Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Warashii

#4401 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

dileja wrote:kad neko od vas stručnjaka pokaže da je neka guma koja je na testu se lošije pokazala
konkretno u praksi bila bolja, iako je jakoooo relativno i zanimljivo šta bi to značilo za stručnjake "bolja" (možda bolje gazi do njegovog sela kad zapada)
jebote sunce, ljudi milione eura uložili u poligon, u mjerne instrumente, na kraju krajeva u vozila i gume i nađe se "pametni Bosanac" koji inače izmišljaju toplu vodu, od gume do uređenja države i ekonomije, da on osporava testove, jer eto on bolje zna, on guli u svoju selendru po snijegu, pa mu dobro "vuku" sava i tigar
U biti meni je sasvim ok da ti vjerujes u testove ali ne vidim razlog zasto druge osporavas u drugacijem vidjenju.
Ako je nekome ok Tigar, Sava, Minerva, Debica nebitno koja onda to njemu vjerovatno i jest i sta ga boli cosak za nekim magazinom sto testira.
A novine k`o novine, sto bi rek`o Djole "nema tog novinara koji za 100 Eura nece napisati koliko je na koncertu bilo ljudi" ne tvrdim da je tako ali moze i da bude :) .
boshniak

#4402 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by boshniak »

duh_sa_sjekirom wrote:Trebaju mi dvije gume zimske 185/60 R15, do 90 KM, tj. da su kvalitetne a jeftine :D
Ima li ko kakva iskustva ili preporuke? Gledao sam Dayton, Barum...
Barum Polaris 3 definitivno, vidim da nisu kod nas nesto popularne jer Sava drzi taj primat jos uvijek, a sigurno su bolje i novije su generacije od Save, i kao slag na tortu cjenovno su +-2-3KM u odnosu na savu. Barum spada u srednju ili drugu kategoriju ispod premium proizvodjaca, a sava, dayton, tigar... u ekonomsku klasu
dileja

#4403 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dileja »

ništa je nemam protiv da on "vjeruje" u to, čak me boli kita što je panglu
problem je kad NAMEĆE i pametuje i OSPORAVA realne utvrđene rezultate, misleći jadnik da je pokupio pamet svjeta, kao što rekoh klasična boljka bosanca, da se pravi pametan, a suštinski glup ko kurac
jefferson

#4404 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

dileja wrote:kad neko od vas stručnjaka pokaže da je neka guma koja je na testu se lošije pokazala
konkretno u praksi bila bolja, iako je jakoooo relativno i zanimljivo šta bi to značilo za stručnjake "bolja" (možda bolje gazi do njegovog sela kad zapada)
jebote sunce, ljudi milione eura uložili u poligon, u mjerne instrumente, na kraju krajeva u vozila i gume i nađe se "pametni Bosanac" koji inače izmišljaju toplu vodu, od gume do uređenja države i ekonomije, da on osporava testove, jer eto on bolje zna, on guli u svoju selendru po snijegu, pa mu dobro "vuku" sava i tigar
Ne zaboravi da je taj isti ADAC varo kada je VW u pitanju, pa ti kontaj sta je pisac htio reci.
Ja sam dovoljno star da se sjecam rudimentarnih zimskih guma, a i vrmena kada je GY vladao, a onda naprasno u svim njemackim testovima Continental najednom poceo pobjedjivati.
Opet, poligon i relani uslovi su dvije razlicite stvari. Ti nikad nisi vidio poligon, a niti si vozio u pravim zimskim uslovima. O tome da mi govorimo o trzistu gdje ljudi kupuju polovne kocione plocice jer imaju dvoje djece prehraniti od plate od nekih 400-500km, koristeci auto da zarade neke dodatne pare, je suvisno pricati, a ti dodjes i pricas o ADAC testu.
Warashii

#4405 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

dileja wrote:ništa je nemam protiv da on "vjeruje" u to, čak me boli kita što je panglu
problem je kad NAMEĆE i pametuje i OSPORAVA realne utvrđene rezultate, misleći jadnik da je pokupio pamet svjeta, kao što rekoh klasična boljka bosanca, da se pravi pametan, a suštinski glup ko kurac
A dzaba je nismo svi isti, definitivno ne bismo trebali ici dalje od "meni je dobra ta i ta guma a da li ce biti dobra tebi pojma nemam" :) .
jefferson

#4406 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

dileja wrote:ništa je nemam protiv da on "vjeruje" u to, čak me boli kita što je panglu
Jel o ovim "cinjenicama" pricas:
http://www.thelocal.de/20140120/adac-bo ... ward-votes
Slusaj pubertetlijo, kada budes imao u nogama bar 1/4 kilometara kao 90% forumasa ovdje onda se javi.
dileja

#4407 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dileja »

to apsolutno veze s vezom nema sa TESTOVIMA GUMA
spominješ reference, jel ti site tyrereviews dovoljno referentan
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/
pa imaš i tamo pozivanje na testove i nisu samo adacovi ili autobild
nego i britanskih magazina pa su rezultati za pojedine brandove i modele guma isti ili slični, pa to na šta aludiraš jednostavno ne pije vode
Last edited by dileja on 04/11/2015 16:29, edited 2 times in total.
jefferson

#4408 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

dileja wrote:to apsolutno veze s vezom nema sa TESTOVIMA GUMA
Ma jok....
Ucini nam uslugu i pusti ljude kojima tata ne kupuje gume da razmjene misljenja.
dileja

#4409 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dileja »

ne znam o kakvim glupostima pričaš
jel se dakle i taj UK site poziva na testove adac i ostalih
konkretno evo bridgestone lm001
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Bridg ... -LM001.htm
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#4410 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Entropio »

Nekad davno sam koristio 195/65R14, medjutim u zadnjih nekoliko godina koristim 185/65/R14 na istom autu jer ove prve ne mogu naci nigdje. Je li se ta dimenzija vise ne proizvodi?
Dzontra_Volta

#4411 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Entropio wrote:Nekad davno sam koristio 195/65R14, medjutim u zadnjih nekoliko godina koristim 185/65/R14 na istom autu jer ove prve ne mogu naci nigdje. Je li se ta dimenzija vise ne proizvodi?
Ima, ali su skupe, jer su nestandardne.
Standardna dim. je 195/65R15 ili 185/60R14.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4412 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

boshniak wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:Trebaju mi dvije gume zimske 185/60 R15, do 90 KM, tj. da su kvalitetne a jeftine :D
Barum Polaris 3 definitivno, vidim da nisu kod nas nesto popularne jer Sava drzi taj primat jos uvijek, a sigurno su bolje i novije su generacije od Save, i kao slag na tortu cjenovno su +-2-3KM u odnosu na savu. Barum spada u srednju ili drugu kategoriju ispod premium proizvodjaca, a sava, dayton, tigar... u ekonomsku klasu
Ja sam imao barum polaris 3 u dimenziji 205/55 R16, u stvari jos uvijek imam, al' sad ce na zadnje tockove nakon dvije zime. Nije losa guma, al' sam ubijedjen da je sava S3+ bolja na snijegom pokrivenom putu, trakcija je dosta bolja, u poredjenju sa barumom. I barum ima neke prednosti, al' meni bolje lezi sava. Prije baruma koristio savu, i opet sam se vratio savi, to je moje iskustvo s tim gumama, al' ne mora znaciti da je u drugim, manjim dimenzijama ista situacija, kad su u pitanju njihove performanse:mrgreen:

Po meni, najbolja zimska guma, koju sam do sad koristio u ovoj dimenziji, je dunlop wintersort 3 D. Guma bez greske. :mrgreen:
SAID5

#4413 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by SAID5 »

Legle ts850, pa se pisemo za dvije godine o iskutvima, jer iskustvo govori da su prvu sezonu sve, manje vise, dobre

Imao dunlop 3D, 16" prednji pogon, odlicna guma, u trecoj godini pocela gubit svojsta, do tada bez problema

Poslije nje s3, 15" prednji pogon, odlicna prve sezone, stvarno zavidna svojstva po snijegu, ali meni je najvise smetalo njeno "uvijanje", nakon sezone, drugo montiranje blagi ocaj, po kisi 0 poena

Sada ts850, 16" zadnji pogon, pa bum vidjel
Ned071

#4414 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

Vi opet s memom raspravljate. A covjek ima semu da iste gume voza osam godina... Ccccc
dileja

#4415 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dileja »

SAID5 wrote:
Poslije nje s3, 15" prednji pogon, odlicna prve sezone, stvarno zavidna svojstva po snijegu,
:lol: :lol: :lol: :lol:
daj ba ne zajebaji
e o ovome ja pričam...i ovakvi raznorazni "testeri" sa svojim "iskustvima" su relevantniji od egzaktnih mjerenja skupocjenih mjernih instrumenata i poligona
Bosanac je to, pametuje od sastava fudbalske reprezentacije i ekipa reala i barcelone,pa do aviona nato saveza
a gdje treba pokazat pamet...tuta
direstraits0078

#4416 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Evo ga dileja/memo/g6_1.4_beMzin, opisan veoma lijepo, samoinicijativno. :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#4417 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by topcam »

konektovan wrote:
boshniak wrote:
Ja sam imao barum polaris 3 u dimenziji 205/55 R16, u stvari jos uvijek imam, al' sad ce na zadnje tockove nakon dvije zime. Nije losa guma, al' sam ubijedjen da je sava S3+ bolja na snijegom pokrivenom putu, trakcija je dosta bolja, u poredjenju sa barumom. I barum ima neke prednosti, al' meni bolje lezi sava. Prije baruma koristio savu, i opet sam se vratio savi, to je moje iskustvo s tim gumama, al' ne mora znaciti da je u drugim, manjim dimenzijama ista situacija, kad su u pitanju njihove performanse:mrgreen:

Po meni, najbolja zimska guma, koju sam do sad koristio u ovoj dimenziji, je dunlop wintersort 3 D. Guma bez greske. :mrgreen:
Gdje ti nadjes snijeg, pa Rad i ini ga u letu hvataju, cuj snijeg na cesti :mrgreen:
SAID5

#4418 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by SAID5 »

dileja wrote:
SAID5 wrote:
Poslije nje s3, 15" prednji pogon, odlicna prve sezone, stvarno zavidna svojstva po snijegu,
daj ba ne zajebaji
e o ovome ja pričam...i ovakvi raznorazni "testeri" sa svojim "iskustvima" su relevantniji od egzaktnih mjerenja skupocjenih mjernih instrumenata i poligona
Bosanac je to, pametuje od sastava fudbalske reprezentacije i ekipa reala i barcelone,pa do aviona nato saveza
Prenio iskustva, a ti fore o bosancima ukucanima prosipaj :)
jefferson

#4419 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

SAID5 wrote:
dileja wrote:
SAID5 wrote:
daj ba ne zajebaji
Prenio iskustva, a ti fore o bosancima ukucanima prosipaj :)
Pa valjda bolje on zna udarajuci po tastaturi nego ti koji si vozio :lol:
ado-šampion

#4420 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Evo i ja sam imao Sava S2 nekad davno, prije 13-14 godina, 175/65 R14 i u prvoj sezoni su bile dobre. Trakcija po snijega uopste nije losija od top guma, i tu mogu potvrditi iskustvo drugog forumasa. Te gume su imale problema na suhom i posebno na mokrom u poredjenju s top gumama, ali da sam s njima bio ubica na cesti daleko od toga. Za jednu zimsku gumu su imale jako pristojno kocenje na suhom recimo (i danas se sjecam jednog kocenja :D ). Problem je sto su vec drugu sezonu bile tanke, ali tu sam i ja zezno jer sam ih koristio ljeti. Poslije sam imao i GY i Michelin na istom autu i sad da je neka ogromna razlika u praksi dok su gume nove vala i nije. Jedina primjetna razlika je sto GY i Michelin imaju ujednacene performanse po razlicitim podlogama, dok je Sava asicare projektovana za sto bolje performanse po snijegu. Imao mi ih je i najbolji jaran na BMW petici u to vrijeme, koju sam isto vozio s tim gumama, i mogu reci da su za peticu te gume ipak malo previse tj. premalo. :-)

Kazem opet najveci problem tih guma je dugorocna investicija, tj. kad izmijenis dva seta skontas da si za isto ili manje para mogao s jednim setom GY.

A Memu ne treba shvatati ozbiljno, ni njegove tvrdnje nit njegove provokacije. Posebno ovo drugo, jer se na taj nacin spustas na nivo pubertetlije.

Ocigledno je da covjek nema iskustva i stoga slijepo vjeruje testovima. Ja nisam jedan od teoreticara zavjere, testovi jesu ok, dobra referenca, ali treba ih znati citati. Memo kako tipican teoreticar konta ako je Sava dobila uvjetno preporucljivo da si s njom odmah ubica na cesti. :-) Druga stvar, testovi se rade na poligonima koji su pripremljeni da se na njima simuliraju razlicite podloge (suha cesta, mokra cesta i cesta prekrivena snijegom), po strogo utvrdjenim pravilima. Sad usporedi mokru cestu na poligonu ravnom ko dlan, s novim asfaltom, bez neravnina, rupa i slicno i usporedi cestu u Sarajevu kad pada snijeg, gdje se stvara bljuzgavica, los asfalt, ulje po asflatu, neravnine, rupe, kakav je to kompot. :-)

Ja sam imao gume koje su bile vrh na testovima, a koje kao takve vise nikad nece na moje auto. Jer nisam bio zadovoljan u praksi.
konektovan

#4421 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

topcam wrote:
konektovan wrote:
boshniak wrote: Barum Polaris 3 definitivno, vidim da nisu kod nas nesto popularne jer Sava drzi taj primat jos uvijek, a sigurno su bolje i novije su generacije od Save, i kao slag na tortu cjenovno su +-2-3KM u odnosu na savu. Barum spada u srednju ili drugu kategoriju ispod premium proizvodjaca, a sava, dayton, tigar... u ekonomsku klasu

Gdje ti nadjes snijeg, pa Rad i ini ga u letu hvataju, cuj snijeg na cesti :mrgreen:
Na planinama i brdu, cesto idem na iste, i otud moje iskustvo i misljenje o tim gumama. Barum jeste skuplja guma, al' meni se sava pokazala boljom, bar u ovoj dimenziji.
skafiskafsnjak

#4422 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Meni ne pada na pamet da stavljam na auto dimenzije 205 55 16 a da nisu premium , al stvarno .

Kad kupim gumu hocu da je vozim 4 zime , a to sa Sava ne mogu .
Bakir1

#4423 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

ja evo jutros stavio dunlop wintersport, nisam uopste gledao recenzije :-D
konektovan

#4424 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

skafiskafsnjak wrote:Meni ne pada na pamet da stavljam na auto dimenzije 205 55 16 a da nisu premium , al stvarno .

Kad kupim gumu hocu da je vozim 4 zime , a to sa Sava ne mogu .
Ja imam ljetni set i zimski, i moje licno iskustvo je, da sava moze odraditi 3 zime kvalitetno, pod uslovom da se ne prelazi vise od 30 000km u totalu.
skafiskafsnjak

#4425 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Bakir1 wrote:ja evo jutros stavio dunlop wintersport, nisam uopste gledao recenzije :-D
nisi promasio ..ma sve ove premium su u gram sto bi rekli. Conti, michelin, dunlop, goodyear itd itd...
Post Reply