Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

klosar pravi

#44251 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

A dobro jebo i aha momenat martyrs je kvalitetan film, s druge strane razumijem ako ti se ne sviđa isto.

I da ok je biti hardcore zaljubljenik, al' tražiti u svakom filmu aha momenat to je vec nešto drugo.
BarbaDue

#44252 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by BarbaDue »

Jeste da je iz 1970

They Call Me Trinity, Comedy-Western
https://m.imdb.com/title/tt0067355/

Ali Terence Hill i Bud Spencer su osvježenje :thumbup:
johnnykola

#44254 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

cassius wrote:Dosta raje ovdje su hardcore zaljubljenici u filmove, tipa johnny,labuda itd. pa tako osporavaju da se film tipa Martyrs nazove losim filmom koji nema nikakve poruke ili ako je i ima , moras se izlozit scenama kakve se desavaju tom filmu do kraja filma, da bi docekao taj lafo "aha" momenat.
ili da kazes npr. da Haneke zna napravit los film ili da tamo neki rumunjski film sto su oni gledali na nekom festivalu nije umjetnost.
Ne mora nužno biti. Ima onaj jedan Hanekeov žena u bazenu na posteru - za samoiščakijati se. Di sam napiso da je svaki s nekog festa odličan? One koje stavljam smatram dobrim i odličnim.
ExNihilo

#44255 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

belfy wrote: rasprave o umjetnosti drzim vrlo blizu sebe, jer sam svjestan da neko ko voli anime mozda ne voli hentai (pun!). isto kao sto ja nemogu objasniti bilo kome zasto sam gledao Ghost-a preko 50 putam, a "Brave hearth" vise od toga, kako da zahtijevam opravdanje od nekog drugog?
Jer su ih reprizirali na TV do besvijesti? :D
belfy wrote: i, za kraj, umjetnost nije jedina za raspravu. cak i po filozofiji dolazi zadnja. prvo zivot, pa zivotne potrebe, pa sve ono sto olaksava zivot, pa sve ono sto olaksava zivotne potrebe... zakonodavstvo, vojska, policija, zdravstvo, politika, obrazovanje...sve dolazi ispred umjetnosti. umjetnost je nesto sto dolazi kao profinjeni kraj. naravno da je kao takav najuzviseniji, ali on mora imati svoje temelje.
Ovo je, naravno, marksistička zabluda.

Pokazalo je to, među brojim primjerima kroz historiju, opkoljeno Sarajevo gdje je kulturni život bio kudikamo bogatiji nego danas. Pokazali su to i logoraši Aušvica koji su, mada su bili u središtu pakla, priređivali predstave jedni drugima.

Umjetnost nam treba kao hljeb koji jedemo.
medvjed23

#44256 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

tačno, slično tijelu, i duša treba hranu
johnnykola

#44258 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

ExNihilo wrote:
belfy wrote: rasprave o umjetnosti drzim vrlo blizu sebe, jer sam svjestan da neko ko voli anime mozda ne voli hentai (pun!). isto kao sto ja nemogu objasniti bilo kome zasto sam gledao Ghost-a preko 50 putam, a "Brave hearth" vise od toga, kako da zahtijevam opravdanje od nekog drugog?
belfy wrote: i, za kraj, umjetnost nije jedina za raspravu. cak i po filozofiji dolazi zadnja. prvo zivot, pa zivotne potrebe, pa sve ono sto olaksava zivot, pa sve ono sto olaksava zivotne potrebe... zakonodavstvo, vojska, policija, zdravstvo, politika, obrazovanje...sve dolazi ispred umjetnosti. umjetnost je nesto sto dolazi kao profinjeni kraj. naravno da je kao takav najuzviseniji, ali on mora imati svoje temelje.

Pokazalo je to, među brojim primjerima kroz historiju, opkoljeno Sarajevo gdje je kulturni život bio kudikamo bogatiji nego danas. Pokazali su to i logoraši Aušvica koji su, mada su bili u središtu pakla, priređivali predstave jedni drugima.

Tako je, nihilisto, treba nam apsikutno jednako ako ne i dvaput više no kruh naš svagnoćnji međ' džvaljama. Ima toga i u svetim knjigama na tu temu. A evo i praksa pokazuje da je tako.
Raigor Stonehoof

#44263 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Raigor Stonehoof »

jeste, bez kruha mozemo prezivjeti, al bez rumunskog filma nikako
johnnykola

#44264 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Ko je kazao da nužno mora biti rumunjski (pogledaj Ako mi se fućka, fućkam, npr., pa donesi sud o rumunjskon filmu, Artemide ti) i da se bez lepca svagnoćnjeg može preživjeti? No, da je umjetnost bitna k'o i lebac - jeste. Ko drukčije piše - kleveće i laže. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
John Cleese

#44265 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by John Cleese »

johnnykola wrote:No, da je umjetnost bitna k'o i lebac - jeste.
Ko drukčije piše... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ne treba da diše? :|

https://i.imgur.com/0FRI5nX.jpg :D
hadzinicasa

#44266 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by hadzinicasa »

John Cleese wrote:
johnnykola wrote:No, da je umjetnost bitna k'o i lebac - jeste.
Ko drukčije piše... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ne treba da diše? :|

https://i.imgur.com/0FRI5nX.jpg :D
humoristican kao i uvijek :D
last mohicans

#44267 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by last mohicans »

Očekivao od Soderbergha više, ali moze proci. Ova mala Claire odlična. U prvi momenat sam pomislio Ema Watson.
https://m.imdb.com/title/tt7153766/?ref=m_nv_sr_1
Bloo
Globalna šefica

#44268 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:

Hrabra tvrdnja.
Hoćemo li uspoređivati brojčano (broj dešavanja) ili kvalitetom?
Da li smo u Sarajevu tada bili "kulturniji" i imali veću potrebu za umjetnošću nego danas? Ili je umjetnost tada služila (između ostalog) kao spas da ne poludimo kao i logoraši?
Da li su u ratu bile predstave koje su se npr. kritički bavile političkom situacijom u državi poput predstava koje imamo danas? Ili u ratnom ludilu nije bilo potrebe za tim jer je ideja bila da ljude pozorištem podsjeti na lijepa vremena i da ljepota i dalje postoji unutar užasa ratnog vihora?

Da, umjetnost nam treba kao hljeb, ali prvo mi treba hljeb. Ako dobijem pola hljeba, možda ću napraviti predstavu o drugoj polovici.
black

#44269 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by black »

johnnykola

#44270 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

Valentina, studentkinja i manekenka, igrom slučaja upoznaje čovjeka koga zovu jednostavno - Sudija. On je penzioner, zatvoren, pomalo cinik. Prisluškuje telefone svojih komšija, prodavaca, čak i meteorološku službu. Drži se po strani od života drugih ljudi, sve dok ga seksualno zlostavljanje 12-godišnje devojčice ne dovede u moralnu dilemu.

Iskupljenje stiže kao ispovijest, ali ne svećeniku, nego policiji. S vremenom postaje sposoban spasiti nevine, nakon što upozna Valentinu.

Zahvaljujući susretu sa Sudijom, Valentina upoznaje Ogista i zaljubljuje se u njega. I ljubav je jedan od vidova izbavljenja, kako za Valentinu i Ogista tako i za Sudiju, koji, mada je razočaran u ljubav, ponovno počinje kontaktirati s ljudima.

Iz ciklus filmova Kišlovskog na RTS-u.

Image

Pogibija kubanskog gerilca Če Gevare snažno je potresla i zaokupila Babija Papušku, beskućnika sa socijalne i kulturne margine, ali još uvijek zakletog, ortodoksnog idealistu koji vjeruje u progres i stvaranje jednog boljeg sveta.

Tako Babi postaje Čeov "dvojnik", sljedbenik, ali ne sa oružjem u ruci, već kao pobornik tada omiljene legende. Njegova sudbina se prepliće s događajima koji prethode burnoj 1968. godini, pa i samim studentskim nemirima u Beogradu, koji će za Babija da predstavljaju "jednu revoluciju".

Vrhunska komedija u kojoj je Danilo razorio. Ovdje se obračunava sa četnikovićima:

Danilo mitinguje pred četnikovićima s bradom razočaranja

Image

Totalne provale su Luisom,:))) ovaj put ne kao sa žandarmom. Da dobijete osjećaj za filing šta je to:

Image

Fotograf za potrebe magazina odlazi u pustinju zajedno sa svojim modelom, a u motelu 29 Palms proživljavaju nezaboravne dane u kojima seksa nikad previše i nikad ne na istom mjestu. Međutim, pronalaze i zagonetnu pustinju Joshua Tree punu nepoznatih puteva i pravaca, a onda pred sam kraj filma nastupi haos.

Film je prikazan na SFF-u 2010. godine u okviru programa Posvećeno Bruni Dumontu.

Iz žurnala SFF-a:

Image

Film na TV-u
last mohicans

#44272 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by last mohicans »

black wrote:Image

The 12th Man (2017)
https://www.imdb.com/title/tt3300980/
Maloprije ga završio. Odličan.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#44273 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
10/10

jedan od jednocifrenog broja filmova koje sam gledao u dahu ( kao što su man from earth i cellular :D )

imam zamjerki na detalje ali u kompletu sve je beton...armirani beton s titanijumskim ojačanjima ivica da nema odrona :D

dakle moje filmsko veče je počelo gledanjem klinta istvuda bijeli lovac crno srce pola sata završeno 7/10
16. epizoda tvin piksa
počeo sam 13 minuta bavin the girl who knew too much :D dobro ali kasnije ću
black narcisus 1947. nekih pola sata... zastario klasik
Unsane ... ono novo čudo snimano lajtopom tojest ajpodom... 15. minuta NIČEGA

već je 12 sati ajde reko da pokušam s nečim još pola sata :D nakon pola sata :D hoću još :D
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
kvalitet filma mjerim i po tome kad sam pogledao na sat koliko je prošlo filma... ovdje je jedan od svojevrsnih rekorda 33 minute

i da mislim da su ga upucali na kraju :D
John Cleese

#44274 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by John Cleese »

hadzinicasa wrote:humoristican kao i uvijek :D
:kiss: :D
John Cleese

#44275 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by John Cleese »

Bloo wrote:Da, umjetnost nam treba kao hljeb, ali prvo mi treba hljeb.
A zatim i grah.
I sitno sjeckan persun (abundance) :D
Post Reply