Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#4401 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

bizet wrote:hvala curke...pokusavam da se ne brinem bez potrebe i da uzivam koliko mogu jel' :)
He, he, bizetka - neven + loza - rekoh ti ja, 2 dL i eto gaaaaaa - sretnoooooooo
safran

#4402 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

relevantan wrote:
affidavit wrote: Njega koristim za cijelo tijelo ili samo za stomak? A riblje ulje u kapsulama svakako uzimam, to uzimam i bez trudnoce, a dr. Divanovic mi je rekao da pogotovo nastavim u trudnoci. :-D

Ovo za riblje ulje mi dr. nije rekla :-) :? .......samo sam pila Folacin jedno pakovanje i nakon toga mi rekla da pređem na Prenatal i da samo to pijem, i sada i nakon trudnoće.......za riblje ulje ništa :?

Za strije ne mažem ništa, dobila sam ih jako puno prije trudnoće :oops: tako da sam navikla na njih :oops: :lol:
Ma nije nužno - Prenatal ti je u biti dobra kombinacija za trudnoću ali ako malo pogledaš RDA vidjećeš da ponešto ipak nedostaje. Npr. ja sam uz Prenatal uzimala i Ca-citrat (također Natural Wealth), pa sam u zimskim mjesecima ubacivala još po jedan Vit. C i po jednu kapsulu ribljeg ulja (sve opet NW - ne radim za njih, časna riječ - meni dobar omjer cijene i kvaliteta).
Eh, da - u drugoj trudnoći bila malo anemična (jela crno grožđe ko blesava) pa sam još uzimala Feroglobin.
radenska

#4403 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ko me ono nazva atomskom da ga bijem :lol: STa cu ja kad sam stalno gladna, nevjerovatno ali istinito. Kako cu se vratiti na prijasnju kilazu ne znam :shock:
safran

#4404 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

radenska wrote:Ko me ono nazva atomskom da ga bijem :lol: STa cu ja kad sam stalno gladna, nevjerovatno ali istinito. Kako cu se vratiti na prijasnju kilazu ne znam :shock:
Ne sekiraj se - za mene si još mala maca - a ja svoju trudničku skinula.
Alhemicarkaa

#4405 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

relevantan wrote:
otherside wrote:u prvoj trudnoci u 18.-19. sedmici.
u drugoj trudnoci malo ranije - oko 15-te sedmice.

Od prošle sedmice osjećam unutra kao neku vibraciju, ono kao kada crijeva rade......najviše kada legnem i kada se smirim onda kao neko ''valjutanje'' u stomaku....al' kad dohvatim po stomaku nema vani da osjetim (ovo sam baš opisala :-) ....mislim kontate me, nema ono da osjetim vani nogu ili ruku)......ovo me bilo počelo brinuti, jer kada sam bila treći mjesec neke ''mahaluše'' me počele pitati: OSJETIŠ LI, MIČE LI SE? :-) :-) :oops:

Jeli smijem spavati na bočnim stranama?.....fakat na leđima ne umijem zaspati, sva utrnem i počnem hrkati da samu sebe probudim :oops:

@Otherside hvala puno na savjetima :) :)
To je to! Uživaj... Ja jedva čekam opet biti trudna, poželila sam te mjehuriče. Nego žene vamoder taj recept sa lozom.

bizet sretno, opusti se i uživaj, nemaju sve trudnoće iste simptome. Sjećate se kad sam ja pričala kako mi se pije loza :lol: Izdržala sam, nisam nijednu drmnula.
radenska

#4406 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

A koliko je normalan razmak izmedju dvije trudnoce :D Ja kontam ako mi Bog da djece jedno cetvero , jedno drugom do uha :D
Alhemicarkaa

#4407 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Pitaj to otherside i vanad :D
doktoressa

#4408 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by doktoressa »

nova sam u forumima, al odlucih pristupiti istom da pokusam naci malo mira!!
bilo koji savjet i iskustvo su vise nego dobro dosli!!
naime u 12 sam radila double test gdje je mjerenje nuhalnog nabora iznosilo 2,9 do 3,1! receno mi je da su to granicne vrijednosti te da bih trebala ponoviti pregled na pocetku 13 tjedna! u medjuvremenu sam trazila second oppinion gdje je UZ pregled bio potpuno normalan. Danas, na pocetku 13 tjdedna sam se vratila svojoj doktorici, koja je u panici rekla da je nuhalni nabor 3,9 te da je apsolutno indicirana amniocenteza. Da napomenem da su mi hormoni potpuno uredni, te da mi je 34 godine!
Ja nemam problem sa samom amniocentezom kao pregledom ali nemogu docekati 16 tjedan!!!

Da li je iko imao slicnih iskustava, please share, zelim cuti bilo koju dobru vijest

p.s. ukoliko sam na pogresnoj temi sorry
hvala unaprijed
vanad

#4409 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

:D cuj normalan razmak - ja i brat 13 mjeseci razmak, muz i njegov brat 15 mjeseci...ja sam dojila godinu dana pa smo malo oduzili - 21 mjesec izmedju djece :-)
radenska

#4410 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ko te je Boga ti tako isprepadao. JA kad sam bila na Jezeru zenama su preporucivale amnio mada je nuhalni bio i uredu. Malo pretjeruju. Ti si jos na pocetku trudnoce i moj savjet ti je da odes kod dr. divanovica, meni je on toliko detaljno sve objasnio. Sve ti govori kad pregled traje pola sata, dok me na Jezeru pregleda za 2 minute. Samo prepadaju ljude. Lijepo odes, ispricas mu sta su ti i kako rekli i onda slusas sta ce ti on reci. I ne smijes ga prekidati, ljuti se. 8-)
safran

#4411 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Neven pokiseliš u lozi pa kad dobije onu lijepu uljasto-žutu boju procijediš i po pola šoljice dnevno piješ. Ne pitaj čemu služi - nemam pojma, niti mi je travar preporučio niti hećim - meni se učinilo da bi ga bilo dobro popiti. Zapelo nam kod br. 2 i ja se dosjetim da neven sidu odgoni - napravim loza-ekstrakt i wola - 2-3 dL - nije više trebalo. Kunica ti je tu negdje u rangu nevena ako ne i korisnija. Ma ja sam inače sklona tim travnatim preparatima - u čaj od kunice se kunem za hemoroide.
Neven uzela refuzni Biljana čajevi a lozu običnu Dalmatinku. Zašto lozu? Trebao mi etanol a rakija mi smrdi. Eto.
safran

#4412 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

vanad wrote::D cuj normalan razmak - ja i brat 13 mjeseci razmak, muz i njegov brat 15 mjeseci...ja sam dojila godinu dana pa smo malo oduzili - 21 mjesec izmedju djece :-)
Okasnila :lol:
doktoressa

#4413 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by doktoressa »

ma ja sam oba puta bila kod privatnika, da sad ne imenujemo nije mi cilj tracati nikoga, ali je poenta da su dva potpuno razlicita misljenja!! a za dr divanovica sam cula od mojih kolegica da nevoli davati second oppinion tj da nije rad gledati trucdnice koje neko drugi vodi!!
radenska

#4414 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Jeste neke :D JA kontala ako se porodim sad aBd u januaru, da drugu trudnocu aBd planiram u julu :D eto moze i septembar
safran

#4415 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

doktoressa wrote:nova sam u forumima, al odlucih pristupiti istom da pokusam naci malo mira!!
bilo koji savjet i iskustvo su vise nego dobro dosli!!
naime u 12 sam radila double test gdje je mjerenje nuhalnog nabora iznosilo 2,9 do 3,1! receno mi je da su to granicne vrijednosti te da bih trebala ponoviti pregled na pocetku 13 tjedna! u medjuvremenu sam trazila second oppinion gdje je UZ pregled bio potpuno normalan. Danas, na pocetku 13 tjdedna sam se vratila svojoj doktorici, koja je u panici rekla da je nuhalni nabor 3,9 te da je apsolutno indicirana amniocenteza. Da napomenem da su mi hormoni potpuno uredni, te da mi je 34 godine!
Ja nemam problem sa samom amniocentezom kao pregledom ali nemogu docekati 16 tjedan!!!

Da li je iko imao slicnih iskustava, please share, zelim cuti bilo koju dobru vijest

p.s. ukoliko sam na pogresnoj temi sorry
hvala unaprijed
Na dobroj si temi.
Kao prvo, odakle nam pišeš? Radenska ti reče da ideš dr. Divanoviću i to je dobar savjet ako si iz Sarajevskog Kantona.
Kao drugo - ako si radila double test dobila si i procjenu rizika od najčešćih hromosomopatija koja u obzir uzima još neke parametre osim nuhalnog nabora. Kakvi su rezultati procjene?
Kao treće - znam da je užasno teško ali probaj se malo smiriti. Na ishod zaista ne možeš utjecati a uznemirenošću možeš pokrenuti neke druge procese koji te mogu koštati trudnoće.
I kao četvrto - navrati ovdje slobodno. Ovo ti je kao Trudnjače Anonimous - grupa podrške.
safran

#4416 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

radenska wrote:Jeste neke :D JA kontala ako se porodim sad aBd u januaru, da drugu trudnocu aBd planiram u julu :D eto moze i septembar
Neeeeee - rađati od januara do marta - najbolje iskorišteno proljeće-ljeto-jesen.
safran

#4417 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

doktoressa wrote:ma ja sam oba puta bila kod privatnika, da sad ne imenujemo nije mi cilj tracati nikoga, ali je poenta da su dva potpuno razlicita misljenja!! a za dr divanovica sam cula od mojih kolegica da nevoli davati second oppinion tj da nije rad gledati trucdnice koje neko drugi vodi!!
Ovdje to ne bi bio trač - prelistaj temu - ne moraš sve čitati - ali ovdje okupljene trudnice uglavnom vjeruju Dr. Divanoviću, Dr. Šlaković i Dr. Mašiću do kojeg sad također možeš doći privatno. Ja sam od ovih što vjeruju Dr. Majdi Šlaković - 2 x utrefljeno. Ja imam povjerenja i u svoju dr. iz DZ - dr. Naimu Lokmić ali sam Maji otišla zbog nuhalnog nabora (bolja oprema + cijenjena od kolega + znam je iz studentskih dana).
doktoressa

#4418 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by doktoressa »

iz sa kantona!
sto se tice procjene, tj nalaza hormoni su bili odlicni, ali se uzelo u obzir godiste te genetika s muzeve strane i ispalo je 1:397 kao rezultat! odem na drugo misljenje i mjerenja ispadnu potpuno uredna, da bi ponovo kod moje doktorice mjerenje ispalo granicno odnosno malo vece!!
doktoressa

#4419 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by doktoressa »

i da, hvala na vec ukazanoj podrsci :)
mericak

#4420 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

doktoressa wrote:ma ja sam oba puta bila kod privatnika, da sad ne imenujemo nije mi cilj tracati nikoga, ali je poenta da su dva potpuno razlicita misljenja!! a za dr divanovica sam cula od mojih kolegica da nevoli davati second oppinion tj da nije rad gledati trucdnice koje neko drugi vodi!!
Divanovic je vrh! Mene je pregledao samo jednom, u 21-22. sedmici trudnoce. nalazi tripl testa bili losi a nuhalni OK. Ja rizicna za amniocentezu (debeo trbusni zid+morali bi bosti kroz placentu koja je naprijed) i odbijem istu. I posalje me moj dr.koji me vodi na Kosevu (Jezeru) Divanovicu, kaze: "Ako ko moze ustvrditi UZ da li je to dijete OK, onda to moze on. Idi njemu". Meni je to bilo indikativno da moj zvanicni dr.iz bolnice mi preporucuje njega ( u meduvremenu cuh i da vlastitu majku vodi iskljucivo njemu) i ja nazvah. Sestra jest bila malo goropadna pri narucivanju, ko otkud ja u pl trudnoce, al je covjeku valjda imponovalo sto me poslao kolega njemu i odradio je pregled izuzetno, tek sam od tad mogla mirno spavati. Covjeku sam plakala na stolu od srece! U zivotu nisam vidjela veceg strucnjaka sa UZ! Moje zlato. zivo i ZDRAVO evo spava pored mene :)
Alhemicarkaa

#4421 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

doktoressa, prije nego se zabrineš imaj na umu da su ti nalazi, pa i amniocenteza samo procjena - a ne egzaktni nalazi. Dakle oni mogu procjeniti da postoji rizik za anomalijama, ali ne i reči dijete će imati ili neće. Meni je tako objasnio moj doktor, a i mojoj kolegici je objasnio Divanović. Meni je rekao da mi taj stres ne treba i da ne radim nalaz. Ako ćeš biti mirnija, uradi i amniocentezu, ali se opusti.
putujucidzindas

#4422 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Mene su slali na amniocentezu isključivo zbog zbira godina (34+40 = više od 70). Meni se to činilo kao sulud razlog za amnio, a ne bih znala ni kako bi se ponašala ako bi nalaz bio loš. Ja odbila. I sad mi drago :)
otherside

#4423 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:Pitaj to otherside i vanad :D
a @DM? :D
bizet

#4424 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

vanad, ahelmicarkaa, safran i sve curke hvala :)

da sam znala safran da rakija stvarno ima ucinka (pa makar to bilo samo umisljeno) ja bi nju davno pocela cugati...godinama odbijam bilo kakvo alternativno lijecenje...e kad je doslo do guše kazem sebi, idem probati

neku upita za recept...ja sam u rakiju, po receptu koji dobih od sestre koja ga je isto pravila i pila kad je htjela drugo dijete (i rodila naravno zivo i zdravo :)), stavila korijen persuna...ali samo korijen koji sam ja malo oljustila, ne znam treba li ali eto ja jesam, i prerezala uzduzno na 4...prvi put sam pogrijesila sa mjrama pa sam ispravljala...ugl. 1 korijen persuna, onako srednje velicine...kao pola šake cvjetova nevena (iskljucivo cvjetovi) i isto toliko kunice
ovo je sve stojalo nekih 15-tak dana prije nego sam pocela piti...i ja nisam procijedila rakiju...i sad mi stoji sa travama...popila sam oko trecinu litra, cak i manje i rezultat je tu...sad ja se nadam da ovaj recept pali svaki put :)
kod odabira rakije mislim da nema velike veze, vjerujem da je bolja sto jača i to je sve(naravno ne zelite da si spalite jednjak i zeludac sa necim extremnim)....neki su govorili da je najbolje kiseliti trave u travaricu, ali meni se to ucinilo predrasticnim...ja sam trazila najjaču rakiju koju sam mogla naci i nadjoh jabukovacu od nekih (ako me sjecanje ne vara) 47 stepeni.

vi sad ovdje pisete o svemu...nekakvim amniocitezama i sl....ja nemam pojma o cemu vazite...kakva je to vrsta nalaza, zbog cega se radi, rade je sve trudnice?...ono sto mene zanima jeste sta bi ja trebala da ispitam svog doktora kad ga sljedeci put vidim?...sem sta smijem jesti i raditi...mislim na pretrage i slicne stvari...cesto doktori zaborave da ispricaju sve zivo...mozda misle da bi mi trebale sve to vec da znamo...a kako cu znati ako ne pitam, a kako cu pitati ako ne znam sta treba da pitam?...nije mi se jednom desilo da mi doktor opste prakse ne kaze sta smijem a sta ne dok nesto koristim npr. i da ne popricam sa ljudima ne bih ni znala...a sad ovo je ipak pitanje dvoje ljudi a ne jedne osobe, prostora za gresku treba biti nimalo ili vrlo vrlo malo

hajde pozdrav i sori na romanosima...procice kad vas ispitam sve sto mi padne na um :oops: :lol: imate :kiss:
Veliko Stopalo

#4425 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Veliko Stopalo »

radenska wrote:Ko me ono nazva atomskom da ga bijem :lol: STa cu ja kad sam stalno gladna, nevjerovatno ali istinito. Kako cu se vratiti na prijasnju kilazu ne znam :shock:
Me, Myself and I. :D

shto se pravdash, lijepo je to... :) vidi ove npr.

Image

a kazhu da trudnice imaju jaku zhelju za seksom zato uzhivaj. 8-) :)
Post Reply