Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
spreca

#44001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

Slucajni_TU wrote:Ko ima SIPU pod kontrolom? Dragan Mektic. Kolko ta SIPA ima speciajlaca i moze li uopste da se obracuna sa tom njihovom policijom?
pa nije Rudonja dzabe nabavio duge cijevi.....ali ne treba zaboraviti da je Bakir to odobrio...sve to ide na ruku Bakiru i SDA u njihovim nekom zamislima mini drzavice
Slucajni_TU

#44002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Slucajni_TU »

.
kluz franjo

#44003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Zaključa chmoljo i "Opći izbori" i temu "Naša stranka...", a pošto sam se raspisao da pokušam ovdje da je ubacim...

Vjerovatno sam subjektivan, ali čini mi se da se na ovoj temi u zadnjih nekoliko sedmica povremeno i moglo komunicirati.
Bilo je moguće razmjeniti različita mišljenja i ponuditi razne (argumentovane) činjenice.
Imajući to u vidu, najprije se kao forumaš zahvaljujem svim drugim forumašima.

Kampanju i kandidate NS želim isto tako pohvaliti. Koliko sam uspio pohvatati sve njihove objave i saopštenja, čini mi se da su se timski držali neke borbene, ali pozitivne i korektne kampanje u javnosti.
Kao simpatizer NS, drago mi je da su i pored brojnih, ali realno sitnih, "greški u koracima" pošteno priveli kampanju kraju.

Jedna izreka kaže "Đavo je u detalju." Druga opet kaže: "Ne vidi se šuma od drveta!"

U skladu sa ovom drugom izrekom, ja ću pokušati izvući svoje zaključke.

NS je do sada uvijek uspjela odoliti "zovu budžeta".
Da, tačno je. Kada si zastupnik na budžetu si, ali kada si u vlasti... Pa ubaciš ove u odbore, pa one u komisije, pa treće na direktorska mjesta, koji opet četvrte zaposle na savjetničke pozicije...
NS je do sada uvijek uspjela na listama kandidovati ljude, koji nakon izbora neće "preletjeti".
Da, tačno je. Mogu se posvađati, mogu neki od njih i faktički istupiti iz NS, ali nijedan svoj mandat nije "odnio" negdje drugo.

I ono što je meni najvažnije. U moru političko taktičkih gluposti koje su napravili, nikada suštinski nisu podržali ili ne podržali nešto sa čime se ja ne mogu suštinski složiti.

Moju glasačku podršku na izborima 07. će dobiti, a već 08. ću im "zaleći na grbaču" i opet tražiti konkretne rezultate, bez obzira bili pozicija ili opozicija.
AmiĐa_Idriz

#44004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AmiĐa_Idriz »

Bemti ovu šutnju, a taman se zakuhalo :mrgreen:
kluz franjo

#44005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

AmiĐa_Idriz wrote:Bemti ovu šutnju, a taman se zakuhalo :mrgreen:
:-D
Ja se raspisao...
kad ono "ne mere!"
kluz franjo

#44006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Sad sam tek skontao da imam monopol za političko oglašavanje.

Da krenem.

Čitava ova kampanja se vrtila oko člana predsjedništva. Naravno glupost, kao što i ustavne nadležnosti to potvrđuju.

Ali ne morate vjerovati meni. Vjerujte sebi.

Šta bi bilo kada bi Dodik, Čović i Džaferović (u smjeni sa Radončićem) bili članovi Predsjedništva BiH,

a istovremeno SNSD, HDZ i SDA (u smjeni sa SBB) IZGUBILI kontrolne mehanizme u skupštinama i parlamentima i domovima naroda BiH, RS I FBiH?

I Dodik i Čović i Džaferović (u smjeni sa Radončićem) bi mogli "mahati platnom listom".

Puno je bitnije kako ćete glasati za parlamente, nego kako ćete glasati za članove Predsjedništva.
kluz franjo

#44007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Evo pročitah i pravila CIK-a i KLIX-a, i rekao bih da ne kršim ništa od toga.

Dakle.

Ustav BiH ne daje praktično nikakve značajne, a ni samostalne nadležnosti članovima Predsjedništva BiH.
U tom smislu: "Neka glasa ko za koga hoće, a ko neće, nek' (mu) se ne nameće!"

Parlamenti i domovi naroda su druga stvar. U parlamentima se kreiraju zakoni i važne odluke, a u domovima naroda se te iste (ne) blokiraju.

Zaključak: Glasaj kako hoćeš za predsjedništvo. Možeš emotivno, možeš idealistički, a možeš i pragmatično.
ALI PARLAMENTI SE PIKAJU.

Ne vjerujete meni? OK. Pročitajte programe stranaka i kandidata.
Evo pročitajete "Predsjedničku viziju" Željka Komšića.
http://komsic.ba/udoc/izborniprogramzk.pdf

Ako u tim dokumentima pronađete bilo šta "sudbonosno" za BiH, ja se auto-banujem 30 dana.
kluz franjo

#44008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Ovo je jako izazovno. Možeš pisati šta hoćeš, a samo su minute do izborne šutnje.

Ja ću izazov prihvatiti i biti ekstremno radikalan.

Izađite na izbore i glasajte.

Ako ne izađete i ne glasate, drugi će birati za vas.
cyprus

#44009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

kluz franjo wrote:Šta bi bilo kada bi Dodik, Čović i Džaferović (u smjeni sa Radončićem) bili članovi Predsjedništva BiH,

a istovremeno SNSD, HDZ i SDA (u smjeni sa SBB) IZGUBILI kontrolne mehanizme u skupštinama i parlamentima i domovima naroda BiH, RS I FBiH?
Meni je neshvatljivo što se ova kampanja toliko vrtila oko pitanja izbora članova predsjedništva, kao nikad prije... Čak su i NS, a pogotovo SDP-u (dakle, stranke za koje planiram glasati) previše gurali u prvi plan svoje kandidate za predsjednika, dosta više nego što su po meni trebali... O ostalima da ne govorim... Evo i ja sam najviše vremena i energije potrošio upravo u forumskim diskusijama o članovima predsjedništva, iako to nisam htio, iz prostog razloga jer se druge teme nisu uspjele nametnuti...

Ne znam, da možda stvarno ovo pitanje nije najednom postalo toliko bitno, a ja jednostavno ćorav i to ne vidim? Može biti...
dustaban

#44010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dustaban »

Nije bitno za koga ces glasati, BITNO JE ZA KOGA NECES GLASATI.

Ako si Bosnjak, gadi ti se ljubakanje Dodika i Covica i stalo ti je da se otkrije ubica Dzenana Memica... ne glasaj za Bakira!
Ako si Hrvat, ne volis Cetnike i lopovluk, ne glasaj za Covica!
Ako si Srbin i dajes podrsku Pravdi za Davida, kako mozes glasati za Dodika?

Ako uopce ne glasas, upravo si glaso za svetrojicu!

PAMET U GLAVU, OLOVKU U RUKU !
kluz franjo

#44011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

cyprus wrote:
kluz franjo wrote:Šta bi bilo kada bi Dodik, Čović i Džaferović (u smjeni sa Radončićem) bili članovi Predsjedništva BiH,

Meni je neshvatljivo što se ova kampanja toliko vrtila oko pitanja izbora članova predsjedništva, kao nikad prije... Čak su i NS, a pogotovo SDP (dakle, stranke za koje planiram glasati) previše gurali u prvi plan svoje kandidate za predsjednika, dosta više nego što su po meni trebali... O ostalima da ne govorim...

Ne znam, da možda stvarno ovo pitanje nije najednom postalo toliko bitno, a ja jednostavno ćorav i to ne vidim? Može biti...
Kolega @cyprus,
da, osnovno pitanje izbora je bilo na "Predsjedništvu". Ali to nije ništa novo. Ja sam zbog svoje radoznalosti (ili političke ovisnosti) pregledao ovaj isti forum prije 4 godine. I ista je priča bila.
Ono što se promjenilo u odnosu na 2014. jeste intenzitet "optužbi". Prije 4 godine je dominirao kriminal, a danas imamo "narodne i državne izdajnike".
Sve u svemu, fokus je na nekom članu Predsjedništva, koji pri tome ima manje nadležnosti od načelnika općine/opštine.
Ja u ovoj kampanji mogu pohvaliti prvenstveno NS, ali i SDP koji su ipak promovirali i teme i kandidate za parlamente i skupštine.
Da ponovim. U PARLAMENTIMA JE MOĆ.
kluz franjo

#44012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

dustaban wrote:...

Ako uopce ne glasas, upravo si glaso za svetrojicu!

PAMET U GLAVU, OLOVKU U RUKU !
:thumbup:
kluz franjo

#44013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

I za kraj...
Čudim se starijim forumašima da se ne sjećaju...
Najfunkcionalnije Predsjedništvo BiH u ovoj kratkoj post-dejtonskoj BiH je bilo ono "najnelegitimnije"...
Radišić-Belkić-Križanović.
neon-x

#44014 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by neon-x »

cyprus wrote:

Meni je neshvatljivo što se ova kampanja toliko vrtila oko pitanja izbora članova predsjedništva, kao nikad prije... Čak su i NS, a pogotovo SDP-u (dakle, stranke za koje planiram glasati) previše gurali u prvi plan svoje kandidate za predsjednika, dosta više nego što su po meni trebali... O ostalima da ne govorim... Evo i ja sam najviše vremena i energije potrošio upravo u forumskim diskusijama o članovima predsjedništva, iako to nisam htio, iz prostog razloga jer se druge teme nisu uspjele nametnuti...

Kandidature za clana Predsjednistva su javnosti i medijima zanimljive. Troclano Predsjednistvo, nekakvi predstavnici i ogledalo tri naroda, tri plemena, pa da vidimo ciji je veci. Tu pompu oko borbe za Predsjednistvo stranke koriste za vlastiti marketing u kampanji. Kandidaturom za Predsjednistvo eto kao pokazuju da su velika stranka. Dobija se duplo veca prilika za marketing, aktivnoscu samih kandidata, nastupima, intervjuima, kroz debate, itd.. Sama pozicija clana Predsjednistva nije bas tako nebitna, pogotovo ako se iskoristi na pravi nacin.
kluz franjo

#44015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

neon-x wrote: ... Sama pozicija clana Predsjednistva nije bas tako nebitna, pogotovo ako se iskoristi na pravi nacin.
Kolega neon-x,
naš ustav, a samim tim ni ustavne nadležnosti člana Predsjedništva nismo pisali mi.
Pisali su oni, kojima je i Predsjednik, a kamoli 1/3 toga samo reprezentativna funkcija.
Ja se slažem sa Vama, da se i 1/3, a kamoli 3/3 može iskoristiti na pravi način. Nije nebitno.
Ali po našem ustavu, i 3/3 i 1/3 Predsjedništva može samo tarlahati platnim listama, ako Parlament (ne)odlučuje.
Da ponovim. U parlamentima i domovima naroda je MOĆ.
To nisam ja ni pisao, ni potpisivao, ni podržavao.
To je tako.
kluz franjo

#44016 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Da se razumijemo u potpunosti.
Od ponuđenih kandidata ja bih volio da Predsjedništvo BiH sačinjavaju Ivanić, Hadžikadić i Falatar.
To bi sa aspekta reprezentativnosti BiH bila dobra, čak fantastična varijanta.
Ali isto tako, ako bih mogao birati, rado bih sastav Predsjedništva BiH "žrtvovao" za sastav skupština/parlamenata i domova naroda bez kontrolnog paketa HDZ/SDA/SNSD.
cyprus

#44017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

neon-x wrote:Kandidature za clana Predsjednistva su javnosti i medijima zanimljive. Troclano Predsjednistvo, nekakvi predstavnici i ogledalo tri naroda, tri plemena, pa da vidimo ciji je veci. Tu pompu oko borbe za Predsjednistvo stranke koriste za vlastiti marketing u kampanji. Kandidaturom za Predsjednistvo eto kao pokazuju da su velika stranka. Dobija se duplo veca prilika za marketing, aktivnoscu samih kandidata, nastupima, intervjuima, kroz debate, itd.. Sama pozicija clana Predsjednistva nije bas tako nebitna, pogotovo ako se iskoristi na pravi nacin.
Predsjedništvo nije nebitno ukoliko tamo imaš čestite i konstruktivne insane koji međusobno mogu pronaći zajednički jezik, i demonstrirati kako je saradnja u cilju zajedničkog dobra moguća, poželjna i neophodna... Međutim, kad tamo imaš trojicu koja će međusobno kroz čitav mandat šukat jedan drugom i prosipat patiotsku/nacionalističku šuplju - bojim se da su onda potpuno beskorisni, nevažno da li je taj omjer onih popularnih 2:1 ili 1:2...

A što se tiče ostalog rečenog - slažem se, imaju oni funkciju u kampanji, samo mi se čini da se ovaj put dobro pretjeralo u forsiranju priče o značaju fotelja u predsjedništvu...
problemnatravunu

#44018 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by problemnatravunu »

kluz franjo wrote:Da se razumijemo u potpunosti.
Od ponuđenih kandidata ja bih volio da Predsjedništvo BiH sačinjavaju Ivanić, Hadžikadić i Falatar.
Ali isto tako, ako bih mogao birati, rado bih sastav Predsjedništva BiH "žrtvovao" za sastav skupština/parlamenata i domova naroda bez kontrolnog paketa HDZ/SDA/SNSD.
Mogao bih potpisati to sto si napisao! :thumbup:

Uglavnom, žalosno je što (čini mi se ili ne) niti jedna stranka nije u predizbornoj šupljoj izašla sa takvim planom i konceptom, dakle da je BITNIJE IMATI POŠTENU I LJUDSKU PARLAMENTARNU VEĆINU , NEGO KO ĆE BITI PASTIRI U PREDSJEDNIŠTVU!
Ili nisam baš dovoljno pratio, a nisam!
megaribi1

#44019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by megaribi1 »

problemnatravunu wrote:
kluz franjo wrote:Da se razumijemo u potpunosti.
Mogao bih potpisati to sto si napisao! :thumbup:

Uglavnom, žalosno je što (čini mi se ili ne) niti jedna stranka nije u predizbornoj šupljoj izašla sa takvim planom i konceptom, dakle da je BITNIJE IMATI POŠTENU I LJUDSKU PARLAMENTARNU VEĆINU , NEGO KO ĆE BITI PASTIRI U PREDSJEDNIŠTVU!
Ili nisam baš dovoljno pratio, a nisam!
U normalnim okolnostima da. Ali ako se situacija približi do ratnog stanja, šef države (u BiH je to predsjedništvo) ima diktatorske ovlasti. Ostatak Predsjedništva SFRJ u julu 1991. sa Borisavom Jovićem na čelu naredio je JNA da se povuče na "nove granice Jugoslavije" (Virovitica-Karlovac-Karlobag) i time definitivno sruši država. Sjetimo se i da je pet od sedam članova Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 8. aprila 1992 proglasilo nezavisnost, promijenilo ime, zastavu i ustav države, a da je uz prisustvo predstavnika drugih zemalja, isto bez parlamenta, također promijenjen ustav 21. novemba 1995. Zadnje posezanje jakih ovlasti Predsjedništva desilo se 9. janauara 2'017, kada je Mladen Ivanić angažovao vojnu jedinicu na proslavi Dana RS i time pokazao kako je moguće ponovo kresnuti šibicu rata.
neon-x

#44020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by neon-x »

kluz franjo wrote:
neon-x wrote: ... Sama pozicija clana Predsjednistva nije bas tako nebitna, pogotovo ako se iskoristi na pravi nacin.
Kolega neon-x,
naš ustav, a samim tim ni ustavne nadležnosti člana Predsjedništva nismo pisali mi.
Pisali su oni, kojima je i Predsjednik, a kamoli 1/3 toga samo reprezentativna funkcija.
Ja se slažem sa Vama, da se i 1/3, a kamoli 3/3 može iskoristiti na pravi način. Nije nebitno.
Ali po našem ustavu, i 3/3 i 1/3 Predsjedništva može samo tarlahati platnim listama, ako Parlament (ne)odlučuje.
Da ponovim. U parlamentima i domovima naroda je MOĆ.
To nisam ja ni pisao, ni potpisivao, ni podržavao.
To je tako.
Slazem se da se vlast dobija ili gubi u parlamentima i zbog toga sam stalno pisao da se treba fokusirati na parlamente ako se ide nekom kombinatorikom da se srusi neka stranka i izbaci iz vlasti. Predsjednistvo nije mjesto za nekakva rusenja nekih stranaka vec mjesto za odabir najreprezentativnijeg kandidata. Ne slazem se ipak da je mjesto clana Predsjednistva nekakva protokolarna pozicija bez ikakve moci ako znamo da je vodjenje vanjske politike i odbrana gotovo potpuno u ingerenciji Predsjednistva. Ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo odbrane su usko vezana uz Predsjednistvo. Nije to bas ni po ustavu beznacajna pozicija koliko se nekada miniminizira, a sam fokus javnosti na clanove predsjednistva otvara im mogucnost za razlicita djelovanja i incijative.
Novak20

#44021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Amerika nam šalje novog ambasadora.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/940 ... faa_e.html
Eric Nelson koji je nominovan za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH trebao bi stići u BiH sa svojim partnerom Filipom Tatonijem-Markozijem. Nelson je deklarisani gej i osnivač GLIFAA-e, svojevrsne organizacije za zaštitu LGBT prava američkih državnih službenika.

Nelson je nedavno pred Odborom za spoljne poslove, između ostalog, ukazao na značaj i podršku koju mu tokom karijere pruža životni saputnik Fillipo Tatoni-Markozi.

Fokus Filipovih nije politika, već savremena umjetnost, dizajn i moda.

– Moj partner Filipo Tatoni je, kao i mnogi drugi supružnici službenika inostranih poslova, žrtvovao mnogo toga kako bi me podržao tokom moje karijere. Želim da se to prepozna – poručio je Nelson.
Maraschino

#44022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

da i...?
da ga odmah diskreditujemo?
convict

#44023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by convict »

da li ce neka tv sutra prenositi svoj izborni program i putem interneta?
GandalfSivi

#44024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GandalfSivi »

convict wrote:da li ce neka tv sutra prenositi svoj izborni program i putem interneta?
Prenosit ce mnogi, dobar stream ti je na n1
Hadzi Lojo

#44025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hadzi Lojo »

Meni Habib popravi dan !

Hajmo raja svi na glasanje, birajte onoga koji ima muda i intelektualna i fizicka!
Locked