Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Danas ih Izrael bombardira jer kad su trebali odgovoriti nakon napada u oktobru 2024., odgovorili su traljavo.
Da su tada ispalili 500 raketa klinac bi ih danas Izrael usudio se gadjati.
Porodice Foht wrote: ↑19/06/2025 14:56
DakleM, fakat je istina da je IDF obezglavio Hizbullah i dobro ih unakazio u onim raketiranjima gdje su cuvali ubojitije sisteme i da vise ne mogu nicim ozbiljnim ugroziti cioniste. Meni to pomalo nevjerovatno jer bi bas sad mogli pomoci Iranu jer su puuno blizi za udare.Ocigledno je IDF sve to dobro isplanirao.
Možda stvarno ne mogu ničim ugroziti cioniste, a možda i mogu. Sjetimo se da je Hezbollah i tako obezglavjen uspio da se kosoliduje i dva puna mjeseca odolijeva izraelskoj kopnenoj ofanzivi nanoseći gubitke u ljudstvu, a da je zadnjih nekoliko dana do samog primirja ispaljivao preko sto raketa dnevno na Izrael. Razlog za potpisivanje onako nepovoljnog primirja nije poraz na bojnom polju i prave razloge ćemo tek saznati.
Hezbollah trenutno ima bez sumnje neki potencijal da nanese određene gubitke Izraelu ali to ipak ne čini. Sve su prilike da Iran ima strategiju za duži period.
Ima sada druge zadatke, malo sofisticiranije nego ranije. Paralelno s ovim ratom i ovim što gledamo, prvenstveno zračni udari vs raketiranje plus lov na petokolonaše u Iranu, odvija se još nekoliko sukoba. Borba za nebo, zapravo pogled iz zraka, za što bolje pozicije i sl. i traje koliko i ovaj sukob.
Postavljaju se relejne stanice i boosteri ili jameri signala, ometaju GPS signali, lansira se na stotine i stotine izviđačkih dronova na cijelom to području, Jug Libana, Sjever Izraela, Golanska Visoravan i značajan veliki teritorije Sirije itd., sve je to sada jedno veliko bojno polje.
Hezbolah sada tu ima značajnu ulogu i mnogo su korisniji Iranu na taj način nego da bezglavo jurišaju ili ispaljuju rakete, te time daju povoda ovima da ravnaju jug Libana i Bejrut. Tehnološki su se sofisticirali, zna to i izrael, zato su gađali i južna predgrađa Libana nekih 7 dana prije početka napada na Iran, tražeći fabriku dronova smještenu u tom dijelu grada. Moguće da će imati i određenu ulogu ako se i USA uključi u agresiju, prije svega udari na baze ili sl. Uglavnom, tu su.
Al Qassam je još živ i pruža otpor i nanosi gubitke agresoru u jednoj sravnjenoj Gazi, a kamoli tek onda jedan Hezbolah.
moimoi wrote: ↑19/06/2025 15:32
Je li vi zaista mislite da bi Izrael napao Iran bez dogovora sa USA? Da su napali, pa onda trazili pomoc od USA? Dajte ljudi. Ratovi se planiraju par godina.
Izraelci su mal narod koji se drzi skupa. Gdje god da su imaju svoje zajednice, a matica im je Izrael. Imaju novca i moc k’o blata. Ne govorim pojedinacno… vec kao zajednica. Imaju najjacu tajnu sluzbu na svijetu. Koga treba da drze u saci, drze ga sigurno. Ulazu konstantno u nauku. Ja vam kazem da ce svi na kraju popu..osim njih.
Slazem se sve, ali ti kazem da su prvi put ispali glupi. A ovi napadi pokazuju i da su nesposobni. I prvi put ce ga oni popu i vise nista nece biti isto. Poslije ovog ce i Mossad biti skrsen.
Dakle jasno je da je u Omanu Iran i USA bili dogovorili sporazum i dva dana prije zaključenja Izrael napadne samo tako...e mamu li im genocidnu futavu. Tačno genetski otpad.
Ali ugasi kada spavaš. Meni kada je zafijukalo u po noća i kad me probudi, zamalo mobitel od zid nisam sastavio. Nikako ga ugasiti.
Deinstalirao sam ga iste sekunde.
Last edited by Ludzak on 19/06/2025 16:37, edited 1 time in total.
Porodice Foht wrote: ↑19/06/2025 14:56
DakleM, fakat je istina da je IDF obezglavio Hizbullah i dobro ih unakazio u onim raketiranjima gdje su cuvali ubojitije sisteme i da vise ne mogu nicim ozbiljnim ugroziti cioniste. Meni to pomalo nevjerovatno jer bi bas sad mogli pomoci Iranu jer su puuno blizi za udare.Ocigledno je IDF sve to dobro isplanirao.
Amerikanci danas prijete Hezbollahu da ne uskaču što znači za njih još jedan front i jaka podrška Iranu jer sve analitičare koje sam slušao kažu da se Hezbollah po organizaciji i sposobnostima pretvorio u respektabilnu vojnu snagu i po djelovanjima u 2024/25. nikada nisu bili jači.
Libanska vlada ne dozvoljava Hezbollahu dalje aktivnosti jer izraelske bombe su počele se približavati zimus Bejrutu. Hezbollah rizikuje razaranje Libana i možda čak opet građanski rat. Privremeno mora u hibernaciju osim ako ne budu napadnuti.
Meni je to indikativno, ( prijetnje Amera)zato sam pitao sto li oni malo ne zagrme s juga Libana.
Ali ugasi kada spavaš. Meni kada je zafijukalo u po noća i kad me probudi, zamalo mobitel od zid nisam sastavio. Nikako ga ugasiti.
to ko bh pošta...dobiješ sms za dostavu paketa u 6:05
corolla02 wrote: ↑19/06/2025 14:26
zoki protiv cilog svita
Sto ne bi, sta mu tacno Ameri mogu? Na celu je drzave koja je totalno integrisana u EU, politicki, ekonomski i sigunosno, hoce im to USA sankcije lupiti? Kad su ih skartirali sa prodajom polovnih F-16, oni kupili nove Rafale. Svoj na svom, pa moze i da prica sta hoce - ne mogu da vjerujem da dajem pozitiva komentare na Milanovica, ali to je realnost.
Klima mu se fotelja: Hajrić: Ne vidim nikakvo opravdanje da Izrael započne rat protiv Irana. Nadam se da Natanyahu neće uvući Trumpa
Ne vidim nikakvo opravdanje da Izrael započne rat protiv Irana osim ako nije u funkciji ostanka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na vlasti, izjavio je bivši savjetnik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i bh. diplomata Mirza Hajrić.
Govorim kao čovjek koji je u Sarajevu, u BiH bio u ratu, i znam koliko nam je Iran pomagao tokom rata da osiguramo opstanak.
Nuklearna energija
U tom smislu su moje simpatije prema iranskom narodu, jer nije ovo zaslužio. Ne vidim niti jedan izvještaj da se Iran bavi nukleranom energijom a da nije za mirnodopske svrhe. Kao što niz evropskih zemalja ima nuklearne elektrane iz kojih dobijaju električnu energiju", kazao je on.
Prema njegovim riječima, oni koji govore suprotno su oni koji su nas uvjeravali da Sadam Husein ima oružje za hemijsko oružje za masovno uništavanje, pa se ispostavilo da je to potpuna laž.
Prije tri dana je Tulsi Gabbard, šefica svih obavještajnih službi Sjedinjenih Američkih Država, rekla da nemaju nikakvu informaciju da Iran pokušava napraviti atomsku bombu.
Hajrić kaže da je na to američki predsjednik Trump reagirao rekavši da to nije tačno.
U tom smislu, ne vidim nikakvo opravdanje da Izrael započne rat protiv Irana osim ako nije u funkciji ostanka Benjamina Netanyahua na vlasti, kojem se jako klima fotelja.
Narod je sve više ogorčen, jer rat u Gazi traje predugo. On je uvijek govorio da je premijer koji garantira mir, a u Izraelu je nastao haos.
A također mislim da su iznenađeni iranskim probijanjem tih štitova i zona odbrane gađanjem centra Tel Aviva i drugih gradova, plus što je jedna precizna raketa rasturila sjedište Mosada, izraelske obavještajne službe", navodi Hajrić.
Vojni analitičari
Imajući u vidu da prema vojnim analitičarima Izrael ima municiju za zaštitu od udara još osam do deset dana, onda je velika panika u Izraelu šta će biti za osam do deset dana, jer nemaju više zaštitu tih sistema.
"Mislim da ne može čak ni tako brzo da im se ti sistemi isporuče iz Amerike", kaže Hajrić.
Potpuno je uvjeren da će, ukoliko se Amerika ne uključi direktno u rat, ovo biti jedan veliki potres u Izraelu, ne samo politički, ne samo pad Vlade, nego da će biti u njihovom vojnom, obavještajnom i civilnom upravljanju doći do ogromnih promjena.
"Mislim da će shvatiti da ne mogu uništavati jednu zemlju za drugom kako njima odgovara. Većina tih ratova nije donijela rezultat koji Americi odgovara.
Čini mi se da Amerika mora da zaključi da je bolje da bude u nekoj zemlji tiranin ako je stabilna, nego ga skinuti i napraviti haos. A to imamo u nizu slučajeva i ne vidim da je to dovelo do sada do neke promjene.
Trump jeste bio uzdržan i u svojoj kampanji je govorio da neće ići u nove ratove, ali se dešava nešto potpuno suprotno.
Nadam se da ga Natanyahu neće uvući u ovaj rat. Oko Irana ima ukupno 19 američkih baza koje su u principu lake mete, a to bi onda značilo početak trećeg svjetskog rata", rekao je Hajrić.
Teroristički napadi
On ne vidi da bi se sukob Izraela i Irana mogao širiti do Evrope. Moguće u smislu nekih terorističkih napada, ali to ne bi bio konvencionalni rat.
"Kod nas se stvara jedna još veća odioznost prema Izraelu, jer su naše simpatije na strani Palestine.
Ne vidim da postoji ikakvo opravdanje za genocid koji se tamo vrši, čega smo svjedoci svakim danom.
Ne vidim da je napad na Iran izazvan ičim konkretnim nego je Netanyahu samo rekao da je Iran svega nekoliko sedmica daleko od stvaranja nuklearne bombe i krenuo je u napad, a mnoge obavještajne službe tvrde da to nije istina", zaključio je Hajrić u razgovoru za Fenu.
Romanija wrote: ↑19/06/2025 17:01
Sto ne bi, sta mu tacno Ameri mogu? Na celu je drzave koja je totalno integrisana u EU, politicki, ekonomski i sigunosno, hoce im to USA sankcije lupiti? Kad su ih skartirali sa prodajom polovnih F-16, oni kupili nove Rafale. Svoj na svom, pa moze i da prica sta hoce - ne mogu da vjerujem da dajem pozitiva komentare na Milanovica, ali to je realnost.
Pardoniram, Hrvatska je kupila istrosene Rafale, i ne trebaju im bolji. Vucic da pokaze da je baja je kupio nove. A mogu mu mnogo toga, samo ne vjerujem da ce, sve je to igra gdje on igra svoju ulogu.
Ma sve vise je takvih koji poistina iskacu i u zapadnijim drzavama od Hrv i dijele ovo misljenje.
Izjava je odmjerena, nesto sto nije bas svojstveno Zokiju koji obicno izlaprda jezicinom za samara.