suspect_zero wrote: ↑21/05/2025 22:01
drndalo wrote: ↑21/05/2025 08:19
Pa na svakom jeziku bi valjda dio koji se tice dijagnoze/stanja trebao biti na latinskom "hypertensio bla, bla"...
Dio za terepiju obicno pise: "Th" pa naziv lijeka. Od kojih mnogi imaju nesto univerzalno ugradjeno u ime, a tice se stanja koje lijece. Cak i kada imaju sumnju, provjere na internetu po imenu lijeka sastav. Mada sam do sad cuo za samo 1 takav slucaj provjere na internetu u mom krugu poznanika.
U svakom slucaju ponesi "viska" papira, pa ako traze, zatrpaj ih, neka listaju. Obicno ih prodje volja za listanjem, a i najcesce je takvo pitanje u vezi sa policijskom pshihologijom, da li ces se unervoziti ako pocnu postavljati pitanja...
Th: za aritmiju i pritisak, leksilijum i cerson pp....u biti ova dva zadnja ne moram ni nositi, za aritmiju mi je najpreci....kontam da i domacini kod kojih idemo imaju kakvih boba za smirenje ako nista imaju kupiti u apoteci neke na biljnoj bazi u slobodnoj prodaji.
E jos ovo, tableta za bolje podnošenje vožnje ne spada u ove za provjeru?.....I mali i ja bas tesko podnosimo bilo koji prevoz ( meni do Ilidze vec muka) to moram ponijeti
Ponovit ću svoje pravilo:
Ako ovdje u apoteci moram imati recept za lijek, za njega obavezno uzmem potvrdu.
Ako mogu ovdje u apoteci kupiti lijek slobodno, bez recepta, ne uzimam za taj lijek potvrdu.
Najjednostavnije je ne razmišljati i uzeti potvrdu za sve lijekove koji se nose, bez obzira na to idu li samo na recept ili mogu i bez recepta.
Ako ne za sve, barem za lijekove za redovnu terapiju. Na primjer, neko koristi Lexilium i Lopril u redovnoj terapiji. I želi imati za svaki slučaj i Paracetamol i Rupurut. Iako Lopril može bez recepta, uzeti potvrdu i za Lexilium i za Lopril. Za Paracrtamol i Rupurut ne uzeti potvrdu.
Nosio sam Lexilium, imao potvrdu, niko mi nije provjeravao.
Sada ovo, ne mislim ciljano na tebe, uopšteno upozorenje: Ako nekako se nabavi neki lijek koji može samo na recept, a koji nije propisan kao nije terapija, i želi se nositi, neće se dobiti potvrdu. Osim štelom. Ljekar opšte prakse (ne izdaje specijalista potvrdu) ne smije dati potvrdu za lijek koji nije od specijaliste propisana terapija, a čije izdavanje i korištenje je kontrolisano (može se dobiti samo na recept). Ako ljekar želi da rizikuje falsifikovanje isprave da bi izašao u susret, to je njegova odluka. U to ne ulazim.
I moje iskustvo: Kada se zatraži potvrda, upisat će u nju automatski sve lijekove koji u kartonu pišu da su redovna terapija. Bez obzira jesu li samo na recept ili i slobodni. Ali, mogu zaboraviti lijekove koji se uzimaju po potrebi. Ako se i njih želi u potvrdu upisati, treba napomenuti u ambulanti. Naravno, ti lijekovi moraju biti zavedeni u karton da su propisani za uzimanje po potrebi. Recimo, Lexilium je lijek koji kada se propiše, često se propisuje za uzimanje po potrebi. Mora biti u kartonu da bi se mogao upisati u potvrdu.