ja sam mislila da sam ja jedina koja ne pravi hurmasice u onom tradicionalnom oblikuIrm@ wrote:
Inace, jedini kolac koji znam napraviti kako treba
Mada su kod mene okrugle
Moderator: anex
ja sam mislila da sam ja jedina koja ne pravi hurmasice u onom tradicionalnom oblikuIrm@ wrote:
Ma ja pokusavala onaj oblik, niakd ne bude kako treba, sad fino pravim okrugleIrm@ wrote:![]()
moja nana na moje vazda kaze: mashala super su ti..samo sto ti nije oblik kako treba..e rek'o nano kad budem ih kuhala 40 godina k'o ti bit ce
![]()
Kako ih to ti zovesladyblue18 wrote:Uh kako sam ja alergicna na naziv hurmasice.![]()
Da.Irm@ wrote:@lady: hurmadzik![]()
hvala
![]()
To nisam znalaladyblue18 wrote:Da.Irm@ wrote:@lady: hurmadzik![]()
hvala
![]()
![]()
Ovo hurmasice je novokomponovani, neko ga donio Bog zna odakle.![]()
![]()
Nema na cem'.
Ha ne znam, u Sarajevu se uvijek koristio naziv hurmadzik/hurmadzici, u mojoj familiji cijeloj se taj naziv koristi, nana rahmetli mi je pricala da je taj naziv oduvijek bio u Sa i da su ga koristile i njena pranana itd...kako ona rece hurmasice su se "ustolicile" na ovom podrucju nakon rata.Jessie B wrote:Meni je ova tvoja prepiska otkriće. Tokom 30 godina živjela sam stvarno u različitim dijelovima ove naše drage zemlje. Svuda su žene s kojima bi se družila ili radila bar ponekad pravile ovaj kolač i nikad nisam čula da ga zovu ijednim drugim nazivom osim "hurmašice". Lijepo je znati da ljudi koriste i druge nazive.ladyblue18 wrote:Uh kako sam ja alergicna na naziv hurmasice.![]()
Irma

recept je nanin (kao sto je i recept za klepehadzinica wrote:molim te mozes li mi napisati recept..ja godinama pokusavam doci do "savrsenog" recepta, a vidim da su tebi i uspjele i znas tacno o kakvom se kolacu radiIrm@ wrote:lady kod mene je ista stvar..hurmasice su neki "kulturni" naziv..a i moja nana govori hurmadzik
a osnovni recept u sebi naravno ne sadrzi orahe jer su hurmadzici jeftini kolac![]()
ali ja volim s kokosom ali po hurmadzicima ne unutra..a orasi unutra kad su mmmm
![]()
hvala unaprijed
Au, pa ovaj recept skroz drugaciji od onog sto ja koristimIrm@ wrote:
recept je nanin (kao sto je i recept za klepe) samo sto kod nje budu ljepseg oblika ali hajde Boga ti
![]()
![]()
helem...
2 soljice (za kafu) šećera
2 soljice ulja
2 jajeta
pola praska za pecivo
brasna oko 500 gr ali povremeno ubacujes pa vidis koliko ti treba
ja sam ubacila svoju inovaciju u receptnaime moja nana naravno to sve rukom..a ja mikserom (onim dodacima za tijesto) umutim ulje secer i jaja pa onda dodam malo brasna i prasak i dalje mutim mikserom dok ne dobijem smjesu koju treba nakuhavati..
eh onda uzmes tijesta onak kuglicu malo vecu i raspljesces je po pobrasnjenom rendetui stavljas hurmadzike u NEpouljenu tepsiju ili pleh peces na 200 stepeni dok ne porumene..ja sam pri kraju smanjila i na 180 da se izvuce..
agda: 7 soljica secera i 9 soljica vode
prvo agdu pripremi jer moja nana ne kuha agdu nego onak mijesa dok se secer ne rastopi sam od sebe ali u potpunosti i cim izvadis hurmadzike vrele ih zalij nekuhanom agdom..spod kuhane agde i vrelih hurmadzika ih previshe razmeksa..
eh stvar je ukusa koliko ces ih zaliti...ovo je neka agda da ti ne bude manjka ali moze ti biti vishka jer ja volim malo tvrđe hurmasice po sredini...
ja pospem kokosom kad ih hocu posluziti...
uh raspisah se..prijatno
znam fazon za ovo!Irm@ wrote:znash kako puter je tezak..imas ti ljudi koji ne vole puter u kolacima jer se puter osjeti..u kolacima je najbolje koristiti margarin..ali u hurmasicama jedno jedino uljeali hajd necemo ti zamjeriti na tom hercegovackom receptu
![]()
![]()
![]()
btw evo nesto sam pregledala temu od pocetka...pa gdje su ovi muski kuhari aman da nas pogoste svojim specijalitetima
Ovo nisam znalapustopoljina wrote:znam fazon za ovo!Irm@ wrote:znash kako puter je tezak..imas ti ljudi koji ne vole puter u kolacima jer se puter osjeti..u kolacima je najbolje koristiti margarin..ali u hurmasicama jedno jedino uljeali hajd necemo ti zamjeriti na tom hercegovackom receptu
![]()
![]()
![]()
btw evo nesto sam pregledala temu od pocetka...pa gdje su ovi muski kuhari aman da nas pogoste svojim specijalitetima
istopis i skines ono bijelo.
znaci,bratelagano stavis da se topi i kad se ono bijelo pojavi-skines. isto u kremama za torte...nestane ono bljak od maslaca ,sto najvise na nepcu osjetis (i meni je ono bljak) i ne volim kad ga negdje ima puno.

Njamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimelrose wrote:Danas fried noodles: