Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#4426 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Distortion wrote:Pretp da imas i vertikale koje koliko toliko griju, bar kod mene griju. Koliko dnevno su ti konvektori upaljeni tokom 24 sata?
Koliko ti je struje dolazilo van sezone grijanja?

tek sam par mjeseci u stanu,55 maraka mi je pretprosli racun,oktobarski,septembarski 43 marke,skoro da i ne griju,na visokom sam spratu,konvektori su upaljeni 10-12 sati otprilike
rovac13

#4427 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Razlika je u prostorima.......stan....kuca....kvadratura....visina.....izolacija.....komsije.....orijentacija stana (jug ili sjever nije isto).

Jedan te isti izvor toplote ne trosi svima isto......ogromne su razlike......ali to je ogledalo kuce stana a ne tog izvora toplote.
kakavdanakneiskustvu

#4428 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kakavdanakneiskustvu »

rovac13 wrote:Razlika je u prostorima.......stan....kuca....kvadratura....visina.....izolacija.....komsije.....orijentacija stana (jug ili sjever nije isto).

Jedan te isti izvor toplote ne trosi svima isto......ogromne su razlike......ali to je ogledalo kuce stana a ne tog izvora toplote.
tacno
Drvosjeca iz Dejcica

#4429 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

rovac13 wrote:Ako te zanima efikasnost uredjaja.......klima sto jace duva ima bolju razmjenu toplote na unutrasnjem izmjenjivacu......odnosno malo bolji cop.....efikasnija je.......ja izbjegavam tihi mod....premalo duva i najslabiji cop je tad (mjerio sam i poredio).

Ne znam sta mu znaci eko mod......ako je kao kod fujitsu....onda bi obavezno trebalo uvijek ga drzat upaljenog.......kod fujitsu eko mod znaci ogranicenje kompresora da se ne zalijece preko 70% snage......a on bi se sigurno zaletio do max kad ga tek upalim ili poslije svakog defrosta.

Uglavnom :
- klima sto radi manjom snagom ima bolji cop
-sto jace duva ima bolji cop
-i obrnuto

Najbolju efikasnost postignes kad duva sto jace a trosi sto manje.....odnosno kad ne duva puno toplo nego sto manje (mlako).

Ne treba sebi kvarit ugodjaj pa ju pojacat da duva prejako da ti smeta......ali pronaci kompromis......sto jace ali da ne smeta.

Ja ove godine grijem kucu non stop na istu temp.......i kajem se sto nisam i proteklih godina ovako.......do sad sam nesto takticario...gasio kad nismo tu ili navece........ali toliko sam sitno stedio........sad mi je puno ljepse...non stop sve ugrijano......a razlika je mizerno veca potrosnja nego proslih godina.
Nisam znao za to, interesantno. Moram probati da vidim kako se ponašaju jer do sada sam uvijek puhanje držao na automatici. Taj ECO mod u manualu stoji da ga je najbolje uključiti nakon više od 2 sata rada kompresora i da tada postiže najbolje efekte uštede. Do duše nisam mjerio sada nešto posebno u ECO modu i bez njega ali trebao bi kao štediti mada mislim da to nije velika ušteda.
Drvosjeca iz Dejcica

#4430 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Evo devetka zaledila k'o kockica leda ali radi odlično. :thumbup: Napravio sam grešku što nisam skinuo ovu lulicu da voda može bolje oticati. Do duše ova je na sjevernoj strani gdje sunce nikada ne dolazi tako da bi zaledila svakako.

Image
rovac13

#4431 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

moje obje klime su na sjevernoj strani.......nemam tih ledenica.......povadio sam sve te lulice i crijeva......ali imam grijace cim zatreba ja upalim i otopim tacnu.........a magla nam je danima......tako da sunca ni na vidiku......svejedno koja mi je strana
vakuolla

#4432 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by vakuolla »

Situacija je sljedeca: U vikendici imamo ''narodno grijaje'' koje nije lose ali opet treba dosta vremena da se ugrije posto se ne lozi nikako radnim danima nego samo za vikend. Eh mene sad zanima sta mi preporucujete od ovih grijanja na struju kao rijesenje, nesto sto brzo ugrije prostoriju, dok se vatra ''ne razgori''? Konvektor ili TA pec? Sta je isplativije? Grijalo bi prostoriju od oko 60 kvadrata. Znaci nesto sto brzo zagrije i radil0 bi samo vikendom?!

Hvala :)
piplica
Grijem se na: Ćumur

#4433 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Zaledila je jer je tacna puna leda, odledi lulicu i malo zagrij fenom neka led ode i nece biti ovoga.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo devetka zaledila k'o kockica leda ali radi odlično. :thumbup: Napravio sam grešku što nisam skinuo ovu lulicu da voda može bolje oticati. Do duše ova je na sjevernoj strani gdje sunce nikada ne dolazi tako da bi zaledila svakako.

Image
Drvosjeca iz Dejcica

#4434 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:moje obje klime su na sjevernoj strani.......nemam tih ledenica.......povadio sam sve te lulice i crijeva......ali imam grijace cim zatreba ja upalim i otopim tacnu.........a magla nam je danima......tako da sunca ni na vidiku......svejedno koja mi je strana
Jbg. moram i ja staviti grijače u tavu čim otopim led.
piplica wrote:Zaledila je jer je tacna puna leda, odledi lulicu i malo zagrij fenom neka led ode i nece biti ovoga.
Valjda će suta ili prekosutra biti malo toplije pa da to odradim.

A da probam let lampom? :lol: :mrgreen:
lerdi

#4435 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lerdi »

Trebao bi malu pomoć ako neko zna. Kupio sam Daikina proljetos i radila je bez problema dok je trebalo hladiti. Kada sam počeo sa grijanjem počeli su problemi. Prvo nije dovoljno grijala i bila je jako bučna pa sam zamjenio vanjsku jedinicu. Ova nova sada dobro grije ali i dalje je dosta bučna. Vanjska jedinica se nalazi sa druge strane zida gdje postavljena unutrašnja jedinica i ima nekih 1,5 m instalacije što je neki minimum po specifikacijama. Da li je malo veča buka pri radu normalna?
rovac13

#4436 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kod mnogih klima minimum je 3 metra........ovdje na forumu smo bar 100 puta ponovili da ukoliko zelite se grijat da ne bude manje od 3 metra instalacije........ali opet zavisi od modela do modela.

koji model je u pitanju ?
nexteen

#4437 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

I trebao si staviti antivibracione gume na spoljnu jedinicu :)
ketronsd1

#4438 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lerdi wrote:Trebao bi malu pomoć ako neko zna. Kupio sam Daikina proljetos i radila je bez problema dok je trebalo hladiti. Kada sam počeo sa grijanjem počeli su problemi. Prvo nije dovoljno grijala i bila je jako bučna pa sam zamjenio vanjsku jedinicu. Ova nova sada dobro grije ali i dalje je dosta bučna. Vanjska jedinica se nalazi sa druge strane zida gdje postavljena unutrašnja jedinica i ima nekih 1,5 m instalacije što je neki minimum po specifikacijama. Da li je malo veča buka pri radu normalna?
Kako cvrsto ti stoje nosaci
Provjeri to prvo. Šta se u stvari čuje najviše
Opisi malo detaljnije
ketronsd1

#4439 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

nexteen wrote:I trebao si staviti antivibracione gume na spoljnu jedinicu :)
Pa valjda to ulazi u montažu
Bez toga ne ide
lerdi

#4440 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lerdi »

rovac13 wrote:Kod mnogih klima minimum je 3 metra........ovdje na forumu smo bar 100 puta ponovili da ukoliko zelite se grijat da ne bude manje od 3 metra instalacije........ali opet zavisi od modela do modela.

koji model je u pitanju ?
FTX35K/RX35K

Postavljene su te gumice kada je postavljana ova nova vanjska jedinica.
lerdi

#4441 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lerdi »

ketronsd1 wrote:
lerdi wrote:Trebao bi malu pomoć ako neko zna. Kupio sam Daikina proljetos i radila je bez problema dok je trebalo hladiti. Kada sam počeo sa grijanjem počeli su problemi. Prvo nije dovoljno grijala i bila je jako bučna pa sam zamjenio vanjsku jedinicu. Ova nova sada dobro grije ali i dalje je dosta bučna. Vanjska jedinica se nalazi sa druge strane zida gdje postavljena unutrašnja jedinica i ima nekih 1,5 m instalacije što je neki minimum po specifikacijama. Da li je malo veča buka pri radu normalna?
Opisi malo detaljnije
Pa mislim da su dosta čvrsti nosači iako i ja nešto sumnjam u njih. Čuje se kao neka vibracija/buka iz vanjske jedinice. Neka iritirajuča vibracija.
rovac13

#4442 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nebi trebala da je preglasna.......prema specifikaciji nije madju glasnijima.

Vidis ti bi mogao puno pomoci na ovoj temi........daikin je do skoro bio skoro nedostupan vecini zbog svoje cijene.......kostao je ko suho zlato........kad su vidjeli da je vrag odnio salu.......sad su se pojavili i njihovi jeftini modeli koji su dostupni vecini........da ne duzimo sad pricu o tome kako je gree kupio daikin-a........ali tvoje iskustvo moze pomoci drugima da se vidi da li ti jeftiniji daikin modeli mogu da rade ok....koje su prednosti koje su mane itd.

To su novi modeli ....pa si vjerovatno medju prvima koji se griju na to.

Svako tvoje iskustvo bice dobro doslo.......glasnoca,potrosnja,koliko m2 pokrije,kako cesto odmrzava i koliko dugo traje odmrzavanje....itd
ketronsd1

#4443 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lerdi wrote:
ketronsd1 wrote:
Opisi malo detaljnije
Pa mislim da su dosta čvrsti nosači iako i ja nešto sumnjam u njih. Čuje se kao neka vibracija/buka iz vanjske jedinice. Neka iritirajuča vibracija.
Ok to da vibrira
E sad da li dolazi od kompresora ili je od ventilatora. Probaj polako sa rukom da pokušaš lokalizovati ako je neki od limova oko pumpe. U slučaju da je kompresor bučan pogledaj kako izgledaju nosači kompresora(demperi). Često se zna desiti da su stari,da popuste ili da jednostavno dodje losa serija od dobavljača pa zna po nekoliko hiljada komada pumpi izaći na tržište sa lošim demperima i dok se to uoči prodje dosta vremena.
ketronsd1

#4444 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Zaboravih te upitati je li se nova vanjska jedinica ponaša isto kao i stara
Mislim sto se zvuka tiče
rovac13

#4445 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja sam cuo za problem na vanjskoj na modelu ftxb35c......mislim da je skoro ista vanjska jedinica......covjek je rijesio taj problem......valjda se javi ubrzo........ociti da je i daikin morao na necem stedit da bi napravio konkurentnu cijenu :-D
ketronsd1

#4446 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

rovac13 wrote:Ja sam cuo za problem na vanjskoj na modelu ftxb35c......mislim da je skoro ista vanjska jedinica......covjek je rijesio taj problem......valjda se javi ubrzo........ociti da je i daikin morao na necem stedit da bi napravio konkurentnu cijenu :-D
Ma svašta se dešava u ovoj branši
Da bi se tržište osvojilo puštaju se svakakve stvari u prodaju. Iako to na početku košta na kraju se opet isplati.
rovac13

#4447 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Na tom jeftinom daikinu hoce drndat limovi na vanjskoj,gdje su spojevi,nesto je spajano kopcama umjesto sarafima,pa su ljudi rjesavali nekakvim gumama i sarafima......ali to se ne cini kao ovaj slucaj.....jer ovo se samo povremeno desavalo.

To je ta nova kombinacija daikin-gree......daikin sad ima po solidnoj cijeni.....ali cemo vidjet rezultat :D
tominjo

#4448 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

danas uhvatio prvi defrost ove godine

i evo novog mjerenja potrošnje
https://youtu.be/yG_9xgZIsQM
ketronsd1

#4449 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

rovac13 wrote:Na tom jeftinom daikinu hoce drndat limovi na vanjskoj,gdje su spojevi,nesto je spajano kopcama umjesto sarafima,pa su ljudi rjesavali nekakvim gumama i sarafima......ali to se ne cini kao ovaj slucaj.....jer ovo se samo povremeno desavalo.

To je ta nova kombinacija daikin-gree......daikin sad ima po solidnoj cijeni.....ali cemo vidjet rezultat :D
Ma dobro logično je da se saradjuje. Velika suma novca se uštedi na samom projektu od početka do finalnog proizvoda. Pomalo se gubi ta konkurencija medju proizvođačima jer tržište za ovakve proizvode je sve veće i veće i nema straha o lošoj prodaji.
Evo samo jedan primjer;
Francuska npr. Ima 1,5 milion domaćinstava bez adekvatnog rješenja za grijanje. U to su uračunate samo kuće ne i objekti sa vise stanova. Da ne govorimo dalje o ostatku EUROPE ,pogotovu u bivšem istočnom bloku. Tako da sad imaš saradnju i vise od dva fabrikata.. Primjer švedskog IVT ,Bosch , sanyo i Elektrolux. Unutrašnjost ista samo MALE korekcije vanjskog izgleda i ponekih funkcija
bokivr

#4450 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Ovako to izgleda zadnjih 7 dana kod mene,svakog jutra temp od -5C do 0C a i dani nisu bolji sto se tice vlaznosti vazduha,max temp su tu od 2-4C
Trenutno:
-3C
100% v.vazduha

Image
click image upload

Potrosnja po danu je u ovih zadnjih 7 dana od 21kw do 29kw za sve 3 klime
Post Reply