Cmoljo ti samo hoce kazati da ce lopov dobiti manju kaznu zato sto si ti svojom nepaznjom mu napravio pogodnu priliku za otudjenje tvoje pokretne imovine tj vozila..potres_mozga wrote:CmoljoChmoljo wrote:vezano je za štetu.snaga_znanja wrote:
De malo ovo zivota ti objasni jer ja nisam pravnik, a iskreno malo mi glupavo zvuci. Ti pocinis krivicno djelo teska kradja i dobijes manje kazne jer se neko nije zastitio? Kad se sud poceo ponasati kao osiguravajuca kompanija?
skontaj i sam, lopov da bi ukrao auto, mora ga OBITI, i OTUĐITI, ovako ga je samo otuđio, zar ne? isti slučaj bi ti bio da ostaviš otvorena vrata stana. kad malo skontaš, iskreno, zašto bi država vodila računa o tvojoj imovini, ako ti sam o njoj ne vodiš računa, na tako banalan način kao što je ključanje?
ovo što ti govorim jesamo teorija, kako je u praksi, fakat nisam imao priliku vidjeti. ovo ti sve govorim na osnovu jednog primjera iz knjige gdje se kaže, parafraziram - ako neko ukrade automobil i prouzrokuje udes, on će odgovarati za štetu. ali, ako je vlasnik npr. ostavio ključeve, i time omogućio lakšu krađu, neće se ni vlasnik osloboditi odgovornosti.
e sad, ovo ti je na vezano za ZOO. dakle, vezano je za odg. kod štete. da li je drugačije uređeno KZ-om ne znam, ali mi se nameće kao logičan zaključak.![]()
Hoces da kazes ako ja ostavim kljuceve u autu 20 sekundi, neko mi ukrade auto i napravi udes, da sam i ja kriv zbog udesa?
Po kojem to zakonu molim te?
Cuj omogucio kradju ostavljanjem kljuca u autu![]()
Ako ja npr. sjedim na klupi i stavim mobitel pored sebe na klupu, neko protrci i ukrade ga, po tebi ispade da sam ja kriv jer ga nisam drzao u dzepu, a lopov je manje kriv jer sam mu omogucio kradju.
Ostavljanjem kljuca u autu ili otvorenog prozora na kuci mozes samo sebe kriviti, a nikako da tebe neko krivi.
u sudskom procesu to mu se uzima kao olaksica
a i kazna optuzba nije ista,nema nasilnog otvaranja auta znaci ne moze biti da je ostetio tudju stvar dok je krao
pa mu ne mozes natovariti da je namjenski krenuo u pljacku,ovako je samo iskrsla mu prilika
a sve to mu umanjje kaznu i stavlja mu se pod olaksavajucu okolnost