Jedino ako mislis i racunas na ove vijadukte sto se jos prave. Ako racunamo samo ove sto su trenutno u funkciji, i koji su zavrseni mislim 2011. , maksimalno se dobilo nekih 10 minuta ustede, kakvih pola sata...Škobo Habu wrote:Ako je već dosadašnjom izgradnjom vijadukta i tunela sam put od Olova do Kladnja skraćen sa nekih sat vremena do sadašnjih 25-do 30 minuta u nekim normalnim okolnostima, onda ne vidim problem u daljoj uzgradnji najavljenog tunela, osim gomile bulažnjenja sa tvoje strane.rokamo wrote: Ovi tuneli na kozjim stazama, pa to je samo zavaravanje samog sebe i trosenje bezvezno. To nista rijesiti nece. Spustaju tunel za 120 metara na prevoju? To kao pravi neku veliku razliku?
Znaš li ti, odnosno da li imaš uopšte predstavu, šta znači izbjeći 120 metara na prevoju Karaula u zimskim uvjetima? Ili, pak, koliko će jedan takav tunel značiti za samu prohodnost i brzinu sabraćaja na tom dijelu?
Znaš li, uopšte, šta znači na Karauli izgradnja zaustavne trake za kamione, koji su do sada zagušivali saobraćaj na tom dijelu ceste TZ-SA, pogotovo zimi?
Očigledno da ti Karaule očima vidio nisi, osim možda vožnje u nekoj virtualnoj varijanti.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
doktor78
#4401 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- Alfons Kauders
#4402 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kamo srece da je deset, vjerovatno nije ni pet (barem ne putnickim vozilima)... ako se dobro sjecam skracena je trasa za 1.5km... a ukupno je uradjeno o svega par kilometara nove trase, cijela se predje za 2-3 minute... doduse veca je prosjecna brzina, ali opet radi se o svega par minuta... na skracenju nek su dvije i nek su jos dvije na prosjecnoj brzini, to je cca 4 minute ustede za auta...doktor78 wrote:Jedino ako mislis i racunas na ove vijadukte sto se jos prave. Ako racunamo samo ove sto su trenutno u funkciji, i koji su zavrseni mislim 2011. , maksimalno se dobilo nekih 10 minuta ustede, kakvih pola sata...Škobo Habu wrote:Ako je već dosadašnjom izgradnjom vijadukta i tunela sam put od Olova do Kladnja skraćen sa nekih sat vremena do sadašnjih 25-do 30 minuta u nekim normalnim okolnostima, onda ne vidim problem u daljoj uzgradnji najavljenog tunela, osim gomile bulažnjenja sa tvoje strane.rokamo wrote: Ovi tuneli na kozjim stazama, pa to je samo zavaravanje samog sebe i trosenje bezvezno. To nista rijesiti nece. Spustaju tunel za 120 metara na prevoju? To kao pravi neku veliku razliku?
Znaš li ti, odnosno da li imaš uopšte predstavu, šta znači izbjeći 120 metara na prevoju Karaula u zimskim uvjetima? Ili, pak, koliko će jedan takav tunel značiti za samu prohodnost i brzinu sabraćaja na tom dijelu?
Znaš li, uopšte, šta znači na Karauli izgradnja zaustavne trake za kamione, koji su do sada zagušivali saobraćaj na tom dijelu ceste TZ-SA, pogotovo zimi?
Očigledno da ti Karaule očima vidio nisi, osim možda vožnje u nekoj virtualnoj varijanti.
naravno nije ni to za bacit jer je onaj dio puta fakat bio krs kao i karaula, ali je dosta manji projekat od karaule... kad u glavi saberem ustedu na tom dijelu i na karauli (kad bude gotova), to je hladno 15tak minuta sto je i vise no pristojna usteda imajuci u vidu da za cijeli put prosjecnom voznjom treba 2 i kusur sata... recimo da je to 1/8 do 1/10 usteda vremena i goriva, ovisno od vozila i vozaca... za kamione i buseve i vise... nije neka ogromna razlika, ali dosta znaci - jbg ako neko poslom ide tz-sa i nazad, to je komotno pola sata ustede u oba pravca, plus usteda na gorivu za kafu i sendvic...
pitanje je hoce li se jos nesto raditi na M18 ili je ovo sve? ima jos metar prostora za ustedu, ulaz i izlaz u kladanj, olovo... onaj ciganluk oko stupara (klizista), voznja kroz naseljeno mjesto od djurdjevika do tuzle itd, novi ulaz u tuzlu preko dubrava i si sela (kako je i bilo planirano u osamdesetim)... kad bi se barem nesto od toga uradilo, siguran sam da bi se moglo skresati jos nekoliko najgorih kilometara i jos 15-20 minuta, al nejma se paaaraaa...
- Alfons Kauders
#4403 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ne moze bas tako, jer ce se koristiti dobar dio postojece dionice i u novoj, isto ko kad su radili one dole vijadukte - stari put tamo gotovo da i ne postojiGolf 6 wrote:oni da imalo imaju mozga trebali bi zabraniti saobraćaj za kamione i autobuse na novoj dionici !
i da oni idu isključivo na staru dionicu,
tako da bi bile dvije paralelne dionice što bi drastično znači ubrzalo promet
-
Škobo Habu
#4404 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije tačno. Forumaš @Mayab je dao link na kojem se vidi izgled i putanja nove ceste. Nakon izgradne tunela sam prevoj Karaula će biti potpuno izbjegnut, a sama trasa je potpuno izmještena od ostatka stare.Alfons Kauders wrote:
ne moze bas tako, jer ce se koristiti dobar dio postojece dionice i u novoj, isto ko kad su radili one dole vijadukte - stari put tamo gotovo da i ne postoji
Druga stvar, pošto živim u Olovu dobro znam koliko je trebalo od Olovskih Luka do Paklenika prije izgradnje vijadukta, i nakon njih. Dirastična je to razlika, pogotovo u zimskim uvjetima. Danas ti od Olova do Paklenita treba 15 minuta, a nekada je trebalo najmanje pola sata. U tom kontekstu, zamisli koliko će biti kraća dionica preko Karaule nakon izgradnje tunela. Pogotovo u smislu zaobilaženja svih onih silnih krivina i uspona, kao u slučajevima da za nekih kamionima imaš kolonu od 15 auta, pa moraš čekati da on na prvom proširenju stane kako bi je propustio.
Druga stvar, brza cesta TZ-SA, preko dijela olovske opštine nije zamišljena samo uz riješenje Karaule, već i novom rutom koja bi išla preko Olovskih Luku, ali ne sadašnjom cestom, već dijelom naselja sa desne strane iz pravca TZ, koja bi išla preko Jelika a onda bila spojena sa vijaduktom negdje iznad Gornjeg Olova. Znači, u potpunosti bi bilo izbjegnuto Olovo.
- Alfons Kauders
#4405 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
sorry onda, pogrijesio sam, jer sam mislio da ce se poklapati barem dio trase na pocetku, a da ce se onda kod montane ukljuciti na vec sredjeni dio puta...Škobo Habu wrote:Nije tačno. Forumaš @Mayab je dao link na kojem se vidi izgled i putanja nove ceste. Nakon izgradne tunela sam prevoj Karaula će biti potpuno izbjegnut, a sama trasa je potpuno izmještena od ostatka stare.Alfons Kauders wrote:
ne moze bas tako, jer ce se koristiti dobar dio postojece dionice i u novoj, isto ko kad su radili one dole vijadukte - stari put tamo gotovo da i ne postoji
Druga stvar, pošto živim u Olovu dobro znam koliko je trebalo od Olovskih Luka do Paklenika prije izgradnje vijadukta, i nakon njih. Dirastična je to razlika, pogotovo u zimskim uvjetima. Danas ti od Olova do Paklenita treba 15 minuta, a nekada je trebalo najmanje pola sata. U tom kontekstu, zamisli koliko će biti kraća dionica preko Karaule nakon izgradnje tunela. Pogotovo u smislu zaobilaženja svih onih silnih krivina i uspona, kao u slučajevima da za nekih kamionima imaš kolonu od 15 auta, pa moraš čekati da on na prvom proširenju stane kako bi je propustio.
Druga stvar, brza cesta TZ-SA, preko dijela olovske opštine nije zamišljena samo uz riješenje Karaule, već i novom rutom koja bi išla preko Olovskih Luku, ali ne sadašnjom cestom, već dijelom naselja sa desne strane iz pravca TZ, koja bi išla preko Jelika a onda bila spojena sa vijaduktom negdje iznad Gornjeg Olova. Znači, u potpunosti bi bilo izbjegnuto Olovo.
od olovskih luka do paklenika nije bas razlika 15 minuta... mozda kad je fakat kijamet i kada svi voze 20, ali u iole normalnijim uslovima jok... npr. ove godine nije bio nijedan dan s takvim kijametom ... u normalnim uslovima usteda je ispod 5 minuta - prosao sam tom dionicom par stotina puta prije no sto je uradjena, sjecam se kako je bilo i nema neke ogromne razlike...
za karaulu se slazem u potpunosti, u pitanju je ogromna usteda vremena i goriva, da ne pricamo o sigurnosti, odrzavanju, prohodnosti zimi i ostalim stvarima... samo sto to glupani ne kontaju pa po forumu seru kako je puno dati 25 miliona za tunel koji donosi ustedu od "samo" 3.6 kilometara - kladim se da karaulu ne bi znali naci ni na karti... ta dionica ce svaki dan stvarati hiljade maraka ustede u gorivu
znam da postoje planovi za obilaznicu ne samo oko olova, vec i kladnja... koliko ja znam u tom nekom planu bi se islo nesto visom trasom, da se potpuno izbjegne spustanje u grad i ponovno penjanje prema karauli (i olovo ima slican problem, samo manje izrazen sa sjeverne strane)... mislim da bi se oko kladnja picilo s istocne strane... problem je sto bi to kostalo jako puno - pa ne vjerujem da ce se uskoro raditi... da i ne pricamo o potezu od djurdjevika do tuzle - jer je fakticki magistrala na tom potezu gradski put... trasa je iz 1965, a tad od djurdjevika do tuzle nisi imao vise od nekoliko stotina registrovanih auta... danas opstina zivinice ima 70,000 ljudi i magistrala ide pravo kroz najveca naselja
-
The BEN10
#4406 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za nekoga ko je Karaulu prešao desetine puta ovo su odlične vijesti.
U principu slažem se sa Alfonsom u vidu prijedloga za poboljšanje ostatka dionice, naročito dio Kladanj-Tz: trebalo bi postojati više mjesta za preticanje, ili barem traka za sporija vozila. Recimo onaj dio puta od Kladnja do Stupara ima par dionica gdje bi treća traka legla ko Šargi motka...
U principu slažem se sa Alfonsom u vidu prijedloga za poboljšanje ostatka dionice, naročito dio Kladanj-Tz: trebalo bi postojati više mjesta za preticanje, ili barem traka za sporija vozila. Recimo onaj dio puta od Kladnja do Stupara ima par dionica gdje bi treća traka legla ko Šargi motka...
-
armin1921
#4407 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo zašto treba karaulu uraditi....

- drug_profi
#4408 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma da. Nije to vise pitanje skracivanja puta nego imas li cestu ili nemas ovisno o vremenskim uslovima.
Da je neciji zivot zavisio o prohodnosti tog puta, ti milioni ne bi bili vrijedni toga.
Da je neciji zivot zavisio o prohodnosti tog puta, ti milioni ne bi bili vrijedni toga.
- nineinchnails
#4409 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sinoć slušam ministra Hadžića kako izjavljuje da ćemo do kraja 2020 godine imati autoput od Sarajeva do granice s Hrvatskom na sjeveru (tj. do rijeke Save), i to se prezentira kao uspjeh. Prvobitno je planirano da se kompletan autoput završi do 2017, pa vi sad skontajte o kolikom uspjehu se radi. Znači, samo za taj dio od Zenice do Save će im trebati još 6 godina.
Granični prelaz Bijača je preuranjeno napravljen jer se evo godinu ne koristi. Pokoji automobil tu i tamo i to je to. Kada će se praviti autoput Bijača-Počitelj-Mostar?
Negdje sam čuo vijest da je tunel 1.mart trebao biti otvoren u Aprilu. Ništa ni od toga.
Sarajevska obilaznica se treba završiti ove godine i spojiti u Briješću?
Stupska petlja treba biti gotova do juna?
Nešto nigdje ne vidim neki veliki progres. Mislim, dobro je da se napokon pravi sve to, ali je previše sporo. Trebalo bi tu angažovati više radnika, više firmi, mašina, ubrzati sve.
Granični prelaz Bijača je preuranjeno napravljen jer se evo godinu ne koristi. Pokoji automobil tu i tamo i to je to. Kada će se praviti autoput Bijača-Počitelj-Mostar?
Negdje sam čuo vijest da je tunel 1.mart trebao biti otvoren u Aprilu. Ništa ni od toga.
Sarajevska obilaznica se treba završiti ove godine i spojiti u Briješću?
Stupska petlja treba biti gotova do juna?
Nešto nigdje ne vidim neki veliki progres. Mislim, dobro je da se napokon pravi sve to, ali je previše sporo. Trebalo bi tu angažovati više radnika, više firmi, mašina, ubrzati sve.
- OldMayor
#4410 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Stupsku petlju su vec produzili rok do augusta. Mada prolazim dole cesto, ne znam, nema sanse da oni ono kompletiraju do augusta (Npr. prema Dallasu jos nista nije uradjeno?)
Tako da mozemo ocekivati parcijalna otvorenja petlje (vjerovatno 3 kraka), parcijalno otvorenje zaobilaznice (lot 2 nece biti otvoren jer niti je gotov vijadukt, ni nista)...
Otvorenja ce biti, jer moraju, pred izbore...samo sto ce to biti dijelovi, a ne citavi projekti.
btw. Karic je rekao da do 2022. mozemo ocekivati gotov autoput, mada jeste spomenuo 'u najboljem slucaju'
Tako da mozemo ocekivati parcijalna otvorenja petlje (vjerovatno 3 kraka), parcijalno otvorenje zaobilaznice (lot 2 nece biti otvoren jer niti je gotov vijadukt, ni nista)...
Otvorenja ce biti, jer moraju, pred izbore...samo sto ce to biti dijelovi, a ne citavi projekti.
btw. Karic je rekao da do 2022. mozemo ocekivati gotov autoput, mada jeste spomenuo 'u najboljem slucaju'
- dadoka84
- Hajvan
#4412 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
"briga" za glasačko tijelo, a ustvari opstrukcija po nalogu iz 'centrale'.

-
Arsene Wenger
#4413 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Senaid je tipični izdanak SDA fabrike talenata, na čemu im mogu pozaviditi Arsenal i Ajax i Barcelonina La-Masia! 
- drug_profi
#4414 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Memic, jos jedan kabadahija...
ma moze kako hoce, ali ne i dokle hoce. Zakucace maca...kad tad
ma moze kako hoce, ali ne i dokle hoce. Zakucace maca...kad tad
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4415 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kad ce maca zakucati recite?
- drug_profi
#4416 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Strpljen - spasen.Black swan wrote:kad ce maca zakucati recite?
- golfiista
#4417 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zastoja u gradnji nema. Na zemljištu UPI Zemljoradničke zadruge je nikao vijadukt jer su JP Autoceste uvedene u posjed. Zabrana postupanja se odnosi na preostalih par predmeta a koji su na LOT 3b, kod Mostarskog raskršća, a za taj dio tender nije ni raspisan a eksproprijacija je urađena 95 %.
Ne opravdavam potez Memića, ali nije tako strašno ni bombastično i ne može uopšte uticati na dalju izgradnju koridora koliko se to želi u javnosti predstaviti.
Ne opravdavam potez Memića, ali nije tako strašno ni bombastično i ne može uopšte uticati na dalju izgradnju koridora koliko se to želi u javnosti predstaviti.
- Better Man
#4418 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Treba odmah krivičnu prijavu mu spucat, pa da vidimo šta će onda. Obični kabadahija i ratni profiter, šljam najgore vrste.
- nineinchnails
#4419 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo je isti onaj kralj što je Tibri dao da prave nebodere jedan na drugi na Stupu, a originalno je bilo dogovoreno da prave samo 4 sprata u visinu. I kad su ga pitali "zašto je to dozvolio", isto je bio odgovor "nemam vrmena da objašnjavam, sve je po propisima".dadoka84 wrote:Šta reći, koju posluku porati...![]()
http://www.klix.ba/vijesti/bih/autocest ... /140425058
Nevjerovatan čovjek i nevjerovatno šta radi Sarajevu, kakvu urbanističku nakazu pravi od njega. Ne mogu da vjerujem da mu niko nije stao u kraj do sada, a kako je krenulo, neće nikada.
-
breuer
#4420 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne laži!!! Tender je itekako bio raspisan i pomjereni rok predaje i otvaranja je bio 5. mart!golfiista wrote:Zastoja u gradnji nema. Na zemljištu UPI Zemljoradničke zadruge je nikao vijadukt jer su JP Autoceste uvedene u posjed. Zabrana postupanja se odnosi na preostalih par predmeta a koji su na LOT 3b, kod Mostarskog raskršća, a za taj dio tender nije ni raspisan a eksproprijacija je urađena 95 %.
- golfiista
#4421 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, projekat i eksproprijacija urađeni za četiri trake brze saobraćajnice ( mimo prostornog plana koji je predviđao dvije trake ), a tender predviđa izgradnju samo dvije. Sta ćemo za ostalo? Ja ne lažem, seljoberu nekulturni.breuer wrote:Ne laži!!! Tender je itekako bio raspisan i pomjereni rok predaje i otvaranja je bio 5. mart!golfiista wrote:Zastoja u gradnji nema. Na zemljištu UPI Zemljoradničke zadruge je nikao vijadukt jer su JP Autoceste uvedene u posjed. Zabrana postupanja se odnosi na preostalih par predmeta a koji su na LOT 3b, kod Mostarskog raskršća, a za taj dio tender nije ni raspisan a eksproprijacija je urađena 95 %.
-
breuer
#4422 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam šta ćemo za ostalogolfiista wrote:Da, projekat i eksproprijacija urađeni za četiri trake brze saobraćajnice ( mimo prostornog plana koji je predviđao dvije trake ), a tender predviđa izgradnju samo dvije. Sta ćemo za ostalo? Ja ne lažem, seljoberu nekulturni.breuer wrote:Ne laži!!! Tender je itekako bio raspisan i pomjereni rok predaje i otvaranja je bio 5. mart!golfiista wrote:Zastoja u gradnji nema. Na zemljištu UPI Zemljoradničke zadruge je nikao vijadukt jer su JP Autoceste uvedene u posjed. Zabrana postupanja se odnosi na preostalih par predmeta a koji su na LOT 3b, kod Mostarskog raskršća, a za taj dio tender nije ni raspisan a eksproprijacija je urađena 95 %.
- nineinchnails
#4423 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za ovakve treba glasati, da nam Sarajevo bude još ružnije i nakrcano Tibrinim zgradama.
Last edited by nineinchnails on 25/04/2014 15:39, edited 3 times in total.
- golfiista
#4424 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako je raspisan tender, u čemu je problem? Jojjj kako si glup!
- drug_profi
#4425 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

izi gajs....