ja bi uvijek birao nesto talijansko prije njemackog,samo zbog stila
Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#44001 Re: Automobilizam - All about
mene samo interesuje kako zna da maseratijevi motori prelaze malo,a porsche boxeri puno...koliko ih je posjedovao??
- ElRe
#44002 Re: Automobilizam - All about
Imaš strane forume, review na youtubu... Nešto se pročita i na netuEvolution_IV wrote: ↑10/03/2021 13:27 mene samo interesuje kako zna da maseratijevi motori prelaze malo,a porsche boxeri puno...koliko ih je posjedovao??
ja bi uvijek birao nesto talijansko prije njemackog,samo zbog stila![]()
-
530i
#44003 Re: Automobilizam - All about
Porsche je poznat po notornoj činjenici da u 911 (986 i 987) i Boxter (986 i 987) modelima crkava ims ležaj, to je prvo pitanje kod kupovine svakog polovnog
Šou program kad rikne pretpostavljam.
-
BiBi911
- B6Redhell
#44005 Re: Automobilizam - All about
Ja mislim da jedini maserati u koji je ostao da se ugradjuje ferari v8 motor je grand turismo. Ako se jos pravi.
Nije to isplativo.
Nije to isplativo.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
- B6Redhell
#44007 Re: Automobilizam - All about
Prilicno veliki broj maseratija vidjam u zadnje vrijeme. Ali nisam vidio ni jednog tog trofeo edišina. Sve v6.
-
Behemoth
#44008 Re: Automobilizam - All about
Ma kakvi Porscheovi motori. Macan kvaran bože ne daj. Masu problema sa v6 motorima. Citam nekidan neka istrazivanja. U satisfakcijama kod kupaca, cudne su neke skale koristili, Sportage ispao ubjedljivo najbolji kad se kroz parametre izjednace ogromne razlike u cijenama i i to sta dobijes za te iznose, luksuz, rafinisanost snaga itd.. Macan među zadnjima. U novoj carreri cak i u baznoj koja ima najmanje tockove nivo buke unutra pri voznji isto stojadin. A gt auto.Evolution_IV wrote: ↑10/03/2021 13:27 mene samo interesuje kako zna da maseratijevi motori prelaze malo,a porsche boxeri puno...koliko ih je posjedovao??
ja bi uvijek birao nesto talijansko prije njemackog,samo zbog stila![]()
-
Behemoth
-
ado-nekad-sampion
#44010 Re: Automobilizam - All about
Ovdje gdje sam ja ima vise Porsea iz 70ih i 80ih nego Maseratija ukupno i to puno vise.
Porse je generalno na glasu kao neunistiv auto, makar ovi stariji.
Od Svabe i Maseratija nema nista, Maserati i Lambo nisu isto. Maserati je u cjenovnom rangu ko Porse a takve vrlo uspjesni ljudi na Zapadu uzimaju na otplatu. Pritom takvog haman pa zivo zaboli jel Ferarijev motor ili neki drugi, ali ga itekako zabole dugmici i multimedija od jeftinih Chryslera u autu od 80 k eura navise. Taodjer bi ga zabolilo da ide na servis svakih 7-8 hiljada (ako je tacno). Prema tome, mijesate babe i zabe. Maserati kao ni Porse nije nikakva specijalna ekskluziva jer se u tom cjenovnom rangu takodjer gleda ulozeno/dobiveno i prakticnost u svakodnevnici jer se ta auta voze svaki dan. Ferari, Lambo, to je vec nesto drugo, to je ekskluziva za ljude koji imaju viska para.
Ko vam god prica o preuzimanju Maserati, Alfe itd od Svaba, prica gluposti. Svabe ne kupuju ono sto vec imaju. Kupuju ono sto nemaju. Primjer, Mini, Rols Rojs, Lambo, itd.
Od Svabe i Maseratija nema nista, Maserati i Lambo nisu isto. Maserati je u cjenovnom rangu ko Porse a takve vrlo uspjesni ljudi na Zapadu uzimaju na otplatu. Pritom takvog haman pa zivo zaboli jel Ferarijev motor ili neki drugi, ali ga itekako zabole dugmici i multimedija od jeftinih Chryslera u autu od 80 k eura navise. Taodjer bi ga zabolilo da ide na servis svakih 7-8 hiljada (ako je tacno). Prema tome, mijesate babe i zabe. Maserati kao ni Porse nije nikakva specijalna ekskluziva jer se u tom cjenovnom rangu takodjer gleda ulozeno/dobiveno i prakticnost u svakodnevnici jer se ta auta voze svaki dan. Ferari, Lambo, to je vec nesto drugo, to je ekskluziva za ljude koji imaju viska para.
Ko vam god prica o preuzimanju Maserati, Alfe itd od Svaba, prica gluposti. Svabe ne kupuju ono sto vec imaju. Kupuju ono sto nemaju. Primjer, Mini, Rols Rojs, Lambo, itd.
-
Behemoth
#44011 Re: Automobilizam - All about
Po tvojom prici Porsche auto za sirotinju i nema eksluzivu nikakvuado-nekad-sampion wrote: ↑10/03/2021 15:10 Ovdje gdje sam ja ima vise Porsea iz 70ih i 80ih nego Maseratija ukupno i to puno vise.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#44012 Re: Automobilizam - All about
Sto kupise Rover onda
- ElRe
#44013 Re: Automobilizam - All about
Preuzeli xdrive pogon i rješenja za prvu generaciju X5. Nakon toga Rover i Land Rover pustili niz vodu.
-
ado-nekad-sampion
#44014 Re: Automobilizam - All about
Tako je. Land Rover je sluzio kao poligon za razvoj X5. Posle toga ga pustili niz vodu. Mini je popunio prazninu kod gradskih modela, gdje Audi ima A1 i A2 i zato je ostao. Od Minija su napravili odlican biznis, ne zove se BMW i moze imati sasvim drugi pravac i biti zanimljiviji mladjim kupcima koji u biti ta auta i kupuju.
To je moja poenta i bila, vodjenje biznisa. Takav biznis se vodi upravo onako kako Svabo vodi Porse. Auto ima sve, pogledaj Panameru, Taycan, Cayenne, sta to Porse nema i u cemu zaostaje a sto imaju BMW, Merc, Audi? I plus na to odredjenu ekskluzivu. A ne neko djecije glupiranje, naki Ferarijevi motori i slicno. Pravis ekskluzivu od auta koje to cijenom nije, a zbog tog stedis na stvarima koje su ljudima koji bi to kupovali fakat bitne.
Nemam nista protiv da se nekom Maserati svidja, svidja se i meni, ali kad vidis kako idu, a para ko malo (ali samo malo) napucanija E klasa, kao i koliko kostaju polovni, sve ti je jasno.
Napisao sam gore, za ljude koji su vrlo vrlo uspjesni, a rade nesto pametno i zive uglavnom od plate, nisu entertaineri, fudbaleri, pjevaci, itd. Nema ekskluzivu kao Ferari ili Aston Martin, koji se ne kupuju od plate. Sta si ti mislio, da svako ko kupi Cayenne ode i iskesira od viska?Behemoth wrote: ↑10/03/2021 15:24 Po tvojom prici Porsche auto za sirotinju i nema eksluzivu nikakvuNiko nije pricao o preuzimanju od Masseratija od strane Svaba nego kazemo da bi bar imao neki kvalitet i neku prodaju kad bi ga svabe uzele pod svoje. Posto Italijani veze nemaju o vođenju biznisa u automob industriji.
To je moja poenta i bila, vodjenje biznisa. Takav biznis se vodi upravo onako kako Svabo vodi Porse. Auto ima sve, pogledaj Panameru, Taycan, Cayenne, sta to Porse nema i u cemu zaostaje a sto imaju BMW, Merc, Audi? I plus na to odredjenu ekskluzivu. A ne neko djecije glupiranje, naki Ferarijevi motori i slicno. Pravis ekskluzivu od auta koje to cijenom nije, a zbog tog stedis na stvarima koje su ljudima koji bi to kupovali fakat bitne.
Nemam nista protiv da se nekom Maserati svidja, svidja se i meni, ali kad vidis kako idu, a para ko malo (ali samo malo) napucanija E klasa, kao i koliko kostaju polovni, sve ti je jasno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#44015 Re: Automobilizam - All about
Ima logike za Land Rover, Rover je dakle bio pride, jebiga dosao u paketu
.
Sto su preuzeli Seat i Skodu?
-
ado-nekad-sampion
#44016 Re: Automobilizam - All about
Jebiga Bato, nije da imam odgovore na sve._BataZiv_0809 wrote: ↑10/03/2021 17:05 Ima logike za Land Rover, Rover je dakle bio pride, jebiga dosao u paketu.
Mislim da je za Skodu bio cilj da se napravi brend koji ce s vremenom biti konkurencija Opelu, Fordu, itd, a VW digne na stepenicu vise, sto realno to danas i jeste slucaj, bez subjektivnog uplitanja, pogledaj samo rezultate (i cijene) i bice ti jasno. Seat za mladju populaciju jer je VW previse konzervativan brend, a to vazi i za Skodu. To je revolucija koji je Ferdinand Piech zapoceo i koja je sad stvarnost. Realno to dijelnje platformi i dijelova kroz 4 brenda koje je on zapoceo je fakat revolucija.
Sad gledam, u top 8 po prodaji u EU u kompaktoj klasi za 2020, 4 VAG vozila.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#44017 Re: Automobilizam - All about
Velis da Svabe kupuju ono sto nemaju, a Svabo je i BMW i Wau Wau/Audi i Mercedes i Opel ...
Dobar su posao napravili sa Seatom i Skodom, skidam kapu. To je nesto sto Fiat nikad nije uspio sa svojim brendovima, a sta su Skoda i Seat naspram Alfe i Lancije realno?
Dobar su posao napravili sa Seatom i Skodom, skidam kapu. To je nesto sto Fiat nikad nije uspio sa svojim brendovima, a sta su Skoda i Seat naspram Alfe i Lancije realno?
- B6Redhell
#44018 Re: Automobilizam - All about
Dobar su poso napravili i sa ovim egzoticnim. Lambo. Bugati bentley. Prodaja utrostrucena...
-
Behemoth
#44019 Re: Automobilizam - All about
Mislim da je cilj sa Skodom i Seatom bio nista drugo nego da se otme trzisni udio od drugih koji se ne bi mogao oteti vozilima iz samog vw brenda. Te brojke koje navodis mahom daju krivu sliku jer npr golf je prodao u Njemackoj samo 134 000 vozila u 2020 od ukupno prodatih 312 000 u cijeloj Evropi. Njemacka ima vise od 80 mil ljudi,ogromnoo trziste. Pitanje prodaje je najviše pitanje biznis modela i marketinga a vw biznis model je vrhunski.ado-nekad-sampion wrote: ↑10/03/2021 17:30Jebiga Bato, nije da imam odgovore na sve._BataZiv_0809 wrote: ↑10/03/2021 17:05 Ima logike za Land Rover, Rover je dakle bio pride, jebiga dosao u paketu.
Sto su preuzeli Seat i Skodu?Ja znam za BMW jer to pratim malo vise. Ostalo znam povrsno.
Mislim da je za Skodu bio cilj da se napravi brend koji ce s vremenom biti konkurencija Opelu, Fordu, itd, a VW digne na stepenicu vise, sto realno to danas i jeste slucaj, bez subjektivnog uplitanja, pogledaj samo rezultate (i cijene) i bice ti jasno. Seat za mladju populaciju jer je VW previse konzervativan brend, a to vazi i za Skodu. To je revolucija koji je Ferdinand Piech zapoceo i koja je sad stvarnost. Realno to dijelnje platformi i dijelova kroz 4 brenda koje je on zapoceo je fakat revolucija.
Sad gledam, u top 8 po prodaji u EU u kompaktoj klasi za 2020, 4 VAG vozila.Prvi, drugi, sesti i osmi. Od cca 2 miliona prodatih auta u kompaktnoj klasi, 675 k je VAG. Trecina. Evo dokaz za ovo gore, Octavija godinama ispred Focusa i Astre po prodaji a vec nekoliko godina unazad ne zaostaje cijenama. Prosle godine vise Leona nego Astri.
Kad smo kod BMW. Na testu kod Matt-a novi m4. Umalo ne povratih što zbog boje sto zbog roštilja naprijed.
https://youtu.be/FaGvFBLeYqs
Kriminalan prednji kraj.
-
citroen xm
#44020 Re: Automobilizam - All about
Dobro, talijani imaju definitivno problem sa poslovnom politikom, marketingom i sličinim stvarima i samo je budala mogla propasti sa takvim imenima, takvim stilom i tehnologijom. Ali eto, dešava se.
Ali majku mu, hajde na stranu sve to, ali sada ispade da je Ferarijev motor u sportskoj limuzini čista budalaština i nepoželjna stvar, ali je zato multimedija vrhunac onoga što treba nekome ko kupuje Maserati i Porše.
Ali majku mu, hajde na stranu sve to, ali sada ispade da je Ferarijev motor u sportskoj limuzini čista budalaština i nepoželjna stvar, ali je zato multimedija vrhunac onoga što treba nekome ko kupuje Maserati i Porše.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#44021 Re: Automobilizam - All about
Ne bih se slozio da je Talijanima los marketing, koliko customer care. Propali nisu, ali je neki konsenzus da su mogli puno vise.
Ko neki sin bogatih roditelja koji su mu sve pruzili, dobre skole i putovanja, kurseve i cvrst temeli u zivotu i on umjesto da do 40-te postane CEO neke jebacke firme izlistane na frankfurtskoj berzi, on zavrsi radeci kao sekretar u skoli i ozeni konobaricu iz neke birtije gdje cugaju luzeri. Slikovito receno
Ko neki sin bogatih roditelja koji su mu sve pruzili, dobre skole i putovanja, kurseve i cvrst temeli u zivotu i on umjesto da do 40-te postane CEO neke jebacke firme izlistane na frankfurtskoj berzi, on zavrsi radeci kao sekretar u skoli i ozeni konobaricu iz neke birtije gdje cugaju luzeri. Slikovito receno
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#44022 Re: Automobilizam - All about
Talijanima je ostalo par godina zivota, sto se tice auto industrije i toeto....šteta
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#44023 Re: Automobilizam - All about
Nikad proci tih par godina 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#44024 Re: Automobilizam - All about
Ma ovo je sad generalno zivotarenje sto bi rekli, sve na klimavim nogama, mozda jedino Ferrari ima zagarantovanu buducnost..
Generalno, još bruku proizvodjaca ceka ista sudbina..
-
Behemoth
#44025 Re: Automobilizam - All about
Ma svakako će svi automoboli postati manje više isti. Što si mogao da pričaš o karakteru automobila i emocijama pričao si. Biće svi sad ko mikseri i to je to.konektovan wrote: ↑10/03/2021 18:12 Talijanima je ostalo par godina zivota, sto se tice auto industrije i toeto....šteta