Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ommadawn

#4426 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

Ja sam 2008 uzeo Sarajevo-taxi sa zeljeznicke stanice. Ljetno vrijeme, ja sa koferom, mrsko mi bilo zvati rodjaka da dodje po mene - dakle zvoni oko mene da nisam "odavle". Stariji ciko sa bordo-crvenim Seat Toledom (stara verzija) me fino upita "Treba li vam taxi" na sta mu potvrdno odgovorih. Odveze me bez problema, prijatno smo caskali o svemu, nije me smarao i tarifa je bila kako treba. Ne znam kako se zove, ne znam da li jos vozi ali u svakom slucaju - nemam primjedbe iako je Sarajevo-taxi, tako da ne treba generalizirati.
O'zone
Globalni moderator

#4427 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by O'zone »

Ommadawn wrote:Ja sam 2008 uzeo Sarajevo-taxi sa zeljeznicke stanice. Ljetno vrijeme, ja sa koferom, mrsko mi bilo zvati rodjaka da dodje po mene - dakle zvoni oko mene da nisam "odavle". Stariji ciko sa bordo-crvenim Seat Toledom (stara verzija) me fino upita "Treba li vam taxi" na sta mu potvrdno odgovorih. Odveze me bez problema, prijatno smo caskali o svemu, nije me smarao i tarifa je bila kako treba. Ne znam kako se zove, ne znam da li jos vozi ali u svakom slucaju - nemam primjedbe iako je Sarajevo-taxi, tako da ne treba generalizirati.

Generaliziranje jeste pogrešno ali postoji i razlog zašto je razlika između ponašanja taxi-sta.

Vozač Sarajevo taxi-a vozi svoje vozilo, samostalni je poduzetnik, radi kad hoće i na žalost šta hoće, ponašanje prema klijentima je onakvo kakvo imaju nema suzdržavanja, za greške koje uradi sankcije ne snosi u prevodu jbga može im se. (priče o isključenju iz društva, oduzimanje mjesta na taxi štandu ili oduzimanje licence su priče za malu djecu)

Vozači privatnih taxi kompanija su opet sa druge strane irgeti. Firmino vozilo, određeno radno vrijeme, radi se za platu, ako neko nazove da se žali dobiješ po ušima ako se ponovi dobiješ nogu a pošto su ove "male taxi" firme uvezane nećeš više nigdje naći posao osim da budeš divlji.
razonoda

#4428 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by razonoda »

drag_gost wrote::lol: :lol: :lol:

Dobar, dobar. Eto, mene je uvijek fascinirao tek tako neki random (razonoda u ovom slucaju) lik koji se javi i pocne da ismijava sve ono za sta on ne bi imao muda da uradi. Bi, al' preko foruma. Nije problem ni u mudima, nego u minimalnom postivanju sebe. Hajde barem me je dobro nasmijao. :mrgreen:

Eto sinoc Samir & Emir, decko pristojan, taksi mirise. U prici s njim rece mi da je magistar anglistike, zao mi je bilo izaci iz taksija. Sve je na koga "naletis".
Izvini nije mi bila namjera napraviti te lazovom.
Tekst je :thumbup:

I opet si me dobro :lol: :lol: :lol: :lol:
:kiss:
drag_gost

#4429 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drag_gost »

razonoda wrote:
drag_gost wrote::lol: :lol: :lol:

Dobar, dobar. Eto, mene je uvijek fascinirao tek tako neki random (razonoda u ovom slucaju) lik koji se javi i pocne da ismijava sve ono za sta on ne bi imao muda da uradi. Bi, al' preko foruma. Nije problem ni u mudima, nego u minimalnom postivanju sebe. Hajde barem me je dobro nasmijao. :mrgreen:

Eto sinoc Samir & Emir, decko pristojan, taksi mirise. U prici s njim rece mi da je magistar anglistike, zao mi je bilo izaci iz taksija. Sve je na koga "naletis".
Izvini nije mi bila namjera napraviti te lazovom.
Tekst je :thumbup:

I opet si me dobro :lol: :lol: :lol: :lol:
:kiss:
Ma nemas se sto izvinjavati, svakako smo svi anonimni ovdje manje - vise. Sve uredno drugar, zivio. :kiss:
bombašica

#4430 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bombašica »

Većeras mi taxi lola iz Istočne Bosne "održa" predavanje kako je njegovo selo dobilo struju prije Sarajeva i još mnoštvo seoskih legendi za svega 6,5 minuta vožnje. :-?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4431 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by _BataZiv_0809 »

bombašica wrote:Većeras mi taxi lola iz Istočne Bosne "održa" predavanje kako je njegovo selo dobilo struju prije Sarajeva i još mnoštvo seoskih legendi za svega 6,5 minuta vožnje. :-?
Detaljnije napisi Tita ti :lol: :lol: :lol: :thumbup:
felichi

#4432 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by felichi »

sve zavisi od osobe do osobe.
nedavno se vracam, sitni sati. zaustavlja taxi u ulicu. otvaram vrata i ugledam copor od 10-15 pasa ispred zgrade.
vratim se u taxi i kazem 'prijatelju ja ne smijem izaci'.
taxista izadje iz vozila, 'otprati' me do ulaza i vrati se.
jos tada vidim da ima neki problem sa nogom i otezan hod. covjek me svejedno odveo do haustora.
svaka cast!
quarterback

#4433 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by quarterback »

prije par dana staje taksi na sred + raskrsnice da musterija izadje, cura iza njega malo saceka pa mu svirnu jer je izlazak trajao vjecnost, prodje jos 30 tak sekundi, cura opet svirnu, musterija izadje ali izadje i taksista (sarajevo taxi 302, srebrna oktavija ili pasat), koji se dodatno okurazio kad je vidio da je cura svurala, jebe njoj milu majku sto ga ne zaobidje i vice joj marš ... samo sam jos cekao da krene na nju

koliko se sjecam zobsa stajanje u raskrsnici nije dozvoljeno nego to treba uraditi najmanje 10m od raskrsnice a cini se da danasnji taksisti staju gdje god musterija kaze stani, zar je problem stati 10m dalje i musteriji i taksiju...
drug_profi

#4434 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Sto se nisi parkirao ispred taksija pa kopao nos jedno minut-dva? Nek on zaobilazi.
quarterback

#4435 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by quarterback »

gledao s prozora
bombašica

#4436 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bombašica »

_BataZiv_0809 wrote:
bombašica wrote:Većeras mi taxi lola iz Istočne Bosne "održa" predavanje kako je njegovo selo dobilo struju prije Sarajeva i još mnoštvo seoskih legendi za svega 6,5 minuta vožnje. :-?
Detaljnije napisi Tita ti :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Ničim izazvan, krenu lola pričati seoske legende iz njegova kraja (ušče Lima u Drinu). Nizale su se jedna za drugom. Nezainteresovan izraz mog lica naglo se promjeni s ponosnom izjavom taxiste da je njegovo selo dobilo struju prije Sarajeva koje ju je, prema njegovoj izjavi, dobilo tek 1936. godine. Onako :? , uspjeh upitno da izustim: jeeel'? :? :? :?
Tu se zainteresovah za tu novootkrivenu "činjenicu" i krenem u logički obračun s njom.
Lafo naivno upitah ga: "Zar Sarajevo nije dobilo struju za vrijeme austrougarske vlasti?"
Taxista: "Ne znam da li je Sarajevo tada dobilo struju, ali je moje selo prije Sarajeva imalo privatnu centralu koju su vlasti Kraljevine Jugoslavije namjerno zatvorile.
Tu shvatih da čovjek baš i ne barata nekim najosnovnijim historijskim činjenicama o smjenama vlasti u BiH, ali ipak nastavljamo "časkati".
Ja: "Električnu centralu su austrijske vlasti izgradile u Sarajevu".
Taxista: "Aha, misliš onu kod Vijećnice?"
Ja: "Ne, centrala se nalazila na Skenderiji, gdje je današnji spomenik Valteru."
Taxista: "A šta je onda ono na Vijećnici?"
Ja: "Brana."
Taxista: "Pa koja je onda razlika?"
:? :? :?
Helem, u tih 6,5 minuta psihički me slomi, još za to materijalno platih. :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4437 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bitanga_sa_otesa »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: hvala ti za ovo legendo,popravio/la si mi dan,a i drugim forumasima sigurno :thumbup: :thumbup:
JThomas

#4438 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

ja sam davno rekao, ako se ikad bude pravila ta svjetska vlada, treba je napraviti pola-pola od taksista i frizerki. to su ljudi koji imaju odgovor na svako pitanje i rješenje za svaki problem ovog svijeta. a i polni paritet bi bio ispoštovan.
drug_profi

#4439 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Jes, jes, Međeđa sijala ko Las Vegas... jos 1900 i neke. :-) Ringispil im na struju bio.
sheilak

#4440 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sheilak »

ima jedan lik, stand bbi, mislim da je sivi golf, taxista je stariji, okruglog lica, sijede kose, izgleda skroz bezazleno. al je bolesnik. namjerno provocira, pita jako intimna pitanja. sve to, uz one seljacke komentare i osmijeh nekog seoskog lole. cesto zapocinje pitanja o braku i bracnim duznostima (recimo, bi li ti drzala kravu koja ti ne radja, pitanja tog tipa), o vjerskoj obavezi zene da se uda i da radja djecu, etc. i na kraju njegov ton i komentari ne budu nimalo bezazleni.
al ja vec drugi put vec uzimam to vozilo, jer zaista ne gledam ko vozi. :D samo udjem i kazem adresu. i uvijek isto.
dječak sa šibicama

#4441 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

drugi profil wrote:Jes, jes, Međeđa sijala ko Las Vegas... jos 1900 i neke. :-) Ringispil im na struju bio.
Medjedja i Stragacina, molim lijepo :oops: :D

Neki dan me levat pokusao izraditi, lijepo mu kazem idite okolo manja je guzva a on namjerno u centar grada, konta nabrace na guzvi i semaforima marku vise, bezobrazno, dva puta kazem skrenite prema Suadi Dilberovic on se pravi mutav. Na kraju sam manje platio nego da je isao okolo, jer po njegovoj nevolji, nije uspio uhvatiti nijednu kolonu niti jedno crveno svjetlo na semaforu.
Mario979

#4442 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Mario979 »

Jeli moguće da taxistima koji rade za sebe ostaje čisto 3000 KM mjesecno? Kolega mi pričao da njegov dajidja zarađuje toliko na taksija, meni teško povjerovat jer ima toliko ljudi sa fakultetom koji jedva prebace milju sa platom, a neko sa vozačkom da zarađuje tri puta više od nekog recimo ekonomiste
seoBIH

#4443 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by seoBIH »

Normalno je da moze. Da nije ne bi bili ovako drski i ne bi cuvali mjesta (ne daju nove licence) tako jako :D
dječak sa šibicama

#4444 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

Mario979 wrote:Jeli moguće da taxistima koji rade za sebe ostaje čisto 3000 KM mjesecno? Kolega mi pričao da njegov dajidja zarađuje toliko na taksija, meni teško povjerovat jer ima toliko ljudi sa fakultetom koji jedva prebace milju sa platom, a neko sa vozačkom da zarađuje tri puta više od nekog recimo ekonomiste
Moze, sto da ne, nekima ostane i vise, zavisi koji su stand, koliko rade, ja ih znam nekoliko koji kazu u stilu, parafraziram "necu da radim kad su utakmice ili navece, jest bolji promet ali ne treba mi, i ovako imam dosta".

Koliko znam, ako se sta nije promijenilo u medjuvremenu, njihovo je da plate pausal, ostalo ide njima. Ako ima dobro auto, malo goriva trosi a danas sve taxe kupuju ta novija auta, uzme novog golfa koji trosi 4/6 litara vangradska/gradska sa sve klimom, on je dobar. Benzinci ugrade plin, takodje mala potrosnja.

Sto nebi zaradili, ako je na dobrom standu, autobuska ili zetra ili kosevsko brdo, stalno imaju voznje, nabere se.
mirzet87sa

#4445 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Mario979 wrote:Jeli moguće da taxistima koji rade za sebe ostaje čisto 3000 KM mjesecno? Kolega mi pričao da njegov dajidja zarađuje toliko na taksija, meni teško povjerovat jer ima toliko ljudi sa fakultetom koji jedva prebace milju sa platom, a neko sa vozačkom da zarađuje tri puta više od nekog recimo ekonomiste
Ne moze. Prosjecni taksista trosi svaki drugi dan 50km goriva, ima obaveze prema drzavi + sam sebi mora uplacivati zdravstveno, penziono i placa stand, a i udruzenje. Kad isplate sve ove obaveze, mogu izaci 700-1000km ali da se ogule od posla. Ovi sto zaraduju preko 1000 su vec uhodane seme s hotelima, restoranima itd. 3000km nema sanse.
razonoda

#4446 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by razonoda »

Mozda je neki to i uhvatio ako je vozao Ziku, dok je harao po Sarajevu. :roll:
Internetowska

#4447 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Internetowska »

Prije nekoliko godina poznanika Italijana, koji je poslom boravio ovdje, pitamo koliko plaća taxi od svog stana do kafane u kojoj smo se redovno nalazili, a on slegne ramenima i kaže: pa nekad 4, nekad 8, nekad 20 KM.

Dok sam se češće vozikala taksijem, uvijek sam zvala Žuti. Ljudi lijepo kažu toliko i toliko min, vozilo to i to. Taksisti uvijek jako ljubazni, ako je bilo neke priče, nije bilo smaranja. Bili su genijalno pouzdani i za vrijeme GRASovog štrajka i zaista nemam niti jednu primjedbu.
thekupus

#4448 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by thekupus »

dječak sa šibicama wrote:
drugi profil wrote:Jes, jes, Međeđa sijala ko Las Vegas... jos 1900 i neke. :-) Ringispil im na struju bio.

Neki dan me levat pokusao izraditi, lijepo mu kazem idite okolo manja je guzva a on namjerno u centar grada, konta nabrace na guzvi i semaforima marku vise, bezobrazno, dva puta kazem skrenite prema Suadi Dilberovic on se pravi mutav. Na kraju sam manje platio nego da je isao okolo, jer po njegovoj nevolji, nije uspio uhvatiti nijednu kolonu niti jedno crveno svjetlo na semaforu.
a mozda je covjek to znao i htio te postediti guzve koja se stvorila tamo iza mosta? :D
drug_profi

#4449 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

dječak sa šibicama wrote:
Eh imao ja u jedinici ove izbjegle iz IB. bas iz oba ova sela. Nisu se mogli nikako medjusobno. Ovaj iz Medjedje zijanio na Treski, a ovaj iz Strgacine je danas nakav biznismen u USA. Nije frajer u zivotu knjige procitao, ali jbg.... talent i okruzenje.
Mario979

#4450 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Mario979 »

mirzet87sa wrote:
Ne moze. Prosjecni taksista trosi svaki drugi dan 50km goriva, ima obaveze prema drzavi + sam sebi mora uplacivati zdravstveno, penziono i placa stand, a i udruzenje. Kad isplate sve ove obaveze, mogu izaci 700-1000km ali da se ogule od posla. Ovi sto zaraduju preko 1000 su vec uhodane seme s hotelima, restoranima itd. 3000km nema sanse.

Zašto se onda toliko plaća izlazak na taksi, licenca podmićivanje treba ti 30000 minimalno za papire da bi radio za 700 ?
Post Reply