Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mirsek

#4401 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mirsek »

ćiribiribela wrote:Pa ok, ne kazem ja da se ne treba malo pripaziti, ali pod pripaziti mislim na to da nije ok pojesti citav kruh uz jedan obrok. Ali to brojanje kalorija, izgladnjivanje, odricanje i ostale stvari koje su ljudima draze nego pomjeriti dupe... to mi nema smisla. Volim fast food, volim slatko, volim cips i toga se ne bih odrekla nikad. Radije trenirati i voziti bicklo svaki dan nego se odreci cokolade.
Pa mozes uvesti cheat days npr. jednom sedmicno da jedes sve sto hoces i to ti ne bi trebalo puno uticati na mrsanje a ne bi se osjecala kao da si se zauvijek odrekla slatkisa, cipsa i fast fooda.
To su 2 iste stvari samo iz razlicitog ugla, tvoj nemdostatak volje da se odreknes junk fooda nego ces radije da vjezbas i neciji nedostatak volje da digne guzicu da vjezba nego ce radije da kontrolise unos kalorija.
Mislim i ja sam bio takav da sam radije vise vjezbao a da mogu da jedem sta hocu ali je fazon sto sam ja( kao i vecina nas ) rob lose/nezdrave navike iz nase okoline a koja se relativno lako uz malo vecu odlucnost moze zauvijek promijeniti za par mjeseci.
To zvuci kao isusove muke ali u biti sve je u glavi.
Last edited by mirsek on 27/10/2017 23:15, edited 1 time in total.
roki

#4402 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by roki »

Ovih sam dana dobro gledao sta inace jedem. 4 do 5 obroka od po 600,700 kalorija su me doveli do 105kg. A 600 kalorija je lako pojesti, zacas se nabere. Kad vidim koliko je 300 kalorija i da tako jedem 5 do 6 ili 7obroka, vazda gladan. Al fakat unosim previse jwe se ne bi udebljao 25kg. Posto mi trcanje nije strano nimalo a ni pravilda ishrana , krenuo sam sa skidanjem kila. Skidao sam vec po 20kg al onda prekinem trening (nemam drustvo pa dosadi) i lagano se opet vratim. Al helem. Vidimo se na temi na proljece, ceka me dosta rada.
mirsek

#4403 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mirsek »

roki wrote:Ovih sam dana dobro gledao sta inace jedem. 4 do 5 obroka od po 600,700 kalorija su me doveli do 105kg. A 600 kalorija je lako pojesti, zacas se nabere. Kad vidim koliko je 300 kalorija i da tako jedem 5 do 6 ili 7obroka, vazda gladan. Al fakat unosim previse jwe se ne bi udebljao 25kg. Posto mi trcanje nije strano nimalo a ni pravilda ishrana , krenuo sam sa skidanjem kila. Skidao sam vec po 20kg al onda prekinem trening (nemam drustvo pa dosadi) i lagano se opet vratim. Al helem. Vidimo se na temi na proljece, ceka me dosta rada.
PA vracas se bas zato sto ti mrsanje previse zavisi od fizicke aktivnosti a nema sanse da ces i do 50 godine zivota moci biti jednako fizicki aktivan, zato je i vazno dugorocno nauciti da se zdravo hranis.
AmirBaa

#4404 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by AmirBaa »

pametna i zdrava ishrana + trening je siguran put za super tijelo na duze staze. Dijeta ne znaci da po citav dan jedes salatu i jabuke. Jedi 3-4 puta dnevno samo pazi sta jedes, vrlo jednostavno. Ja sam od januara do jula sa 88 kg do 77 dosao i i dalje drzim tu kilazu i redovno idem u teretanu i fino sam misicne mase nabio. Samo sam neke grozne navike promijenio kao npr: umjesto na poslu sto sam narucivao iz mrkve, wokija i slicno, ponesem u zdjelici zobene klice, protein i malo onog DM kakaa, zamutim sa vrucom vodom, isjeckam bananu i dobijem kao zdravi cokolino. To je dorucak. Rucak nekad tuna nekad sunka, sir, abc sir namazem na misura krekere. Vecera piletina, puretina, neka salata, riba, a ponekad se i ubaci pizza, hamburger, lazanje, kad hocu da se izgotivim. Izmedju bilo kakvo voce, protein bar, smoothie a nekad i snickers, mars, bounty itd. Samo se ne treba patiti, inace nista nema smisla, ni trening ni dijeta :thumbup:
roki

#4405 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by roki »

Ovo je dobro receno.... ne treba se patiti.
Brzo se odustane
Snake Eyes

#4406 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Snake Eyes »

i ovaj @mirsek kaki :D, lik trenirao a jeo k'o svinja (bez uvrede drug) :D, čuj 10 sarmi :-) a trenirao....
Sarma i varijacije napravljene od mesa sa minimalnim dodatkom riže a ne obrnuto ne spadaju u nezdravu hranu, dapače.

Prvi korak ka normalizaciji je prestati UŽIVATI u hrani a dio toga je potpuno izbacivanje svih vrsta sokova, grickalica i slatkiša.
Ove tri stvari konzumiramo kada smo već siti od glavnog obroka i uvijek su VIŠAK u ishrani.
ćiribiribela

#4407 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ćiribiribela »

mirsek wrote:
ćiribiribela wrote:Pa ok, ne kazem ja da se ne treba malo pripaziti, ali pod pripaziti mislim na to da nije ok pojesti citav kruh uz jedan obrok. Ali to brojanje kalorija, izgladnjivanje, odricanje i ostale stvari koje su ljudima draze nego pomjeriti dupe... to mi nema smisla. Volim fast food, volim slatko, volim cips i toga se ne bih odrekla nikad. Radije trenirati i voziti bicklo svaki dan nego se odreci cokolade.
Pa mozes uvesti cheat days npr. jednom sedmicno da jedes sve sto hoces i to ti ne bi trebalo puno uticati na mrsanje a ne bi se osjecala kao da si se zauvijek odrekla slatkisa, cipsa i fast fooda.
To su 2 iste stvari samo iz razlicitog ugla, tvoj nemdostatak volje da se odreknes junk fooda nego ces radije da vjezbas i neciji nedostatak volje da digne guzicu da vjezba nego ce radije da kontrolise unos kalorija.
Mislim i ja sam bio takav da sam radije vise vjezbao a da mogu da jedem sta hocu ali je fazon sto sam ja( kao i vecina nas ) rob lose/nezdrave navike iz nase okoline a koja se relativno lako uz malo vecu odlucnost moze zauvijek promijeniti za par mjeseci.
To zvuci kao isusove muke ali u biti sve je u glavi.
Ma jedem i ja relativno zdravo, ne jedem bijeli kruh (samo neki proteinski za dorucak), ne pijem sokove, nista gazirano, kafu i caj bez secera... ne smatram to odricanjem jer tako jedem i pijem zadnje 4 godine. Mucila se kilama poslije srednje skole, izgladnjivala se, bila na nekim dijetama i nista nije donijelo rezultate kao sport.
Nemam cheat day nego cheat hour svaki dan :mrgreen:

A i pisala sam na temi koliko hodam, treniram i vozim biciklo svaki dan.
mayab

#4408 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mayab »

Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#4409 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

Jimmy McNulty wrote:Post napisan sedmog augusta.
Jimmy McNulty wrote:Pet kila za mjesec dana.

Nadam se da cu do septembra jos 3-4

I od sept do Nove 10-ak.

Bio sam poprilicno ogroman. 130 kila pa sletio na 95 pa me neka depresija sjebala i vratim se na 113.

Sad vagam 108, imam nijet ici na 90 pa makar me ubilo.

Ali do Nove zelim 95, pa cu onda za iduce ljeto syebat teretanu od jan do jula :mrgreen:

Kako se samo vratise, nisam ni trepno malte ne, a opet se poceo gadit sam sebi kad se vidim.
Danas je taj famozni septembar, a vaga pokazuje 104 :ljulja:

Iduće javljanje bilježim kad budem na stotci :)
Cilj je bio 100 kila do novembra, 95 do Nove godine.
Danas je eto 29. oktobar i premašio sam cilj. 98 kila!

:zekzek:

MOSALJOZE

#4410 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MOSALJOZE »

Jimmy McNulty wrote:
Jimmy McNulty wrote:Post napisan sedmog augusta.
Jimmy McNulty wrote:Pet kila za mjesec dana.

Nadam se da cu do septembra jos 3-4

I od sept do Nove 10-ak.

Bio sam poprilicno ogroman. 130 kila pa sletio na 95 pa me neka depresija sjebala i vratim se na 113.

Sad vagam 108, imam nijet ici na 90 pa makar me ubilo.

Ali do Nove zelim 95, pa cu onda za iduce ljeto syebat teretanu od jan do jula :mrgreen:

Kako se samo vratise, nisam ni trepno malte ne, a opet se poceo gadit sam sebi kad se vidim.
Danas je taj famozni septembar, a vaga pokazuje 104 :ljulja:

Iduće javljanje bilježim kad budem na stotci :)
Cilj je bio 100 kila do novembra, 95 do Nove godine.
Danas je eto 29. oktobar i premašio sam cilj. 98 kila!

:zekzek:

:thumbup:
Poklopiće se i neke druge stvari samo polahko :sax:
dječak sa šibicama

#4411 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

Nakon cca 40 dana promijenjenog nacina ishrane, u startu lipo dijeta udarna doza sad samo drugaciji nacin ishrane, malo vise od 15 kilograma izgubljenih odnosno otkacenih.

Sad se kg tope polako, ali ide to. Nema vise bureka, pita, cipseva, smokija, kroasana, kifli ovakvih kifli onakvih, cevapi samo bez somuna (blasfemija ali sta se moze :D) slatkisi out, riza samo integralna, krompir u ljusci, kriskica proteinskog kruha za dorucak, dosta povrca svih vrsta, mesa umjereno ali cesto, ponekad badema, oraha, ljesnjaka, vocka dvije dnevno uglavnom nar ili mandarina mozda kiwi, bobicastog voca posebno aronija, maline, kupine, borovnica istina sad ima samo zaledjeno. Uglavnom, da se prezivjeti i bez industrijskih otrova :D

Jedino mi kola fali :sad: :roll:
shmizlica

#4412 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shmizlica »

kad možeš ćevape bez lepine, možeš i bez kole :mrgreen:
ovo_mi_je_nick

#4413 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ovo_mi_je_nick »

I sa ćevapima se može biti u kalorijskom deficitu. A i sa orašastim plodovima u suficitu, sve zavisi koliko se pojede.

Probušite kašike i aktivnosti što više.
Bluemore

#4414 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

ovo_mi_je_nick wrote:I sa ćevapima se može biti u kalorijskom deficitu. A i sa orašastim plodovima u suficitu, sve zavisi koliko se pojede.

Probušite kašike i aktivnosti što više.
i mozak ukljuciti po mogucnosti
dječak sa šibicama

#4415 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

Ljudska saka kao cca mjera za meso, orasaste polodove i slicno :D
rossobianchi

#4416 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by rossobianchi »

Pozdrav društvo, imam pitanje, ali nisam siguran da li sam na dobroj adresi. Pitanje jeste vezano za mršavljenje, ali više se odnosi na pristup vježbanju. Naime, htio bih da počnem sa nekim od HIIT programa koji imaju na youtube-u, tipa https://www.sixpackfactory.com
Teretana nije za mene, više puta dokazano, pa sam mislio pokušati ovako nešto kod kuće. Obzirom da sam već dugo prikovan za stolicu u kancelariji, sjedište u autu i kauč u kući, bojim se sa ne "pregorim". Može li mi neko reći kako sa se polako uvedem u ovaj trening, premda to pomalo zvuči kao oksimoron. Ne želim da doživim neku povredu, da padnem u neki šok zbog pretjeranog trošenja organizma ili nešto slično.
Nisrin

#4417 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

rossobianchi wrote:Pozdrav društvo, imam pitanje, ali nisam siguran da li sam na dobroj adresi. Pitanje jeste vezano za mršavljenje, ali više se odnosi na pristup vježbanju. Naime, htio bih da počnem sa nekim od HIIT programa koji imaju na youtube-u, tipa https://www.sixpackfactory.com
Teretana nije za mene, više puta dokazano, pa sam mislio pokušati ovako nešto kod kuće. Obzirom da sam već dugo prikovan za stolicu u kancelariji, sjedište u autu i kauč u kući, bojim se sa ne "pregorim". Može li mi neko reći kako sa se polako uvedem u ovaj trening, premda to pomalo zvuči kao oksimoron. Ne želim da doživim neku povredu, da padnem u neki šok zbog pretjeranog trošenja organizma ili nešto slično.

Vjezbe Jillian Michaels zaista imaju efekta, osim ako ne smetas komsijama ispod sebe...krenes od SHRED 1, kao neki prvi level pa polako napredujes...dok ne dodjes do njenog hit treninga koji traje 45 min i u kojem doslovno crknes i budes mokar ko cep :D
Bloo
Globalna šefica

#4418 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

Snake Eyes wrote:i ovaj @mirsek kaki :D, lik trenirao a jeo k'o svinja (bez uvrede drug) :D, čuj 10 sarmi :-) a trenirao....
Sarma i varijacije napravljene od mesa sa minimalnim dodatkom riže a ne obrnuto ne spadaju u nezdravu hranu, dapače.

Prvi korak ka normalizaciji je prestati UŽIVATI u hrani a dio toga je potpuno izbacivanje svih vrsta sokova, grickalica i slatkiša.
Ove tri stvari konzumiramo kada smo već siti od glavnog obroka i uvijek su VIŠAK u ishrani.
:shock:

kako sebi zgaditi hranu :lol: :lol: kakooo
mousstapha

#4419 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mousstapha »

Jedi zelje i zgadice ti se :lol:
Snake Eyes

#4420 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Snake Eyes »

Bloo wrote:
Snake Eyes wrote:i ovaj @mirsek kaki :D, lik trenirao a jeo k'o svinja (bez uvrede drug) :D, čuj 10 sarmi :-) a trenirao....

:shock:

kako sebi zgaditi hranu :lol: :lol: kakooo
Hahahaha

Samo izbaci ono što sam nabrojao, nema potrebe zgaditi sebi ispravnu prehranu.
skafiskafsnjak

#4421 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Ja sam krenuo u teretanu , ne mogu ja sad ganjat vrijeme i trcati negdje .

Gledam da jedem hranu s vise proteina (jaja , sir , meso) i tako ... treniranje i to je to , valjda bude rezultata
dobar osjecaj

#4422 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

skafiskafsnjak wrote:Ja sam krenuo u teretanu , ne mogu ja sad ganjat vrijeme i trcati negdje .

Gledam da jedem hranu s vise proteina (jaja , sir , meso) i tako ... treniranje i to je to , valjda bude rezultata
Temu si otvorio 2011. Polako :D
skafiskafsnjak

#4423 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

dobar osjecaj wrote:
skafiskafsnjak wrote:Ja sam krenuo u teretanu , ne mogu ja sad ganjat vrijeme i trcati negdje .

Temu si otvorio 2011. Polako :D
Eeee lijepa 2011ta ... noatalgija me hvata :lol:

Za 2 mjeseca skinuo 13kg... odrzavo sam dosta vremena to. Desile se neke stvari u zivotu, malo po malo, vratio kilazu.

Sad ispocetka !
amko761

#4424 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by amko761 »

Haha vidi stvarno :lol: Lol prije 7 godina i opet isti problem.

Ne mogu to debe, njima je to sve mučenje i jedva čekaju da završe, i onda opet po žderanju i ležanju, zato i imaju jo jo efekt. To je ili lifestyle ili nije.
Bloo
Globalna šefica

#4425 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

amko761 wrote:Haha vidi stvarno :lol: Lol prije 7 godina i opet isti problem.

Ne mogu to debe,
njima je to sve mučenje i jedva čekaju da završe, i onda opet po žderanju i ležanju, zato i imaju jo jo efekt. To je ili lifestyle ili nije.
Volim kad mi tepaju
Post Reply