TurioSamGa wrote:
Zapravo je tvoje razmisljanje balkansko. Jesi cuo za nesto sto se zove karijera? Nisu pare sve sto je bitno u zivotu zar ne? Beckam je i dan danas legenda ManUa, Ronaldo isto. Ali ljudi su htjeli vidjeti i probati druge lige.
Kakva karijera? Naravno da igraju za novac, jer to im je posao. Englezi plaćaju ubjedljivo najviše, zato i ne idu Englezi odatle. Hajde ti meni reci koliko Talijana igra vani i da još rastura? A repka im igrala finale EP-a. Štaviše, dok su imali sjajnu reprezentaciju, jako mali broj igrača im je igrao vani, baš iz razloga što su najviše plaćali.
Što se tiče Beckhama, on je protjeran, nikada nije htio napustiti United, dok je Ronaldo želio uvijek igrati u Realu i puka je sreća što je prvo završio u Unitedu, a opet, ne igra baš za siću.
Da malo preformulisem ono sto sam htio reci. Ja ne znam engleskog igraca koji je razvaljivao u nekoj drugoj ligi. Ode Owen u Real, presjedi na klupi. Wudgejt kao jedan od najboljih stopera lige ode i padne u zaborav. Jednostavno engleski igraci su i vise nego precijenjeni. To se najvise vidi kad odu na Euro ili WC. Uspjeh je kad prodju grupu.
Zato što ih je jako, jako malo igralo vani. Dalje, Owen je bio dobar u Realu, pogledaj mu odnos golova u odnosu na vrijeme provedeno na terenu. Ali ga nisu voljeli i nisu mu davali da igra. A Woodgate je bio 90% vremena povrijeđen, normalno da je pao u zaborav. Vala baš si našao primjere.
Beckham je skoro pa sam zaslužan za onu jednu titulu Reala, fenomenalan je bio tada. Ima još Mc Manaman da je igrao u Realu i bio je sasvim OK. Ko je još igrao vani? Baš me ti silni igrači zanimaju. Sada sam potražio i sam malo i trenutno skoro niko ne igra vani (niko vrijedan spomena), svi ostali su u Engleskoj.
Njihovi najjači igrači, poput Scholesa, Shearera, Gerrarda..... nikada nisu napustili Englesku, niti su imali želju. Da kažeš da sa njima reprezentacija nije bila dobra baš i nije tačno, jer ispadali su u polufinalu eura na penale, 98. na penale protiv Argentine, iako su većinu vremena imali igrača manje i čak bili bliže pobjedi, dva puta na penale protiv Portugala (od toga jedan meč sa igračem manje igrali povelik dio, a u 2004 im se Rooney povrijedio, koji je bio u sjajnoj formi i ko zna kako bi to sa njim izgledalo), 2002. su 2:1 od Brazila izgubili i to nakon onog kiksa golmana. Jako često oni nisu imali "sreće", pogotovo sa penalima, gdje su katastrofalni stvarno. Problem je onaj period dok ih je vodio McClaren, te ovaj Euro, gdje su stvarno loši bili, mada eto, opet su ispali na penale.
Englezi precjenjuju svoju reprezentaciju i to je tačno (i to dobro ih precjenjuju, te mediji ogroman pritisak na njih prave), ali njihov veći problem su treneri, koji konstantno iste igrače zovu i niko nije spreman napraviti rez i promijeniti stil igre, koji bi puno više pasao trenutnom kadru. Čovjek dobije osjećaj da kada bi njihovi najbolji igrači bila 5 bekova, oni bi svih 5 stavili da igra, umjesto da prilagode ekipu. Drugi veliki problem su odnosi u reprezentaciji, a o tome je Scholes pričao (doduše, nije se izgleda baš slomio da to riješi dok je bio u istoj, nego se samo povukao, ali nije tema on kao čovjek) i naravno da to ne može štimati.
I opet, dokazuje se Diouf u Hannoveru, a nije se mogao u rezervama United dokazati, dokazao se Forlan u Villarealu, a u Unitedu je bio "prosječan", šta to treba o tim drugim ligama govoriti, ili više govori da različiti stilovi odgovaraju različitim igračima?
Ono što je kod Engleza problem kod kupovine istih su cijene, jer kod njih vlada inflacija i ti igrači koštaju više, nego bi bilo gdje drugo koštali, ali to ima i veze sa financijskom moći klubova, pogotovo dolaskom mijardera kao vlasnika.
Premalen je broj Engleza koji su igrali vani, da bi se neka procjena mogla napraviti.
Poenta cijele moje price je da Liverpool ima vjerovatno najgori skauting i transfer poltiku na svijetu. Platiti Carola onolike pare a lik iza sebe imao samo jednu polusezonu uspjesnu je u najmanju ruku idiotski. Kupiti igrace poput Hendersona, Borinia, Adama ... ili ne tako davno Konceskia, Poulsena ili Akvilanija i ocekivati neke trofeje je krajnje neozbiljno.
Ovaj Akvilani je prica za sebe. Lik dok je u Romi bio za nekoliko godina koliko je nastupao, odigrao ukupno oko 22-23% utakmica jer jekonstantno bio povrijeđen. Liverpool ga na kraju i kupio povrijeđenog i to u periodu kad je pola sredine bilo povrijeđeno, a bio im neophodan igrac koji nije povrijeđen

Kako ovo može biti poenta tvoje priče? Ovo nema veze sa onom pričom gore. To da Liverpool ima groznu transfer politiku, to je tačno, jer dati na Carrola, Adama, Hendersona i Downinga oko 80mio funti je ludost. I ove sezone su potrošili 27mio neto (s tim da su prodali Adama za ca. 5mio, koji ionako nije ničemu služio), znači da su preko 30mio potrošili, ali nisu prave pozicije pojačavali. I naravno da vlasnici sada ne daju tek tako novac, jer moraju se prvo riješiti ovih igrača koje su doveli.
Njima bi najpametnije bilo da odmah kažu da ne planiraju igrati LP sljedećih godinu, dvije i da polako izgrade ekipu i tako čvrste temelje postave. Ovako na silu očito ne ide, pogotovo što najbolji igrači ipak odaberu druge klubove. Doduše, dosta klubova je u padu, pa tako možda i zaigraju LP.