TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
-
CooK
#4426 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nije moguc burn-in na LCD(VA i IPS) panelima. Tacka! To je kod njega neki deformitet panela koji podsjeca na burn-in ili uopste nije LCD.
- Idemedosumom
#4427 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Lcd je sigurno, a vidi se logo od eurosporta u gornjem desnom, cini mi se, uglu. Ta pojava je prisutna otkako je tv kod njega, ima 5 godina.
-
CooK
#4428 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Idemedosumom wrote:Lcd je sigurno, a vidi se logo od eurosporta u gornjem desnom, cini mi se, uglu. Ta pojava je prisutna otkako je tv kod njega, ima 5 godina.
CooK wrote:Nije moguc burn-in na LCD(VA i IPS) panelima. Tacka!
- Idemedosumom
#4429 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Stvar je terminologije, možda na to aludiraš. Pošto LCD ne koristi fosfor kao plazme. Međutim, slična pojava se kod LCDa naziva permanent image retention ili static memory.
Razumijem da si entuzijasta, ali vrijedi nekada i drugu stranu saslušati. Dakle, uživo sam vidio permanenti "image retention" na starom Samsung LCD televizoru.LCD panels use a complicated process of organizing liquid crystal molecules into a twisted or untwisted state, which allows polarized light to pass through the liquid crystal substrate. Over time, it is possible these liquid crystals can "get used to" the state of twist they are in, causing a static image, very similar to phosphor burn-in, to be visible on the screen permanently.
-
CooK
#4430 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Od prvog posta navodim "LCD(VA i IPS)" paneli i odgovorno tvrdim da ne postoji burn-in na njima. Ako postoji na TN ili na nekim drugim panelima koji su mozda bili korisceni za televizore to ne znam. Ne bih dva(a evo sad i tri) puta pisao ono u sto nisam 100% siguran. Vidio sam debelo preko stotinu razlicitih LCD(LED) televizora, procitao masu materijala i istrazivanja i evo sad od tebe prvi put cujem da tecni kristali mogu trajno ostati u polozaju u kojem budu kada su naelektrisani iako nisu naelektrisani. Znam za trenutno naelektrisanje i zadrzavanje kristala u odredjenom polozaju i ono se dogadja na IPS panelima ali kada izgube elektricitet kristali se vracaju u svoj prirodan polozaj. To bi isto bilo kao da mi neko kaze da je on bacio loptu a ona se zaglavila u zraku.
Iskreno na internetu mozes naci sve sto zelis pa i netacne informacije zato je bitno gledati kredibilitet i pouzdanost stranice koju citas. Ja svakih 4-5 dana zaspim uz film i kada se zavrsi film ostane ona Kodi staticna slika preko cijele noci i tako vec tri godine i nije da nemam burn-in nego nemam ni image retention i cim prebacim na nesto drugo nema ama bas nista na ekranu i kao da je TV tek upaljen. Kako to objasnjavas? Necu ti reci da lazes ali ja i dalje ne vjerujem da postoji burn-in na LCD(IPS i VA) panelima a ako je kod njega neki TN ili kakvih je vec bilo davno - e to ne znam.
Last edited by CooK on 31/12/2017 02:04, edited 1 time in total.
- Idemedosumom
#4431 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ne bih rekao da je tn, ali eto baš ću pogledati koji je tačno model u pitanju. Mogu i uslikati staticni dio slike, ako šta znači.
Vidio sam u komentarima na par ovih portala da i drugi korisnici pišu o permanentom image retention. Doduše, niko ne ističe da li se radi o tn, va ili ips panelima.
Vidio sam u komentarima na par ovih portala da i drugi korisnici pišu o permanentom image retention. Doduše, niko ne ističe da li se radi o tn, va ili ips panelima.
-
CooK
#4432 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pa hajde kada si vec predlozio uslikaj, znacilo bi mi da i to vidim i bio bih ti zahvalan. Usput iza TV-a uslikaj samo i onu naljepnicu gdje je naveden model i ostali podaci.
- kokuz_sa
#4433 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Sada uzeo da postavim TV na zid..
Nosac je skymaster 4D65
Al sarafi sto su dosli uz njega su kratki da mogu zavrnem ona dva rama u TV
Nosac je skymaster 4D65
Al sarafi sto su dosli uz njega su kratki da mogu zavrnem ona dva rama u TV
-
DonieBrasco
#4434 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Koliko krati, da li prođu kroz rupe od rama i koliko ostane za rupe od TV-a ?
- kokuz_sa
#4435 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kratki bar 1cm.. 
- nagibSA
#4436 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kupi duze jbg, barem je to lako. Dok ne kupis, izbusi rupe u zidu, premjeri sve da bude pod konac, ravno (sa libelom) i visina da bude OK. Najlakse je sarafe uvrnuti.
-
zippoo87
#4437 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
kada smo vec kod nosaca,ja sam proslo ljeto stavio 32 incni tv na zid i umjesto 4 velika sarafa,ja sam samo 2 stavio
nisam htio bezveze busiti zid,sarafi su ogromni i ova dva mogu izdrzati barem 50inca TV ali meni svakako tu ne moze stati bas veliki tv,tako da nisam htio silovati zid
a godio bi mi ovdje veci tv,barem 42-43 inca...gledam sa neka 4 metra i malo je na 32 inca,dok je u dnevnoj 48 i to je ok
a sto su ovom kratki sarafi,najlakse je kupiti nove duze,nece te izaci ni 2 KM 4 sarafa
nisam htio bezveze busiti zid,sarafi su ogromni i ova dva mogu izdrzati barem 50inca TV ali meni svakako tu ne moze stati bas veliki tv,tako da nisam htio silovati zid
a godio bi mi ovdje veci tv,barem 42-43 inca...gledam sa neka 4 metra i malo je na 32 inca,dok je u dnevnoj 48 i to je ok
a sto su ovom kratki sarafi,najlakse je kupiti nove duze,nece te izaci ni 2 KM 4 sarafa
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4438 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
šta će ti brate toliki tv, uzmi 20 inči, dosta je tozippoo87 wrote:kada smo vec kod nosaca,ja sam proslo ljeto stavio 32 incni tv na zid i umjesto 4 velika sarafa,ja sam samo 2 stavio
ne primijeti se razlika ako ne gledaš na sedam metara od tv-a
-
zippoo87
#4439 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
haha je li ovo nastavak bh telekom teme...tamo je glavno,sta ce ti 40 Mbps brzina,dosta je 5 MbpsVelkoski wrote:šta će ti brate toliki tv, uzmi 20 inči, dosta je tozippoo87 wrote:kada smo vec kod nosaca,ja sam proslo ljeto stavio 32 incni tv na zid i umjesto 4 velika sarafa,ja sam samo 2 stavio
-
CooK
#4440 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ma udario mu vec u glavu onaj Jack Daniels iako je mogao kupiti neki whiskey od 5KM.zippoo87 wrote:haha je li ovo nastavak bh telekom teme...tamo je glavno,sta ce ti 40 Mbps brzina,dosta je 5 MbpsVelkoski wrote:šta će ti brate toliki tv, uzmi 20 inči, dosta je tozippoo87 wrote:kada smo vec kod nosaca,ja sam proslo ljeto stavio 32 incni tv na zid i umjesto 4 velika sarafa,ja sam samo 2 stavio
P.S. Ne vrijedi se raspravljati sa onim likovima iz BH Telecoma, uhljebljeno vise od 50% bespotrebnog kadra i da bi i dalje dobijati ogromnu platu a nista ne raditi. U ocaju pokusavaju uvjeriti nekoga da mu ne treba vise od 5mbps internet, eto kao normalno je skidati nesto po toj brzini a ja sto imam 80mbps i sto skinem to isto 16 puta brze je ustvari qurcenje. Nonsens...
- nagibSA
#4441 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mislim da je 2 vijka dovoljno, ali, ja sam stavio 4 za svaki slucaj, da ne trehne slucajno vremenom, pogotovo posto se okrece nosac.zippoo87 wrote:kada smo vec kod nosaca,ja sam proslo ljeto stavio 32 incni tv na zid i umjesto 4 velika sarafa,ja sam samo 2 stavio
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4442 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
hmm nekad mi dropa frejmrejt na SK HD, je l' to do kanala il TV-a?
- MTV
#4443 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ako je samo na tom kanalu onda je do kanala a ne do TV-a.
-
c_g
- Laertes
#4445 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ja u maju kupio ovaj od 55 inča (još 5 rata
-
CooK
#4446 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kanali odnosno kvaliteta istih kod nasih kablovskih i IPTV provajdera nisu dobri i nisu adekvatno mjerilo odnosno dobar nacin za testiranje televizora i ako vidis bilo kakve deformacije ili nedostatke 99% je do kanala.Velkoski wrote:hmm nekad mi dropa frejmrejt na SK HD, je l' to do kanala il TV-a?
-
CooK
#4447 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Zadnja Sony-jeva serija 7 sa androidom sto je plus jer od ove godine Sony serija 7 nema android ali iz XD serije 7 svi televizori su sa IPS panelom sto je minus.
-
Callofduty2
#4448 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
ovo sam ... kupio
...preko jednog sajta iz jedne skandinavske zemlje hehe
Kong.Skull.Island.2017.4K.UltraHD.BluRay.2160p.x264.TrueHD.7.1.Atmos-POOP.mkv
nece mi zvuk!
imal neka tipka na daljinskom il neki drugi nacin za riktanje zvuka??
Kong.Skull.Island.2017.4K.UltraHD.BluRay.2160p.x264.TrueHD.7.1.Atmos-POOP.mkv
nece mi zvuk!
imal neka tipka na daljinskom il neki drugi nacin za riktanje zvuka??
- PlusSA
#4449 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mislim da je problem sa ripom koji si skinuo.
Skini drugi 4k format pa probaj.
Neko je vec pisao da taj 7.1 Atmos pravi probleme telvizorima.
- zomri
#4450 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
upravo takoPlusSA wrote:Mislim da je problem sa ripom koji si skinuo.
treba ti atmos decoder - bilo soundbar, bilo kućno kino. ako nemaš, ne skidaj atmos ripove; uvijek ima i onaj koji nije atmos.
https://www.whathifi.com/advice/dolby-a ... you-get-it