako ne bude imao filmovi ce definitivno izgledati bolje na njemu(isto ti savjetujem i ako kupis Sony, obavezno odmah provjeri DSE, banding i flashlighting pa ako budu imali zapakuj i nazad u prodavnicu po drugi primjerak jer na to ti ne vazi garancija pa ako probas vratiti TV kasnije velika je sansa da neces moci).
Druga stvar je sto je Sony pionir motiona odnosno pokretne rezolucije i obicno njihovi televizori u tom segmentu "jedu" konkurenciju i imaju najmanje blura pa ce za sport definitivno bolji izbor biti taj Sony. E sad je kod tebe tu situacija prilicno komplikovana jer moras birati izmedju filmova koji ce bolje izgledati na tom Samsungu i sporta koji ce bolje izgledati na onom Sony-ju, odvagaj sta vise gledas od tog dvoga pa izaberi TV po svojoj potrebi.
S obzirom da TV planiras postaviti na nosac sa podesavanjem naprijed-nazad i lijevo-desno los ugao gledanja na Samsungovom VA panelu ti nije bitan i prvenstveno temelji svoju odluku o izboru televizora na sadrzaju koji gledas a ne na uglu gledanja.
Starday

#4474 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Starday »

CooK wrote: Ako se odlucis za taj Samsung tvoj jedini zadatak ce biti da pregledas da li ima probijanja pozadinskog osvjetljenja odnosno flashlightinga cim kupis TV i ako ne bude imao filmovi ce definitivno izgledati bolje na njemu(isto ti savjetujem i ako kupis Sony, obavezno odmah provjeri DSE, banding i flashlighting pa ako budu imali zapakuj i nazad u prodavnicu po drugi primjerak jer na to ti ne vazi garancija pa ako probas vratiti TV kasnije velika je sansa da neces moci).
Pretpostavljam da na internetu mogu naci kako se provjeravaju flashlighting, DSE i banding, pa te necu peglati sa tim pitanjima. Ono sto mene zanima je... ako skontam da nesto od navedenog nije bas kako treba, na osnovu cega mogu otici u prodavnicu i zamijeniti TV? Kontam da me neko tamo ne napusi i kaze "Hajd ti momak kuci, to je tako kod tog TV-a". :)
CooK wrote:Druga stvar je sto je Sony pionir motiona odnosno pokretne rezolucije i obicno njihovi televizori u tom segmentu "jedu" konkurenciju i imaju najmanje blura pa ce za sport definitivno bolji izbor biti taj Sony.
Da li je toliko vidna ta razlika u pokretnoj rezoluciji? Tj, da se bolje izrazim... da li bi Samsung bio losiji do te mjere da pri gledanju kosarkaske utakmice ili tenisa pozelim da sam kupio Sony?
Isto vazi i obratno... da li bih, ako kupim Sony, pri gledanju filma u mraku pozelio da sam kupio Samsung ili se u oba slucaja radi o nekim, hajd da kazem, tolerantnim nijansama na koje velika vecina ljudi ne bi ni skontala dok im ne postavis jedan TV do drugog...
diablobih

#4475 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Ovako ja to gledam, ako nisi koristio ili gledao tv sa VA panelom, nece ti biti zao niti ces skontati da ti nesto fali. Ako si gledao tv sa VA panelom, onda ce ti biti krivo.
Post Reply