Evo i ja sam imao Sava S2 nekad davno, prije 13-14 godina, 175/65 R14 i u prvoj sezoni su bile dobre. Trakcija po snijega uopste nije losija od top guma, i tu mogu potvrditi iskustvo drugog forumasa. Te gume su imale problema na suhom i posebno na mokrom u poredjenju s top gumama, ali da sam s njima bio ubica na cesti daleko od toga. Za jednu zimsku gumu su imale jako pristojno kocenje na suhom recimo (i danas se sjecam jednog kocenja

). Problem je sto su vec drugu sezonu bile tanke, ali tu sam i ja zezno jer sam ih koristio ljeti. Poslije sam imao i GY i Michelin na istom autu i sad da je neka ogromna razlika u praksi dok su gume nove vala i nije. Jedina primjetna razlika je sto GY i Michelin imaju ujednacene performanse po razlicitim podlogama, dok je Sava asicare projektovana za sto bolje performanse po snijegu. Imao mi ih je i najbolji jaran na BMW petici u to vrijeme, koju sam isto vozio s tim gumama, i mogu reci da su za peticu te gume ipak malo previse tj. premalo.
Kazem opet najveci problem tih guma je dugorocna investicija, tj. kad izmijenis dva seta skontas da si za isto ili manje para mogao s jednim setom GY.
A Memu ne treba shvatati ozbiljno, ni njegove tvrdnje nit njegove provokacije. Posebno ovo drugo, jer se na taj nacin spustas na nivo pubertetlije.
Ocigledno je da covjek nema iskustva i stoga slijepo vjeruje testovima. Ja nisam jedan od teoreticara zavjere, testovi jesu ok, dobra referenca, ali treba ih znati citati. Memo kako tipican teoreticar konta ako je Sava dobila uvjetno preporucljivo da si s njom odmah ubica na cesti.

Druga stvar, testovi se rade na poligonima koji su
pripremljeni da se na njima simuliraju razlicite podloge (suha cesta, mokra cesta i cesta prekrivena snijegom), po strogo utvrdjenim pravilima. Sad usporedi mokru cestu na poligonu ravnom ko dlan, s novim asfaltom, bez neravnina, rupa i slicno i usporedi cestu u Sarajevu kad pada snijeg, gdje se stvara bljuzgavica, los asfalt, ulje po asflatu, neravnine, rupe, kakav je to kompot.
Ja sam imao gume koje su bile vrh na testovima, a koje kao takve vise nikad nece na moje auto. Jer nisam bio zadovoljan u praksi.