SDP

Novak20

#44001 Re: SDP

Post by Novak20 »

El_comadante wrote:teško če uzeti SDP izbore ali bi trebali napredovati u odnosu na 14 godinu sad koliko vidjet čemo. sdp treba napasti ove što neglasaju jer če teško dobiti SDA glasače
:thumbup:
zbiljovski

#44002 Re: SDP

Post by zbiljovski »

Alfons Kauders wrote:
El_comadante wrote:teško če uzeti SDP izbore ali bi trebali napredovati u odnosu na 14 godinu sad koliko vidjet čemo. sdp treba napasti ove što neglasaju jer če teško dobiti SDA glasače
Upravo tako - sigurno ce napredovati, ali koliko?

Prosli put ni 100,000 nisu prebacili.

Da dobiju duplo, i da DF i GS dobiju po 50,000 bili bi bara-bara s SDA.
U ovom trenutku SDP ne može do 200 000 ? Nešto razmišljam o trendu 2010. godine, kad je SDP sam dobio SDA, ni tada, kao ni sada se nije mogla očekivati pobjeda, pa su pobjedili. Teško je u BiH pobjediti SDA, vrlo teško, no, vidjet ćemo. Ponavljam u ovom trenutku, barem po meni će sigurno imati bolji rezultat, ja im dajem negdje oko 160 000 glasova, što ne znači da neće rasti. Gledam i ove ankete SDP-u predviđaju rast?
Alfons Kauders

#44003 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

zbiljovski wrote:
Alfons Kauders wrote:

U ovom trenutku SDP ne može do 200 000 ? Nešto razmišljam o trendu 2010. godine, kad je SDP sam dobio SDA, ni tada, kao ni sada se nije mogla očekivati pobjeda, pa su pobjedili. Teško je u BiH pobjediti SDA, vrlo teško, no, vidjet ćemo. Ponavljam u ovom trenutku, barem po meni će sigurno imati bolji rezultat, ja im dajem negdje oko 160 000 glasova, što ne znači da neće rasti. Gledam i ove ankete SDP-u predviđaju rast?
150 minimum, ali opet nedovoljno. DF neka nabere 80,000, GS 50,000 i opet nemaju koliko su sami imali 2010. Dodaj NS i druge male stranke i tu su.

SDA nema tih problema i ima barem 200-220,000 sigurnih glasova. Sve preko je za uhar, jer im ne treba. Imaju SBB i HDZ, koji nose jos po 100,000 sigurnih glasova

SDA, HDZ i SBB u najgorem slucaju padaju na 350-400,000, a vjerovatno ce imati preko 400,000 (plus mogu kupiti male kako im volja). Opozicija, dakle, treba nabrati barem toliko, a zapravo i vise glasova, jer ce vlast kupovati pojedince i cijele stranke u opoziciji, pa im treba "rezerva" za takve preletace.

Opoziciji treba 450,000 do pola miliona glasova da budu egal, radi preletaca i etnickih kvota (HDZ siguran kod Hrvata).

Na proslim izborima, SDP i DF su dobili 90 i 150,000 glasova, odnosno 260,000. Dok SDP popravi rezultat na 150,000, DF ce pasti na 60-70 hiljada, i tu je i GS koji ce imati barem 40,000 ili vise glasova, eventualno HDZ 90 sa 40,000 glasova, plus jos par malih.

Nema sanse. Fahro odlucuje. :)
putokaz1

#44004 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Mnogo bolje ćes e znati stanje napolitičkoj sceni odnosno snaga SDP nakon eventualnih Opoziva načelnika
SDA skuplja potpise za smjenu Načelnika Lukavca i Živinica
Ako i dodje do Postupka Opoziva kako stvari stoje SDP načelnici bi trebali ostat tj ponovo pobjediti ako se održe vanredni izbori,ako pobjede pokazat će snagu
Bazinga1234

#44005 Re: SDP

Post by Bazinga1234 »

Alfons Kauders wrote:
zbiljovski wrote:
Alfons Kauders wrote:

150 minimum, ali opet nedovoljno. DF neka nabere 80,000, GS 50,000 i opet nemaju koliko su sami imali 2010. Dodaj NS i druge male stranke i tu su.

SDA nema tih problema i ima barem 200-220,000 sigurnih glasova. Sve preko je za uhar, jer im ne treba. Imaju SBB i HDZ, koji nose jos po 100,000 sigurnih glasova

SDA, HDZ i SBB u najgorem slucaju padaju na 350-400,000, a vjerovatno ce imati preko 400,000 (plus mogu kupiti male kako im volja). Opozicija, dakle, treba nabrati barem toliko, a zapravo i vise glasova, jer ce vlast kupovati pojedince i cijele stranke u opoziciji, pa im treba "rezerva" za takve preletace.

Opoziciji treba 450,000 do pola miliona glasova da budu egal, radi preletaca i etnickih kvota (HDZ siguran kod Hrvata).

Na proslim izborima, SDP i DF su dobili 90 i 150,000 glasova, odnosno 260,000. Dok SDP popravi rezultat na 150,000, DF ce pasti na 60-70 hiljada, i tu je i GS koji ce imati barem 40,000 ili vise glasova, eventualno HDZ 90 sa 40,000 glasova, plus jos par malih.

Ali zaboravljaš da je SBB izdao glasače jer je ušao u koaliciju sa mrskim neprijateljem tj SDA.
Oni su praktički kampanju temeljili na anti-sda priči.
Mogli bi značajno oslabiti a kome će ti glasovi otići to ne znam.
Alfons Kauders

#44006 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Bazinga1234 wrote:
Alfons Kauders wrote:
zbiljovski wrote: U ovom trenutku SDP ne može do 200 000 ? Nešto razmišljam o trendu 2010. godine, kad je SDP sam dobio SDA, ni tada, kao ni sada se nije mogla očekivati pobjeda, pa su pobjedili. Teško je u BiH pobjediti SDA, vrlo teško, no, vidjet ćemo. Ponavljam u ovom trenutku, barem po meni će sigurno imati bolji rezultat, ja im dajem negdje oko 160 000 glasova, što ne znači da neće rasti. Gledam i ove ankete SDP-u predviđaju rast?

Ali zaboravljaš da je SBB izdao glasače jer je ušao u koaliciju sa mrskim neprijateljem tj SDA.
Oni su praktički kampanju temeljili na anti-sda priči.
Mogli bi značajno oslabiti a kome će ti glasovi otići to ne znam.
Skinuo sam im trecinu rezultata, odnosno 50,000. Prestaju biti faktor ako padnu jos 50,000, odnosno izgube jedan od tri glasa koje su dobili (poput SDP-a).

Cak i u tom slucaju, dosta tih glasova ce se rasprsiti po malim strankama, malo u SBiH, malo u BOSS i kojekakve lokalne stranke tipa ASDA ili nezavisne liste.
Matzan

#44007 Re: SDP

Post by Matzan »

Džaba krečite, valja još 5 godine čučati u opoziciji.
Fadil vam dere guzove. :lol: :lol:
El_comadante

#44008 Re: SDP

Post by El_comadante »

zbiljovski wrote:
Alfons Kauders wrote:

teško mogu do 200.000. realnija od 100.000 do 150.000, dakle mogu očekivati da se vrati dio glasova od DF i dio od SBB jer se očekuje njihov pad, možda koji apstinent. za preko 150.000 ipak treba nešto više, dobar program pa onda dalje
putokaz1

#44009 Re: SDP

Post by putokaz1 »

2 Tuzlanska mandata
1 ili 2 Zenička
možda jedan Bihaćki
i jedna ujedinjene ljevica iz Sarajeva
1 kompezacijski
To je 6 u BH parlament
Ko i uvjek OPOZICIJA
Roccohljup

#44010 Re: SDP

Post by Roccohljup »

da je ta lijeva opozicija ozbiljna u svojoj nakani da pokuša skinuti trenutnu garnituru i nametnuti se kao relevantan faktor nakon narednih izbora, do sad bi se već trebali ujediniti i započeti izradu nekog ozbiljnog plana aktivnosti za rješavanje gorućih pitanja (nezaposlenost, emigracije, ekonomija, infrastruktura, i sl). Ovako, isto nas sranje čeka i naredni ciklus, samo sa drugim omjerima glasača ali u sustini sve isto :skoljka:
putokaz1

#44011 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Roccohljup wrote:da je ta lijeva opozicija ozbiljna u svojoj nakani da pokuša skinuti trenutnu garnituru i nametnuti se kao relevantan faktor nakon narednih izbora, do sad bi se već trebali ujediniti i započeti izradu nekog ozbiljnog plana aktivnosti za rješavanje gorućih pitanja (nezaposlenost, emigracije, ekonomija, infrastruktura, i sl). Ovako, isto nas sranje čeka i naredni ciklus, samo sa drugim omjerima glasača ali u sustini sve isto :skoljka:
Problem je što SDP+ nemože da riješi te probleme
i da pobjedi
Alfons Kauders

#44012 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Roccohljup wrote:da je ta lijeva opozicija ozbiljna u svojoj nakani da pokuša skinuti trenutnu garnituru i nametnuti se kao relevantan faktor nakon narednih izbora, do sad bi se već trebali ujediniti i započeti izradu nekog ozbiljnog plana aktivnosti za rješavanje gorućih pitanja (nezaposlenost, emigracije, ekonomija, infrastruktura, i sl). Ovako, isto nas sranje čeka i naredni ciklus, samo sa drugim omjerima glasača ali u sustini sve isto :skoljka:
Koji bi se kurac "spremali" kad nema izbornog zakona i kad se izbori nece ni implementirati ukoliko SDA i HDZ ne pobijede? :D

Opozicija moze dobiti izbore i preuzeti odgovornost, ali ne moze preuzeti vlast.
Roccohljup

#44013 Re: SDP

Post by Roccohljup »

Alfons Kauders wrote:
Koji bi se kurac "spremali" kad nema izbornog zakona i kad se izbori nece ni implementirati ukoliko SDA i HDZ ne pobijede? :D

Opozicija moze dobiti izbore i preuzeti odgovornost, ali ne moze preuzeti vlast.
E hebiga onda, ako ce tako razmisljati sta koji klinac i da idu na izbore kad neće pobjediti...... :D Da hoće bogdo imati kakav smislen plan čak i da budu opozicija. Ovako svi isto pričaju...npr. smanjit cemo nezaposlenost, povećati izvoz, bla bla bla....a u sustini niko (ni pozicija a ni opozicija) nemaju detaljno razrađeno nekoliko aktivnosti za svaki od tih "obećanja". Svima im je samo hebena fotelja bitna...
Alfons Kauders

#44014 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Roccohljup wrote:
Alfons Kauders wrote:

E hebiga onda, ako ce tako razmisljati sta koji klinac i da idu na izbore kad neće pobjediti...... :D Da hoće bogdo imati kakav smislen plan čak i da budu opozicija. Ovako svi isto pričaju...npr. smanjit cemo nezaposlenost, povećati izvoz, bla bla bla....a u sustini niko (ni pozicija a ni opozicija) nemaju detaljno razrađeno nekoliko aktivnosti za svaki od tih "obećanja". Svima im je samo hebena fotelja bitna...
Zato jer cak i ako nekim cudom pobijede, opet ne mogu preuzeti vlast.

Koji ce se onda kurac boriti za pobjedu i preuzimanje odgovornosti, ako ne mogu preuzeti vlast? :)
Roccohljup

#44015 Re: SDP

Post by Roccohljup »

pa onda najbolje da okače kopačke o klin i puste ove sto sad vladaju da nas nastave hebati....
Alfons Kauders

#44016 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Roccohljup wrote:pa onda najbolje da okače kopačke o klin i puste ove sto sad vladaju da nas nastave hebati....
Ali onda nema pausala i plata koje sad primaju u opoziciji, uz nula odgovornosti.
putokaz1

#44017 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Svaki danom neko potipe za SDP
Stvarni odraz rasta ili medijaska patka?
drug_profi

#44018 Re: SDP

Post by drug_profi »

Samo ovo je trčanje pred rudu sa izjavama nećemo sa HDZ i SNSD. Oni ne znaju da li će te dvije stranke odnijeti pobjede u svojim nacionalnim torovima.
Tako da ne znaju da li će se uopšte moći formirati vlast bez njih.
Ako uzmemo da je logično da ako se SDP pita za vlast, onda je SDA nebitna, ali kako potisnuti HDZ iz doma naroda i kako time ne napraviti nove krize, blokade i ojacati Covica.

Po meni malo nezrela, preuranjena i nepametna izjava.
Pa se pitam zašto glasati za opciju koja neće moći napraviti vlast ili će je napraviti tako da zakuha još više. Ili će na kraju lizati što su pos*ali, jer vlast je slast.
Pa je sljedeće pitanje mene kao birača, zašto u tom slučaju ne podržati opciju koja nije SDA, a može donijeti neke promjene i relaksaciju. Čisto da se takva opcija ojača kontra SDA.
SDP ima problem jer više nema karizmatičnog lidera. Lagumdžija je ipak više glasova privlačio nego odbijao. Bio je majstor retorike.
homar

#44019 Re: SDP

Post by homar »

Nermin Nikšić nije spreman da dijeli ništa sa ostalima iz ljevice. Njegov nastup "ko želi može da nam se pridruži" kaže kakva je to sirovina, on nije spreman razgovarati o zajedničkom nastupu, njegova sujeta je jača od "zajedničkog nastupa". Nikšić i Željko su svjesni da oni kao "vječiti prvi" mogu ostati na državnim jaslama do smrti, jer uvijek će se naći makar po par hiljada budala nostalgičara koji će za njih glasati i njima dovoljno.
Roccohljup

#44020 Re: SDP

Post by Roccohljup »

Čak i ako ne budu flertovali sa SDA, HDZ, SNSD, a bude razmjenjivali nježnosti sa SBBom, za mene su prekriženi.
drug_profi

#44021 Re: SDP

Post by drug_profi »

Roccohljup wrote:Čak i ako ne budu flertovali sa SDA, HDZ, SNSD, a bude razmjenjivali nježnosti sa SBBom, za mene su prekriženi.
Ma ovdje nema tih principa. Neces sa njima. Nema problema, ostajes opozicija zauvijek.
arzuhal

#44022 Re: SDP

Post by arzuhal »

Roccohljup wrote:Čak i ako ne budu flertovali sa SDA, HDZ, SNSD, a bude razmjenjivali nježnosti sa SBBom, za mene su prekriženi.
Bolje onda sa SDA da idu, odmah, nego da se kasnije udružuju s SBB-om...

Komšić, otkako je nastao i postao, hvali Radončića ovako ili onako, evo već godinama...I skoro je pravio neku svoju analizu i svojom rukom, kao, potcrtavao razliku između dvije dominantno bošnjačke partije koje predstavljaju, kao, bošnjačke etničke interese: SDA je okrenuta više Turskoj, nekakvom islamizmu i sl. dok je SBB modernija politička opcija svjesna svoje tradicije ali okrenuta modernoj Evropi, zapdanoj civlizaciji s kojom dijeli svoju sudbinu, bla-bla...

Priprema terena za koaliranje.

Znam, što rek'o @Alfons, da će SBB za peneze i osvajanje moći sve uraditi, samo me interesuje u toj kombinaciji kako će tzv. ljevica, naša internacioanala, naš proleterijat izbjeći HDZ i SNSD? Ili im je jedini cilj izbjeći SDA, iz nekog razloga...? :? :mrgreen:
hizo ramidovic

#44023 Re: SDP

Post by hizo ramidovic »

esenezde se nekako i more izbjeci ali adeze jako tesko, gotovo nemoguce...osim ako se i u tom bloku ne probudi neka opozicija, sto je zasada nerealno ocekivati (ljubic poklonio stranku covicu pa zdimio u zg, lijanovic se povlaci po sudovima, ostale mikroskopske stranke ne vrijedi ni spominjati...)
The BEN10

#44024 Re: SDP

Post by The BEN10 »

DakleM, čov(I)jek objasnio: :)

http://www.6yka.com/blogovi/blog/23154/ ... e-prekasno
Proteklog vikenda bh. medijski prostor bio je prenatrpan vijestima o objelodanjivanju budućeg zajedničkog djelovanja SDP-a i DF-a, nominalno stranaka ljevice. Suštinski, radi se tek o braku iz krajnje nužde, kako bi se koliko-toliko povećale šanse za povratom tektonski poljuljanog povjerenja među građanima. Za kormilom „spasonosne“ alijanse našli su se, sasvim očekivano, novi-stari protagonisti i dugogodišnje socijaldemokrate, jasno stavivši do znanja da će krupni kadar biti rezervisan isključivo za njih, tj. da svoje neskrivene političke ambicije ne namjeravaju pokušati ostvariti iz nekog od redova iza - ne daj Bože začelja kolone. Dakle, glad za ponovnim povratkom u atraktivne fotelje i ovoga puta je u drugi plan potisnula ideju. Čak štaviše, subotnjom sjednicom krnjeg „antinacionalističkog bloka“ dotični su uglađeno urinirali po istoj. Jer da uistinu postoji zdrava i iskrena namjera oživljavanja ovdašnje ljevice iz kliničke smrti u koju je potonula, Komšić i Nikšić ne bi uopšte trebali uzurpirati prostor na pozornici, a kamoli voditi glavnu riječ. Ovako se stiče gorak utisak kako je posrijedi tek još jedan „klijentelističko-interesni pakt“ koji bi trebao zadovoljiti probuđene apetite neprikosnovenih lidera i uskih krugova odanih im kumova. Ne baštine se vrijednosti socijaldemokratije bestidnim partijskim zapošljavanjima u Elektroprivredi, Autocestama i drugim javim preduzećima, niti reket-aferama i naštimanim tenderima, a ponajmanje samoubilačkim postizbornim zagraljima sa suštinski dijametralno suprotnim kriminalno-interesnim grupacijama. Kako je moguće očekivati bespoštednu borbu za prava radnika od strane čovjeka čiji je mandat obilježen kumovanjem izmjenama statuta javnog preduzeća u svrhu instaliranja brata na mjesto izvršnog direktora, opravdavanjem i prešućivanjem korupcije, nenamjenskim trošenjem budžetskih rezervi, reketarenjem, munjevitom kupovinom stanova, poslovnih prostora, garaža i vikendica. Dakako, govorimo o bivšem federalnom premijeru Nerminu Nikšiću. Ili pak da se o pravima boraca brine čovjek koji je punih 20 godina korisnik budžetskih izdvajanja, počev od načelnika, preko ambasadora do člana Predsjedništva, a danas zastupnika PD Parlamentarne skupštine, bez da se ijednog trena odrekao istih ili predložio njihovo racionalno smanjivanje, usprkos tome što je nosilac najvišeg ratnog priznanja. Ništa drugačije mišljenje nemam ni prema pokušaju od stranke zvanoj GS, u vlasništvu Emir&Reuf Co. Utopijski je nadati se da će, recimo, za status porodilja imati sluha ljubitelj „bijelog hljeba“, veliki Bošnjak koji o povratnicima brine sa sarajevske adrese i čovjek koji ni sam ne zna u kojoj će stranci osvanuti. Ili da će o zakonitosti voditi računa oni (NS) koji su u ulozi „federalnih papaka“ pomogli usvajanje kasnije oborenog Zakona o radu FBiH. Poenta je prosta - u svakom žitu kukolja. „Nešto je trulo u državi Danskoj“, veli Šekspir u svom čuvenom djelu. „Svašta je trulo u zemljici bosanskoj“, dodao bih. I zaista, hrđavi su svi. I lijevi i desni. Aljkav sistem pogoduje metastaziranje korozije unutar širokog političkog spektra. Identiteti su se izgubili, tako da ovdje između liberala i konzervativaca kao razlika stoje tek šarolike stranačke boje i parole. Ništa više, ništa manje. Identično maćehinsko upravljanje javnom imovinom, po uzoru na prethodnike, otkrilo je nepostojanje bilo kakvih razlika i sav moralni jad ljevice i desnice. Zaklinjanje u tobožnje nekoaliranje sa ovim drugim prvi su izigrali nebrojeno puta do sada. Stoga ove najsvježije negacije koje dolaze iz crvenog i narandžastog tabora vrijede koliko i usmena garancija Konakovića da će Sarajevo dobiti vodu dogodine. To je razlog zbog kojeg „čvrste“ pionirske zakletve drugova Željka i Nermina, uplakano tužakanje "zapostavljenog" Emira, te nedorečenost "klimavog" Predraga doživljavam tek kao oglašavanje jalovih junica . Drugim riječima, nekog zvuka/mrmljanja/gunđanja ima, no rezultat/mlijeko uporno izostaje. Koketiranje ili bolje rečeno političko prostituisanje SDP-a (2010.) i DF-a (2014.) sa SDA, SBB-om, HSP-om, HDZ-om, SNSD-om i SDS-om imalo je za posljedicu bolno abortiranje iz toga proizašlog neprirodnog i frankenštajnskog fetusa. Zašto bi onda ovog puta bilo bitno drugačije?! Bez novih, nekompromitovanih i mladih lica i snaga domaća ljevica nema šta tražiti na sljedećim i svim narednim izborima. Jer, računica je jasna: lični/partijski interes + liberalna ideja = veleizdaja! Zato vas drugovi dezerteri najljubaznije molim - odstupite voljno, dok nije prekasno...
Last edited by The BEN10 on 14/09/2017 09:10, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#44025 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

arzuhal wrote:
Bolje onda sa SDA da idu, odmah, nego da se kasnije udružuju s SBB-om...

Komšić, otkako je nastao i postao, hvali Radončića ovako ili onako, evo već godinama...I skoro je pravio neku svoju analizu i svojom rukom, kao, potcrtavao razliku između dvije dominantno bošnjačke partije koje predstavljaju, kao, bošnjačke etničke interese: SDA je okrenuta više Turskoj, nekakvom islamizmu i sl. dok je SBB modernija politička opcija svjesna svoje tradicije ali okrenuta modernoj Evropi, zapdanoj civlizaciji s kojom dijeli svoju sudbinu, bla-bla...

Priprema terena za koaliranje.

Znam, što rek'o @Alfons, da će SBB za peneze i osvajanje moći sve uraditi, samo me interesuje u toj kombinaciji kako će tzv. ljevica, naša internacioanala, naš proleterijat izbjeći HDZ i SNSD? Ili im je jedini cilj izbjeći SDA, iz nekog razloga...? :? :mrgreen:
Cilj im je repriza 2010, ali ovaj put s HDZ-om, odnosno da budu "prva" a SDA "druga" stranka u koaliciji, i da se za sva vremena rijese SBB-a, kao i konkurencije na ljevici (GS, NS i ko god postane bitan).

Dakle, SDP i DF bi da dogodine zamijene SDA, dok bi SDA preuzela trenutnu ulogu SBB. HDZ ostaje, a u RS se jos uvijek ne zna ko ce pobijediti, ali se zna da valja koalirati ili s SNSD ili s SDS ekipom.
Post Reply