Sirija
-
dječak sa šibicama
#44026 Re: Sirija
Ne znam sta je smijesno, klavikula zna bubnuti, ali je apsolutno u pravu kad kaze da je ISIL napadao americkim oruzjem.
Zarobljenim u Iraku, iracka vojska je naoruzana vecim dijelom americkim oruzjem, uz nesto starog ruskog koje je ostalo a kvalitetno je.
Npr. americki Humwee a na njemu sovjetski Dshka teski mitraljez.
Zarobljenim u Iraku, iracka vojska je naoruzana vecim dijelom americkim oruzjem, uz nesto starog ruskog koje je ostalo a kvalitetno je.
-
Novak20
#44027 Re: Sirija
Da li su ovo sve friški snimci ili su neki snimci malo stariji? Čini mi se da sam neke već viđao ranije.Kikibombona wrote:30ak slika iz jucer osvojenih Alija silosa....
http://imgur.com/a/5dk8D
(nije za osjetljive)
Ugazili ih, totalno. SAA i pobunjenici neka zahvale YPG sto za sebe veze najvece kapacitete hilafeta. Da nije Kurda, ovi bi im se krvi napili....
-
sumirprimus
#44028 Re: Sirija
da,onda bi se moglo reci da su ameri napali,uzrovali i odbranili kobane...dječak sa šibicama wrote:Ne znam sta je smijesno, klavikula zna bubnuti, ali je apsolutno u pravu kad kaze da je ISIL napadao americkim oruzjem.
samo je to malo uvrnuta logika.al nema veze nek je zivo...
- Klavikula
#44029 Re: Sirija
Klavikula ≠ Kikibombonadječak sa šibicama wrote:Ne znam sta je smijesno, klavikula zna bubnuti, ali je apsolutno u pravu kad kaze da je ISIL napadao americkim oruzjem.
- Klavikula
#44030 Re: Sirija
nisi ti skonto moj komicaru sta je Kiki rekosumirprimus wrote:da,onda bi se moglo reci da su ameri napali,uzrovali i odbranili kobane...dječak sa šibicama wrote:Ne znam sta je smijesno, klavikula zna bubnuti, ali je apsolutno u pravu kad kaze da je ISIL napadao americkim oruzjem.
Npr. americki Humwee a na njemu sovjetski Dshka teski mitraljez.![]()
samo je to malo uvrnuta logika.al nema veze nek je zivo...
- Kikibombona
#44031 Re: Sirija
Ima novih i starih slija....Novak20 wrote: Da li su ovo sve friški snimci ili su neki snimci malo stariji? Čini mi se da sam neke već viđao ranije.
Video iz Alija silosa, setnja kroz zauzeto podrucje..... Pored silosa oslobodjeno je i 20 sela u sukobu koji je trajao dva dana.
-
dječak sa šibicama
#44032 Re: Sirija
Ne znam zasto trazis logiku na Bliskom Istoku.
Da, americka je vojska naoruzala iracku vojsku, siitske milicije, a danas naoruzava i ISIS.
S tim sto je oruzje o kojem govorimo, ipak ISIS zaplijenio u Mosulu i Tikritu. ako pratis desavanja, znas kada.

americki Humvee i zastava ISIS-a

parada ISIS-a u Mosulu, americke haubice

ista parada, americka vojna vozila
amerikancima to i odgovara, ako imalo kuzis geostrategiju i strategiju ratovanja, cuo si vjerovatno za izraze poput zavadi pa vladaj, ili neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj. I slicno.
Nista tu smijesno nije.
Da, americka je vojska naoruzala iracku vojsku, siitske milicije, a danas naoruzava i ISIS.
S tim sto je oruzje o kojem govorimo, ipak ISIS zaplijenio u Mosulu i Tikritu. ako pratis desavanja, znas kada.

americki Humvee i zastava ISIS-a
parada ISIS-a u Mosulu, americke haubice

ista parada, americka vojna vozila
amerikancima to i odgovara, ako imalo kuzis geostrategiju i strategiju ratovanja, cuo si vjerovatno za izraze poput zavadi pa vladaj, ili neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj. I slicno.
Nista tu smijesno nije.
-
sumirprimus
#44033 Re: Sirija
jes dobro si,nije ovo moj nivo...Klavikula wrote: nisi ti skonto moj komicaru sta je Kiki reko
..
ajte malo razradite taktiku,skontajte se pa se cujemo,moze?moze.
-
dječak sa šibicama
#44034 Re: Sirija
Mea culpa, mea maxima culpaKlavikula wrote:Klavikula ≠ Kikibombonadječak sa šibicama wrote:Ne znam sta je smijesno, klavikula zna bubnuti, ali je apsolutno u pravu kad kaze da je ISIL napadao americkim oruzjem.
-
sumirprimus
#44035 Re: Sirija
sve vam je smijesno,toliko ste povrsni,i suplji ko supalj zub...
uzmete dio informacije,il nekog fakta,dodate mlao svoje maste, i onda udarite kolko ste dugi po ledini.
da tacno je da su isisovci uzeli zarobili i dio americkog naoruzanja od IA...
stim da nidje veze daj amerika dala oruzje isisu,il da je isus osnovo izrael...daj bagdadi izraelac...
isto tako,prvi dan napada na kurde,ameri su djelovali..
a nadmoc iz zraka,koja mjesecima kosi isilovce,nije bas beznacajna,nego odlucujuca...
i tako..moglo bi se do sutra..
hamviji,bog te a ljudi ih kose nema kakvim letjelicama i spravama ko iz videoigrica...
uzmete dio informacije,il nekog fakta,dodate mlao svoje maste, i onda udarite kolko ste dugi po ledini.
stim da nidje veze daj amerika dala oruzje isisu,il da je isus osnovo izrael...daj bagdadi izraelac...
a nadmoc iz zraka,koja mjesecima kosi isilovce,nije bas beznacajna,nego odlucujuca...
hamviji,bog te a ljudi ih kose nema kakvim letjelicama i spravama ko iz videoigrica...
- Kikibombona
#44036 Re: Sirija
Ulazak ISILa u Irak je oznacio katastrofu za YPG koji je i ranije bio neuporedivo slabije naoruzan.....
Raka, jedna od parada nakon ulaska u Irak
Raka, jedna od parada nakon ulaska u Irak
- Klavikula
#44037 Re: Sirija
cucemo se kad budes imo kvalitetne zajebancije. do tad bjazisumirprimus wrote:jes dobro si,nije ovo moj nivo...Klavikula wrote: nisi ti skonto moj komicaru sta je Kiki reko![]()
![]()
![]()
..
ajte malo razradite taktiku,skontajte se pa se cujemo,moze?moze.
-
dječak sa šibicama
#44038 Re: Sirija
Ma da, trebamo vjerovati kako je ISIS nastao spontano, nista sa tim nemaju Katar i Saudi Arabija, americki saveznici na BI... kao i Al Qaida, nastala je slucajno, a Osamu Bin Ladena nije obucila CIA vec KGB... takodje, on je iz pecine isplanirao napade na London, Madrid, New York, Osama i 40 hajduka a CIA sama.
Gdje bi amerikanci muljali i petljali, njihova vanjska politika je inace u zadnjih 70 godina transparentna, osim sto zavode demokraciju sirom svijeta, nista lose ne rade. Duse drage, nema zemlje gdje nisu bacili poneku bombicu, sve zarad demokracije.
aaawwwww
Gdje bi amerikanci muljali i petljali, njihova vanjska politika je inace u zadnjih 70 godina transparentna, osim sto zavode demokraciju sirom svijeta, nista lose ne rade. Duse drage, nema zemlje gdje nisu bacili poneku bombicu, sve zarad demokracije.
aaawwwww
- Klavikula
#44039 Re: Sirija
pa kiki to nije ni tvrdio. to je plod tvoje maste.sumirprimus wrote:sve vam je smijesno,toliko ste povrsni,i suplji ko supalj zub...
- Opetja033
#44040 Re: Sirija
Klavikula wrote:Klavikula ≠ Kikibombonadječak sa šibicama wrote:Ne znam sta je smijesno, klavikula zna bubnuti, ali je apsolutno u pravu kad kaze da je ISIL napadao americkim oruzjem.
-
RepublikanskaGarda
#44041 Re: Sirija
Ulazak ISIS- u Mosul nije samo znacio katastrofu za YPG nego i za SAA, pad garnizona u Raqi, Tabqa, ruralni Homs, ruralno podrucje Hame, zanimljivo je da nakon toga ISIS nije imao vecih ofanziva prema FSA niti obrnuto(osim par sporadicnih incidenata), sirijski rat je u mnogo cemu kompliciran i neshvatljiv, sta jee ISIS-u trebao sukob sa kurdima? Nikakve logike niti pameti, polotika ISIS-a je u mnogo cemu neshvatljiva, isto kao sto je neshvatljivo da unatoc svim frontovima koje imaju i dalje opstaju i lansiraju napade
-
dječak sa šibicama
#44042 Re: Sirija
Pa logicki, ISIS-u smetaju Kurdi jer Kurdi iz nekog ISIS-u nepoznatog razloga zive na prostorima zamisljene Islamske drzave 
I nece da se maknu mirnim putem
- walter kurtz
#44043 Re: Sirija
kult smrti dabiq stra ti nije jasnoRepublikanskaGarda wrote:Ulazak ISIS- u Mosul nije samo znacio katastrofu za YPG nego i za SAA, pad garnizona u Raqi, Tabqa, ruralni Homs, ruralno podrucje Hame, zanimljivo je da nakon toga ISIS nije imao vecih ofanziva prema FSA niti obrnuto(osim par sporadicnih incidenata), sirijski rat je u mnogo cemu kompliciran i neshvatljiv, sta jee ISIS-u trebao sukob sa kurdima? Nikakve logike niti pameti, polotika ISIS-a je u mnogo cemu neshvatljiva, isto kao sto je neshvatljivo da unatoc svim frontovima koje imaju i dalje opstaju i lansiraju napade
- Challenger__
#44044 Re: Sirija
ISIL je proxy u koji su ugrađeni interesi nekoliko faktora, među njima i turski. Otud napad na Kurde.RepublikanskaGarda wrote: sirijski rat je u mnogo cemu kompliciran i neshvatljiv, sta jee ISIS-u trebao sukob sa kurdima?
Tekfir-wahhabi ideologija (KSA, Katar) generiše genocid prema manjinama, turski interesi prema Kurdima, a cionistički prema svima. Ova genocidna proxy tvorevina nije nikakva posebna misterija.Nikakve logike niti pameti, polotika ISIS-a je u mnogo cemu neshvatljiva, isto kao sto je neshvatljivo da unatoc svim frontovima koje imaju i dalje opstaju i lansiraju napade
- Challenger__
#44045 Re: Sirija
U najkraćem, ISIL je zajednički imenitelj wahhabi ideologije, turskih i cionističkih interesa u regionu.
- Klavikula
#44046 Re: Sirija
dobro prodjoste jucer, i vi i mi.Opetja033 wrote:Klavikula wrote:Klavikula ≠ Kikibombonadječak sa šibicama wrote:Ne znam sta je smijesno, klavikula zna bubnuti, ali je apsolutno u pravu kad kaze da je ISIL napadao americkim oruzjem.
![]()
sad u subotu je odluka. vece su vam sanse, al ko zna
- Challenger__
#44047 Re: Sirija
Naravno, USA cijelu stvar gleda kroz prizmu terror-managementa. E sad, da li će ova "igra sa đavolovim repom" imati bumerang efekt po mentore, to je druga priča.
Lično mislim da hoće a u tome će biti i neke više pravde.
Lično mislim da hoće a u tome će biti i neke više pravde.
- Kikibombona
#44048 Re: Sirija
To je tacno, al ne moze sve odjednom....dječak sa šibicama wrote:Pa logicki, ISIS-u smetaju Kurdi jer Kurdi iz nekog ISIS-u nepoznatog razloga zive na prostorima zamisljene Islamske drzave
Da nemaju otvorene frontove sa Kurdima sada bi bili u neuporedivo boljoj poziciji. U Siriji najzesce borbe vec godinama vode upravo sa Kurdima, dok ih u Iraku Kurdi drze na nisanu u 'centru moc', Mosulu.
Mada, tesko da bi Kurdi ignorisali jacanje jedne takve grupe u susjedstvo. Vjerovatno je do sukoba moralo doci.
- Opetja033
#44049 Re: Sirija
Opasno je, vrlo je opasno, na njih gledati podcjenjavajuce kao na fanatike kojima logika ne znaci nista. Iskreno ni meni nije jasan motiv napada na Kurde. Losa procjena vjerovatno. Oni imaju sve elemente jedne drzave (psihopatske ali ipak drzave). Znaju sta rade. Recimo poznata talijanska novinarka Loretta Napoleoni u svojoj novoj knjizi o ISIS-u tvrdi kako ih je nemoguce zaobici ukoliko se bude trazilo trajno rijesenje sukoba na BI. Tvrdi kako ce kad-tad biti priznati kao drzava.RepublikanskaGarda wrote:Ulazak ISIS- u Mosul nije samo znacio katastrofu za YPG nego i za SAA, pad garnizona u Raqi, Tabqa, ruralni Homs, ruralno podrucje Hame, zanimljivo je da nakon toga ISIS nije imao vecih ofanziva prema FSA niti obrnuto(osim par sporadicnih incidenata), sirijski rat je u mnogo cemu kompliciran i neshvatljiv, sta jee ISIS-u trebao sukob sa kurdima? Nikakve logike niti pameti, polotika ISIS-a je u mnogo cemu neshvatljiva, isto kao sto je neshvatljivo da unatoc svim frontovima koje imaju i dalje opstaju i lansiraju napade
Glavni kadrovi ISISa su kadrovi iracke Baath partije. Bila je ona odlicna reportaza o njima (Spiegel?), postavljana i ovdje vise puta. Kada su ubili jednog od glavnih ideologa ISISa u Halepu (provincija) prosle godine, u kuci mu nisu nasli nijedan primjerak Kur'ana. Covjek citav svoj "radni vijek" do nastanka ISISa proveo kao neki sef obavjestajne sluzbe irackog Baatha. Cca 90% pripadnika ISISa u Iraku su Iracani.
Ne slazem se sa procjenom da ce doci do nekog priznavanja njihove kvazitvorevine, mislim da ce se urusiti kao kula od karata ali ne treba ih podcjenjivati. Jedno su fanatici i sljam koji im dolazi sa strane, nesto sasvim drugo su igraci koji upravljaju njima i koji vode ISIS.
Palmira, trenutno stanje:

Prema izvjestajima, vecina Isisovaca koji ucestvuju u ovoj ofanzivi na Palmiru su lokalci iz istocnog Homsa, gotovo kompletan komandni kadar stranci, uglavnom Saudijci.
Idlib: Nakon jucerasnjeg neuspjelog lojalistickog napada na Kufayr, jutros su pobunjenici napredovali juzno od tog sela.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.77 ... 9&z=15&m=b
Quneitra: Rano jutros Izrael bombardovao trening kamp teroristickog Hizbollaha blizu Khan Arnabaha.
Zapadni Kalamun: Citavu noc i citavo jutro borbe se vode na svim frontovima: Assal Ward, Rankous, Zabadani, Jubbah, Talit Moussa, Ras Maara, Arsal, Falita i Barouh. Ko prezivi pricace.
- Opetja033
#44050 Re: Sirija
Uh. Zato u subotu od ranih jutarnjih sati krece oduzimanje. Ne znam kako cu prezivjeti (ne karikiram, bukvalno mislim). U boljoj smo poziciji jer nam i remi odgovara. Srklet me uhvatio dok ti pisem ovo.Klavikula wrote:dobro prodjoste jucer, i vi i mi.Opetja033 wrote:Klavikula wrote: Klavikula ≠ Kikibombona
![]()
sad u subotu je odluka. vece su vam sanse, al ko zna