USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
jeza u ledja

#4426 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Rob_Atl wrote: 03/11/2020 04:28
Velkoski wrote: 03/11/2020 04:25 Na čemu baziraju ljude koje izaberu za anketu? Nekako mi je fascinantno da je toliko mali uzorak relevantan

Mrsko mi guglati :mrgreen:

Zovu te telefonom 500-1000 ljudi, ko se javi, javi :D
Meni je zvonio telefon barem 50 puta zadnih par mjeseci. Plus poruke. Veze nemam koje od njih su neka foluska koje su prave. Al skontali za koga navijam i navalili. Daj pare daj ovo. :-)

Najbolji su mi ovi sto zovu smal na landline. Ko jos koristi landline jebote? :-) Ja mislim da Rasmussen tako fercera.

Ja nisam landline imao od 2004-e. :lol:

Ili ovi sto preko interneta. Ja mislim SurveyUSA tako radi. Pa mislim to ono otvoris neku stranicu koja naginje lijevo i tamo reklama da uradis survey. Pa mislim, ocigledno ako sam vec tu da naginjem na tu stranu.
Rob_Atl

#4427 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Rob_Atl »

Kod mene lokalni Channel 2 zadnji poll danas odradio na landline :D i bilo je 50 trump biden 46.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#4428 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by corolla02 »

Rob_Atl wrote: 03/11/2020 04:07
corolla02 wrote: 03/11/2020 03:48
Rob_Atl wrote: 03/11/2020 03:41 Javim vam sutra ujutro kakva je situacija, doduse kod mene je malo glasacko mjesto svakako al ako bude tu raje onda mogu zamisliti na vecim mjestima.
koji si zip, gdje glasas
30052 deep trump country :D
Uf dje to

30518 ovdje
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#4429 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by parappa »

DonieBrasco

#4430 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by DonieBrasco »

Ako je 'amerikancima' uz svo šarenilo, nacije i rase populacije ok da T opet pobjedi, ako smatraju da im je to dobro za njihove drzave i zivote a onda za planetu onda ne znam sta je problem.
madridista15

#4431 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madridista15 »

Sve do ovih izbora 2020. nisam znao da Amerika nema svoju Centralnu izbornu komisiju tj. neko tijelo koje reguliše izbore sa saveznog nivoa. Sve je isključivo na državama.

Prognoza: Joseph Biden. Tijesno, kako drugačije.
Juliuscezar

#4432 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Juliuscezar »

Imaju li oni one izlazne ankete i to
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#4433 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by corolla02 »

Izlazni polls kod us izbornog systema ne pije vode i ne prestalja nikakvo mjerilo realno

Bunkered Down :mrgreen:

video

#4434 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by video »

Kakvo je vise spavanje tamo preko bare, imaL sta novo, sta je rec :?
Juliuscezar

#4435 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Juliuscezar »

jeza u ledja

#4436 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Ja preseravanja na RCP zadnji dan skinu jos dvije ankete i ostave 4 od 6 shlj anketa koje se stancaju svaki dan da bi ostale pri vrhu aktuelnih. Dvije ankete koje su prije manje od 24h izasle vec su smaknute. Sad je Biden u PA na samo 1.2%, sto je manje nego je imala Clinton u toj drzavi (koju je izgubila).
Na 538 se isto prednost u PA jos malo smanjila i sad je na samo 4.7%.
video

#4437 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by video »

Mozda je to i bolje da se dodatno aktiviraju oni koji su mislili - laHko ce to Joe dobiti, ne moram ni ici glasati.
Seyfo

#4438 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Seyfo »

Znam par ljudi što žive preko bare, svi redom kažu da Trump hladno uzima, a ankete sve lažu i da im ne treba vjerovati (kako je bilo i na prošlim izborima).
Što je najžalosnije, svi oni s kojima sam razgovarao neće glasati. Razlozi su korona, peglanje, čekanje, ili elektronski ili kako god, a "znaju" da Trump hladno uzima, tako da "no point".

Tuga.

PS Ja se ipak nadam da ću naredno jutro ipak biti iznenađen, izbačen iz cipela, ostavljen bez daha i raspamećen kad vidim da je ipak Biden pobijedio, makar za jedan glas.
Revolucionar ★

#4439 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Revolucionar ★ »

Zasto Bosanci i Hercegovci u Americi masovno glasaju i pozivaju na glasanje za Trump-a? Je li stvar cisto kao u BiH animoziteta prema migrantima, odnosno Meksikancima i drugim grupama koje Trumpova politika oznacava kao nepozeljnima, ili? Evo vec izvjesno vrijeme pratim bivse sugradjane, dalju rodbinu i mnoge grupe koje okupljaju nasu dijasporu tamo, da je mahom veca podrska za Trumpa
sumirprimus

#4440 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by sumirprimus »

jel to danas zavrsavaju najdosadniji, najsmorniji i najduzi izbori na svijetu? :lol: :-)
emmir1

#4441 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by emmir1 »

Revolucionar ★ wrote: 03/11/2020 14:08 Zasto Bosanci i Hercegovci u Americi masovno glasaju i pozivaju na glasanje za Trump-a? Je li stvar cisto kao u BiH animoziteta prema migrantima, odnosno Meksikancima i drugim grupama koje Trumpova politika oznacava kao nepozeljnima, ili? Evo vec izvjesno vrijeme pratim bivse sugradjane, dalju rodbinu i mnoge grupe koje okupljaju nasu dijasporu tamo, da je mahom veca podrska za Trumpa

Moja rodbina u USA mahom svi za Bidena.

Najbolji drug za Trampa, razlog kaže ekonomija.

Inače smatram da Tramp nema šanse da dobije.

Prošli put su svi bili šokirani da je cirkusant postao predsjednik, demokrate mahom nisu izlazile da glasaju jer su mislili Tramp nema šanse.

Ovaj put to neće dozvolit
costacurta

#4442 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by costacurta »

Make America Great Again je glupost koju puši većina Amerikanaca, samo je fol što niko ne konta da će poslije toga Wranglerova majica biti 30$ umjesto 5$, ne konta parmak da je dnevnica u Paragvaju gdje se "šiju" majice 20$, bude li se šivaona preselila u Luizijanu de da vidim koji BRO ili sista' će raditi i proizvest cheap but HQ shit za te pare
karanana

#4443 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by karanana »

Revolucionar ★ wrote: 03/11/2020 14:08 Zasto Bosanci i Hercegovci u Americi masovno glasaju i pozivaju na glasanje za Trump-a? Je li stvar cisto kao u BiH animoziteta prema migrantima, odnosno Meksikancima i drugim grupama koje Trumpova politika oznacava kao nepozeljnima, ili? Evo vec izvjesno vrijeme pratim bivse sugradjane, dalju rodbinu i mnoge grupe koje okupljaju nasu dijasporu tamo, da je mahom veca podrska za Trumpa
Nisam siguran da je rijec "masovno" bas tacna. Sigurno su glasovi podijeljeni ali bih rekao da je vecina ipak za bidena.
Nek vala pobjedi biden, jer ko bi jos 4 godine slusao i gledao kukumakanje cnna i msnbca kao da se nista drugo u svijetu ne desava. 4 godine apsolutnog pljuvanja i kenjanja o trumpu. I sad jos 4. Nadam se da nece.
Mada onda ne znam sta ce raditi brat limun, cuomo i ona lezba sa msnbca. O cemu ce raditi emisije? O sadjenju cvijeca. Ili ih pak ceka posao u administraciji.
Last edited by karanana on 03/11/2020 14:36, edited 2 times in total.
ultima_palabra

#4444 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Seyfo wrote: 03/11/2020 14:01 Znam par ljudi što žive preko bare, svi redom kažu da Trump hladno uzima, a ankete sve lažu i da im ne treba vjerovati (kako je bilo i na prošlim izborima).
Što je najžalosnije, svi oni s kojima sam razgovarao neće glasati. Razlozi su korona, peglanje, čekanje, ili elektronski ili kako god, a "znaju" da Trump hladno uzima, tako da "no point".

Tuga.

PS Ja se ipak nadam da ću naredno jutro ipak biti iznenađen, izbačen iz cipela, ostavljen bez daha i raspamećen kad vidim da je ipak Biden pobijedio, makar za jedan glas.
Ne treba ni pet minuta da se glasa. Narucis listic da ti dodje preko interneta (2 minute). Kad dodje, ispunis par kolona, potpises i stavis u kovertu (2 minute). Odes do vlastitih vrata i stavis u onu subu gdje postar tura pisma (1 minut).

Tako da ti ljudi seru, najblaze receno.
BrziGonzales

#4445 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by BrziGonzales »

I šta, sutra se probudim i sve bude isto. Trump opet jaše
An old cowboy went riding out one dark and windy day
Upon a ridge he rested as he went along his way
When all at once a mighty herd of red eyed cows he saw
A-plowing through the ragged sky and up the cloudy draw
Their brands were still on fire and their hooves were made of steel
Their horns were black and shiny and their hot breath he could feel
A bolt of fear went through him as they thundered through the sky
For he saw the riders coming hard and he heard their mournful cry
Yippie yi ooh
Yippie yi yay
Ghost riders in the sky...
bunk

#4446 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by bunk »

Treba reci otvoreno,nama u BiH nije ni Trump naskodio,dapace.Americka vanjska politika nastavila je po smjernicama drage i casne gospodje Maureen Cormack.
A ako pobijedi Biden moze biti samo jos i bolje za sve nas u BiH.
Last edited by bunk on 03/11/2020 14:48, edited 1 time in total.
Seyfo

#4447 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Seyfo »

ultima_palabra wrote: 03/11/2020 14:29
Seyfo wrote: 03/11/2020 14:01 Znam par ljudi što žive preko bare, svi redom kažu da Trump hladno uzima, a ankete sve lažu i da im ne treba vjerovati (kako je bilo i na prošlim izborima).

Tuga.

Ne treba ni pet minuta da se glasa. Narucis listic da ti dodje preko interneta (2 minute). Kad dodje, ispunis par kolona, potpises i stavis u kovertu (2 minute). Odes do vlastitih vrata i stavis u onu subu gdje postar tura pisma (1 minut).

Tako da ti ljudi seru, najblaze receno.
Naravno da seru, ja bi to sve natjerao da glasa i uslovio kaznama,nemogućnostima da se izvadi bilo kakav papir, lošijim credit scoreom isl., da mogu. I još nogom nabio u guzicu, onako reda radi.
Ja_Ja

#4448 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Ja_Ja »

Od jutros su ogromne linije na glasackim mjestima sirom Amerike. Izgleda da bi rana izlaznost mogla biti i veca nego prosle izbore. Mada je od 6 do 9 ujutro vremenski period kada ljudi koji rade prvu idu glasati, pa su uvijek guzve, samo ne ovolike. U svakom slucaju ovo sto vidim na birackim mjestima, vijestima, i na socijalnim mrezama izgleda kao veoma dobra izlaznost.

Nasi ljudi ne podrzavaju Trumpa masovno. Kao i u Bosni i u Americi se stvorila kasta ljudi koji bi da kontriraju i seru (da izvinete) samo zbog lajka na facebooku. Imam izborne liste za nekoliko Americkih gradova i bas sam pratio komentare nasih ljudi na socijalnim medijima i uporedjivao ih sa listama. Velika vecina tih pro-Trumpista u nasim zajednicama nije ni registrovana za glasanje. Neki nemaju ni drzavljanstvo. Vise je da se malo serucka po fb i kontrira nego bilo sta drugo.

Naravno ima i onih koji su istinski pokupili tu "Make America Great Again" pricu.

Pro-Biden strana u nasim zajednicama od NY do San Diega je organizovana, neke ozbiljne stvari su se radile, kampanje su se vodile. Sad koliko ce to piti vode ne znam. Ono sto sigurno znam jeste da smo mi nebitni u svakom pogledu i da ne odlucujemo ni u promilima ko ce pobjediti. Ovo je vise ono sto Ameri zovu "feel good" situacija.
Ja_Ja

#4449 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Ja_Ja »

Seyfo wrote: 03/11/2020 14:47 Naravno da seru, ja bi to sve natjerao da glasa i uslovio kaznama,nemogućnostima da se izvadi bilo kakav papir, lošijim credit scoreom isl., da mogu. I još nogom nabio u guzicu, onako reda radi.
Apsolutno se slazem. Koncept glasanja treba i mora da se mijenja. Ne samo u Americi vec i kod nas u BiH. Treba to vezati sa pravima koje ljudi uzivaju. Hoces vozacku, moze moras se registrovati i glasati, hoces socijalnu pomoc, moze moras se registrovati i glasati, hoces pasos, moze, moras se registrovati i glastai, hoces ovo, ono sve moze ali se moras registrovati i glasati. Treba ih natjerati da preuzmu odgovornost za poredak. Naravno, relano gledajuci od toga nema nista jer ovim koji su na vlasti nesto slicno ne odgovara. Gledajuci iz perspektive kampanje, manja ali kontrolisana izlaznost je uvijek bolja. Kada je manja izlaznost to je znak da su tu uglavnom stranacki operativci.

Kod Amera je problem sto im je generalno najmanja izlaznost tamo gdje zivi ona uboga sirotinja, crnci i druge manjine, koje bijelci sistematski ugnjetavaju. Budjenje takvih manjina im je veliki "no, no".
Seyfo

#4450 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Seyfo »

Naravno, i zato se takvo nešto i ne mijenja. A najviše seru na državu i vlast oni koji ne glasaju.
Post Reply