Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bratov brat

#4426 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bratov brat »

muha_sa wrote: Zaracene strane su :? :? :?
Muha , oprosti ako se nisam dobro izrazio, mislio sam na politicke lidere ne na obicnu raju.

Dozer wrote: Da li je Juga bila neuporedivo kvalitetnija, produktivnija, obrazovanija, moralnija i postenija drzava, sa drasticno funkcionalnijim drzavnim i drustvenim uredjenjem od svega istog danas u BiH?

Velikim slovima - JESTE!
DA.
45cents

#4427 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

Dozer wrote:I, na kraju, dodjosmo li do kakvog zakljucka...?
Da li je Juga bila neuporedivo kvalitetnija, produktivnija, obrazovanija, moralnija i postenija drzava, sa drasticno funkcionalnijim drzavnim i drustvenim uredjenjem od svega istog danas u BiH?

Velikim slovima - JESTE!

Ima li kakva alternativa bez tolike dominacije Srbije i Srba, kao što je bio raniji slučaj?
Bratov brat

#4428 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bratov brat »

45cents wrote:

Ima li kakva alternativa bez tolike dominacije Srbije i Srba, kao što je bio raniji slučaj?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
supercali

#4429 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

u jugi je bilo svega i svacega krajnji zakljucak je da je zivot bio bolji generalno od ovoga danas sto imaju i srbija i bosna i vecim dijelom hrvatska
zasto? pogledajte kroz prozore i vidjet ce te odgovore
piupiu

#4430 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Bratov brat wrote:... bez razloga cu privuci posleratne internet ratnike . A to mi nije namera, ne volim da se svadjam na netu .
Gotovo je sad, već si u internetskim raljama, tako da ... opleti ... :lol:
Dozer

#4431 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

45cents wrote:
Da li je Juga bila neuporedivo kvalitetnija, produktivnija, obrazovanija, moralnija i postenija drzava, sa drasticno funkcionalnijim drzavnim i drustvenim uredjenjem od svega istog danas u BiH?

Velikim slovima - JESTE!

Srbi nisu ni spomenuti, samo sistem, uredjenje i funkcionalnost drzave.
Zasto se u svaku mogucu konstrukciju moraju trpati je...eni Srbi, Hrvati, Bosnjaci, etnije, nacionalizam, vjere i ostala sranja?
Bar ti si veliki momak i znas o cemu pricam, a znam da si mentalno sposoban napraviti distinkcije, pa ne kontam cemu ovo...
Last edited by Dozer on 04/10/2015 17:34, edited 1 time in total.
supercali

#4432 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

piupiu wrote:
Bratov brat wrote:... bez razloga cu privuci posleratne internet ratnike . A to mi nije namera, ne volim da se svadjam na netu .
brate reci joj izmedju redova da izadje s respom na kafu
to pomeni u prici negdje u vrijeme desavanja oko olimpijade
kox

#4433 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

Velikim slovima - JESTE!
Moralnija i poštenija ne, funkcionalnija da, ostalo ovisno o periodu.
Moje skromno mišljenje.
supercali

#4434 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

sad je moralnije i postenije nego za vrijeme juge?
Bratov brat

#4435 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bratov brat »

Dozer wrote: Zasto se u svaku mogucu konstrukciju moraju trpati je...eni Srbi, Hrvati, Bosnjaci, etnije, nacionalizam, vjere i ostala sranja?
Tako nalazu posleratna pravila komunikacije.
piupiu wrote:
Necu sister. ;-) Ja tu drzavu , iako ne postoji , volim i dan danas.
Dozer

#4436 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Preformulisacu - navesti bar 3 funkcionalne stvari bitne za sve gradjane, a koje su danas bolje i kvalitetnije od ondasnjih.
Ah,da - sretno s trazenjem :D
Last edited by Dozer on 04/10/2015 17:41, edited 1 time in total.
kox

#4437 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

@supercali: Da, čisto zato što vlastodršci iz raznoraznih razloga ne mogu biti represivni kao tada.
Last edited by kox on 04/10/2015 17:42, edited 1 time in total.
45cents

#4438 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

Dozer wrote: Srbi nisu ni spomenuti, samo sistem, uredjenje i funkcionalnost drzave.
Zasto se u svaku mogucu konstrukciju moraju trpati je...eni Srbi, Hrvati, Bosnjaci, etnije, nacionalizam, vjere i ostala sranja?
Bar ti si veliki momak i znas o cemu pricam, a znam da si mentalno sposoban napraviti distinkcije, pa ne kontam cemu ovo...
Izvinjavam se što ti ometam "doživljaj", ali pokušaj i ti shvatiti sve one koji su pobijeni na kraju tog zlatnog perioda...
Da li se ti rado sjećaš derneka na kojem je pobijeno nekoliko tvojih jarana?
Ne znam kako smo tako brzo zaboravili koliko je zločina učinjeno "za odbranu Jugoslavije"?

Ako hoćeš da razgovaramo o sistemskim rješenjima - moraš sam sebi priznati da nijedno od tih rješenja danas ne bi moglo preživjeti, ni u idealnim opitnim uslovima.. Evo uzmi bilo koju zemlju Skandinavije, pa zamisli (testova radi) da apliciraš "samoupravni socijalizam", ili jednostranački sistem, ili režimski koncept policije.. O vojsci neću da govorim, opet ćeš mi zamjeriti, a znaš na šta mislim - čak ni riječi da ne napišem.
Last edited by 45cents on 04/10/2015 17:44, edited 1 time in total.
Dozer

#4439 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Pa obrazlozi nam to "Da". U cemu ili po cemu, tacno?
45cents

#4440 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

Dozer wrote:Preformulisacu - navesti bar 3 funkcionalne stvari bitne za sve gradjane, a koje su danas bolje i kvalitetnije od ondasnjih.

Kako bismo izbjegli bulažnjenja, zar nije bolje upitati - "Navedite bilo koje SFRJ sistemsko rješenje koje bi u današnjim uslovima bilo jednako dobro, efikasno i davalo jednake efekte kao nekada"?
Dozer

#4441 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

45cents wrote:
Dozer wrote: Srbi nisu ni spomenuti, samo sistem, uredjenje i funkcionalnost drzave.
Izvinjavam se što ti ometam "doživljaj", ali pokušaj i ti shvatiti sve one koji su pobijeni na kraju tog zlatnog perioda...
Da li se ti rado sjećaš derneka na kojem je pobijeno nekoliko tvojih jarana?
Ne znam kako smo tako brzo zaboravili koliko je zločina učinjeno "za odbranu Jugoslavije"?

Ako hoćeš da razgovaramo o sistemskim rješenjima - moraš sam sebi priznati da nijedno od tih rješenja danas ne bi moglo preživjeti, ni idealnim opitnim uslovima.. Evo uzmi bilo koju zemlju Skandinavije, pa zamisli (testova radi) da apliciraš "samoupravni socijalizam", ili jednostranački sistem, ili režimski koncept policije.. O vojsci neću da govorim, opet ćeš mi zamjeriti, a znaš na šta mislim - čak ni riječi da ne napišem.
Za tvoju info, i koliko je meni poznato, Svedska ima upravo prepisan Yu sistem, tj. samoupravno socijalizam. Ne vidim da im nesto fali....

Za ovo sto si podebljao, nadam se da nisi ozbljan...?
Sta god uzmes, obrazovanje, zdravstvo, proizvodnju... Sve bi funkcionisalo i danas. Ali - kada bi postojala ista onakva drzavna prisila ZA SVE.
Odnosno - vladavina zakona i brza primjena propisane sankcije.
Last edited by Dozer on 04/10/2015 17:47, edited 2 times in total.
45cents

#4442 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

Dozer wrote: Za tvoju info, i koliko je meni poznato, Svedska ima upravo prepisan Yu sistem, tj. samoupravno socijalizam. Ne vidim da im nesto fali....
Bilo bi jako dobro da se uozbiljiš.. mislim zbog neke normalne i konstruktivne komunikacije ...
supercali

#4443 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

kox wrote:@supercali: Da, čisto zato što vlastodršci iz raznoraznih razloga ne mogu biti represivni kao tada.
vlastodrsci su sada gori
pocevsi od toga sta posjeduju kako su dosli do toga kako se odrzavaju na vlasti pa preko toga kako se koriste drzavne sluzbe protiv licnih protivnika i sl
trebamo li ici dublje pa otkrivati i ostalo da bi promijenio to da u ne?
piupiu

#4444 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

45cents wrote: "samoupravni socijalizam", ili jednostranački sistem ...
Samo dvije napomene:

1. Samoupravni socijalizam (neka varijanta istog) se danas smatra progresivnim menadžmentom i uči u svjetskim menadžment školama pod raznim novim imenima ...

2. Demokratija anglo-tipa je dvopartijski sistem jedne te iste ideologije ...
supercali

#4445 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

45cents wrote:
Dozer wrote:Preformulisacu - navesti bar 3 funkcionalne stvari bitne za sve gradjane, a koje su danas bolje i kvalitetnije od ondasnjih.

Kako bismo izbjegli bulažnjenja, zar nije bolje upitati - "Navedite bilo koje SFRJ sistemsko rješenje koje bi u današnjim uslovima bilo jednako dobro, efikasno i davalo jednake efekte kao nekada"?
milicija
hAZNADAR

#4446 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:Jedno pitanjce za ove sto ne vole Jugu:

Obicno se za negativne pojave u drustvu okrivljuje "zaostavstina" onog sistema. Dakle smatrate taj sistem toliko mocnim da moze ljudima usaditi nesto sto nije dio njihovog prirodnog habitusa.

Pa ako je stvarno bio tako mocan koliko mislite, i ako je zatirao Bosnjake kako vi kazete, kako to da ih ne ukinu skroz?

Nesto u toj jednacini opasno kiše.
Evo ja cu ti odgovoriti iako sam jedan od onih sto je volio Jugu. Sistem je funkcionisao dok je funkcionisao jer su bile druge okolnosti. A takodjer i drustveni standardi. Bosnjaci imaju razloga i hvaliti i kuditi. Kuditi Jugu jer sesta baklja nije odmah u grbu vec naknadno sto dovoljno govori o arsinima. Dati muslimanima samo prostor da se izjasne kao Srbi, Hrvati, Neopredjeljeni i poslije vjerski prefiks isto dokazuje da je u toj prici o ravnopravnosti i bratstvu-jedinstvu nesto smrdilo. Odnos prema Albancima nije bio isti kao odnos prema ostalima. Generalno su se "M"uslimani dozivljavali kao simpaticni glupani, sarmeri, muskarcine, pjevaci,.. ali operisani od politike, pameti, kulture,... i sa minimalnim udjelom u polugama vlasti, vojsci,.. Ulice u naseljima sa muslimanskom vecinom su cesto imenovanje po junacime srpske epike i historije. Historija je takodjer zanemarivala historiju Bosne i Bosnjaka,.. ljudi su tek krajem osamdesetih dosli do literature gdje su mogli citati o Bosnjanima, Crkvi Bosanskoj, stvarnoj slici islamizacije, svim detaljima borbe za bosansku autonomiju(Husein kapatan), oruzanom otporu austrijskim okupacionim trupama, alhamijado knjizevnosti, arebici, muslimanima u partizanima i naravno o Bosnjacima kao narodnoslovnom imenu i bosanskom jeziku.
Hvaliti Jugu je cinjenica da je doslo do industrijalizacije gdje su i muslimani mogli imati udio i skolovanja. Broj nezaposlenih i nepismenih je bio najnizi u historiji. Muslimani su dozivjeli svoj ekonomski, kulturni,.. uspon i nadosli na nivo gdje su se mogli pozabaviti svojom ulogom u drustvu i gdje im je mjesto.

Jugoslavija je trajala vise decenija i nekoliko generacija. Bilo kao kraljevina ili socijalisticka republika - muslimani jesu bili minorizirani i nisu imali atribute kao ostali. Taj period je dovoljan da se stvori tradicionalna slika kod ostalih i tradicionalni klise, stereotip,..... Zivimo danas u drzavi koja se ne moze porediti sa SFRJ po mnogo toga i zbog mnogo toga. Ali tacno je isto da su se iz bivse drzave prenijele uglavnom negativnosti a ne pozitivnosti. Isto kao sto sa istoka i zapada uvozimo uglavnom negativnosti.

Negativna zaostavstina iz SFRJ u kontekstu Bosnjaka je sljedeca:
- SDA je samo drugacije upakovala bivsi standard gdje ko drugcije kaze - klevece i laze, iako imamo pluralizam - opet se samo jedni tumace kao jedini dusebriznici i zastitnici nacije. A to je upravo naslijedjeno jednoumlje iz SFRJ.
- Podanicki mentalitet. Daj nam kruha i zabave a hebes politiku, ravnopravnost, i ko vlada.
- BiH se ne dozivljava kao suverena drzava u istom rangu sa ostalima kod susjeda. I dalje imamo mijesanja u unutrasnje stvari drzave, raznorazne blokade i stupice, spomene kompenzacije teritorija i indirektnu okupaciju. A to je upravo sesta buktinja koja je uvijek bila suvisna.
- Bosnjaci se ne priznaju kao ravnopravna nacija u istom rangu sa ostalima, ili barem ime jer upravo ime dokazuje da ta nacija ima svoju historijsku podlogu i sve politicke i kulturne atribute kao i ostali. A to je upravo atavizam bivseg sistema gdje se jos uvijek dozivljavamo samo kao neopredjeljeni ili vjera.
- Bosanski jezik se ne priznaje iako je preteca SH jezika i iako ima svoju historijsku podlogu i svoje rijecnike, udzbenike, gramatike iz vremena prije YU. Sta je to drugo nego nastavak bivseg Jugo standarda gdje imamo samo Srpskohrvatski ili Hrvatskosrpski jezik i nista vise.

Pa kako se gdje ko prepozna. Desnicari u Bosnjaka uglavnom imaju naslijedjeno jednoumlje iz bivse drzave gdje su samo jedni ispravni a drugi izdajice, komunjare,... satanizira se ateizam isto kao sto je bivsa YU satanizirala vjeru. Politicka podobnost po vjerskom kljucu gdje si danas podoban ako klanjas a prije si bio podoban ako ne klanjas. Ljevicari u Bosnjaka jos nisu skontali da je multietnicnost samo dio nase kulture i filozofije, stil zivota,.. a da ne moze biti politika i da je politiziranje multietnicnosti pogubno sto nam i proslost dokazuje. Pokusavaju naci zamjenu za jugoslovensku naciju u Bosancu i znaju da ostali to nece prihvatiti - a to upravo dokazuje razlicite arsine u poimanju nacija i vrednovanja koje sam gore naveo. Ne priznaju bosnjacko ime isto kao i jugosloveni. Ne priznaju bosanski jezik isto kao i jugosloveni nekada i pokusavaju naci neku novu slozenicu koja bi kao odgovarala i bila prihvacena i kod drugih.

Sumasumanum - ideja koja je odrzavala SFRJ u smislu anacionalizma, kosmopolitizma, muletietnicnosti,... je najbolji teren imala u muslimana posto sami nisu imali nacionalizam i naciju opcenito,... i ta ideja nije umrla sa SFRJ. Ideja je ostala kod ljudi kojima nedostaju pozitivne stvari bivseg sistema ali i dalje se od muslimana(ili ljudi sa imenom koje asocira na muslimansku porodicu) ocekuje da jedini na sebi eksperimentisu sa imenovanjem i definisanjem tako sto ce biti primjer necega sto je umrlo i nece nikada vise uskrsnuti.

Neko ne priznaje Bosnjake i bosanski jezik jer je srpski ili hrvatski nacionalista, fasista, mitoman i kreten.
A neko jer je jugonostalgicar, operisan od realnosti i kreten.
Putnik ali stvarno

#4447 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Putnik ali stvarno »

Dozer wrote:
45cents wrote:

Velikim slovima - JESTE!

Srbi nisu ni spomenuti, samo sistem, uredjenje i funkcionalnost drzave.
Naravno da jeste visi oblik civilizacije, ne samo za BiH, vec I za sve ostale postojece banane.

Opterecenost "srpskim hegemonizmom" lako je otkloniti ;

Ajte Bosnjaci povedite kolo,

da vas podsetim kako je krenulo :

1 Ukinite BiH I recite ne postoji bre BiH ovo je Jugoslavija. Celom svetu u facu. Dakle Amerima i EU kao glavnim sponzorima, kao sto je I srbadija rekla Francuzima 1918-1920 u Parizu, sa sve cetnickim Karadjordjevicima na celu.

2 Ukinite Bosnjake I recite mi smo Jugosloveni. Onda svim smaracima nametnite to isto : Srbadiji, Rvatima, Gorcima, Janzima & Makedoncima.
3 Otrpite sve smarace, Srbe, Rvate, Gorce, Janeze & Makedonce sa njihovim baladama o jednakosti I ravnopravnosti sledecih 80 godina I *ebite im sve po spisku kad god pisnu o svojim drevnim narodnosno historijskim vrijednostima.

Vredi pokusati sve za Jugu, krenite sa vama sam :thumbup:
Dozer

#4448 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

45cents wrote:
Dozer wrote: Za tvoju info, i koliko je meni poznato, Svedska ima upravo prepisan Yu sistem, tj. samoupravno socijalizam. Ne vidim da im nesto fali....
Bilo bi jako dobro da se uozbiljiš.. mislim zbog neke normalne i konstruktivne komunikacije ...
https://sweden.se/society/the-swedish-s ... overnment/
Dovoljno je procitati samo recenicu iz headera, dalje ne moras :wink:

@Putnice
Haj, ali stvarno, otputuj negdje. Po mogucnosti bez pristupa internetu.... Vidim da te vuce da lupas gluposti.
Last edited by Dozer on 04/10/2015 17:54, edited 1 time in total.
45cents

#4449 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

piupiu wrote:
45cents wrote: "samoupravni socijalizam", ili jednostranački sistem ...
Samo dvije napomene:

1. Samoupravni socijalizam (neka varijanta istog) se danas smatra progresivnim menadžmentom i uči u svjetskim menadžment školama pod raznim novim imenima ...

2. Demokratija anglo-tipa je dvopartijski sistem jedne te iste ideologije ...
a) Kako spajaš berzansko poslovanje i tržište kapitala sa samouprvanim socijalizmom (gdje počinje jedno, a gdje se zaustavlja drugo)?

b) Ako ćemo mak na konac - ljudski rod poznaje samo jednu ideologiju. Ali nije to poenta... Nego, zamisli da neko Šveđanima saopšti da mogu imati samo jednu stranku i ko šta progovori protiv nje, spada pod odredbe verbalnog delikta?
Last edited by 45cents on 04/10/2015 17:55, edited 1 time in total.
supercali

#4450 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

ovdje se preplicu dvije price
zivot obicnog covjeka u jugi i sada
i politicke odluke igre radnje odlucivanja nekad i sada
Post Reply