CARINA U BiH
Moderator: anex
- Krokodajl
#4426 Re: CARINA U BiH
Samo da opet provjerim sa rajom ovdje; znači do 300 KM poštom ni carina ni PDV ?
-
iz zadnje klupe
#4427 Re: CARINA U BiH
Blago tebi, samo ukucaj DHL FEDEX iskustva i koje su to horor price, ne samo u BIH, nego i u Hrvatskoj i Srbiji, izmisljene lezarine, taksarine, pregled fitosanitarnog inspektora za bilo sta na biljnoj bazi, itd, itdTakodjer sam i DHL-om narucivao i nikada nisu naplatili nesto sto ne bi trebali da naplate
Ali fino je ako neko ima i lijepa iskustva sa njima...
- Warashii
#4428 Re: CARINA U BiH
Iz teksta se da naslutiti da je tako.Krokodajl wrote:Samo da opet provjerim sa rajom ovdje; znači do 300 KM poštom ni carina ni PDV ?
E sad kako ce se to primjenjivati u stvarnosti ostaje da se vidi.
- Krokodajl
#4429 Re: CARINA U BiH
Warashii wrote:Iz teksta se da naslutiti da je tako.Krokodajl wrote:Samo da opet provjerim sa rajom ovdje; znači do 300 KM poštom ni carina ni PDV ?
E sad kako ce se to primjenjivati u stvarnosti ostaje da se vidi.
Ja dok to ne vidim u praksi ja to ništa ne vjerujem
Kontam, ukinit će carinu al PDV ostaje na 50, i još ti udari 10 maraka na otvaranje pošiljke i ostaneš na istom
Ako pak sa druge strane ne bude ni PDV ni carina, eeeee onda nas nije duuugo sunce obasjalo ko ovo, to znači kraj lihvarima elektronike, moću sebi kupit normalnu opremu, jbt kupim makita bušilicu sebi iz Japana direkt
- zlo zlo
#4430 Re: CARINA U BiH
i meni su fetiš bušilice, one aku 
- O'zone
- Globalni moderator
#4431 Re: CARINA U BiH
Sačekajte .BA objavu u službenim novinama 
- Krokodajl
#4432 Re: CARINA U BiH
Odma u kredit ko sivonja i kuću opremitO'zone wrote:Sačekajte .BA objavu u službenim novinama
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4433 Re: CARINA U BiH
Cim ovo stupi na snagu shalji link..i ja bih jednuzlo zlo wrote:i meni su fetiš bušilice, one aku
- zlo zlo
#4434 Re: CARINA U BiH
možda dobimo i popust za grupnjak još

-
vanjki
#4435 Re: CARINA U BiH
jel ovo do 300KM vrijedi oslobađanje samo ako naručim od pravnog lica? ako npr kupim naocale od fizickog lica onda se naplacuje pdv i carina?
- Warashii
#4436 Re: CARINA U BiH
A gdje to pise? Ne razumijem kako si dosao do ovoga?vanjki wrote:jel ovo do 300KM vrijedi oslobađanje samo ako naručim od pravnog lica? ako npr kupim naocale od fizickog lica onda se naplacuje pdv i carina?
Ja sam procitao tekst vec jedno 15 puta, sve iz razloga jer neko kaze ovo, neko ono. Ja procitav i vidim nigdje se to ne spominje. Nije mi jasno kako dodjete do ovakvih zakljucaka.
Po tekstu.
Ono sto je nekad bilo limit do 50,00KM, zajedno sa dostavom, sada je 300,00KM, vjerovatno sa dostavom.
Po meni je to tako pa cemo vidjeti kako ce praksa pokazati.
-
vanjki
#4437 Re: CARINA U BiH
Warashii wrote:A gdje to pise? Ne razumijem kako si dosao do ovoga?vanjki wrote:jel ovo do 300KM vrijedi oslobađanje samo ako naručim od pravnog lica? ako npr kupim naocale od fizickog lica onda se naplacuje pdv i carina?
Ja sam procitao tekst vec jedno 15 puta, sve iz razloga jer neko kaze ovo, neko ono. Ja procitav i vidim nigdje se to ne spominje. Nije mi jasno kako dodjete do ovakvih zakljucaka.
Po tekstu.
Ono sto je nekad bilo limit do 50,00KM, zajedno sa dostavom, sada je 300,00KM, vjerovatno sa dostavom.
Po meni je to tako pa cemo vidjeti kako ce praksa pokazati.
ok ne tvrdim nista samo pitam:( a sta je sa pdv?
-
Hakiz
#4438 Re: CARINA U BiH
Evo jedna za vas dvoje: http://www.bosch-professional.com/za/en ... c1100.htmlBobi wrote:Cim ovo stupi na snagu shalji link..i ja bih jednuzlo zlo wrote:i meni su fetiš bušilice, one aku, ubodna i brusilica accu isto....to imam u planu
.
Sve na nju može, svakakvi nastavci svih dužina, debljina, svakakv rad mekši, tvrđi...
Samo što je skuplja od 300, pa i od 600 KM. Na Amazon.de košta 730 Eura.
- zlo zlo
#4439 Re: CARINA U BiH
nećemo mi te, nego one kiteHakiz wrote:Evo jedna za vas dvoje: http://www.bosch-professional.com/za/en ... c1100.htmlBobi wrote:Cim ovo stupi na snagu shalji link..i ja bih jednuzlo zlo wrote:i meni su fetiš bušilice, one aku, ubodna i brusilica accu isto....to imam u planu
.
Sve na nju može, svakakvi nastavci svih dužina, debljina, svakakv rad mekši, tvrđi...
Samo što je skuplja od 300, pa i od 600 KM. Na Amazon.de košta 730 Eura.
- seoBIH
#4440 Re: CARINA U BiH
Bio sam usko vezan za speditere. Ovo sto si napisao nije tacno. Ti si postarinu PLATIO i niti jedna kurirska sluzba u BIH ti ne moze nesto dodatno naplatiti, ako ne postoji zakonski osnov. Ako si do sada narucivao sa DHLom i platio POSTARINU i ARTIKAL manje od 50KM, nisu mogli izvrsiti BILO KAKVU naplatu. Izuzetak postoji, a odnosi se, ako se dobro sjecam, na duhan, alkohol i parfeme. To se carini neovisno od iznosa.DaysleepeR wrote:nebitan je iznos. poenta je ako te nazove neka transporta kompanija i kaže došla pošiljka preko nas, oslobađanja nema
- seoBIH
#4441 Re: CARINA U BiH
Ne lupa gluposti. Sama inivdua, odnosno CARINIK, po VLASTITOM UBJEDJENJU ima mogucnost da ODBIJE fakturu i carini prema katalogu. Sve po zakonu. Desilo se drugu, kupio tablet na ludom black friday snizenju za 30$. Naravno da mu nisu priznali fakturu, vec su carinili na 100$, sve po zakonu.sinus wrote: Izvini sto moram ovako da napisem ali daj molim te ne lupaj gluposti. Do sada sam imao stotine narudzbi sto ispod 50 KM sto daleko preko 50 KM. Sto sa popustom sto bez popusta I nikada nije bio problem. Dostavis fakturu koliko si platio i to je to, ljudi odrade sve kako treba i bez problema.
Banalan primjer zasto se to tako radi. Ti narucujes PS4 i platis ga recimo 100e, dok mu ostalih 300e platis sa drugog racuna
Pozz za njih, citaju oni ovu temu
- seoBIH
#4442 Re: CARINA U BiH
Nije nista izmisljeno, sve po zakonu. Stavise, sve posiljke koje dolaze i putem drzavne poste bi trebale proci odredjene inspekcijske provjere. Npr. konkretno neke sjemenka (cvijece) ili neke kreme. Opet, sve po zakonu. To sto je DHL privatna kompanija i zeli svaku marku je ekonomski opravdano.iz zadnje klupe wrote:Blago tebi, samo ukucaj DHL FEDEX iskustva i koje su to horor price, ne samo u BIH, nego i u Hrvatskoj i Srbiji, izmisljene lezarine, taksarine, pregled fitosanitarnog inspektora za bilo sta na biljnoj bazi, itd, itdTakodjer sam i DHL-om narucivao i nikada nisu naplatili nesto sto ne bi trebali da naplate
Ali fino je ako neko ima i lijepa iskustva sa njima...
-
channel10
#4443 Re: CARINA U BiH
To je to. Ako po novom zakonu bude oslobadjanje do 300 ili 200 KM, oni nemaju pravo naplatiti svoju uslugu 50 i nesto KM-ova jer to vazi samo onda kad treba ocariniti paket, odnosno kad njegova vrijednost prelazi ovu koju odredi drzava.seoBIH wrote:Bio sam usko vezan za speditere. Ovo sto si napisao nije tacno. Ti si postarinu PLATIO i niti jedna kurirska sluzba u BIH ti ne moze nesto dodatno naplatiti, ako ne postoji zakonski osnov. Ako si do sada narucivao sa DHLom i platio POSTARINU i ARTIKAL manje od 50KM, nisu mogli izvrsiti BILO KAKVU naplatu. Izuzetak postoji, a odnosi se, ako se dobro sjecam, na duhan, alkohol i parfeme. To se carini neovisno od iznosa.DaysleepeR wrote:nebitan je iznos. poenta je ako te nazove neka transporta kompanija i kaže došla pošiljka preko nas, oslobađanja nema
-
Sehro
#4444 Re: CARINA U BiH
Odluka donosi pozitivne promjene za fizička lica i kod primanja paketa iz inostranstva. Prema riječima Kovačevića, u ovom trenutku građani imaju pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina, PDV-a i carine na pakete vrijednosti do 50 KM. Primjenom nove Odluke kada građanin BiH prima paket besplatno od određenog fizičkog lica iz inostranstva vrijednost paketa do kojeg se oslobađa od plaćanja dadžbina povećava se na iznos od 90 KM. A ako fizičko lice iz BiH naručuje robu preko interneta i tu robu plaća, oslobađanje se odnosi na narudžbe do iznosa od 300 KM.
Na sve što prelazi taj iznos plaćaće se uvozne dažbine.
Odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina stupiće na snagu osmi dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, što se očekuje uskoro.
https://www.radiovkladusa.ba/nova-odluk ... ta-300-km/
Odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina stupiće na snagu osmi dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, što se očekuje uskoro.
https://www.radiovkladusa.ba/nova-odluk ... ta-300-km/
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4445 Re: CARINA U BiH
Meni ako pamcenje dobro radi
Daysleeper radi u špediciji pa tako mislim da je u pravu
.
- shiljak
#4446 Re: CARINA U BiH
Od kad važi novi zakon za 300 KM lufta? 
Update: Odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina stupiće na snagu osmi dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, što se očekuje uskoro.
Znači uskoro + 8 dana
Update: Odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina stupiće na snagu osmi dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, što se očekuje uskoro.
Znači uskoro + 8 dana
-
Hakiz
#4447 Re: CARINA U BiH
Zato sam rekao da se na ovu mogu staviti nastavci raznih dužina, debljina, mekoća i tvrdoća. Teško bilo skontati na šta se ovdje misli...zlo zlo wrote:nećemo mi te, nego one kiteHakiz wrote:
Evo jedna za vas dvoje: http://www.bosch-professional.com/za/en ... c1100.html
Samo što je skuplja od 300, pa i od 600 KM. Na Amazon.de košta 730 Eura.![]()
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4448 Re: CARINA U BiH
Nije bitno gdje ko radi, vec sta zakon kaze. Neka postavi konkretan clan zakona za ono sto tvrdi.Bobi wrote:Meni ako pamcenje dobro radiDaysleeper radi u špediciji pa tako mislim da je u pravu
.
Ovo je apsolutno netacno. Nema nikakvih dazbina i obaveza, pa tako nema ni speditera u toj prici.poenta je ako te nazove neka transporta kompanija i kaže došla pošiljka preko nas, oslobađanja nema
- _Reds_
#4449 Re: CARINA U BiH
Znaš ono kad lupiš, skontaš da si lupio, al jbg teško priznati, pa nastaviš bombe bacati.un1ted wrote:Nije bitno gdje ko radi, vec sta zakon kaze. Neka postavi konkretan clan zakona za ono sto tvrdi.Bobi wrote:Meni ako pamcenje dobro radiDaysleeper radi u špediciji pa tako mislim da je u pravu
.
Ovo je apsolutno netacno. Nema nikakvih dazbina i obaveza, pa tako nema ni speditera u toj prici.poenta je ako te nazove neka transporta kompanija i kaže došla pošiljka preko nas, oslobađanja nema
-
feferon