CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
valjuga

#4401 Re: CARINA U BiH

Post by valjuga »

gentoo wrote:
valjuga wrote:U našoj lijepoj ne carine mobitele ali plaćaju PDV,kolko ja znam.
Odakle ? Ako uvozis nesto iz EU carine nema jer si u "jednoj drzavi" medjutim PDV placas onoliko koliko je u tvojoj drzavi. Bez obzira ako si kupio mobitel u DE, neces platiti 19% nego 25% PDV-a koliki je u HR. I tako je za sve od zvake do auta.

Probaj uvesti van EU nesto od 500e pa cec vidjeti da ce ici i PDV i carina k'o i kod nas
Pročitat!
https://www.google.ba/amp/www.racunalo. ... rbija/amp/

Nema na čemu.
valjuga

#4402 Re: CARINA U BiH

Post by valjuga »

Lijepa naša,reko li ti ja :mrgreen:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4403 Re: CARINA U BiH

Post by gentoo »

valjuga wrote:
gentoo wrote:
valjuga wrote:U našoj lijepoj ne carine mobitele ali plaćaju PDV,kolko ja znam.
Odakle ? Ako uvozis nesto iz EU carine nema jer si u "jednoj drzavi" medjutim PDV placas onoliko koliko je u tvojoj drzavi. Bez obzira ako si kupio mobitel u DE, neces platiti 19% nego 25% PDV-a koliki je u HR. I tako je za sve od zvake do auta.

Probaj uvesti van EU nesto od 500e pa cec vidjeti da ce ici i PDV i carina k'o i kod nas
Pročitat!
https://www.google.ba/amp/www.racunalo. ... rbija/amp/

Nema na čemu.
Jao prijatelju izvini.. pise fakat "carinska stopa u Hrvatskoj na mobitele je 0%" ostalo je sve ama bas sve isto ko i kod nas. To sto je kod njih 0% na mobilele ko i kod nas na knjige ili sta ja znam.. ortopedska pomagala nema nikakve veze sa temom.

Ali dobro do mene je, ti si napisao na mobitele, Hrvati ne naplacuju PDV na mobitele i to je tako. Ali zato eto probaj dolcegabana jaknu od 500e uvesti ili tako nesto..
valjuga

#4404 Re: CARINA U BiH

Post by valjuga »

Đe ćeš mene rođak u Dolce Gabanu ...Ja odmah cigana nekog zamislim. :mrgreen:
I ja naručujem šta mi se naručuje, apsolutno ne obraćam pažnju ako mi se nešto svidi,ali odjeću skroz slabo kupujem preko neta.
BJB

#4405 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

TouringBiker wrote:Ja mislim da je to povezano, na iznos naručene robe poštom do 300 KM, ili 600 KM u ličnom prtljagu, ako se ne bude plaćala carina neće ni PDV
Evo ovaj Ratko kaze da ce biti oslobođena roba i PDV-a i carine.
newklear

#4406 Re: CARINA U BiH

Post by newklear »

Izašao je novi Službeni glasnik, nema u njemu ništa vezano za ovo što je Ratko pjevušio na TV
DaysleepeR

#4407 Re: CARINA U BiH

Post by DaysleepeR »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ukidaju ... /180207009

ovo vrijedi samo ako robu unosite lično, ili ako dođe na poštu!

ako dođe na aerodrom ili drugi carinski terminal putem GLS-a, DPD-a, brszih pošti i sl, i daljeide špediter, troškovi i ostalo
Warashii

#4408 Re: CARINA U BiH

Post by Warashii »

DaysleepeR wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/ukidaju ... /180207009

ovo vrijedi samo ako robu unosite lično, ili ako dođe na poštu!

ako dođe na aerodrom ili drugi carinski terminal putem GLS-a, DPD-a, brszih pošti i sl, i daljeide špediter, troškovi i ostalo
ZAsto?
Koliko sam ja skontao za licno je do 200KM
"U skladu s pomenutom odlukom došlo je do određenih izmjena kada je riječ o visini iznosa za koji je predviđeno oslobađanje plaćanje uvoznih dažbina. Kada osoba ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unosi u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti 200 KM", kazali su nam iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Ili mozda grijesim?
DaysleepeR

#4409 Re: CARINA U BiH

Post by DaysleepeR »

nebitan je iznos. poenta je ako te nazove neka transporta kompanija i kaže došla pošiljka preko nas, oslobađanja nema
Warashii

#4410 Re: CARINA U BiH

Post by Warashii »

NE kontam?
Zbog cega? NA osnovu cega ti neko moze cariniti tu robu?
Osim toga u 99% slucajeva sam biras nacin dostave.
Better Man

#4411 Re: CARINA U BiH

Post by Better Man »

Jedno je dostavljanje normalnom poštom i tad tih dažbina neće biti do tog iznosa koji su utvrdili, a drugo je kad vam neko robu šalje preko neke transportne kompanije (to su vjerovatno kompanije za brzu dostavu i plaćaš skuplju poštarinu, ali ne carinu i PDV, jer ako te država oslobodi dažbina do određenog iznosa, onda ti niko nema pravo u našoj državi bilo šta dodatno naplatiti).
Vitezanin

#4412 Re: CARINA U BiH

Post by Vitezanin »

Ja ili sam glup ili oni nisu normalni. Uopće ne razumijem članak s Klixa.
_Reds_

#4413 Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

DaysleepeR wrote:nebitan je iznos. poenta je ako te nazove neka transporta kompanija i kaže došla pošiljka preko nas, oslobađanja nema
Ma nije tacno.

Na osnovu čega izvlačiš takve stvari.

Dolauzilo mi je i prije stvari vrijednih 20 KM preko DHL-a, i nisam platio marke dodatno.

Preko 50 KM sam naravno plaćao.

Tako i sada nemaju zakonsku osnovu da budu posrednik u carinjenu i naplate svoju uslugu, kada carinjenja nema do 200 KM.

DHL mi nema šta naplaiti. Poštarina plaćena prilikom narudzbe.
DaysleepeR

#4414 Re: CARINA U BiH

Post by DaysleepeR »

eto sve ste u pravu pa se čitamo kad nekom bude naplaćeno pa objavi ovdje :thumbup:
Warashii

#4415 Re: CARINA U BiH

Post by Warashii »

DaysleepeR wrote:eto sve ste u pravu pa se čitamo kad nekom bude naplaćeno pa objavi ovdje :thumbup:
Nije frka, mozebit si u pravu.
Ali na osnovu cega ce ti DHL naplatiti carinu na robu u vrijednosti 150,00KM?
DaysleepeR

#4416 Re: CARINA U BiH

Post by DaysleepeR »

ne pričam o carini već o špediterskim uslugama
Warashii

#4417 Re: CARINA U BiH

Post by Warashii »

A sta su spediterske usluge u cijeloj toj prici? :-)
_Reds_

#4418 Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

DaysleepeR wrote:ne pričam o carini već o špediterskim uslugama

Šta predtavljau te usluge??

Druze debelo ne kontas, a trudis se da ubjedis da je mlijeko crno.

špediterske usluge prestavljau usluge za posredovanje u uvozu i carinskom postukom.

U ovom slučaju nema nikakvog posredovanja, nema carine. Dakle oni samo dostavljaju paket, mogu ti naplatiti evetulano otvoaranje i pregled paketa.

Čitaj šta sma ti pisao, ni prije nije bilo nikaivih speditestskih usluga ako je vrijednost usluge i robe bila ispod 50 KM.

Špediteske usluge kod brznih pošta su bile iznad 50 KM, tako će i sada biti iznad 300 KM.
iz zadnje klupe

#4419 Re: CARINA U BiH

Post by iz zadnje klupe »

E sad ce krenut' *ebada :lol:

Do sada smo otprilike znali na sta mozemo ocekivati carinu jer je rijetko koja roba sa poštarinom bila ispod 50 KM realno, a da je ocarinjena, a sta sad kupis na nekom popustu robu za vrijednost 300 Km ( realna cijena npr 500 KM), oni ne priznaju tu fakturu jer imaju neki svoj "katalog", pa ti odvale jedno 150 KM pdv i carine, kome da se zalis?
Warashii

#4420 Re: CARINA U BiH

Post by Warashii »

iz zadnje klupe wrote:E sad ce krenut' *ebada :lol:

Do sada smo otprilike znali na sta mozemo ocekivati carinu jer je rijetko koja roba sa poštarinom bila ispod 50 KM realno, a da je ocarinjena, a sta sad kupis na nekom popustu robu za vrijednost 300 Km ( realna cijena npr 500 KM), oni ne priznaju tu fakturu jer imaju neki svoj "katalog", pa ti odvale jedno 150 KM pdv i carine, kome da se zalis?
Nailovoj materi.
Ma daleko da ce bit sve idealno.
NAdam se da ce, kad vec to bude aktuelno, neko prenijeti svoja iskustva ovdje.
sinus

#4421 Re: CARINA U BiH

Post by sinus »

iz zadnje klupe wrote:E sad ce krenut' *ebada :lol:

Izvini sto moram ovako da napisem ali daj molim te ne lupaj gluposti. Do sada sam imao stotine narudzbi sto ispod 50 KM sto daleko preko 50 KM. Sto sa popustom sto bez popusta I nikada nije bio problem. Dostavis fakturu koliko si platio i to je to, ljudi odrade sve kako treba i bez problema.
vješalica

#4422 Re: CARINA U BiH

Post by vješalica »

ako se bude korektno provodilo ovo po novom
ove svercerske kujetine i kurvari ce biti na aparatima jer ce im pasti u vodu pokradena fuš roba koju prodaju pod original za bogovsku cijenu i jedno te iste skule koje godinama prevrcu po radnjama ko da smo supak svijeta
treba malo trziste otvoriti za ljude obicne
iz zadnje klupe

#4423 Re: CARINA U BiH

Post by iz zadnje klupe »

Izvini sto moram ovako da napisem ali daj molim te ne lupaj gluposti. Do sada sam imao stotine narudzbi sto ispod 50 KM sto daleko preko 50 KM. Sto sa popustom sto bez popusta I nikada nije bio problem. Dostavis fakturu koliko si platio i to je to, ljudi odrade sve kako treba i bez problema.
Koji ljudi. misli carina ?

Mozda u Sarajevu moze jer su tu sve institucije pa i carina pa mozete direktno otici njima, ali meni iz provincije u posti kazu, mozes jedino odbit' preuzeti posiljku, i molim te potpisi se da odbijas, ja za te LJUDE koje odrade sve kako treba prvi put cujem :-)
DaysleepeR

#4424 Re: CARINA U BiH

Post by DaysleepeR »

_Reds_ wrote:
DaysleepeR wrote:ne pričam o carini već o špediterskim uslugama

Šta predtavljau te usluge??

Druze debelo ne kontas, a trudis se da ubjedis da je mlijeko crno.

špediterske usluge prestavljau usluge za posredovanje u uvozu i carinskom postukom.

U ovom slučaju nema nikakvog posredovanja, nema carine. Dakle oni samo dostavljaju paket, mogu ti naplatiti evetulano otvoaranje i pregled paketa.

Čitaj šta sma ti pisao, ni prije nije bilo nikaivih speditestskih usluga ako je vrijednost usluge i robe bila ispod 50 KM.

Špediteske usluge kod brznih pošta su bile iznad 50 KM, tako će i sada biti iznad 300 KM.
e sve si u pravu samo naprijed. čitamo se kad bude timptiplaš :)
sinus

#4425 Re: CARINA U BiH

Post by sinus »

iz zadnje klupe wrote:
Koji ljudi. misli carina ?

Mozda u Sarajevu moze jer su tu sve institucije pa i carina pa mozete direktno otici njima, ali meni iz provincije u posti kazu, mozes jedino odbit' preuzeti posiljku, i molim te potpisi se da odbijas, ja za te LJUDE koje odrade sve kako treba prvi put cujem :-)
Ako si u FBIH i ako ide regularnom postom a ne DHL i sl. onda se sve carini u Sarajevu i odatle se proslijedi u ostale gradove. Tako da nema veze da li si u provinciji ili nisi. I ja sam iz malog grada i nisam jednom zvao carinu i rijesio sve preko telefona i dogovorio se. Tako da to nema veze da li si u Sarajevu ili nekom drugom gradu.

U koliko ne pokusavas da zeznes carinu i sve im dostavis kako treba, sve ce biti uradjeno maksimalno korektno. Naravno desavaju se propusti, ziv covjek grijesi ali sve se moze rijesiti ako se malo razuma i smirenosti upotrijebi.

Takodjer sam i DHL-om narucivao i nikada nisu naplatili nesto sto ne bi trebali da naplate.
Post Reply