Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#4426 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

suspect_zero wrote: 20/05/2025 23:40 @akcija007 , @Hakiz, hvala vam na detaljnim informacijama :) bunilo me ovo na kojem jeziku može biti.
Ja nosim na našem jer to dobijem. Možda bi bilo bolje da je na latinskom, to je jezik medicine i nema veze koja je zemlja, ali šta je tu je.

Ne prevodio, vala, kod ovlaštenog prevodioca, skupo i zahmetli :lol:
drndalo

#4427 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Pa na svakom jeziku bi valjda dio koji se tice dijagnoze/stanja trebao biti na latinskom "hypertensio bla, bla"...

Dio za terepiju obicno pise: "Th" pa naziv lijeka. Od kojih mnogi imaju nesto univerzalno ugradjeno u ime, a tice se stanja koje lijece. Cak i kada imaju sumnju, provjere na internetu po imenu lijeka sastav. Mada sam do sad cuo za samo 1 takav slucaj provjere na internetu u mom krugu poznanika.

U svakom slucaju ponesi "viska" papira, pa ako traze, zatrpaj ih, neka listaju. Obicno ih prodje volja za listanjem, a i najcesce je takvo pitanje u vezi sa policijskom pshihologijom, da li ces se unervoziti ako pocnu postavljati pitanja...
liyf

#4428 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by liyf »

Meni je prijatelj unosio lijekove na engleskom u BiH bez ikakvih problema, mada jeste eng poznatiji nego bosanski
suspect_zero

#4429 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by suspect_zero »

drndalo wrote: 21/05/2025 08:19 Pa na svakom jeziku bi valjda dio koji se tice dijagnoze/stanja trebao biti na latinskom "hypertensio bla, bla"...

Dio za terepiju obicno pise: "Th" pa naziv lijeka. Od kojih mnogi imaju nesto univerzalno ugradjeno u ime, a tice se stanja koje lijece. Cak i kada imaju sumnju, provjere na internetu po imenu lijeka sastav. Mada sam do sad cuo za samo 1 takav slucaj provjere na internetu u mom krugu poznanika.

U svakom slucaju ponesi "viska" papira, pa ako traze, zatrpaj ih, neka listaju. Obicno ih prodje volja za listanjem, a i najcesce je takvo pitanje u vezi sa policijskom pshihologijom, da li ces se unervoziti ako pocnu postavljati pitanja...
Th: za aritmiju i pritisak, leksilijum i cerson pp....u biti ova dva zadnja ne moram ni nositi, za aritmiju mi je najpreci....kontam da i domacini kod kojih idemo imaju kakvih boba za smirenje ako nista imaju kupiti u apoteci neke na biljnoj bazi u slobodnoj prodaji.
E jos ovo, tableta za bolje podnošenje vožnje ne spada u ove za provjeru?.....I mali i ja bas tesko podnosimo bilo koji prevoz ( meni do Ilidze vec muka) to moram ponijeti :roll:
Edin H.

#4430 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Edin H. »

suspect_zero wrote: 21/05/2025 22:01
drndalo wrote: 21/05/2025 08:19 Pa na svakom jeziku bi valjda dio koji se tice dijagnoze/stanja trebao biti na latinskom "hypertensio bla, bla"...

Th: za aritmiju i pritisak, leksilijum i cerson pp....u biti ova dva zadnja ne moram ni nositi, za aritmiju mi je najpreci....kontam da i domacini kod kojih idemo imaju kakvih boba za smirenje ako nista imaju kupiti u apoteci neke na biljnoj bazi u slobodnoj prodaji.
E jos ovo, tableta za bolje podnošenje vožnje ne spada u ove za provjeru?.....I mali i ja bas tesko podnosimo bilo koji prevoz ( meni do Ilidze vec muka) to moram ponijeti :roll:
Ma ne gleda niko lijekove vani ako otvore torbu, samo nemoj nositi rekreativne supstance. :D

Mislim, može i to, ali nekad’ napucaju cuke., :D
Hakiz

#4431 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

suspect_zero wrote: 21/05/2025 22:01

Ponovit ću svoje pravilo:

Ako ovdje u apoteci moram imati recept za lijek, za njega obavezno uzmem potvrdu.

Ako mogu ovdje u apoteci kupiti lijek slobodno, bez recepta, ne uzimam za taj lijek potvrdu.

Najjednostavnije je ne razmišljati i uzeti potvrdu za sve lijekove koji se nose, bez obzira na to idu li samo na recept ili mogu i bez recepta.

Ako ne za sve, barem za lijekove za redovnu terapiju. Na primjer, neko koristi Lexilium i Lopril u redovnoj terapiji. I želi imati za svaki slučaj i Paracetamol i Rupurut. Iako Lopril može bez recepta, uzeti potvrdu i za Lexilium i za Lopril. Za Paracrtamol i Rupurut ne uzeti potvrdu.

Nosio sam Lexilium, imao potvrdu, niko mi nije provjeravao.

Sada ovo, ne mislim ciljano na tebe, uopšteno upozorenje: Ako nekako se nabavi neki lijek koji može samo na recept, a koji nije propisan kao nije terapija, i želi se nositi, neće se dobiti potvrdu. Osim štelom. Ljekar opšte prakse (ne izdaje specijalista potvrdu) ne smije dati potvrdu za lijek koji nije od specijaliste propisana terapija, a čije izdavanje i korištenje je kontrolisano (može se dobiti samo na recept). Ako ljekar želi da rizikuje falsifikovanje isprave da bi izašao u susret, to je njegova odluka. U to ne ulazim.

I moje iskustvo: Kada se zatraži potvrda, upisat će u nju automatski sve lijekove koji u kartonu pišu da su redovna terapija. Bez obzira jesu li samo na recept ili i slobodni. Ali, mogu zaboraviti lijekove koji se uzimaju po potrebi. Ako se i njih želi u potvrdu upisati, treba napomenuti u ambulanti. Naravno, ti lijekovi moraju biti zavedeni u karton da su propisani za uzimanje po potrebi. Recimo, Lexilium je lijek koji kada se propiše, često se propisuje za uzimanje po potrebi. Mora biti u kartonu da bi se mogao upisati u potvrdu.
akcija007

#4432 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Kakvi du ovo jutros poremecaji !?
eurowings iz Kelna preusmjeren u Turanu a Ryanair iz Parisa u Pescaru
Zar nije bilo blizih aerodroma za preusmjerenje, od Splita/Dubrovnika mozda i Mostara ( za Eurowings jer lete tamo iz Dusseldrofa) od Titane i Pescare !?
drndalo

#4433 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ne znam kakav je poremecaj bio, ali ovi P2P letaci mozda idu na sljedecu planiranu destinaciju da odatle mogu nastaviti raspored letenja, a putnicima kojima placaju hotel ce ga svakako platiti, jal tamo, jal vamo. Ako je to njima manji trosak ukupno.
konami666

#4434 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konami666 »

Pozdrav, da li i dalje u Sarajevu ne postoji online checkin i tako ti fazoni i jel još uvijek se mora isprintati karta
thekupus

#4435 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by thekupus »

konami666 wrote: 24/05/2025 16:17 Pozdrav, da li i dalje u Sarajevu ne postoji online checkin i tako ti fazoni i jel još uvijek se mora isprintati karta
Zavisi od kompanije, ne od aerodroma. Za većinu se možeš regularno na njihovoj stranici chekirati. Imaš opciju da pokupiš boarding pass na šalteru, samo ti treba pasoš. Možeš i s digitalnim boarding passom normalno, samo prije sigurnosne kontrole staneš u red za njih, umjesto za te što ti izdaju na šalteru. Ti sam ne moraš ništa printati.
konami666

#4436 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konami666 »

thekupus wrote: 24/05/2025 16:31
konami666 wrote: 24/05/2025 16:17 Pozdrav, da li i dalje u Sarajevu ne postoji online checkin i tako ti fazoni i jel još uvijek se mora isprintati karta
Zavisi od kompanije, ne od aerodroma. Za većinu se možeš regularno na njihovoj stranici chekirati. Imaš opciju da pokupiš boarding pass na šalteru, samo ti treba pasoš. Možeš i s digitalnim boarding passom normalno, samo prije sigurnosne kontrole staneš u red za njih, umjesto za te što ti izdaju na šalteru. Ti sam ne moraš ništa printati.
Znaši koje aviokompanije nude to za Sarajevo?

Znaci da mogu doći do samog boardinga sa digitalnom kartom na mobitelu bez da se moram vraćati da printam kartu? Znam da je bila priča ranije kofol se čekiraš online i onda na gornjem spratu ti kaže baba da to možeš mačku o rep i moraš dole se vratiti da je isprintas
Bullet Tooth Tony

#4437 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bullet Tooth Tony »

konami666 wrote: 24/05/2025 17:06
thekupus wrote: 24/05/2025 16:31
Znaši koje aviokompanije nude to za Sarajevo?

Znaci da mogu doći do samog boardinga sa digitalnom kartom na mobitelu bez da se moram vraćati da printam kartu? Znam da je bila priča ranije kofol se čekiraš online i onda na gornjem spratu ti kaže baba da to možeš mačku o rep i moraš dole se vratiti da je isprintas
Kada si zadnji put bio na SJJ ? U decembru se moglo ... a babe ne rade od 2020te
liyf

#4438 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by liyf »

ja sam to uradio kad sam letio za njemačku prije koji mjesec
konami666

#4439 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konami666 »

Hvala vam na odgovorima! Zadnji put sam bio 2022 i morao sam da isprintam boarding kartu na donjem spratu da bi baba gore mogla udariti pečat ili šta već
Bullet Tooth Tony

#4440 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bullet Tooth Tony »

konami666 wrote: 24/05/2025 19:32 Hvala vam na odgovorima! Zadnji put sam bio 2022 i morao sam da isprintam boarding kartu na donjem spratu da bi baba gore mogla udariti pečat ili šta već
Imas na stranici aerodroma za koje kompanije ne moras .. ako letis sa rayanairom moras se online chekinat svakako....
drndalo

#4441 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ja sam jucer bio na SJJ i pratio putnike. Na spratu prije sigurnosne kontrole, imaju 2 kolone odvojene trakama, jedna je za digitalne boarding pass-ove. Vjerovatno tu pokazes QR code, pa oni odstampaju papir ako treba.
tramvajtrojka

#4442 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

drndalo wrote: 24/05/2025 21:41 Ja sam jucer bio na SJJ i pratio putnike. Na spratu prije sigurnosne kontrole, imaju 2 kolone odvojene trakama, jedna je za digitalne boarding pass-ove. Vjerovatno tu pokazes QR code, pa oni odstampaju papir ako treba.
papirne karte idu na egate, a sa qr kodovima na poseban salter gdje skeniras svoj qr kod i gdje ti se provjere dokumenta
akcija007

#4443 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Na Austrianu kada se cekiram na salteru i dobijem oba boarding pass takve boarding pass ne vidim u aplikaciji Austrian a kada se cekiram online u aplikaciji Asutrian na salteru SJJ vide da sam cekiran i samo isprintaju
tramvajtrojka

#4444 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

akcija007 wrote: 24/05/2025 23:53 Na Austrianu kada se cekiram na salteru i dobijem oba boarding pass takve boarding pass ne vidim u aplikaciji Austrian a kada se cekiram online u aplikaciji Asutrian na salteru SJJ vide da sam cekiran i samo isprintaju
zasto komplikujes zivot sebi kad dobijes qr code da ides ponovno na salter da uzmes kartu, jedino ako pogrešno kucas sve svoje podatke sa pasosa :lol: il ako imas kofer za predati

fkt. to mi nikad nije jasno bilo bas su sve aviokompanije napravile to jednostavnim da ne fulis :mrgreen: :mrgreen: komplikovanije ukucati podatke sa kartice kad nesto placas nego to
akcija007

#4445 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Copy paste ako neko leti s Austrianom

Kratka info za sve koji ovih dana putuju preko Austria Airlines: svi danasnji letovi ove kompanije iz Beca su prebukirani. Ne znam da li su imali neki problem u sistemu ili su jednostavno prodali vise nego sto moze da stane u avion. Ipak, da smanjite rizik, savetujem cekiranje onog trenutka kada je to moguce. Srecan let!
nuki_cika

#4446 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by nuki_cika »

Kako da provjerim kada su letovi za Rim početkom septembra?
tramvajtrojka

#4447 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

nuki_cika wrote: 01/06/2025 18:26 Kako da provjerim kada su letovi za Rim početkom septembra?
Image
konami666

#4448 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konami666 »

tramvajtrojka wrote: 24/05/2025 23:24
drndalo wrote: 24/05/2025 21:41 Ja sam jucer bio na SJJ i pratio putnike. Na spratu prije sigurnosne kontrole, imaju 2 kolone odvojene trakama, jedna je za digitalne boarding pass-ove. Vjerovatno tu pokazes QR code, pa oni odstampaju papir ako treba.
papirne karte idu na egate, a sa qr kodovima na poseban salter gdje skeniras svoj qr kod i gdje ti se provjere dokumenta
Čekaj, prodjes sa QR kodom i onda ti provjeravaju dokumente. Ko to provjerava jel granična ili neka dodatna kontrola?
tramvajtrojka

#4449 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

konami666 wrote: 01/06/2025 19:41
Čekaj, prodjes sa QR kodom i onda ti provjeravaju dokumente. Ko to provjerava jel granična ili neka dodatna kontrola?
Image

Prije security i pasoske kontrole imaš egate za boarding karte koje dobijes na šalteru a lijevo imaš šalter za qr kod karte, ( stoji na slikama) gdje skeniras svoj qr kod i gdje ti se u sistemu provjeri validnost pasoša i tacnost tvojih unesenih podataka jer to aviokompanije zahtijevaju jer nismo u Schengenu , to traje dvadesetak sekundi i tjt

Image

Svi BiH gradjani pd ryaina kad se leti k EU ne dobiju qr kod nego im ryain posalje ovo i zahtijeva provjeru dokumenata na šalterima, kako god da okrenes tu provjeru moras proci prije pasoske jal na salteru jal kad skeniras qr kod

Ne znam sta ljudi prave toliku dramu u vezi toga jbt kod svake kompanije sa koje sam iz Sarajeva letio pise to pri kad se cekiras u app il na webu
giovanni008

#4450 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by giovanni008 »

" jer nismo u Schengenu.."

Nema Schengen nikakve veze sa tim!

tramvajtrojka wrote: 01/06/2025 20:11
konami666 wrote: 01/06/2025 19:41

Image

Prije security i pasoske kontrole imaš egate za boarding karte koje dobijes na šalteru a lijevo imaš šalter za qr kod karte, ( stoji na slikama) gdje skeniras svoj qr kod i gdje ti se u sistemu provjeri validnost pasoša i tacnost tvojih unesenih podataka jer to aviokompanije zahtijevaju jer nismo u Schengenu , to traje dvadesetak sekundi i tjt

Image

Svi BiH gradjani pd ryaina kad se leti k EU ne dobiju qr kod nego im ryain posalje ovo i zahtijeva provjeru dokumenata na šalterima, kako god da okrenes tu provjeru moras proci prije pasoske jal na salteru jal kad skeniras qr kod

Ne znam sta ljudi prave toliku dramu u vezi toga jbt kod svake kompanije sa koje sam iz Sarajeva letio pise to pri kad se cekiras u app il na webu
Post Reply