Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

belfy

#44226 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by belfy »

johnnykola wrote:Koje je tvoje objašnjenje?
moje jedino objasnjenje je ono koje sam vec dao, a to je da je film los, jer ni nema pricu, ni razvoj, ni tematiku (iako sam u jednom dijelu cak pomislio da postoji tematika). jednostavno je, na sve i jedan nacin, nedovrsen. samo se mogu nadati da nece izaci drugi dio koji treba da objasni prvi. tada ne znam da li bi nasao volje da to gledam nakon ovakvog iskustva.

znaci, od prvog detalja u filmu, pa sve do zadnjeg nema radnje koja se razvija, nego sve tapka u mjestu i na kraju ne nudeci, u stvari, nikakav zakljucak. ja sam barem u zadnjem dijelu filma ocekivao neki "aha!" momenat, koji je, takodjer izostao.
johnnykola

#44227 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Nije baš toliki odron, ali poštivam tvoje mišljenje.
pussysmoke

#44228 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 23:13, edited 1 time in total.
belfy

#44229 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by belfy »

johnnykola wrote:Nije baš toliki odron, ali poštivam tvoje mišljenje.
a cuj, nije prvi put da pitam za simboliku filma, jer ako kompletan prikazan metaforicki naravno da ga ne vidimo svi isto. cini mi se da je jedan slican slucaj bio sa onim filmom gdje sam se isto zapitao zasto se zena glavnog protagoniste na kraju prikazuje kao ogroman pauk, a ti si (cini mi se da si bio ti) tu dao jako jednostavno objasnjenje koje mi se odmah poklopilo sa onim sto sam pogledao. sada se ne sjecam ni imena filma, ali cini mi se da je Bale glumio u njemu (ili onaj drugi sa brcicima sto lici na njega). :lol:
belfy

#44230 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by belfy »

pussysmoke wrote:Gledaš film zbog "Aha momenta"?
jah, bas sam to rekao... :-) rekoh da sam, nakon sto je sve ostalo barem izostalo ocekivao onda to, a onda da je i to izostalo. zasto svi imaju problema sa citanjem u zadnje vrijeme? ili barem razumjevanja procitanog?

vidi sta sam napisao, da se ne moras vracati stranicu nazad (jer je nekima i to mrsko):
belfy wrote:znaci, od prvog detalja u filmu, pa sve do zadnjeg nema radnje koja se razvija, nego sve tapka u mjestu i na kraju ne nudeci, u stvari, nikakav zakljucak. ja sam barem u zadnjem dijelu filma ocekivao neki "aha!" momenat, koji je, takodjer izostao.
kakavdanakneiskustvu

#44231 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

je li vi to jis o mjestu tisine,koji sam preporucio?
klosar pravi

#44232 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

To je to.
Bloo
Globalna šefica

#44233 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

belfy wrote:
a cuj, nije prvi put da pitam za simboliku filma, jer ako kompletan prikazan metaforicki naravno da ga ne vidimo svi isto. cini mi se da je jedan slican slucaj bio sa onim filmom gdje sam se isto zapitao zasto se zena glavnog protagoniste na kraju prikazuje kao ogroman pauk, a ti si (cini mi se da si bio ti) tu dao jako jednostavno objasnjenje koje mi se odmah poklopilo sa onim sto sam pogledao. sada se ne sjecam ni imena filma, ali cini mi se da je Bale glumio u njemu (ili onaj drugi sa brcicima sto lici na njega). :lol:
jake gyllenhaal
Enemy
https://www.imdb.com/title/tt2316411/?r ... lmg_act_21
?
zipoo

#44234 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zipoo »

Image

upravo ga pogledao
posto sam ljubitelj japanske kinematografija meni se svidio, za vas me bas briga :mrgreen:
belfy

#44235 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by belfy »

klosar pravi wrote:

To je to.
hm, bas interesantno. nije bas da se cesto javljam na ovu temu, pa je cudno da nekako zavrsim kao neko "ko zivi u filmu", ili sta je vec ona konstrukcija bila.

meni je interesantnije da ovdje ima ljudi koji osudjuju druge ljude zbog...kako to lijepo formulisati... komentarisanja filmova na temi o filmovima.

jer, ako uzmemo da je @klosar u pravu i da se ovdje javljaju takvi ljudi u 90% slucajeva, a on se javlja vise puta - nesto ne stima sa logikom, jel tako?
ako taj isti nakon odgovora za "Aha momenat" (koji nije on uputio, ali ga se nekako dotice) ne procita ili ne razumije odgovor, a javlja se na temi o filmovima.. oh, wait...
johnnykola

#44236 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

belfy wrote:
Kafka u za do Enemyja. Fini je filmček to.
belfy

#44237 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by belfy »

johnnykola wrote:
belfy wrote:
Kafka u za do Enemyja. Fini je filmček to.
upravo tako. nakon sto sam dobio pojasnjenje koje je bilo (po mom misljenju zadovljavajuce) sam prihvatio, jer mislim da jeste takvo. bas kao sto sam odbio one "zombie" komedije ili kako se vec ono moze nazvati nekada prije.

ne javljam se cesto, jer se o ukusima ne raspravlja. javim se samo kada mi pitanje ostane iznad glave (a valjda zato ovakve teme i sluze).
johnnykola

#44238 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

O ukusima se itekako raspravlja i to radimo konstantno i svakodnevno, mani se te šuplje priče. Recimo kad ideš cestom pa nečiji izgled ismiješ ili kažeš - vidi ovog - Tuđman prop'o. Iznio si svoj stav, svoj ukus, neko do tebe se nasmije ili kaže šta ti je bolan čovek bolestan - eto raspravio si o ukusu. I sad nećeš raspravljati o umjetnosti, pa o čemu ćeš raspravljati, o kuglagerima?
belfy

#44239 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by belfy »

johnnykola wrote:O ukusima se itekako raspravlja i to radimo konstantno i svakodnevno, mani se te šuplje priče. Recimo kad ideš cestom pa nečiji izgled ismiješ ili kažeš - vidi ovog - Tuđman prop'o. Iznio si svoj stav, svoj ukus, neko do tebe se nasmije ili kaže šta ti je bolan čovek bolestan - eto raspravio si o ukusu. I sad nećeš raspravljati o umjetnosti, pa o čemu ćeš raspravljati, o kuglagerima?
cek, ti fakat tako raspravljas na ulici? grebo te, ja sam takav gaf napravio samo jednom kada je covjek od 2 metra i 100 kg misica progovorio djecijim glasicem. i mislim da je "gaf" bas lijepa opisna rijec toga sto se desilo, ali mi je zaista izletilo.

rasprave o umjetnosti drzim vrlo blizu sebe, jer sam svjestan da neko ko voli anime mozda ne voli hentai (pun!). isto kao sto ja nemogu objasniti bilo kome zasto sam gledao Ghost-a preko 50 putam, a "Brave hearth" vise od toga, kako da zahtijevam opravdanje od nekog drugog? ova prica ispred nije izmisljena.

ja mislim da se o ovome da razmisljati i polemisati samo na podforumu Filozofije. ne vidim ovdje nekog mjesta za to, jer, ako se nastavi onda nece biti price o filmovima, a o cemu je tema naglasena.

i, za kraj, umjetnost nije jedina za raspravu. cak i po filozofiji dolazi zadnja. prvo zivot, pa zivotne potrebe, pa sve ono sto olaksava zivot, pa sve ono sto olaksava zivotne potrebe... zakonodavstvo, vojska, policija, zdravstvo, politika, obrazovanje...sve dolazi ispred umjetnosti. umjetnost je nesto sto dolazi kao profinjeni kraj. naravno da je kao takav najuzviseniji, ali on mora imati svoje temelje.

naravno, ima i nakarnih primjera koje sami cinimo. kao ono "sranje u Ruandi". mi to na neki krivi nacin razvijamo na jos krivlji nacin. tu nekada prevazidjemo sami sebe, a i druge. i nisam siguran da li se sa tim treba ponositi. licno mislim da treba. a opet, nisam siguran da je to dobro.

sad se pitam zasto pisem ovdje i jedini razlog tome je sto...pfff
johnnykola

#44240 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Gdje sam napisao da je jedino umjetnost za raspravu? Ona je, po meni, u pravu si, uz filozofiju, ponajbolja za raspravu. Možda sam se pogrešno izrazio, meni je dosadno raspravljati o kuglageru kao primjeru rasprave o životnim potrebama, životu, zdravstvu jer sve to, po meni jednostavno svakom čovjeku u datim okolnostima najbolje moguće mora biti omogućeno. Dakle, po meni, šta se tu ima raspravljati, svako ima pravi po tim pitanjima na najbolje. I da, umjetnost dođe kao fina nadogradnja i upravo stoga ponajviše bih o ukusima u umjetnosti raspravljao jer mislim da će to izgraditi i mene i sugovornika. A pored toga, još smo u demokraciji, dok ne ulazim u slobodu drugog mislim da imam pravo pričati slobodno o čemu god želim. Po mogućnosti konstruktivno.
medvjed23

#44241 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

kuglageri su aksiom svake iole ozbiljne rasprave
black

#44242 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by black »

Dani evropskog filma 2018 // European film days 2018

Mreža kulturnih centara - EUNIC sa zadovoljstvom vas poziva na tradicionalne Dane evropskog filma od 30. maja do 9. juna u Kino Meeting Point!

Repertoar:
30.5. U labirintu šutnje / Labyrinth of lies (Njemačka / Germany)
31.5. Učiteljica / The teacher (Češka / Czech Republic)
1.6. Carigradska kuhinja / A Touch of spice (Grčka / Greece)
2.6. Peti brod / Little harbour ( Slovačka / Slovak Republic)
3.6. 6.9 Stepeni po Rihteru / 6.9 On the Richter scale (Rumunija / Roumania)
4.6. Žena čuvara zoološkog vrta / The Zookeepers's wife ( Poljska / Polonia)
5.6. Let, let, bubamaro / Fly away home (Austrija / Austria)
6.6. Kinčem / Bet on revenge (Mađarska / Hungary)
7.6. 10000 km (Španija / Spain)
8.6. Trst, Jugoslavija / Triest, Yugoslavia (Italija / Italy)
9.6. Corporate (France / Francuska)

Ulaz slobodan!
Projekcije počinju u 20h!
1Dante1

#44243 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by 1Dante1 »

A Quiet Place jedan od boljih filmova sto sam gledao zadnjih godina. Sve mi se svidilo, od price do glumacke postave.
black

#44245 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by black »

belfy wrote:
meni je interesantnije da ovdje ima ljudi koji osudjuju druge ljude zbog...kako to lijepo formulisati... komentarisanja filmova na temi o filmovima.

jer, ako uzmemo da je @klosar u pravu i da se ovdje javljaju takvi ljudi u 90% slucajeva, a on se javlja vise puta - nesto ne stima sa logikom, jel tako?
ako taj isti nakon odgovora za "Aha momenat" (koji nije on uputio, ali ga se nekako dotice) ne procita ili ne razumije odgovor, a javlja se na temi o filmovima.. oh, wait...
ma sve zavisi od toga jel' neko iz Kemine ili Haretove raje :mrgreen: a tek 'znacenja', 'dubokoumne' rasprave... :mrgreen:

....koji u biti odražavaju odnos velikog broja ljudi prema konceptima koji se prodaju pod umjetnost, a zapravo služe isključivo kao plodno tlo za intelektualne drkice...

zato mi je film The Square bio pravo osvjezenje :wink:
klosar pravi

#44246 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

Ko su sad Kemini i Haretovi? :D
klosar pravi

#44247 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

belfy wrote:
klosar pravi wrote:

To je to.
hm, bas interesantno. nije bas da se cesto javljam na ovu temu, pa je cudno da nekako zavrsim kao neko "ko zivi u filmu", ili sta je vec ona konstrukcija bila.

Dotice me se na taj nacin da mozes reci bez problema da je film sranje iako ima poruku iza njega.
Da se ne gleda sve kroz umjetnost i kroz Aha momenat to je ( život ) ne to je film!

Ima dobrih filmova i aha momenata, al' velikom vecinom je to isprdak u kamuflaži umjetnosti.
omar little

#44248 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

kod bosnje je ustajala zabokrecina jedini pozeljan ekvilibrijum.
thekupus

#44249 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by thekupus »

Sad gledao, svidio mi se
Image
Labyrinth of Lies
https://www.imdb.com/title/tt3825638/
A story that exposes the conspiracy of prominent German institutions and government branches to cover up the crimes of Nazis during World War II.
cassius

#44250 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by cassius »

Dosta raje ovdje su hardcore zaljubljenici u filmove, tipa johnny,labuda itd. pa tako osporavaju da se film tipa Martyrs nazove losim filmom koji nema nikakve poruke ili ako je i ima , moras se izlozit scenama kakve se desavaju tom filmu do kraja filma, da bi docekao taj lafo "aha" momenat.
ili da kazes npr. da Haneke zna napravit los film ili da tamo neki rumunjski film sto su oni gledali na nekom festivalu nije umjetnost.
Post Reply