Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
almir90
#4426 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Imate tema da pričate o svim glupostima poput Muhine, što jedni te isti moraju spamati na svakoj jebenoj temi?
- mousstapha
#4427 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam cini mi se vec odgovarao na ovo pitanje.
-
Cookie85
#4428 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam otisao prije 3-4godine i ne mislim se vratiti, cak moji prijatelji lagano jedan po jedan dolazi. Otisao sam jer sam sve izgubio u BiH (u ratu), a od drzave nista, ali nije ni bitno. Uglavno sam otisao jer sam dobio puno vise u ovih 3-4g nego u BH za 20godina. Jedno jest, kad odes uvijek ces biti dosljak, ali uredjeniji zivot, vise mogucnosti, pogotovo za porodicu sa djecom (zbog djece). Radio u BH kod privatnika skoro svaki dan pa nisam mogao npr. 2x godisnje negdje da putujem, kad se razbolim strahujem od otkaza ( ovo znam iz prve ruke) itd... jer u BH je zasticen privatnik,a ne radnik dok vani je obrnuto.kiki-miki wrote:Da ponovim post
kiki-miki wrote:Hoce li iko od vas iz dijaspore reci zasto ste bas u toj zemlji sad, cime ste zadovoljni, a cime ne?
Gdje biste radijje zivjeli?
Ili samo ovdje zalite Bosnu na neki nacin i nas koji smo ostali ovdje?
I kad kazu da se vani radi posao - pidzama- posao, to uopste nije tacno, vise sada putujem i izlazim nego ikad.
U BH dolazim min. 2x godisnje po jedno 7-10 dana, zbog drustva da se malo druzimo, ali uskoro necu ni dolaziti u BH jer kad i drustvo dodje koji cu ku... u BH.
Ne zalim Bosnu, niti zalim ljude koji su ostali u Bosni. Jer da im ne odgovara, nasli bi rijesenje da odu.
EDIT:
Da je tesko na pocetku, jest, ali kad/ako se pregura taj neki period dok se snadje covjek, onda dolazi bolje i bolje...
- stakasa
#4429 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Itekako je tesko na pocetku. I divim se svima vama na sta ste spremni. Na duze staze vjerovatno ispravna odlukaCookie85 wrote:Ja sam otisao prije 3-4godine i ne mislim se vratiti, cak moji prijatelji lagano jedan po jedan dolazi. Otisao sam jer sam sve izgubio u BiH (u ratu), a od drzave nista, ali nije ni bitno. Uglavno sam otisao jer sam dobio puno vise u ovih 3-4g nego u BH za 20godina. Jedno jest, kad odes uvijek ces biti dosljak, ali uredjeniji zivot, vise mogucnosti, pogotovo za porodicu sa djecom (zbog djece). Radio u BH kod privatnika skoro svaki dan pa nisam mogao npr. 2x godisnje negdje da putujem, kad se razbolim strahujem od otkaza ( ovo znam iz prve ruke) itd... jer u BH je zasticen privatnik,a ne radnik dok vani je obrnuto.kiki-miki wrote:Da ponovim post
kiki-miki wrote:Hoce li iko od vas iz dijaspore reci zasto ste bas u toj zemlji sad, cime ste zadovoljni, a cime ne?
I kad kazu da se vani radi posao - pidzama- posao, to uopste nije tacno, vise sada putujem i izlazim nego ikad.
U BH dolazim min. 2x godisnje po jedno 7-10 dana, zbog drustva da se malo druzimo, ali uskoro necu ni dolaziti u BH jer kad i drustvo dodje koji cu ku... u BH.
Ne zalim Bosnu, niti zalim ljude koji su ostali u Bosni. Jer da im ne odgovara, nasli bi rijesenje da odu.
EDIT:
Da je tesko na pocetku, jest, ali kad/ako se pregura taj neki period dok se snadje covjek, onda dolazi bolje i bolje...
-
Cookie85
#4430 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
stakasa wrote: Itekako je tesko na pocetku. I divim se svima vama na sta ste spremni. Na duze staze vjerovatno ispravna odluka
Na duze staze je 100% ispravno, jer u BiH ide samo gore i gore nikako bolje. A nije na sta je neko spreman, nego kad ti je lose, pa odes probas, nesto sto moze biti samo bolje, gore ne moze.
Mada ne bih nikome preporucio da se spakuje i ode, pa da ganje vizu, posao i sl. nego da nadje posao iz BiH, pa dok ceka vizu, da trazi smjestaj, pa kad dobije vizu, put pod noge. Jer sam citao da ljudi odu pa traze posao, stan... za 3 mjeseca sto bude vani, tesko da ce iko ista postici, pa samo se napati i potrosi.
- stakasa
#4431 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne moze jarane. Moze ako si IT ili jos par stvari ali u principu ne moze. Tako da je po srijedi klasicni moment 22. Ali eto, vecina se na kraju ipak nekako izbirika. Zilav smo mi narod. A i ovi sto idu su po definiciji zilaviji i preduzimljiviji od prosjekaCookie85 wrote:stakasa wrote: Itekako je tesko na pocetku. I divim se svima vama na sta ste spremni. Na duze staze vjerovatno ispravna odluka
Na duze staze je 100% ispravno, jer u BiH ide samo gore i gore nikako bolje. A nije na sta je neko spreman, nego kad ti je lose, pa odes probas, nesto sto moze biti samo bolje, gore ne moze.
Mada ne bih nikome preporucio da se spakuje i ode, pa da ganje vizu, posao i sl. nego da nadje posao iz BiH, pa dok ceka vizu, da trazi smjestaj, pa kad dobije vizu, put pod noge. Jer sam citao da ljudi odu pa traze posao, stan... za 3 mjeseca sto bude vani, tesko da ce iko ista postici, pa samo se napati i potrosi.
-
Cookie85
#4432 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moze, eno izasao Mangelberufliste 2019 svega se trazi.Tako da nije samo IT. Jest da je najlaske IT da ode vani ali ne moze svako biti IT.stakasa wrote: Ne moze jarane. Moze ako si IT ili jos par stvari ali u principu ne moze. Tako da je po srijedi klasicni moment 22. Ali eto, vecina se na kraju ipak nekako izbirika. Zilav smo mi narod. A i ovi sto idu su po definiciji zilaviji i preduzimljiviji od prosjeka
link: https://www.migration.gv.at/fileadmin/u ... e_2019.pdf
- stakasa
#4433 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svaka cast. Ja govorim po ovome sto vidim u Svedskoj. Dosta ih dolazi i imaju tezak pocetak ali se bore kao lavovi i kad tad covjek dode na zelenu granuCookie85 wrote:Moze, eno izasao Mangelberufliste 2019 svega se trazi.Tako da nije samo IT. Jest da je najlaske IT da ode vani ali ne moze svako biti IT.stakasa wrote: Ne moze jarane. Moze ako si IT ili jos par stvari ali u principu ne moze. Tako da je po srijedi klasicni moment 22. Ali eto, vecina se na kraju ipak nekako izbirika. Zilav smo mi narod. A i ovi sto idu su po definiciji zilaviji i preduzimljiviji od prosjeka
link: https://www.migration.gv.at/fileadmin/u ... e_2019.pdf
-
Seyfo
#4434 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Smatram da je priča oko odlazaka postala toliko dramatična da bi se morala više institucionalizirati, u smislu ministarstava a i svaki segment politike i privrede da se prožima pričom o odlasku i zadržavanju mladih.
Na ovom forumu bih recimo uveo da se o tome priča krajnje ozbiljno i da se odmah banuju svi koji se zajebaju na tu temu te dovode u zabludu bilo koga na bilo koji način. Recimo ako neko kroz tu temu liječi frustracije i komplekse,odmah trajni ban, trolovi pogotovo. Sopna je najbolji primjer.Takođe svi oni koji pretjerano ili bezrazložno pričaju previše dobro ili previše loše o ostanku ili odlasku.
Smatram da bi to bio bar neki naš doprinos navedenom problemu.
Na ovom forumu bih recimo uveo da se o tome priča krajnje ozbiljno i da se odmah banuju svi koji se zajebaju na tu temu te dovode u zabludu bilo koga na bilo koji način. Recimo ako neko kroz tu temu liječi frustracije i komplekse,odmah trajni ban, trolovi pogotovo. Sopna je najbolji primjer.Takođe svi oni koji pretjerano ili bezrazložno pričaju previše dobro ili previše loše o ostanku ili odlasku.
-
almir90
#4435 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne treba politiku upletati u smislu da raspravljamo šta treba uraditi, jer vladajuće boli k o tome, da su htjeli šta konkretno uraditi po ovome pitanju to bi davno i uradili.
-
Cookie85
#4436 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kao sto rekoh ranije, onaj ko misli da je lako (na pocetku) , bolje da ne ide nigdje, a ako je spreman da se bori kao lav, taj ima sanse da uspije.stakasa wrote: Svaka cast. Ja govorim po ovome sto vidim u Svedskoj. Dosta ih dolazi i imaju tezak pocetak ali se bore kao lavovi i kad tad covjek dode na zelenu granu
I ovo sto ja pricam je za Austriju (Bec).
Mada vjerovao ili ne, mnogi misle kako je lako i da sve samo njih ceka, a kad dodje, belaj.
Prijateljica hoce da dodje u Bec i fino joj kazem da nadje posao, pa kad dobije posao, stan da nadje i jos joj kazem da sa svojom diplomom ovdje moze obrisati guzicu (Pravo zavrsila). Ma jok, ima ona jarana i jaranica koji ce joj sve zavrsiti.
Eto bila je 2.5 mjeseca i vratila se u BiH.
Sad vise ne razmislja toliko da dodje u Bec.
Ljudi olako shvataju odlazak. I to , neko ce mi srediti ovo-ono... Ne moze ti niko srediti tako lako vizu, moras imati osnovu za dobijanja vize.
Sto ti je , posao nasao - ok, plata mora biti min. (ne znam sad tacno koliko mora biti)- ok, imas ne vazecu diplomu (jer nisu sve diplome priznate)- nema vize, ne mozes raditi taj posao kad nemas tu struku (mozes neke profesije raditi bez vazece diplome, ali nesto kao pravo... ne moze).
Opet kazem, oni koji namjeravaju da napuste Bosnu, nek im je sretno, jer ce im trebati. I da prvo sve isplaniraju prije nego sto spakuju kofere.
Ja nemam nikog, pa je meni bilo svejedno, spakovao ruksak i otisao samo sa ruksakom.
-
Cookie85
#4437 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti ocigledno ne mozes da shvatis. Neko ko je otisao pa se nije snasao, njemu je katastrofa i prica najgore, onaj ko se snasao, prica najbolje.Seyfo wrote:Smatram da je priča oko odlazaka postala toliko dramatična da bi se morala više institucionalizirati, u smislu ministarstava a i svaki segment politike i privrede da se prožima pričom o odlasku i zadržavanju mladih.
Ali kao sto sam vec napisao, nigdje nije idealno, svaka drzava/grad ima nekih problema, ali za bolji zivot itekako smatram da je bilo gdje bolje nego u BiH i opet kazem AKO se uspije snaci.
-
Seyfo
#4438 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti ne možeš da shvatiš da tvrdim da se ovoj temi treba početi prilaziti,ovdje u BiH, krajnje ozbiljno, dići na viši nivo. Baš kao što ti npr.govoriš. Usporedi svoj narativ sa drugim frustriranim dijasporcima ili onih koji su ovdje, svejedno.O tome pričam.
- stakasa
#4439 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Obicno najgore pricaju, i pro i contra, oni iz comfort zone. Livnuli se ili tamo ili vamo, dalje ili ne mogu ili ne zele i sada ljece dosadu i frustracijeCookie85 wrote:Ti ocigledno ne mozes da shvatis. Neko ko je otisao pa se nije snasao, njemu je katastrofa i prica najgore, onaj ko se snasao, prica najbolje.Seyfo wrote:Smatram da je priča oko odlazaka postala toliko dramatična da bi se morala više institucionalizirati, u smislu ministarstava a i svaki segment politike i privrede da se prožima pričom o odlasku i zadržavanju mladih.
Ali kao sto sam vec napisao, nigdje nije idealno, svaka drzava/grad ima nekih problema, ali za bolji zivot itekako smatram da je bilo gdje bolje nego u BiH i opet kazem AKO se uspije snaci.
- mousstapha
#4440 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ja generalno ne mogu da shvatim koje su to konkretne mjere koje bi nekog zaustvile u namjeri da ide vani. Cijela je lista stvari koje je neko sebi pribiljezio koje ga nerviraju. Rjesenje za to je generalan napredak drzave i politicka normalizacija. Mnogo ljudi je izgubilo nadu da ce se stvari u perspektiivi popraviti, a mijenjanje tog stanja traje godinama.
- stakasa
#4441 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E ako ti ova ili slicne teme ne rjese sustinske probleme nece nistaSeyfo wrote:Ti ne možeš da shvatiš da tvrdim da se ovoj temi treba početi prilaziti,ovdje u BiH, krajnje ozbiljno, dići na viši nivo. Baš kao što ti npr.govoriš. Usporedi svoj narativ sa drugim frustriranim dijasporcima ili onih koji su ovdje, svejedno.O tome pričam.
-
Cookie85
#4442 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mogu ja da shvatim da nas ima svakakvih. Nekoga je strah otici na nista i poceti od niceg, nekoga nije, neko to olako shvata, a neko ne, a neko dodje ovdje samo da trollaSeyfo wrote:Ti ne možeš da shvatiš da tvrdim da se ovoj temi treba početi prilaziti,ovdje u BiH, krajnje ozbiljno, dići na viši nivo. Baš kao što ti npr.govoriš. Usporedi svoj narativ sa drugim frustriranim dijasporcima ili onih koji su ovdje, svejedno.O tome pričam.
Ali je jednostavno skontati npr.
Zivi u BH i govori najgore o istoj drzavi -> strah da ide dalje i da pocne od 0
Zivi u BH i govori najgore o nekoj drugoj drzavi -> Neko ko nije nigdje bio i nista vidio
Zivi vani i govori najgore o toj drzavi -> otisao, nije se snasao, nece da se integrise pa ga drzava jebe.
Zivi vani i govori najgore o BH -> Tesko mu bilo u BH, otisao, snasao se i ne moze da vjeruje razliku neke drzave i BH.
Zivi bilo gdje i govori sad ovako sad onako, cesto se uhvati jedne stvari i ne popusta -> Troll
- stakasa
#4443 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ostavi mogucnost i da je neko iskren. Recimo da mu je fino u BiH i ne pada mu napamet da ide u inostranstvo. Ili da je bio vani pa mu se nije svidilo. Ili da mu se u BiH gadi ama bas sve a ni vani mu nije dobro. Ima ovde jos opcijaCookie85 wrote:Mogu ja da shvatim da nas ima svakakvih. Nekoga je strah otici na nista i poceti od niceg, nekoga nije, neko to olako shvata, a neko ne, a neko dodje ovdje samo da trollaSeyfo wrote:Ti ne možeš da shvatiš da tvrdim da se ovoj temi treba početi prilaziti,ovdje u BiH, krajnje ozbiljno, dići na viši nivo. Baš kao što ti npr.govoriš. Usporedi svoj narativ sa drugim frustriranim dijasporcima ili onih koji su ovdje, svejedno.O tome pričam.![]()
Zivi u BH i govori najgore o nekoj drugoj drzavi -> Neko ko nije nigdje bio i nista vidio
Zivi vani i govori najgore o toj drzavi -> otisao, nije se snasao, nece da se integrise pa ga drzava jebe.
Zivi vani i govori najgore o BH -> Tesko mu bilo u BH, otisao, snasao se i ne moze da vjeruje razliku neke drzave i BH.
Zivi bilo gdje i govori sad ovako sad onako, cesto se uhvati jedne stvari i ne popusta -> Troll
-
Fudo387
#4444 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dobio stipendiju na Harvardu, i et’, ostao.kiki-miki wrote:Da ponovim post
Najradije bih zivio u Japanu.
-
Cookie85
#4445 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ima opcija, ali mislim da su ove sto sam napisao, glavne za ove (cast izuzetcima) sto pisu ovdje svakave gluposti. Takodjer onaj ko je otisao vani i prica najgore o tom mjestu gdje je i da je bolje u Bosni, zasto se taj isti ne vrati ?stakasa wrote:Ostavi mogucnost i da je neko iskren. Recimo da mu je fino u BiH i ne pada mu napamet da ide u inostranstvo. Ili da je bio vani pa mu se nije svidilo. Ili da mu se u BiH gadi ama bas sve a ni vani mu nije dobro. Ima ovde jos opcijaCookie85 wrote:Mogu ja da shvatim da nas ima svakakvih. Nekoga je strah otici na nista i poceti od niceg, nekoga nije, neko to olako shvata, a neko ne, a neko dodje ovdje samo da trollaSeyfo wrote:Ti ne možeš da shvatiš da tvrdim da se ovoj temi treba početi prilaziti,ovdje u BiH, krajnje ozbiljno, dići na viši nivo. Baš kao što ti npr.govoriš. Usporedi svoj narativ sa drugim frustriranim dijasporcima ili onih koji su ovdje, svejedno.O tome pričam.![]()
Iskreno, meni da je lose negdje, odmah planiram negdje drugo da idem, bilo to nazad u Bosnu ili neku drugu drzavu... Tako gledam da bi svako uradio, ako ti je lose, mjenjas da dok ti ne bude dobro, nikad nece biti EXTRA to se moze zaboraviti, a da nema problema, zivot bi bio dosadan.
-
swanfilter
#4446 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dosao u Lj na fax jer je otac vec bio tu. Nakon zavrsetka udomacio se i tu sam vec 18 godina.kiki-miki wrote:Hoce li iko od vas iz dijaspore reci zasto ste bas u toj zemlji sad, cime ste zadovoljni, a cime ne?
Zadnje vrijeme me vuce da bih isao dalje, vise zbog firbca nego zbog same potrebe. Ne trebaju mi vize, pa mi se moze.
Trenutno sam kuci na godisnjem i nakon hefte vec kriziram jer ovdje je sa kafe na kafu. Da nemam porodice, dolazio bih jos samo preko Google Earth ...
- stakasa
#4447 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mislim da grijesite ovde. Dolasci u BiH mogu fino balansirati zivot na Zapadu. Dvaput godisnje mimo raspusta - mjeraswanfilter wrote:Dosao u Lj na fax jer je otac vec bio tu. Nakon zavrsetka udomacio se i tu sam vec 18 godina.kiki-miki wrote:Hoce li iko od vas iz dijaspore reci zasto ste bas u toj zemlji sad, cime ste zadovoljni, a cime ne?
Zadnje vrijeme me vuce da bih isao dalje, vise zbog firbca nego zbog same potrebe. Ne trebaju mi vize, pa mi se moze.
Trenutno sam kuci na godisnjem i nakon hefte vec kriziram jer ovdje je sa kafe na kafu. Da nemam porodice, dolazio bih jos samo preko Google Earth ...
-
swanfilter
#4448 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Reci cu ovako. Iz grada sam rijeci Uni i tokom ljeta je sasvim druga prica, mada nit blizu kao nekada jer je Krajina poprazna postala. Ovaj vakat sada je nigdje veze i neko, ko je navikao biti aktivan, u pokretu, ovo mu je smrt. A takav sam ....
- stakasa
#4449 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kontamswanfilter wrote:Reci cu ovako. Iz grada sam rijeci Uni i tokom ljeta je sasvim druga prica, mada nit blizu kao nekada jer je Krajina poprazna postala. Ovaj vakat sada je nigdje veze i neko, ko je navikao biti aktivan, u pokretu, ovo mu je smrt. A takav sam ....
- Ommadawn
#4450 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zasto? - Zbog rata i poraca. Nemam se gdje ni vratiti sve i da hocu.kiki-miki wrote:Da ponovim post
Zadovoljan sam sa vise stvari nego sto bih bio da sam ostao u Bosni i Hercegovini.
Gdje bih najradije zivio? Negdje blizu mora.