Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
MissGump

#4426 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

Chmoljo wrote:
Drinski wrote:Chmoljo, ok, ne mohu u Maglaj, da li mogu u Olovo?
treba otići tamo gdje ljudi budu zvali. za mene je najrelevantniji poziv CZ-a ili načelnika općina pogođenih poplavama.

sinoć sam čuo da je prohodno do Olova. ali opet ostaje stvar da radnu akciju treba organizovati i da će prvenstveno na njoj biti ljudi koji i žive u tim općinama. ako njima zatreba pomoć, tu smo hebemu život...

ali do tada, sve je na ho-ruk, neefikasno i glupo.

hoćete da pomognete? šaljite još pomoći. sve što se poslalo ovim ljudima, dovoljno će biti tek za prvi udar. mnogo će njih sada živjeti po kolektivnim smještajima, nezbrinuti, gladni... i od naredne plate možete izdvojiti.

ali ići u pogođena područja dok ljudi koji tamo žive ne vide štetu i ne kažu ŠTA IM TREBA POMOĆI, meni je glupo. toliko.
Većina ovih ljudi što ih je pogodila poplava ni ne zna što je poplava zapravo... Mojima svake godine plavi kuća, vjeruj mi kad ti kažem iz dugogodišnjeg iskustva, mulj se mora odmah početi čistiti, dezinfekcija se mora čto prije raditi, to je tako i kraj... rekla sam već, mi sutra idemo u Žepče i Zavidoviće da pomognemo ljudima u čišćenju rasklanjanju itd. znaš li ti što se sve nalazi na ulicama i u dvorištima sada kada se počela povlačiti? Ima starih ljudi kojima nema tko pomoći od susjeda jer su zabavljeni o svom jadu, njima idemo pomoći... kontaš... nećemo ići na klizišta pa skakat po njima, nećemo operacije vršiti pa da nam treba iskustvo i znanje, svatko od nas zna čistiti

mojima srećom ne treba pomoć kod nas se voda povukla preksinoć i oni su već sve završili jer je ušlo oko 40 cm vode u prizemlje gdje srećom ne živimo, ali kažem nisam ja tražila da me crveni križ stavi za koordinatora odlaska u svemir, nego da mi kaže dođi tu i tu i idemo čistiti, ništa drugo

elem, zato sam se sama organizirala <3
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4427 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Domaci izdajnik »

http://www.istinito.com/index.php/banja ... aluke.html

:sad:

Vrbas, Vrbanja i Bosna se povlače u korita...najgore je prošlo što se tiče stihije.
dječak sa šibicama

#4428 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Mozda nije vrijeme ni mjesto, ali cisto informativno, ako se neko razumije... kako je moguce da je Maglaj potopljen, a Zepce nije?

Slicna konfiguracija terena, veci dio oba grada u ravnici, ista rijeka, jedan grad pored drugog, ali Zepce kako vidim nije imalo nikakvu poplavu, a Maglaj jeste. Pa i Zavidovici, istina kod njih je uglavnom onaj most otisao, ne znam kako je sa gradom i poplavama. Kako to?

Lici mi na neko cudo prirode.
Havatar

#4429 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Havatar »

Inace sto se tice toga da je vise zrtava u Srbji nego u Bosni razlog tome je sto veliki broj ljudi nije htio da npusti kuce i odbili su pomoc spasilaca posto su mislili da nije situacija mnogo ozbiljna.
Max Bunker

#4430 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Max Bunker »

nasa wrote:
lajk wrote:Ja sam ogorcena ! Kaze ono krme dodik,saucesce porodicama u Srbiji i repuplici sprpskoj,kako ga nije stid ...to u federaciji nisu ljudi..krme debelo
ma samo ze covjek nervira dok gleda, a ustvari sta se i moglo ocekivati od njega...
Inace citava prica oko politicara :-)
Ne treba trositi zivce na to, toliko ljudi koji su ostali bez svega, tuga, nece im rijeci politicara sigurno nista pomoci...
Pa evo, zadnjih pola sata na RTRS-u prikazuju pruzanje pomoci i onda tu nadju i potpisu Bosnjake kojima daju pomoc a Srbe koji donose tu pomoc...
MissGump

#4431 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

Kinaski wrote:Sta je sa brane na Modracu ima li dezinformacija ?

kaže čiko jutros na konferenciji za medije kako su sve brane u BiH dovoljno jake da izdrže još ovoliko, pozvao je ljude da prijavljuju policiji dezinformacije o Modracu konkretno jer se čiri panika na ovaj način... pametan čiko :D
Domaci izdajnik

#4432 Re: Poplave u cijeloj BiH

Havatar wrote:Inace sto se tice toga da je vise zrtava u Srbji nego u Bosni razlog tome je sto veliki broj ljudi nije htio da npusti kuce i odbili su pomoc spasilaca posto su mislili da nije situacija mnogo ozbiljna.
Tako nekako. Pričaju juče ljudi da je bilo slučajeva da stari neće da napuste kuću boje se lopova :o a jedna baka nije htjela da je evakuišu boji se ostaviti piliće :shock: a voda potopila skoro cijelu kuću!!! To sve na području BL.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#4433 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by bordo gandalf »

Napravite temu za takve rasprave dodik vs federacija
alchak.ba

#4434 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alchak.ba »

Mozda nije mjesto i vrijeme, al Radoncicu poserem ti se usta
StupskaBitanga

#4435 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

dječak sa šibicama wrote:Mozda nije vrijeme ni mjesto, ali cisto informativno, ako se neko razumije... kako je moguce da je Maglaj potopljen, a Zepce nije?

Slicna konfiguracija terena, veci dio oba grada u ravnici, ista rijeka, jedan grad pored drugog, ali Zepce kako vidim nije imalo nikakvu poplavu, a Maglaj jeste. Pa i Zavidovici, istina kod njih je uglavnom onaj most otisao, ne znam kako je sa gradom i poplavama. Kako to?

Pa i zepce je poplavljeno
MissGump

#4436 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

dječak sa šibicama wrote:Mozda nije vrijeme ni mjesto, ali cisto informativno, ako se neko razumije... kako je moguce da je Maglaj potopljen, a Zepce nije?

kako nije potopljeno, Žepče je bilo pod vodom prekjučer, imač snimke i fotografije po netu, brdo njih, ali u Maglaju je bilo gore jbga
Jack Be Nimble

#4437 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Jack Be Nimble »

Ima li puno snijega na planinama? Hoce li biti problema kada se krene naglo topiti u narednih par dana?
kakavdanakneiskustvu

#4438 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

Vodostaj Trstionice polako opada i kiša je prestala padati, no ono što još najviše brine su klizišta koja nažalost ne miriju, piše portal Kraljeva-sutjeska.com.

U okolini Kaknja voda se puvukla u korita rijeka i potoka, ali javio se problem povećanog broja klizišta.

Mještani, uglavnom vlastitim snagama, odnose smeće oko kuća u iščekivanju konkretne pomoći onih kojima je u ovakvim situacijama dužnost pomagati.
Galamdzija

#4439 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Galamdzija »

Svaki sat se smanjuje za 5-7cm, sada cuo na RTVTK. Trenutni preliv je 262cm u odnosu na jucerasnji rekord od 341cm.
Naslovnica

#4440 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Naslovnica »

Zaista mi je nevjerovatno to što se dešava sa "sarajevskim" medijima!
Katastrofalno, nikakav specijalni program, nikakve informacije, apsolutno ništa!
Zna li bilo ko zašto oni šute?!
Mora da postoji neki razlog!
Više se ne javljaju ni Nikšić, Bakir, niti bilo ko od političkih kurvi!
Možda su skontali da je bolje da šute i da se ne pojavlju, jer je narod bijesan!
Povukli se ko miševi u mišije rupe, ZNAJU DA SU ZA OVAKVU KATASTROFALNU SITUACIJU NA TERENU ONI GLAVNI KRIVCI!
Domaci izdajnik

#4441 Re: Poplave u cijeloj BiH

Image

Sve što je ostalo od starog mosta u naselju Karanovac u BL :sad:
StupskaBitanga

#4442 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Ovaj na FTV panično o jezeru Modrac. Jesu nesposobni u mp3
Paranoid

#4443 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paranoid »

Galamdzija wrote:
Svaki sat se smanjuje za 5-7cm, sada cuo na RTVTK. Trenutni preliv je 262cm u odnosu na jucerasnji rekord od 341cm.
...a preliv od 262 cm bi trebao biti relaksirajući..i inače svaki preliv...
kakavdanakneiskustvu

#4444 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

zna li ko kakvo je stanje u zenici sa drvenim mostom,je li otvoren za saobraćaj?
azurna_obala

#4445 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by azurna_obala »

Naslovnica wrote:Zaista mi je nevjerovatno to što se dešava sa "sarajevskim" medijima!
Katastrofalno, nikakav specijalni program, nikakve informacije, apsolutno ništa!
Možda su skontali da je bolje da šute i da se ne pojavlju, jer je narod bijesan!
Povukli se ko miševi u mišije rupe, ZNAJU DA SU ZA OVAKVU KATASTROFALNU SITUACIJU NA TERENU ONI GLAVNI KRIVCI!
sinoć je majstorović bio kriv zbog poplave, sad su sarajevski mediji...majke mi, nit se smijat, nit plakat :-)
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#4446 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by bordo gandalf »

Paranoid wrote:
Galamdzija wrote:
...a preliv od 262 cm bi trebao biti relaksirajući..i inače svaki preliv...
Koji je tebi, cijelu noc si sinoc sirio dezinformacije da se brana osipa, da nece izdrzati, plasio ljude i imas obraza da se javis
Hercegoviina

#4447 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hercegoviina »

Naslovnica wrote:Zaista mi je nevjerovatno to što se dešava sa "sarajevskim" medijima!
rtrs i bn....SVAKA CAST
Boskero

#4448 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:11, edited 2 times in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4449 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

MissGump wrote: Većina ovih ljudi što ih je pogodila poplava ni ne zna što je poplava zapravo... Mojima svake godine plavi kuća, vjeruj mi kad ti kažem iz dugogodišnjeg iskustva, mulj se mora odmah početi čistiti, dezinfekcija se mora čto prije raditi, to je tako i kraj... rekla sam već, mi sutra idemo u Žepče i Zavidoviće da pomognemo ljudima u čišćenju rasklanjanju itd. znaš li ti što se sve nalazi na ulicama i u dvorištima sada kada se počela povlačiti? Ima starih ljudi kojima nema tko pomoći od susjeda jer su zabavljeni o svom jadu, njima idemo pomoći... kontaš... nećemo ići na klizišta pa skakat po njima, nećemo operacije vršiti pa da nam treba iskustvo i znanje, svatko od nas zna čistiti

mojima srećom ne treba pomoć kod nas se voda povukla preksinoć i oni su već sve završili jer je ušlo oko 40 cm vode u prizemlje gdje srećom ne živimo, ali kažem nisam ja tražila da me crveni križ stavi za koordinatora odlaska u svemir, nego da mi kaže dođi tu i tu i idemo čistiti, ništa drugo

elem, zato sam se sama organizirala <3
ok, skontali smo, nisi iz doline Inda, nego Dobroševića. sretan ti put.
guber90

#4450 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Vrijedi ponoviti, ako neko bude mogao prenijeti ovu informaciji onima kojima moze pomoci:

[quote]V A Ž N O O B A V J E Š T E NJ E
Molimo stanovništvo da zbog omogućavanja slijetanja helikoptera OS BiH na ugrožena područja, naročito u nepristupačnim terenima, u granicama mogućnosti maksimalno sarađuju sa pripadnicima OS BiH kako bi se omogućila brza intervencija i evakuacija ugroženog stanovništva.
Mole se stanovnici da, ukoliko je moguće, pronađu ravan prostor veličine 50x50 metara i obilježe ga vidljivim obilježjima, krečom ili neki drugi način. Poželjno je da na granicama obilježenog prostora bude jedno lice koje će davati signale pilotima helikoptera i time pomoći u njegovom slijetanju.
Također, mole se stanovnici da u skladu s mogućnostima, izvjese bijelu ili neku drugu tkaninu na veću visinu, kako bi obilježili prostor i time pomogli pilotima helikoptera u određivanju pravca vjetra, čime bi se omogućilo njihovo bezbijedno slijetanje.

Molimo Vas da ovo obavještenje podijelite na Vašim profilima kako bi što više ljudi isto vidjelo.
[/quote]
Last edited by guber90 on 17/05/2014 12:09, edited 1 time in total.
Post Reply