Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
starii

#4401 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

za grijanje komsija iznad mene za stan iste kvadrature ko moj dobio 190KM racun za plin za novembar a ja 50KM za struju (upitanju inverter York i jedan konvektor).toliko o isplativosti energenata...dođe covjeku da ljubi inverter svaki dan :D
dječak sa šibicama

#4402 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dječak sa šibicama »

kakavdanakneiskustvu wrote:jesu li vam konvektori stalno upaljeni kad ste u kuci,ili ih gasite?
Uglavnom je na dvojci (ima 6 onih podioka), ponekad idem na 3 ili 4 ako je jaca hladnoca, sami se gase/pale po potrebi, kad nisam kod kuce ugasim naravno. Brzo se ugrije, pa nema potrebe da trosi struju kad me nema kuci.
seoBIH

#4403 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seoBIH »

Šta mi preporučujete za dodatno zagrijavanje sat-dva dnevno kada mi ne radi ceentralno u kuci? Zavisi od toga kad gazda ukljuci grijanje, ili kada nije kuci. Treba mi za jedno sobu, nesto sto je ok, a da nije preskupo. Nece biti stalno ukljuceno.
seiko

#4404 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

seoBIH wrote:Šta mi preporučujete za dodatno zagrijavanje sat-dva dnevno kada mi ne radi ceentralno u kuci? Zavisi od toga kad gazda ukljuci grijanje, ili kada nije kuci. Treba mi za jedno sobu, nesto sto je ok, a da nije preskupo. Nece biti stalno ukljuceno.
Uzmi bilo koju grijalicu al gledaj da ima ventilator jer sa konvektorom se sporo zagrije prostorija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4405 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

starii wrote:za grijanje komsija iznad mene za stan iste kvadrature ko moj dobio 190KM racun za plin za novembar a ja 50KM za struju (upitanju inverter York i jedan konvektor).toliko o isplativosti energenata...dođe covjeku da ljubi inverter svaki dan :D
jel komšija posljednji
grije li bojler
kuha li na plin?
starii

#4406 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

Black swan wrote:
starii wrote:za grijanje komsija iznad mene za stan iste kvadrature ko moj dobio 190KM racun za plin za novembar a ja 50KM za struju (upitanju inverter York i jedan konvektor).toliko o isplativosti energenata...dođe covjeku da ljubi inverter svaki dan :D
jel komšija posljednji
grije li bojler
kuha li na plin?
nije posljednji, u principu sam i ja dobivao takve racune za plin prije tri cetiri godine ali sam presao na struju i inverter, i isplatilo se..mislim da se inverter neke srednje klase moze isplatiti za dvije tri godine..sad opet svako ima svoje ali ko hoce da ustedi ovo je dobra alternativa....
damirc_sa

#4407 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by damirc_sa »

Pozdrav, interesuje me da li neko zna vezano za plinske bojlere par stvari.
Naime, želio bih da kupim VAILLANT-ov plinski kombinovani bojler od 18 kW, pa me interesuje koliku površinu on može da zagrije, u pitanju je stan od 65 kvadrata pa me interesuje da li je ovaj bojler dovoljan ili treba jaci da uzmeme?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4408 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

mene je strah plina ali eto uhućani vole ja bih to izbacio
jebote plin ba to mi sinonim za exploziju... 2 stana su ga izbacili a mi i baba jedna koristimo samo ostali stanovi prazni ili na drva/pelet/struju griju
_Astra_

#4409 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

damirc_sa wrote:Pozdrav, interesuje me da li neko zna vezano za plinske bojlere par stvari.
Naime, želio bih da kupim VAILLANT-ov plinski kombinovani bojler od 18 kW, pa me interesuje koliku površinu on može da zagrije, u pitanju je stan od 65 kvadrata pa me interesuje da li je ovaj bojler dovoljan ili treba jaci da uzmeme?
Sasvim dovoljan

Svakako, prije odabira je potrebno izracunati toplotne gubitke, poziciju stana...bla bla...

Ja sa 18kom vuw-om bez problema grijem 85m2...
damirc_sa

#4410 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by damirc_sa »

_Astra_ wrote:
damirc_sa wrote:Pozdrav, interesuje me da li neko zna vezano za plinske bojlere par stvari.
Sasvim dovoljan

Svakako, prije odabira je potrebno izracunati toplotne gubitke, poziciju stana...bla bla...

Ja sa 18kom vuw-om bez problema grijem 85m2...
Ok hvala puno na odgovoru
Distortion

#4411 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Prosao i drugi mjesec sezone grijanja i dosao racun za struju. Makon prvog racuna 62,50 KM, drugi racun je 69,70 KM (09.11.-08.12.) ukupno svi potrosaci u stanu od 64 m2.
12LUCA za 30 dana potrosila 190 kW (ne gasim nikako, 24/7)
09LECA podatak ne znam jer na njoj nemam mjerac potrosnje ali je ona radila po potrebi obicno 22:00-08:00 tokom noci, prosjecno 10 sati dnevno. Kada je ugasena, temp u spavacoj sobi je 22 stepena jer vertikala u spavacoj sobi odrzava temperaturu.
kakavdanakneiskustvu

#4412 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kakavdanakneiskustvu »

113 km mi dosao racun,masala
bokivr

#4413 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Evo kako to izgleda kod mene ovog jutra

Vranje 13.12.2015. 7h
Spoljna -5C
Vlaznost 92%
Dnevna soba 45m2
Unutra 22.7C
Potrosnja oko 540w

http://youtu.be/RJ2WlDD1X-0

Image
bokivr

#4414 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Evo koga interesuje moze da vidi kako izgleda i koliko traje defrost kod Mitsubishi FH35VE,
uhvatio sam ceo ciklus od pocetka do kraja.

http://youtu.be/_v6_OPqUKJA
Drvosjeca iz Dejcica

#4415 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

140KM struje za novembar, obračun mi svakog 23. u mjesecu. Redovan račun mi je u prosjeku 65-70KM. Dakle tri Haier invertera 9, 12 i 18 potrošili oko 70KM. Moram napomenuti da zimi uključujemo i mašinu za sušenje tako da i ona odnese mjesečno 5 do 10KM. Iskreno ja sam zadovoljan i cijenom i radom kineza.

Pitaje, serviser mi je preporučio ugradnju grijača (trake) u tavu vanjske jedinice kako bi odleđivala tavu. navodno ta traka-grijač troši svega 4W struje. Isplati li se to ugrađivati? :?
rovac13

#4416 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pitaje, serviser mi je preporučio ugradnju grijača (trake) u tavu vanjske jedinice kako bi odleđivala tavu. navodno ta traka-grijač troši svega 4W struje. Isplati li se to ugrađivati? :?
Ako se kontas grijat klimom i na velikim hladnocama onda mozda nije losa opcija imati kabal grijac postavljen u tavu,jerne znas kakvih ce biti zimulja.

Idemo redom:

1. Evo sta se moze desit kad se zima dugo zadrzi......defrosti otope izmjenjivac svaki put se ta voda slije u tavu i niz odvod......ako slucajno zaledi u onom otvoru za odvod onda se ovako prosiri po tavi.......i onda munjevito se taj led siri prema gore i moze ti zapet ventilator

http://217.26.67.168/uploads/2/7/276298 ... 010370.jpg

2.Drugo slagao te je da trosi 4w......jer tako slabo nebi bista ni pomoglo......kabal grijac trosi otprilike 30w po metru......ali nemoj dozvolit da te nagovore na neki dugi kabal koji ce bezze trosit struju..........dovoljno je malo kabla ispod izmjenjivaca i kraj kabla ubacis u otvor dole....i tu vise nece zaledit otvor.......dovoljno je 2 metra tog kabla...odnosno 50-60w .

-evo kako je kad ti majstori bespotrebno nabacaju kabla
http://s28.postimg.org/qgadjevwt/grijac.png

-a ovako dodje fabricki ugradjen grijac u extra skupom modelu mitsubishi fh35vehz
http://i59.klix.com/ekggab.jpg

Ja imam postavljene te grijace u obje klime......ali ih ne koristim skoro nikad......ugradio sam ih radi nedaj boze da zatrebaju jer mi je ovo primarno grijanje u kuci.

Postavio sam i termostat preko kojeg se grijac pali......na termostatu mozes podesiti ispod koje temperature da se pali grijac automatski....kao na slici
http://s7.postimg.org/xb7saasiz/ter.png

Ja jednostavno termostat drzim okrenut na -30....da se ne pali uopce......ali ako zatreba ja cu na termostatu njeg potjerat.

Prosle zime sam za novu godinu bio par dana u svicarskoj......a klimu sam ostavio da radi....jer je ovdje bilo oko -22*C.....pa sam ostavio i grijac da radi......jer ne znam sta ce se desavat dok me nema.
Drvosjeca iz Dejcica

#4417 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pitaje, serviser mi je preporučio ugradnju grijača (trake) u tavu vanjske jedinice kako bi odleđivala tavu. navodno ta traka-grijač troši svega 4W struje. Isplati li se to ugrađivati? :?
Ako se kontas grijat klimom i na velikim hladnocama onda mozda nije losa opcija imati kabal grijac postavljen u tavu,jerne znas kakvih ce biti zimulja.

Idemo redom:

1. Evo sta se moze desit kad se zima dugo zadrzi......defrosti otope izmjenjivac svaki put se ta voda slije u tavu i niz odvod......ako slucajno zaledi u onom otvoru za odvod onda se ovako prosiri po tavi.......i onda munjevito se taj led siri prema gore i moze ti zapet ventilator

http://217.26.67.168/uploads/2/7/276298 ... 010370.jpg

2.Drugo slagao te je da trosi 4w......jer tako slabo nebi bista ni pomoglo......kabal grijac trosi otprilike 30w po metru......ali nemoj dozvolit da te nagovore na neki dugi kabal koji ce bezze trosit struju..........dovoljno je malo kabla ispod izmjenjivaca i kraj kabla ubacis u otvor dole....i tu vise nece zaledit otvor.......dovoljno je 2 metra tog kabla...odnosno 50-60w .

-evo kako je kad ti majstori bespotrebno nabacaju kabla
http://s28.postimg.org/qgadjevwt/grijac.png

-a ovako dodje fabricki ugradjen grijac u extra skupom modelu mitsubishi fh35vehz
http://i59.klix.com/ekggab.jpg

Ja imam postavljene te grijace u obje klime......ali ih ne koristim skoro nikad......ugradio sam ih radi nedaj boze da zatrebaju jer mi je ovo primarno grijanje u kuci.

Postavio sam i termostat preko kojeg se grijac pali......na termostatu mozes podesiti ispod koje temperature da se pali grijac automatski....kao na slici
http://s7.postimg.org/xb7saasiz/ter.png

Ja jednostavno termostat drzim okrenut na -30....da se ne pali uopce......ali ako zatreba ja cu na termostatu njeg potjerat.

Prosle zime sam za novu godinu bio par dana u svicarskoj......a klimu sam ostavio da radi....jer je ovdje bilo oko -22*C.....pa sam ostavio i grijac da radi......jer ne znam sta ce se desavat dok me nema.
Da, ma u biti meni treba možda na ovoj 9 koja je na sjevernoj strani baš na nezahvalnom mjestu gdje sunce nikada ne dolazi. Za sada radi dobro defrost mada leda ima malo ispod tave kako voda curi ali tava je čista. Ova 18 koju sam prvo postavio je je na južnoj strani tako da i ako bude velikih minusa ona će imati najmanje problema. Devetka je isto na južnoj strani iznad 18 tako da ni ona ne bi trebala imati problema. Ma problem je što sam pravo skeptičan prema našim majstorima i serviserima. Recimo nisu znali (ili su se pravili da ne znaju) da Haier Nebula serija ima dijagnostiku i pamti zadnju grešku tako da možeš lijepo vidjeti ako klima ima neki problem.

Jedino što me iznenadilo kod haiera da su 9 i 12 bučnije u radu od 18.
kakavdanakneiskustvu

#4418 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Iza Horizonta wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:113 km mi dosao racun,masala
dobar si meni 150, svaki dan 5 maraka struje koji su ovo lopovi iz elektroprivrede

koliki ti je stan,kako se grijes?
rovac13

#4419 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Jedino što me iznenadilo kod haiera da su 9 i 12 bučnije u radu od 18.
Nebi trebala bit bucnija

Image

Jedino ako ih forsiras vise nego treba......max kapacitet kod devetke je 3,2kw na +7.......a kod 18ke 6kw.........ako ti 18 ka radi na 20% snage a devetka na npr 60% onda mora bit devetka glasnija.

Ili ako je kraca instalacija od unutarnje do vanjske na nekoj klimi....onda je ta klima bucnija......ja nebi dao niakd da mi instalacija na nekoj klimi bude kraca od 3 metra.
Drvosjeca iz Dejcica

#4420 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Jedino što me iznenadilo kod haiera da su 9 i 12 bučnije u radu od 18.
Nebi trebala bit bucnija

Image

Jedino ako ih forsiras vise nego treba......max kapacitet kod devetke je 3,2kw na +7.......a kod 18ke 6kw.........ako ti 18 ka radi na 20% snage a devetka na npr 60% onda mora bit devetka glasnija.

Ili ako je kraca instalacija od unutarnje do vanjske na nekoj klimi....onda je ta klima bucnija......ja nebi dao niakd da mi instalacija na nekoj klimi bude kraca od 3 metra.
Znam da ne bi trebala ali možda je to moje samo subjektivno. Dolazio je ovaj serviser preko kojeg sam uzeo sve i provjeravao kaže sve normalno. Dužina instalacije je kod svake nešto preko 3 metra. Sve tri držim u rasponu od 21 do 23 stepena max. i automatsko puhanje. Nakon par sati rada stavim ECO mod, navečer 18-ku stavim na "Quiet" mod i tako radi stalno do jutra a onda je opet ujutro vratim u normalno i postavim 22 stepena. Ona se faktički nikada i ne gasi osim kada čistim filter svakih 10 do 15 dana. Dvanaeska je na spratu gdje su spavaće, palim je oko 18:00 i radi cijelu noć do jutra kada je gasim i tako u krug ali nikad preko 23 stepena. Devetku palim ujutro oko 7-8 sati jer je u hobi sobi, podesim timer, radi cijeli dan do navečer kada je gasim oko 21-22h i na njoj temperatura između 21-23 stepena, nikada preko toga.
rovac13

#4421 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako te zanima efikasnost uredjaja.......klima sto jace duva ima bolju razmjenu toplote na unutrasnjem izmjenjivacu......odnosno malo bolji cop.....efikasnija je.......ja izbjegavam tihi mod....premalo duva i najslabiji cop je tad (mjerio sam i poredio).

Ne znam sta mu znaci eko mod......ako je kao kod fujitsu....onda bi obavezno trebalo uvijek ga drzat upaljenog.......kod fujitsu eko mod znaci ogranicenje kompresora da se ne zalijece preko 70% snage......a on bi se sigurno zaletio do max kad ga tek upalim ili poslije svakog defrosta.

Uglavnom :
- klima sto radi manjom snagom ima bolji cop
-sto jace duva ima bolji cop
-i obrnuto

Najbolju efikasnost postignes kad duva sto jace a trosi sto manje.....odnosno kad ne duva puno toplo nego sto manje (mlako).

Ne treba sebi kvarit ugodjaj pa ju pojacat da duva prejako da ti smeta......ali pronaci kompromis......sto jace ali da ne smeta.

Ja ove godine grijem kucu non stop na istu temp.......i kajem se sto nisam i proteklih godina ovako.......do sad sam nesto takticario...gasio kad nismo tu ili navece........ali toliko sam sitno stedio........sad mi je puno ljepse...non stop sve ugrijano......a razlika je mizerno veca potrosnja nego proslih godina.
kakavdanakneiskustvu

#4422 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Iza Horizonta wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:113 km mi dosao racun,masala
dobar si meni 150, svaki dan 5 maraka struje koji su ovo lopovi iz elektroprivrede

koliki ti je stan,kako se grijes?
140 kvadrata 2 konvektora i obična klima nije inverter, konvektori rade od 12 do 22-23 sata, klimu ne palim prije 3-4[/quote]

pa s obzirom na kvadraturu nije ni tih 150 maraka bas puno
Distortion

#4423 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Pitanje je kako s dva konvektora grije toliko kvadrata kad je velik minus a klima ne moze da radi.
140 kvadrata je mnogo...
kakavdanakneiskustvu

#4424 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Distortion wrote:Pitanje je kako s dva konvektora grije toliko kvadrata kad je velik minus a klima ne moze da radi.
140 kvadrata je mnogo...

tacno,bas mnogo za samo dva konvektota,ja sa tri konvektora grijem 61 kvadrat
Distortion

#4425 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Pretp da imas i vertikale koje koliko toliko griju, bar kod mene griju. Koliko dnevno su ti konvektori upaljeni tokom 24 sata?
Koliko ti je struje dolazilo van sezone grijanja?
Post Reply