johnnykola wrote:O ukusima se itekako raspravlja i to radimo konstantno i svakodnevno, mani se te šuplje priče. Recimo kad ideš cestom pa nečiji izgled ismiješ ili kažeš - vidi ovog - Tuđman prop'o. Iznio si svoj stav, svoj ukus, neko do tebe se nasmije ili kaže šta ti je bolan čovek bolestan - eto raspravio si o ukusu. I sad nećeš raspravljati o umjetnosti, pa o čemu ćeš raspravljati, o kuglagerima?
cek, ti fakat tako raspravljas na ulici? grebo te, ja sam takav gaf napravio samo jednom kada je covjek od 2 metra i 100 kg misica progovorio djecijim glasicem. i mislim da je "gaf" bas lijepa opisna rijec toga sto se desilo, ali mi je zaista izletilo.
rasprave o umjetnosti drzim vrlo blizu sebe, jer sam svjestan da neko ko voli anime mozda ne voli hentai (pun!). isto kao sto ja nemogu objasniti bilo kome zasto sam gledao Ghost-a preko 50 putam, a "Brave hearth" vise od toga, kako da zahtijevam opravdanje od nekog drugog? ova prica ispred nije izmisljena.
ja mislim da se o ovome da razmisljati i polemisati samo na podforumu Filozofije. ne vidim ovdje nekog mjesta za to, jer, ako se nastavi onda nece biti price o filmovima, a o cemu je tema naglasena.
i, za kraj, umjetnost nije jedina za raspravu. cak i po filozofiji dolazi zadnja. prvo zivot, pa zivotne potrebe, pa sve ono sto olaksava zivot, pa sve ono sto olaksava zivotne potrebe... zakonodavstvo, vojska, policija, zdravstvo, politika, obrazovanje...sve dolazi ispred umjetnosti. umjetnost je nesto sto dolazi kao profinjeni kraj. naravno da je kao takav najuzviseniji, ali on mora imati svoje temelje.
naravno, ima i nakarnih primjera koje sami cinimo. kao ono "sranje u Ruandi". mi to na neki krivi nacin razvijamo na jos krivlji nacin. tu nekada prevazidjemo sami sebe, a i druge. i nisam siguran da li se sa tim treba ponositi. licno mislim da treba. a opet, nisam siguran da je to dobro.
sad se pitam zasto pisem ovdje i jedini razlog tome je sto...pfff