Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
King Theoden

#4426 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Ok, promijenili smo mišljenje i neka ostane na tome.
Ne ostavljao ja sad sate i sate da nakucam hadise koji govore o toj tematici.
Ovo su bile onako opšte smjernice.
Ako nekada dođeš u situaciju da ti prijeti bicevanje, slobodno se javi. Ja ću ostaviti sedmicu vremena i sklopiti ćemo odbranu. ;-)
Irsar

#4427 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Dino34 wrote:
Irsar wrote:Što se ovoga tiče, ako iza propisa (tj. propisane kazne) ne stoji ne samo potencijal izvršenja istog, već i praktično izvršenje s vremena na vrijeme, onda sam propis je bezvrijedan
Netačno.
Opet tražimo poređenja u realnom svijetu.
Vozio sam se iz sarajeva prema tuzli. U selu bakići stoji tabla na kojoj piše radarska kontrola.
Svi, ama baš svi su smanjili brzinu i vozili po ograničenju iako je put vrlo pregledan i nije se vidjela policija; iako je mjesto na kojem uvijek stoje bilo prazno.

Isti slučaj je mjesto u kojem se provodi šerijatska kazna.
Dakle, neki će se izvući na ovom svijetu. Neki na ovom i na onom. Neki će biti uhvaćeni na djelu pa će biti sprovedena kazna, ali, većina neće ni pomisliti na blud.
Zašto? Sigurno ne zbog kazne. Neće pomisliti zato što je Allah rekao da ne bludničimo.
Ako ćemo već o "realnom svijetu" i "ličnim iskustvima", onda znam gomilu ljudi (ili čujem za iste) kako se drže saobraćajnih propisa samo zbog mogućnosti da budu uhvaćeni na nedjelu, a nikako iz nekog osjećaja dužnosti ili etike. Isto i sa vjerom. To što ti misliš da su prijetnje kaznom beskorisne i da ne utiču ni na koga - pa onda pozivam društvo da ukloni sve zakonske sankcije za sva nedjela, pa da vidimo dokle će to društvo da opstane. Ne dugo, rekao bih :wink:
Irsar wrote:kako udarci bičem svakako trebaju biti "bez osjećaja samilosti", odnosno bičevanje treba da se provede strogo
Ako te mogu zamoliti da ne izvlačiš samostalne zaključke poslanik i oni koji su ga slijedili su detaljno pojasnili šta i kako.
Mislim, možeš ti, ali je to onda neka tvoja vjera koja nema veze sa islamom.
Dakle, ovo što imamo u ajetu, došlo je u značenju da milost ne prevagne pa da odustanemo od kazne.
To je sve.
Tačno je propisano kako udarati. Jedino gdje imamo dva mišljenja jeste to da li će onaj koji se kažnjava biti umotan u deku ili samo prekriven.
Udarci moraju biti lagani tj ne smiju dovesti do pucanja kože.
Jbg, boli, ali definitivno nisu povrede opasne po život.
Ah, čekao sam ovo. Znači navodno je "propisano" kako udarati, je li? I gdje je propisano, ako smijem pitati? Pa naravno, u HADISIMA. Hah, toliko o Kur'an-centričnom Islamu.

Da se ne lažemo, kazna ima smisla samo ako se kao takva iskusi kao neko negativno iskustvo. "Ne smiju dovesti do pucanja kože", "lagani udarci" i td. su samo peripetije koje su neki izmislili kako bi od kazne napravili šprdnju i nešto što kazna nije. Nešto poput kada ubicu i kriminalca u BiH "osude" na 2 godine zatvora; kazna to svakako jeste u nekom jezičkom smislu, ali realno je daleko to od prave kazne koja će druge natjerati da dva puta razmisle žele li počiniti neki kriminal ili ne. Odnosno, to nije kazna. To je vrsta pomilovanja uz neke restrikcije, tim više što zatvor ne znači mnogo za takvu vrstu ljudi. Fizička bol je jedino na šta reaguju, pošto su i sami grubi i nasilni.
Irsar wrote:zanimljivo da ti smatraš kako je "udvostručenje" nešto čisto kvalitativno
Ništa ja ne smatram. U šerijatskim propisima nema mjesta za moje mišljenje.
Da, u ajetu se udvostrucenje odnosi na količinu tj broj i ovo će ti potvrditi svako ko tumači kur'an.
Prihvatit ću ovu tvrdnju kao istinitu, ako mi podastreš neko tumačenje, po mogućnosti od nekog poznatijeg alima priznatog u širem Muslimanskom svijetu.
Irsar

#4428 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Dino34 wrote:Ok, promijenili smo mišljenje i neka ostane na tome.
Ne ostavljao ja sad sate i sate da nakucam hadise koji govore o toj tematici.
Ovo su bile onako opšte smjernice.
Ako nekada dođeš u situaciju da ti prijeti bicevanje, slobodno se javi. Ja ću ostaviti sedmicu vremena i sklopiti ćemo odbranu. ;-)
Svejedno.
Idemedosumom

#4429 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Je li prerano da otvorimo pitanje, da li je haram/širk čestitati susjedima praznik? :bih:
King Theoden

#4430 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Kako bi ga čestito?
Idemedosumom

#4431 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Sretan praznik Ivanee, želim tebi i tvojoj porodici mnogo zdravlja i veselja!
Horcrux

#4432 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Horcrux »

Ne mozes tako, jer time afirmises njihovu zabludu.
King Theoden

#4433 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Idemedosumom wrote:Sretan praznik Ivanee, želim tebi i tvojoj porodici mnogo zdravlja i veselja!
Smatram da može.
Nekad kasnije obrazloženje.
Idemedosumom

#4434 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Horcrux wrote:Ne mozes tako, jer time afirmises njihovu zabludu.
Kako? Zar se djela ne vrednuju spram nijjeta? A mioj nijjet je da odrzim lijepe odnose s komsijom, ne da afirmišem bilo šta.
Smrcak15

#4435 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:
Horcrux wrote:Ne mozes tako, jer time afirmises njihovu zabludu.
Kako? Zar se djela ne vrednuju spram nijjeta? A mioj nijjet je da odrzim lijepe odnose s komsijom, ne da afirmišem bilo šta.

podrzavam :thumbup:
славянин

#4436 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Ima li konsenzusa od ucenjaka :D
Bloo
Globalna šefica

#4437 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:Je li prerano da otvorimo pitanje, da li je haram/širk čestitati susjedima praznik? :bih:
Da li je ateistički širk kad ja odgovorim Allah razi olsun kad mi neko čestita Bajram :mrgreen: Allah se strese :mrgreen:
arzuhal

#4438 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Da li je ateistički širk kad ja odgovorim Allah razi olsun kad mi neko čestita Bajram :mrgreen:
Slobodno ti to govori, što češće, ne mora biti Bajram :mrgreen:
Idemedosumom

#4439 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote: Da li je ateistički širk kad ja odgovorim Allah razi olsun kad mi neko čestita Bajram :mrgreen: Allah se strese :mrgreen:
Pa lakše je jednostavno odgovoriti nego objašnjavati, je l tako? Allah sve zna, pa i to :thumbup:
ExNihilo

#4440 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ExNihilo »

Sjećam se jedne džume. Kaže efendija da je širk reći samu riječ "Božić" jer implicira "malog boga", deminutiv od Bog. :D
Idemedosumom

#4441 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Image

"I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!” Merjem, 33.

Selam na Ruhullaha :thumbup:
Idemedosumom

#4442 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

ExNihilo wrote:Sjećam se jedne džume. Kaže efendija da je širk reći samu riječ "Božić" jer implicira "malog boga", deminutiv od Bog. :D
Jedan hatib u Travniku reče da ako kucneš u drvo, da si izašao iz vjere :D
Boemica

#4443 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Boemica »

Idemedosumom wrote:
ExNihilo wrote:Sjećam se jedne džume. Kaže efendija da je širk reći samu riječ "Božić" jer implicira "malog boga", deminutiv od Bog. :D

:lol: :lol: Da l' je iko u bosni u vjeri.

Otkud tebe nihilo na džumi :-)
ExNihilo

#4444 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ExNihilo »

Boemica wrote:
Idemedosumom wrote:

:lol: :lol: Da l' je iko u bosni u vjeri.

Otkud tebe nihilo na džumi :-)
Idem da prikupim anegdote za podforuma Religija. :oops:

A još je i farz. :lol:
Idemedosumom

#4445 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

MarlboroGold

#4446 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MarlboroGold »

Kad se obavlja tevhid u čemu je problem ako se prekorači ona granica kod kruga koji se napravi od tespiha i ako osoba uđe u krug... čini mi se da se zove halka.
Skoro sam bio prisutan kada je curica ušla u krug, a neke nene koje su učile odmah su počele negodovati, galamiti itd. pa se cura rasplakala... a tevhid je bio za njenu nenu koja je umrla. Da je bila malo starija čini mi se da bi ih istjerala iz džamije, a pola ih samo dođe zbog lepina, pletenica i kafe i ničeg drugog... a to što 1 osoba uzme po 5-10 lepina i pletenica je posebna priča i to sam vidio svojim očima.
Je li to stvarno ima negdje propisano ili je to neki običaj da se ne smije ući u taj krug?
ExNihilo

#4447 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ExNihilo »

Pa sam tevhid nije propisan, a kamoli hereza kruga. :D
jahh

#4448 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by jahh »

MarlboroGold wrote:Kad se obavlja tevhid u čemu je problem ako se prekorači ona granica kod kruga koji se napravi od tespiha i ako osoba uđe u krug... čini mi se da se zove halka.
Skoro sam bio prisutan kada je curica ušla u krug, a neke nene koje su učile odmah su počele negodovati, galamiti itd. pa se cura rasplakala... a tevhid je bio za njenu nenu koja je umrla. Da je bila malo starija čini mi se da bi ih istjerala iz džamije, a pola ih samo dođe zbog lepina, pletenica i kafe i ničeg drugog... a to što 1 osoba uzme po 5-10 lepina i pletenica je posebna priča i to sam vidio svojim očima.
Je li to stvarno ima negdje propisano ili je to neki običaj da se ne smije ući u taj krug?
To je svakako novotarija (izmisljena stvar u vjeri), tako da nema propisano nista u vezi toga.
mali jomu

#4449 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

ExNihilo wrote: Pa sam tevhid nije propisan, a kamoli hereza kruga. :D
jahh wrote: To je svakako novotarija (izmisljena stvar u vjeri), tako da nema propisano nista u vezi toga.

Kad ste tako dobri sa Bogom i Poslanikom, de im recite da propisu tevhid i sve to..... da ne bude poslije problema
MarlboroGold

#4450 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MarlboroGold »

ExNihilo wrote:Pa sam tevhid nije propisan, a kamoli hereza kruga. :D
:lol:

Nisam znao za tevhid, a za drugo sam pretpostavio da je teška glupost. Zašto se onda održava nije mi jasno? Dodatni način zarade za preduzeće IZ?
Ako je novotarija oni bi prvi trebali reći narodu da se to ne bi trebalo provoditi/održavati... što je gotovo pa nemoguća misija :D
Last edited by MarlboroGold on 26/12/2018 15:18, edited 2 times in total.
Post Reply