izvrsni direktor wrote: ↑21/11/2019 06:16Normalan svijet bi rekao: ovo je kraj stranke koja ne zeli da prica o tome da njihov kadar veze bolesnu djecu za radijatore.
Stranacki botovi u bih: ovo je kraj stranke koja trazi smjene zbog toga sto su djeca vezana.
Gdje se zavrsava ljudskost, tu pocinje sda
Pusti pazaric to su uradili koalicijski partneri,kraj za NS zbog Nepotizma
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
putokaz1
#44001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#44002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma sta kazes, pusti vezanje djece, necemo o tome, hajmo ocajnicki ponovo pokusavati da blatimo NS.putokaz1 wrote: ↑21/11/2019 16:41izvrsni direktor wrote: ↑21/11/2019 06:16Normalan svijet bi rekao: ovo je kraj stranke koja ne zeli da prica o tome da njihov kadar veze bolesnu djecu za radijatore.
Stranacki botovi u bih: ovo je kraj stranke koja trazi smjene zbog toga sto su djeca vezana.
Gdje se zavrsava ljudskost, tu pocinje sda
Pusti pazaric to su uradili koalicijski partneri,kraj za NS zbog Nepotizma
-
putokaz1
#44003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja blatim one koji su s Laburistima i SDA te koji koriste polozaj da zaposle svog....i kakav taktikticki potez objavis slike od prije godinu i pritisak javnosti sklonis sa sebe ba druge...Sramota je sto su SDA SBB SD ..
Bili protiv jadni mi dok glasamo za SDA SBB SD dok takvi inaju vecinu samo nam Minhen ostaje,povratak SDA i Lab na vlast na USK je kao gasenje pozara benzinom,a branit seku recenicom a x sta su oni radili x je sramotno.SDA ce opet uzet sve u SA jedino im NIP moze parirat
Bili protiv jadni mi dok glasamo za SDA SBB SD dok takvi inaju vecinu samo nam Minhen ostaje,povratak SDA i Lab na vlast na USK je kao gasenje pozara benzinom,a branit seku recenicom a x sta su oni radili x je sramotno.SDA ce opet uzet sve u SA jedino im NIP moze parirat
-
Lopov-eliminator
#44004 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dobar potez NS-a u vezi sa Zavodom u Pazaricu. Da li je zbog licne promocije sve ovo pokrenuto ili ne, bez obzira, cinjenica je da se zahvaljujuci ovome nesto pokrenulo.
- Hajvan
#44005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
djaba im sad svi potezi, stali su na stranu anti-freelancersku
i time mojoj djeci oteli kruh iz usta
kruh ih jebo…
ja znam da zbog tog vjerovatno necu vise glasat za njih, niti iko iz moje porodice…
i time mojoj djeci oteli kruh iz usta
kruh ih jebo…
ja znam da zbog tog vjerovatno necu vise glasat za njih, niti iko iz moje porodice…
- thekupus
- Hajvan
#44007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
na zalost, nemam vise opcija
tako da vjerovatno necu ni izaci na izbore
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- drug_profi
#44009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- thekupus
#44010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Razumijem te. Imaj u vidu da su i pored tog razocarenja, puno bolja opcija od ostalih, po velikom broju pitanja. Prakticno, ne glasati za njih na kraju ispadne kao glas za SDA.
A ni meni nije jasan taj njihov potez, bas sam ocekivao drugacije.
- Hajvan
#44011 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
napisao sam na drugoj temi zasto su, po mojem misljenju, izabrali taj krivi put (narocito kriv za jednu liberalnu stranu):
uglavnom, NS i Sabina skontali da je bolje stati na stranu onih koji vec placaju harac (veci broj jedinki u bazenu vec sjebanih i obuhvacnih tim kurcevim porezom), a nas koji uvozimo svjez kapital u drzavu ce da naguze jer smo manjina (a time i kolateralna steta)
- madner
#44012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Glupo razmisljanje, objektivno nema logike da freelenceri imaju bilo kakav povlasten status. Socijalno nisu najranjivija kategorija, primanja su im iznad prosjeka da bi bili obuhvaceni porezom. Izvoze pamet, ali to rade i druge firme.
Nema ni logike da je najmanje optereceni sistem birokratijom (pausalno placanje) najprofitabilniji.
Uglavnom borba jedne parcijalne interesne grupe za svoju privilegiju.
Nema ni logike da je najmanje optereceni sistem birokratijom (pausalno placanje) najprofitabilniji.
Uglavnom borba jedne parcijalne interesne grupe za svoju privilegiju.
-
mrgreen
#44013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Placati doprinose za zdravstveno i nemati pravo na isto je ostecen, a ne povlasten status.
Diskusija se razvodnjava u laznoj dilemi trebaju li freelanceri uopšte placati porez ili ne.
Trebaju, ali njihov status treba da bude regulisan u potpunosti (pojam samo-poduzetnika koji je siri od samo IT freelancera), da imaju pravo na zdravstveno i penziono, i pozeljno sa diferenciranom stopom poreza zavisno od prihoda - da neko ko zivi od prodaje rukotvorina ne placa isto kao IT freelancer.
Nasa stranka i dalje ima priliku da se posveti ovome pitanju, ali očito ih ne interesuje, i licemjerni su u odnosu na predizbornu pricu.
Diskusija se razvodnjava u laznoj dilemi trebaju li freelanceri uopšte placati porez ili ne.
Trebaju, ali njihov status treba da bude regulisan u potpunosti (pojam samo-poduzetnika koji je siri od samo IT freelancera), da imaju pravo na zdravstveno i penziono, i pozeljno sa diferenciranom stopom poreza zavisno od prihoda - da neko ko zivi od prodaje rukotvorina ne placa isto kao IT freelancer.
Nasa stranka i dalje ima priliku da se posveti ovome pitanju, ali očito ih ne interesuje, i licemjerni su u odnosu na predizbornu pricu.
- madner
#44014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne placaju doprinose za zdravstveno, 4% je dio koji poslodavac placa (i nije zbog toga osiguran). Ja placam to uposlenim pa nemam nista od toga.
Zdravstveno i penzione ne zele, jer onda bi placali istu stopu doprinosa kao radnici (oko 40%). Ljudi bi jednostavno da ne placaju.
Zdravstveno i penzione ne zele, jer onda bi placali istu stopu doprinosa kao radnici (oko 40%). Ljudi bi jednostavno da ne placaju.
-
Pravi Valter
#44015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja nigdje ne vidjeh neki smislen prijedlog zašto frilenseri ne bi plaćali obaveze prema državi. Sve se svodi na priču kao eto oni će svi otići. Ako budu htjeli odlaziti sigurno ih neće zaustaviti oslobadjanje plaćanja doprinosa. Na kraju krajeva, ako su svi u ovoj državi oporezovani ne vidim razloga zašto bi oni bili u nekakvom povlaštenom položaju. Sjetimo se samo prijedloga koji je prošao na federalnom parlamentu. Iskreno, nekako mi se čini da se opet lome kola na sirotinji koja ne zna na adekvatan način artikulisati svoje zahtjeve za razliku od njih.
- bingov buraz
#44016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ima kompanija koje izvoze 100% i vjerovali ili ne plaćaju sve obaveze.Što su freelanceri važniji od njih?
- drug_profi
#44017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mislim, poslodavac plati za mene doprinose, pa onda ja platim iz plate doprinose, pa onda od plate mi uzme 10% poreza na iznos preko 300 maraka. I tek smo tu onda ja i frilenseri na istom. PDV nas oboje kaci. S tim da sam ja od svojih zaradjenih 2000 maraka dobio cca.1100 da potrosim i platim 17% PDV.
- _Reds_
#44018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sta je sa ljudima koji ne rade kao freelenceri, nego rade, i placaju porez. Sta je sa ostalim ljudima, koji placaju porez. I doktori koriste pamet, i inzenjeri razni, i ostali narod.mrgreen wrote: ↑22/11/2019 11:13 Placati doprinose za zdravstveno i nemati pravo na isto je ostecen, a ne povlasten status.
Drzava u kojoj se freelenceri povlasteni, nije drzava jednakih mogucnosti.
Nemam nista protiv da se stimulise odredjeni kadar, ali i to pogresno radimo.
Stimuslisemo i placamo 2godisnji studij na ETF-u, a onaj ko studira 5 godina o svom dzepu, i bude nekakav magistar, ispada budala.
-
mrgreen
#44019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zašto bi zakonska regulacija samo-poduzetnika bila povlastenost?
- Hajvan
#44020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
zato sto sad nema tog novca ovdje….
otisao negdje drugo…
cak sta vise, oodlaze i ti ljudi, tako nda ni pdv-a vise nema
lol
eto zasto.
a zasto vi placate na crno molera, vodoinstalrtera,keramicara, masera?
zato sto mozete…
eto zasto

otisao negdje drugo…
cak sta vise, oodlaze i ti ljudi, tako nda ni pdv-a vise nema
lol
eto zasto.
a zasto vi placate na crno molera, vodoinstalrtera,keramicara, masera?
zato sto mozete…
eto zasto
- _Reds_
#44021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Odolaze mnogo vise upravo te koje si pobrojao.
IT ako odlaze, ne dolaze sto posao ne mgu naci, nego iz nekih drugih razloga.
IT ako odlaze, ne dolaze sto posao ne mgu naci, nego iz nekih drugih razloga.
Last edited by _Reds_ on 22/11/2019 20:02, edited 1 time in total.
-
Heller
#44022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A gdje to odlaze da ne moraju plaćati poreze, a i realno gdje više mogu dobiti za svoj novac?
Mislim nisam ni ja za plaćanje poreza, jer samo tako može doći do kraha uhljebskog sistema.
Mislim nisam ni ja za plaćanje poreza, jer samo tako može doći do kraha uhljebskog sistema.
-
dzipalo
#44023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prodjite se suplje freelancerske, ponasate se ko tetkice. Time sto do sad nista niste placali, dosli smo u situaciju da ljudi odlaze iz IT firmi u freelance, iako je bruto plata tu negdje ili veca, ti kao freelancer ne placas nista pa si neto bolji haman duplo nego da radis u firmi.
Otisao neko negdje gdje ne placa porez, jest malo sutra, placa ga vise nego sto ga ovdje mora placati kao freelancer. Doci ce na red i vodoinstalateri, keramicari i ostali, polako, tad cemo moci pricati o nekoj normalnoj drzavi kad budes ti kao freelancer morao placati ono sto ja placam kao uposlenik
- Hajvan
#44024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
nego, placas li molera na crno ili ti izdaje racun??

- cvrčak_na_hedonizmu
#44025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Doprinose u visini od 70% od plate koja nije minimalac.
Koje su tvoje obaveze, ako smijem da pitam ? Jer gdje god otisao, neces proci da ne platis dio % od prihoda.
Nije vise tolika porezna anarhija, masa radnika placa svasta nesto, ne mozes ocekivati da ti ne platis nista, realno ( ako je takva situacija, zaista nisam pratio pricu od pocetka ).
Moleri i ta prica se provlace, jer placaju kesom, to je tesko za upratiti. Sve sto ide preko racuna, nema finti, kontrolise se i to dobro.