Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

johnnykola

#44201 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Šta ti ima biti nejasno - poanta je da curica gluha živi svoj unutarnji horor jer ne čuje, a horor oko nje preslikano
žive i drugi - famalija i cijeli planet. Iz svoje traume istina uz pomoć drugih možeš izaći samo i jedino sam = trauma
nečuvenja i bivanja tihim je riješena tako što je halatkom kojom se bori protiv tišine curica dokinula svoju traumu
(a ujedno i traume drugih, jer to je trauma i za druge kad ti bliz ne čuje) prinošenjem aparatića u za do mikrofona
ili čega onog već i pravljenjem masovne mikrofonije. Alles klar? Dakle, film nije baš bez ikakve poante, ali je plošan,
prejednostavan i to je ono što te čini idiotom.
:D :D :D

Iduća scena - banovan sam kano i Nihilist. :D :D :D
Last edited by johnnykola on 31/05/2018 08:21, edited 3 times in total.
derion

#44202 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by derion »

belfy wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
@danak, nije tebi upuceno, da me pogresno ne shvatis, ali ovo odgledah nocas, pa da kazem koju:

pogledah ovo, moram reci sranje (po vlastitom misljenju), i to ponavljajuci neke scene par puta jer sam mislio da sam nesto propustio.

sada moram reci da se osjecam kao idiot, jer odavno nisam pogledao film koji, ne samo da malo toga govori, nego malo nudi i prica. mislim, jasna mi je paralela sa gluhom kcerkom, ali kako cijeli film ima sa tim veze? koji je motiv, koja je poruka koju salje film? i na kraju krajeva, koji se hurac desava tamo? (ako neko kaze da je sve zbog nezamjeranja cerci zbog smrti brata - ne mora se truditi da odgovoriti).

zasto je onaj porod onako "filmovan" i koja je veza istog sa gluhim osobama? cemu ostali "demoni" nakon pobjede prvog od strane cerke i majke? i za kraj, jesam li ja idiot sto pitam sve ovo?
Jedna od poenti gore navedenog filma je da prvo moramo steći znanje da bi imali samopouzdanje. Nije to baš tako teško skontati. :)
Bloo
Globalna šefica

#44203 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Bloo »

Sad moram i ja odgledati film :mrgreen:
Iz malo drugacije perspektive, perspektive sime gluhaca :mrgreen:
Mozda meni bude bolji.
derion

#44204 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by derion »

Bloo wrote:Sad moram i ja odgledati film :mrgreen:
Iz malo drugacije perspektive, perspektive sime gluhaca :mrgreen:
Mozda meni bude bolji.
Uzimajući žanr i tematsko stajalište u obzir, film uopšte nije loš. Svako gledanje filma zahtijeva ne samo kokice i pamet na pašu, nego ozbiljniju kognitivnu pripremu ( :-D ), pokušaj razumijevanja polazne tačke dotičnog filma, a ne svaki film stavljati u isti koš, tj. uspoređivati dramsku komediju sa vojnom naučnom fantastikom itd. Ali naravno da nije ovo nivo Tarkovskog, Kišlovskog ili Tarra, ni pod razno, ako ćemo o filmskoj teoriji. :)
belfy

#44205 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by belfy »

derion wrote:
belfy wrote:
@danak, nije tebi upuceno, da me pogresno ne shvatis, ali ovo odgledah nocas, pa da kazem koju:

pogledah ovo, moram reci sranje (po vlastitom misljenju), i to ponavljajuci neke scene par puta jer sam mislio da sam nesto propustio.

sada moram reci da se osjecam kao idiot, jer odavno nisam pogledao film koji, ne samo da malo toga govori, nego malo nudi i prica. mislim, jasna mi je paralela sa gluhom kcerkom, ali kako cijeli film ima sa tim veze? koji je motiv, koja je poruka koju salje film? i na kraju krajeva, koji se hurac desava tamo? (ako neko kaze da je sve zbog nezamjeranja cerci zbog smrti brata - ne mora se truditi da odgovoriti).

zasto je onaj porod onako "filmovan" i koja je veza istog sa gluhim osobama? cemu ostali "demoni" nakon pobjede prvog od strane cerke i majke? i za kraj, jesam li ja idiot sto pitam sve ovo?
Jedna od poenti gore navedenog filma je da prvo moramo steći znanje da bi imali samopouzdanje. Nije to baš tako teško skontati. :)
ja bih zaista bio zahvalan ako ovo sto kazes mozes da pojasnis. gdje je u filmu prikazano ovo sto govoris?
derion

#44206 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by derion »

belfy wrote: ja bih zaista bio zahvalan ako ovo sto kazes mozes da pojasnis. gdje je u filmu prikazano ovo sto govoris?
Kao prvo, ne bih da spojlam previše, pa ću prebaciti tekst u bijelo. Drugo, odgovor je sasvim banalan i nudi nam se, naravno, pri samom kraju filma.

Godinama se ljudi plaše govoriti i praviti zvukove, jer imaju neka stravična bića koja ih love. Na kraju, gluha djevojka skonta da ta stravična bića imaju jednu, ali veliku, kardinalnu manu: ne trpe visoke frekvencije ili šta već. Znači, sve te godine preživljavanje, jer se boje nečega strašnog, stravičnog i nepobjedivog. A kada pogledaš strahu u oči, malo ga upoznaš, pa stekneš neko znanje o protivniku, onda i ne izgleda tako strašno. David protiv Golijata, miš protiv slona, Zimski rat, Grčka prvak EURA 2004 itd.
johnnykola

#44207 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

derion wrote:
belfy wrote: ja bih zaista bio zahvalan ako ovo sto kazes mozes da pojasnis. gdje je u filmu prikazano ovo sto govoris?
Kao prvo, ne bih da spojlam previše, pa ću prebaciti tekst u bijelo. Drugo, odgovor je sasvim banalan i nudi nam se, naravno, pri samom kraju filma.

Godinama se ljudi plaše govoriti i praviti zvukove, jer imaju neka stravična bića koja ih love. Na kraju, gluha djevojka skonta da ta stravična bića imaju jednu, ali veliku, kardinalnu manu: ne trpe visoke frekvencije ili šta već. Znači, sve te godine preživljavanje, jer se boje nečega strašnog, stravičnog i nepobjedivog. A kada pogledaš strahu u oči, malo ga upoznaš, pa stekneš neko znanje o protivniku, onda i ne izgleda tako strašno. David protiv Golijata, miš protiv slona, Zimski rat, Grčka prvak EURA 2004 itd.
Može se to i tako gledati, ali koliko se sjećam to je samo jednom upalilo nije sad ona studirala, sticala znanje vizavi toga, tako da mi više vuče na onu moju priču o traumicama, ali hajde, može se i to uzeti kao relevantno.
kakavdanakneiskustvu

#44208 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

kud ga i preporuci,jos ce se neko i posvadjat,neko ban dobiti
derion

#44209 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by derion »

kakavdanakneiskustvu wrote:kud ga i preporuci,jos ce se neko i posvadjat,neko ban dobiti
Banovići uvijek čekaju iz prikrajka. :)
kakavdanakneiskustvu

#44210 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

znam,zato i napisah ovo
kakavdanakneiskustvu

#44211 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

johnnykola wrote:

Image

Krimić prema romanu Jussija Adler-Olsena o policijskom inspektoru Carlu Morcku koji vodi odjel starih slučajeva kojima se više nitko ne bavi. Njegov jedini pomoćnik u tome je Assad. Njih dvojica prihvatila su se slučaja nestale žene.

Skandinavska kino bomba, jedan od najsupješnijih danskih filmova svih vremena, snimljen po kultnom romanu spisatelja Jussi Adlera Olsena.

Žena u kavezu je priča o glavnom inspektoru Carlu Morcku i njegovom asistentu Assadu koji su zaposleni na zastarjelim-zaboravljenim slučajevima. Ovaj put radi se o pet godina starom slučaju misterioznog nestanka političarke Merete Lynggaard- slučaj koji ih odvodi duboko u naislno i bolesno podzemlje naizgled uštirkane i ispolirane skandinavske svakodnevice. Svi koji su voljeli Millenium trilogiju voljet će i ovaj film.

:thumbup:
last mohicans

#44213 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by last mohicans »

Čudni ste mi koliko se udubljujete u film i uvijek iznova trazite neku filozofiju ili skrivenu poruku. Po meni, ovaj je ima i derion je to najblize objasnio, ali mora li film uvijek imati neku poruku, pouku? Da bude jednostavno film u kome ce se uzivati neki sat i po. Malo ste temu razvukli na kritički osvrt filmova. Forum je, nije zabranjeno, ali brate kao da čitam kritike nekih filmova sa SFFa.
klosar pravi

#44214 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

last mohicans wrote:Čudni ste mi koliko se udubljujete u film i uvijek iznova trazite neku filozofiju ili skrivenu poruku. Po meni, ovaj je ima i derion je to najblize objasnio, ali mora li film uvijek imati neku poruku, pouku? Da bude jednostavno film u kome ce se uzivati neki sat i po. Malo ste temu razvukli na kritički osvrt filmova. Forum je, nije zabranjeno, ali brate kao da čitam kritike nekih filmova sa SFFa.

90 posto su to osobe koje ustvari nemaju život i žive kroz filmove.

Takvim osobama ne mozes reci da ti je nešto sranje samo što ti je sranje bez da ti lupi kontru kako život nije lak.
moonca

#44215 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by moonca »

Image

Ima scena nasilja :-) doduse radnja spora.....Jennifer Lawrence :srce: u par scena ista Ivanka Trump-mozda slucajnost :-)
BarbaDue

#44216 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by BarbaDue »

Den of Thieves (2018) Action, Crime, Drama

https://m.imdb.com/title/tt1259528/?ref=m_nv_sr_1

:thumbup:
johnnykola

#44217 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

klosar pravi wrote:
last mohicans wrote:Čudni ste mi koliko se udubljujete u film i uvijek iznova trazite neku filozofiju ili skrivenu poruku. Po meni, ovaj je ima i derion je to najblize objasnio, ali mora li film uvijek imati neku poruku, pouku? Da bude jednostavno film u kome ce se uzivati neki sat i po. Malo ste temu razvukli na kritički osvrt filmova. Forum je, nije zabranjeno, ali brate kao da čitam kritike nekih filmova sa SFFa.

Takvim osobama ne mozes reci da ti je nešto sranje samo što ti je sranje bez da ti lupi kontru kako život nije lak.
Ne provaljuj se, Kerbera ti. Sve u životu što je napravio čovjek u okviru umjetnosti ima poruku i namijenjeno je čovjeku, pa čak i onda kad nema poruku to je poruka - upravo da nema poruku. I kad uživaš u filmu uživaš zato što on (za tebe) ima poruku - uživaj u ovom filmu i svom životu. No, nakon svega, zaključimo - Tiho mesto je film koji nema poruku i film je kao takov namijenjen za uživanje u patnji ljudi koji ne smiju prnuti, a da hin iza toga ne satare neman. Kejs klouzd. :D :D :D

P.S. Uvijek dođe ovako neki novi i počne valjati bombe. Nauči, ba, prvo malo rifova, stani malo na ramena giganata prije sebe. Život nije počeo, niti završava s tobom, kao što nije počeo niti će završiti s menom. Uobziri da je na ovom planetu dosad 20 milijardi ljudi živjelo i umrlo. Nisi ti ništa specijalniji ni od kog drugog kao što nisam ja (tih specijalnih je bilo desetmilioniti dio promila - kad uspiješ biti taki skidam ti imaginarnu kapu s vušegle). I sad ćeš ti celokupnu kinomatografiju unatrag sto i osamnaest godina sabrati u svoje dubokoumno 90 posto su to osobe koje ustvari nemaju život i žive kroz filmove., a da nikog od nas upoznao nisi, nisi prošao sto metara u našim mokasinama.

Uostalom, najlakše je kakati - izvoli preporuči u narednom postu ti tri filma i reci zašto su ti odlični. Ili se naprosto pokakaj po nekim zato što su ti užasni ili sranje. Sve to napiši svojim riječima. Ha ja.

Image

Film na TV-u
Last edited by johnnykola on 01/06/2018 06:56, edited 1 time in total.
johnnykola

#44218 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

moonca wrote:Image

Ima scena nasilja :-) doduse radnja spora.....Jennifer Lawrence :srce: u par scena ista Ivanka Trump-mozda slucajnost :-)
Dugo te nije bilo, Šeki. Stari dobri imaaaaaaaaaaaaaaaaaaž.<3<3<3<3<3<3
johnnykola

#44219 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

Slijede spojleri.

Vicente (J. Cornet/E. Anaya) je mladić iz Toleda koji radi kao pomoćnik u majčinoj krojačkoj radionici i nesretno je zaljubljen u njezinu suradnicu, lezbijku Cristinu (B. Lennie). Jedne večeri, prilikom zabave u obližnjem dvorcu, on upozna Normu, kćer slavnog estetskog kirurga (A. Banderas) i udvara joj se, ali bezuspješno. Uvjerena da je silovana, Norma poludi i u bunilu zamijeni vlastita oca za silovatelja. Nedugo nakon toga ona počini samoubojstvo, zbog čega otac otme Vicentea i odluči mu se osvetiti na najpakosniji način – učiniti ga svojim robom. Zbog toga bi na njemu mogao, kao stručnjak za presađivanje kože koju uzgaja, izvršiti potpunu fizičku transformaciju.

Koža u kojoj živim bizaran je i izrazito neobičan film kontroverznoga španjolskog redatelja Pedra Almodóvara (Kika, Sve o mojoj majci, Pričaj s njom). Riječ je o originalnom spoju naučno-fantastičnog filma i psihološke drame koja razmatra pitanja osvete, izgubljene porodice i pokušaja prevladavanja osobnih tragedija. Film je adaptacija romana Tarantula preminulog francuskog pisca Thierryja Jonqueta, a dijelom je utemeljen na poznatom francuskom filmu Oči bez lica Georgesa Franjua. Iako nije osvojio ni jednu nagradu na festivalu u Cannesu, Koža u kojoj živim naišao je na jako pozitivne kritike. Glavna glumica E. Anaya osvojila je nagradu Goya za ulogu, kao i J. Cornet za mladu glumačku nadu. Ostale uloge tumače omiljeni redateljevi glumci A. Banderas, M. Paredes, J. L. Gómez i ostali.

Film na TV-u
klosar pravi

#44221 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

Filter wrote:
johnnykola wrote: Image

Krimić prema romanu Jussija Adler-Olsena o policijskom inspektoru Carlu Morcku koji vodi odjel starih slučajeva kojima se više nitko ne bavi. Njegov jedini pomoćnik u tome je Assad. Njih dvojica prihvatila su se slučaja nestale žene.

Skandinavska kino bomba, jedan od najsupješnijih danskih filmova svih vremena, snimljen po kultnom romanu spisatelja Jussi Adlera Olsena.
ista ekipa, odlicni

https://www.imdb.com/title/tt3140100/?ref_=tt_rec_tt
https://www.imdb.com/title/tt4088268/?ref_=tt_rec_tt

ovaj bas dobar,mislim ovaj treći preporuceni
E'o pogledao opet prvi koji sam jedini i gledao dok godinama nisam znao za druga dva koja sam upravo pogledao i sta reci isti kvalitet i dobra prica..
Evo do kraja godine izlazi i cetvrti dio..

Ovo su baš preporuke ko nije gledao, a mnogo ih je koji nisu zbog cinjenice da su danski inace skandinavci top u evropi.
klosar pravi

#44222 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

johnnykola wrote:
klosar pravi wrote:

Ne provaljuj se, Kerbera ti. Sve u životu što je napravio čovjek u okviru umjetnosti ima poruku i namijenjeno je čovjeku, pa čak i onda kad nema poruku to je poruka - upravo da nema poruku. I kad uživaš u filmu uživaš zato što on (za tebe) ima poruku - uživaj u ovom filmu i svom životu. No, nakon svega, zaključimo - Tiho mesto je film koji nema poruku i film je kao takov namijenjen za uživanje u patnji ljudi koji ne smiju prnuti, a da hin iza toga ne satare neman. Kejs klouzd. :D :D :D

P.S. Uvijek dođe ovako neki novi i počne valjati bombe. Nauči, ba, prvo malo rifova, stani malo na ramena giganata prije sebe. Život nije počeo, niti završava s tobom, kao što nije počeo niti će završiti s menom. Uobziri da je na ovom planetu dosad 20 milijardi ljudi živjelo i umrlo. Nisi ti ništa specijalniji ni od kog drugog kao što nisam ja (tih specijalnih je bilo desetmilioniti dio promila - kad uspiješ biti taki skidam ti imaginarnu kapu s vušegle). I sad ćeš ti celokupnu kinomatografiju unatrag sto i osamnaest godina sabrati u svoje dubokoumno 90 posto su to osobe koje ustvari nemaju život i žive kroz filmove., a da nikog od nas upoznao nisi, nisi prošao sto metara u našim mokasinama.

Uostalom, najlakše je kakati - izvoli preporuči u narednom postu ti tri filma i reci zašto su ti odlični. Ili se naprosto pokakaj po nekim zato što su ti užasni ili sranje. Sve to napiši svojim riječima. Ha ja.

Image

Film na TV-u

Ne znam zbog cinjenice da si mi napisao roman još više me baca da sam pogodio u srž, al' kao što rekoh moguce da pripadaš u ovih 10 posto od 90 koje sam naveo.

Ne vadim ja te podatke iz guzice vec sam kroz život naucio da su istiniti.
johnnykola

#44223 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Glavno da je dugo k'o roman, ali šta sam napisao - *ebo to. Najs.
belfy

#44224 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by belfy »

ne slazem se ni sa jednim dosadasnjim objasnjenjem, ali da ne spoilamo dalje. a ovaj detalj je mene dirnuo:
klosar pravi wrote: Ne vadim ja te podatke iz guzice vec sam kroz život naucio da su istiniti.
ako si ih naucio kroz zivot, onda je bas pravi izraz "izvukao iz guzice". a malo je cudno da se na temi o filmovima prica o filmovima, jel tako?
johnnykola

#44225 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Koje je tvoje objašnjenje?
Post Reply