ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Seawolf

#4401 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

Travnički Noćni Šetač wrote:Vec smo spominjali sve clanove vezano za ovu problematiku... evo ja sam spreman podvuci refu i fino i kulturno ponoviti ono sto sam pronasao da pise u ZOBSu(znaci ne licno misljenje kao sto sam vise puta naveo) , ako ste i vi spremni nakon toga neki dio koji osporavate osporiti drugim clanom ZOBSa a ne licnim stavovima, tumacenjima , pretpostavkama i slicno... tako da ako grijesim da dobijem clan zakona koji ce me nesto jos nauciti...
...
Moze tako ?
Može, naravno. Mada ne vjerujem da ćemo stvari istjerati na čistac samo citirajući odredbe Zakona i pravilnika (množina), jer su i Zakon i pravilnici nedorečeni i traže dodatna tumačenja i pojašnjenja.

Za promijenu, ja bih postavio tezu, a ti (ili neko drugi) je opovrgnite nekom odredbom iz Zakona, ili nekog od Pravilnika koji tretira ovu temu.

Dakle, Pravilnik o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na cestama, u članu 36. (Vrste znakova obavještenja), kaže:

Image

A u članu 64. (Vrste ostalih oznaka na kolovozu i predmeti uz ivicu kolovoza), kaže:

Image

Dakle, prilikom voženja kroz lijevu traku u ulici Kotromanićeva i dolaska do raskrsnice sa ulicom Hiseta, prvo prolazimo pored vertikalnog znaka OBAVJEŠTENJA "Prestrojavanje vozila", iz čijeg sadržaja doznajemo da nam je, krećući se lijevom trakom, dozvoljeno voziti pravo, ili skrenuti desno.

Nakon toga, dovozimo se do horizontalne oznake na kolovozu koju predstavlja strelica kojom se obilježava OBAVEZAN smjer kretanja vozila (na ovom mjestu se između lijeve i desne saobraćajne trake, već nalazi puna linija) i od te strelice doznajemo da je obavezan smjer kretanja za nas koji smo u toj traci, samo pravo.

Kombinujući ono što vidim na vertikalnom znaku OBAVJEŠTENJA i horizontalnoj oznaci OBAVEZE, zaključujem da imam obavezu da se iz ove (lijeve) trake, krećem samo pravo.

To je moje tumačenje i moj zaključak.
vješalica

#4402 Re: ZOBS

Post by vješalica »

slika slučaja koju je neko stavio u slučaju kotromanićeve je po mom mišljenju isključiva greška onoga ko je vršio obnavljanje signalizacije, ili postoji vjerovatnoća da saobraćajni znak nije postavljen u saglasnosti sa horizontalnom signalizacijom ili obratno
isto kao što neko kaže nema člana u ZOBSu koji kažnjava prelazak preko pune linije, ali ona je u suglasnosti sa znakom zabrane preticanja, ne bi bilo logike da bude isprekidana u kombinaciji sa zabranom preticanja ili obratno,
i kad prestane važenje znaka zabrane preticanja uočit ćemo da ide isprekidana linija koja nam "javlja" da je ta radnja dozvoljena koliko se uslovi za istu ispune naravno
mislim čak da bi se trebalo obratiti nadležnima u ovom slučaju da se utvrdi šta je pravilno i kako zapravo je zamišljeno da treba postupati
славянин

#4403 Re: ZOBS

Post by славянин »

vješalica wrote:slika slučaja koju je neko stavio u slučaju kotromanićeve je po mom mišljenju isključiva greška onoga ko je vršio obnavljanje signalizacije, ili postoji vjerovatnoća da saobraćajni znak nije postavljen u saglasnosti sa horizontalnom signalizacijom ili obratno
isto kao što neko kaže nema člana u ZOBSu koji kažnjava prelazak preko pune linije, ali ona je u suglasnosti sa znakom zabrane preticanja, ne bi bilo logike da bude isprekidana u kombinaciji sa zabranom preticanja ili obratno,
i kad prestane važenje znaka zabrane preticanja uočit ćemo da ide isprekidana linija koja nam "javlja" da je ta radnja dozvoljena koliko se uslovi za istu ispune naravno
mislim čak da bi se trebalo obratiti nadležnima u ovom slučaju da se utvrdi šta je pravilno i kako zapravo je zamišljeno da treba postupati
A sta ako ocu malo da vozim u drugoj traci - ako vec puna samo zabranjuje preticanje :D
vješalica

#4404 Re: ZOBS

Post by vješalica »

za tvoje a i naše dobro najbolje bi bilo da ne izlaziš iz kuće
славянин

#4405 Re: ZOBS

Post by славянин »

vješalica wrote:za tvoje a i naše dobro najbolje bi bilo da ne izlaziš iz kuće
:pisnuo:
E nasmijala si me,to se ja malo salim ba ;)
nemezis

#4406 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Travnički Noćni Šetač wrote:Vec smo spominjali sve clanove vezano za ovu problematiku... evo ja sam spreman podvuci refu i fino i kulturno ponoviti ono sto sam pronasao da pise u ZOBSu(znaci ne licno misljenje kao sto sam vise puta naveo) , ako ste i vi spremni nakon toga neki dio koji osporavate osporiti drugim clanom ZOBSa a ne licnim stavovima, tumacenjima , pretpostavkama i slicno... tako da ako grijesim da dobijem clan zakona koji ce me nesto jos nauciti...
...
Moze tako ?
Može, naravno.
nemezis

#4407 Re: ZOBS

Post by nemezis »

vješalica wrote:
tempuser wrote:
nemezis wrote: Nece ti biti problem navesti clan Zakona koji propisuje kaznu za kršenje oznaka na kolovozu?
Naravni da nece, ali mi ne pada da 2 x hranim trola.
ja sam na prošloj stranici stavila link na pravilnik kojeg niko od vas nije otvorio
a posebno vas dvojica mudrovatora
a nemezis je čak objasnio da pješački prelaz obilježeni nije oznaka na kolovozu,u čemu ga pravilnik podsjeća da nema pojma o tome
a vi i dalje maštrafite gluposti a hvala bogu ima policija koja ćeš vam filozofiju začepiti u dvije boje
žutom i rozom :wink:
Obilježeni pješački prelaz je definisan u Zakonu i prema toj definiciji "obilježen pješački prelaz" nije "oznaka na kolovozu". U zakonu je propisana kazna za odredjena ponašanja na "obilježenom pjesackom prelazu" a nije propisana kazna za "nepoštivanje oznaka na kolovozu". Nadam se da je sada malo jasnije. Moja izjava je bila rezultat toga sto je na moju izjavu da ne postoji kazna za nepoštivanje oznaka na kolovozu neko pitao "a kako se kaznjava prelazak pjesackog".
nemezis

#4408 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:
nemezis wrote: Nece ti biti problem navesti clan Zakona koji propisuje kaznu za kršenje oznaka na kolovozu?
Možeš li pojasniti ovo vezano za trola? Ja sam dao jednostavnu izjavu "ne postoji kazna za nepostivanje oznaka na kolovozu" i ako mislis da ima kazna samo pokazi gdje. Ne kontam kakve veze ovdje ista ima sa trolovima. Ili je mozda trolanje ovo sto ti radis?
Travnički Noćni Šetač

#4409 Re: ZOBS

Post by Travnički Noćni Šetač »

@Seawolf..... Bio sam na veceri ali evo me.... da ne citiram sada sav tvoj post.... ovako je lijepo razgovarati i nadam se da ceno u ovom tonu nastaviti....
U startu bih dao par napomena licnog misljenja naravno bez ljutnje...
Nedorecenost zakona i pravilnika se u velikoj mjeri rjesava primjenom kombinacije istih...ako ne moze onda vazece tumacenje iskljucivo daje ona institucija koja je taj zakon ili pravilnik donijela...
Govoreci o tvom stavu zelim reci da je situacija koju si opisao korektno postavljena i mislim da si samo pozurio sa zakljuckom... ja bih na sve sto si napisao dodao slijedece, odnosno prije donosenja zakljucka uzeo bih u obzir jos i slijedece:

Clan 130 ZOBS a obavezuje nas da postivamo saobracajnu signalizaciju u koju ravnopravno ( Vrlo bitno da su ravnopravni ) spadaju i znakovi i oznake na cesti....
Clan 131 ZOBS a obavezuje nadleznu instituciju da uskladjuje znacenje saobracajne signalizacije situaciji u saobracaju
Clan 142 stav 2 propisuje da u slucaju ako je horizontalna signalizacija postavljen uz vertikalnu onda je njena svrha samo u svrhu da jace istakne ili pojasni vertikalnu signalizaciju, znaci da budu uskladjene ili kompatibilne....
....
Sada bi zakljucak mogao biti da tvoj opis situacije sasvim jasno pokazuje da je prekrsen clan 142 ZOBS a i da je u skladu sa clanom 131 ZOBS a nadlezna institucija jedina koja ovdje moze biti treba biti kaznjena....
...
Ovdje treba podsjetiti da fizicko lice ( krivicni ili prekrsajni zakon ne mogu se sada sjetiti a na mobitelu sam tesko mi traziti , no vjerujem da ovo poznajes) ne moze biti krivo niti optuzeno ako prekrsi zakon slusajuci upute ili naloge ovlastenih lica.... po tome zakljucujem da ne mozes biti kriv ako u ovom slucaju postivas bilo koji od postavljenih znakova horizontalni ili vertikalni vec samo i iskljucivo moze biti kriva institucija cija je zakonska obaveza da iste uskladi....
...
Drugi je sada par opanaka kako se zakon primjenjuje, zasto nadlezna inspekcija za ceste ne podnosi nalog u skladu sa clanom 131 ZOBSa, ili zasto mjesna zajednica kao jedinica lokalne samouprave ne zahtijeva rjesenje ovog problema od nadlezne institucije i slicno.... to je zona provodjenja zakona a mi ovdje pricamo sta je zakon propisao...
....
nadam se da nisam bio konfuzan i vjerujem da kada iskombinujes nasa dva stava da je rjesenje vidljivo svima...
nemezis

#4410 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Travnički Noćni Šetač wrote:
vješalica wrote: ja sam na prošloj stranici stavila link na pravilnik kojeg niko od vas nije otvorio
a posebno vas dvojica mudrovatora
a nemezis je čak objasnio da pješački prelaz obilježeni nije oznaka na kolovozu,u čemu ga pravilnik podsjeća da nema pojma o tome
a vi i dalje maštrafite gluposti a hvala bogu ima policija koja ćeš vam filozofiju začepiti u dvije boje
žutom i rozom :wink:
Ja sam otvorio jer kad ucestvujem u diskusiji trudim se da procitam sve sto drugi ucesnici kazu...
Clanovi pravilnika od 53 do 64 sasvim precizno opisuju horizontalnu signalizaciju, definisu za sta se koja koristi i kako izgleda tako da je poučno pogledati isti...
Tamo čak piše da puna uzduzna linija znaci zabranu prelaska preko iste... nevjerovatno....
...
dobra primjedba Vješalice... :thumbup:
....
EDIT: mnogi bi trebali da poslusaju Vjesalicu kada su ove stvari oko Zakona u pitanju....
Ako predjes vozilom preko pune linije, po kojem clanu Zakona ces biti kaznjen?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4411 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

Travnički Noćni Šetač wrote: Bio sam na veceri ali evo me....
kakva je hrana?
Travnički Noćni Šetač

#4412 Re: ZOBS

bitanga_sa_otesa wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote: Bio sam na veceri ali evo me....
kakva je hrana?
Dijetalno... juce sam pretjerao....
tempuser

#4413 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote:
tempuser wrote:
Možeš li pojasniti ovo vezano za trola? Ja sam dao jednostavnu izjavu "ne postoji kazna za nepostivanje oznaka na kolovozu" i ako mislis da ima kazna samo pokazi gdje. Ne kontam kakve veze ovdje ista ima sa trolovima. Ili je mozda trolanje ovo sto ti radis?
Talk to a hand!
bitanga_sa_otesa

#4414 Re: ZOBS

pa onda si trebao preskociti veceru :-D
nemezis

#4415 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Travnički Noćni Šetač wrote:@Seawolf..... Bio sam na veceri ali evo me.... da ne citiram sada sav tvoj post.... ovako je lijepo razgovarati i nadam se da ceno u ovom tonu nastaviti....
Nedorecenost zakona i pravilnika se u velikoj mjeri rjesava primjenom kombinacije istih...ako ne moze onda vazece tumacenje iskljucivo daje ona institucija koja je taj zakon ili pravilnik donijela...
Govoreci o tvom stavu zelim reci da je situacija koju si opisao korektno postavljena i mislim da si samo pozurio sa zakljuckom... ja bih na sve sto si napisao dodao slijedece, odnosno prije donosenja zakljucka uzeo bih u obzir jos i slijedece:

Clan 130 ZOBS a obavezuje nas da postivamo saobracajnu signalizaciju u koju ravnopravno ( Vrlo bitno da su ravnopravni ) spadaju i znakovi i oznake na cesti....
Clan 131 ZOBS a obavezuje nadleznu instituciju da uskladjuje znacenje saobracajne signalizacije situaciji u saobracaju
Clan 142 stav 2 propisuje da u slucaju ako je horizontalna signalizacija postavljen uz vertikalnu onda je njena svrha samo u svrhu da jace istakne ili pojasni vertikalnu signalizaciju, znaci da budu uskladjene ili kompatibilne....
....
Sada bi zakljucak mogao biti da tvoj opis situacije sasvim jasno pokazuje da je prekrsen clan 142 ZOBS a i da je u skladu sa clanom 131 ZOBS a nadlezna institucija jedina koja ovdje moze biti treba biti kaznjena....
...
Ovdje treba podsjetiti da fizicko lice ( krivicni ili prekrsajni zakon ne mogu se sada sjetiti a na mobitelu sam tesko mi traziti , no vjerujem da ovo poznajes) ne moze biti krivo niti optuzeno ako prekrsi zakon slusajuci upute ili naloge ovlastenih lica.... po tome zakljucujem da ne mozes biti kriv ako u ovom slucaju postivas bilo koji od postavljenih znakova horizontalni ili vertikalni vec samo i iskljucivo moze biti kriva institucija cija je zakonska obaveza da iste uskladi....
...
Drugi je sada par opanaka kako se zakon primjenjuje, zasto nadlezna inspekcija za ceste ne podnosi nalog u skladu sa clanom 131 ZOBSa, ili zasto mjesna zajednica kao jedinica lokalne samouprave ne zahtijeva rjesenje ovog problema od nadlezne institucije i slicno.... to je zona provodjenja zakona a mi ovdje pricamo sta je zakon propisao...
....
nadam se da nisam bio konfuzan i vjerujem da kada iskombinujes nasa dva stava da je rjesenje vidljivo svima...
Radi se o tome da clanovi koji propisuju kazne ne tretiraju isto saobracajne znakove i oznake na kolovozu a oznake na kolovozu nisu saobracajni znakovi. Ako pogledas pažljivije vidjeces da se kaze da se moraju postivati saobracajni znakovi i oznake na kolovozu a u kaznu propise za nepostivanje saobracajnih znakova, izostavljajuci oznake na kolovozu.
nemezis

#4416 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:
nemezis wrote:Možeš li pojasniti ovo vezano za trola? Ja sam dao jednostavnu izjavu "ne postoji kazna za nepostivanje oznaka na kolovozu" i ako mislis da ima kazna samo pokazi gdje. Ne kontam kakve veze ovdje ista ima sa trolovima. Ili je mozda trolanje ovo sto ti radis?
Talk to a hand!
Znaci, da zakljucimo da nemas odgovor?
Travnički Noćni Šetač

#4417 Re: ZOBS

@nemezis
S obzirom da si pravnik i dalje mislim da samo trazis razlog za dalju raspravu ... no evo probacemo ti dati osnovni odgovor

Clanom 130 stav 4 ZOBSa propisana je generalna obaveza svih ucesnika u saobracaju da postivaju saobracajnu signalizaciju , u koju vec smo utvrdili u istom clanu u stavu 3 spadaju i oznake na kolovozu sitevobjasnjene izgledom i znacenjem u Pravilniku...

Clan 238 ZOBSa propisuje osnovne kaznene odredbe vezano za nepostivanje clana 130 stav 4 u zavisnosti da li je prekrsajem izazvana saobracajna nezgoda ili ne...
...
Naravno pored ove osnovne kaznene odredbe sud uvijek moze cijeniti da vozac nije prilagodio voznju uslovima na putu kao i da je preduzeo neku radnju a da se nije uvjerio da tu radnju moze bezbjedno uraditi i osnovnu kaznu za nepostivanje oznaka na kolovozu moze pojacati dodatnim elementima kao sto iz mog iskustva obicno i radi....
...
Po meni je ovo sasvim dovoljno... zamolio bih da korektno nastavimo ili u protivnom da ovdje zaustavimo diskusiju....Ponovo napominjem da je ovdje rijec o citiranju zakona a ne o davanju licnog stava....
Travnički Noćni Šetač

#4418 Re: ZOBS

nemezis wrote: Radi se o tome da clanovi koji propisuju kazne ne tretiraju isto saobracajne znakove i oznake na kolovozu a oznake na kolovozu nisu saobracajni znakovi. Ako pogledas pažljivije vidjeces da se kaze da se moraju postivati saobracajni znakovi i oznake na kolovozu a u kaznu propise za nepostivanje saobracajnih znakova, izostavljajuci oznake na kolovozu.
naravno da sam to vidio.... no s obzirom da clan 238 spominje i generalno kompletan stav 4 iz clana 130 ( sto si sigurno i ti primijetio ) , prema mom iskustvu sud cijeni da je kazna predvidjena i za horizontalnu signalizaciju.....
Travnički Noćni Šetač

#4419 Re: ZOBS

bitanga_sa_otesa wrote:
pa onda si trebao preskociti veceru :-D
Pa necemo sad pretjerivati.... :lol:
vješalica

#4420 Re: ZOBS

Post by vješalica »

nemezis wrote: Obilježeni pješački prelaz je definisan u Zakonu i prema toj definiciji "obilježen pješački prelaz" nije "oznaka na kolovozu". U zakonu je propisana kazna za odredjena ponašanja na "obilježenom pjesackom prelazu" a nije propisana kazna za "nepoštivanje oznaka na kolovozu". Nadam se da je sada malo jasnije. Moja izjava je bila rezultat toga sto je na moju izjavu da ne postoji kazna za nepoštivanje oznaka na kolovozu neko pitao "a kako se kaznjava prelazak pjesackog".

Auuuu, opet te upućujem da pročitaš pravilnik ranij epostavljen da saznaš ono što ne znaš, a ti i dalje svoje tvrdiš
kad naučiš pravilnike ali sve, onda se možeš usuditi da kreneš sa čitanjem zakona jer ti očito neke stvari nisu jasne

III - SAOBRAĆAJNA PRAVILA
1. Opšte odredbe
Član 25.
(1) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu s propisima o pravilima
saobraćaja, saobraćajnim znakovima postavljenim na putu i znacima i naredbama
koje daju ovlašćena lica.

(2) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa saobraćajnim
znakovima postavljenim na putu i kad se time odstupa od saobraćajnih propisa.
Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema svjetlosnom saobraćajnom
znaku i kad se taj znak razlikuje od pravila o prvenstvu prolaza izraženom na istom
mjestu drugim saobraćajnim znakom.
(3) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema zahtjevima izraženim
pomoću znakova ili po naredbama koje daju ovlašćena lica i kad se time odstupa od
propisanih saobraćajnih pravila ili značenja saobraćajnih znakova postavljenih na
putu
vješalica

#4421 Re: ZOBS

Post by vješalica »

Travnički Noćni Šetač wrote:.

5. Skretanje
Clan 48.
(1) Vozac vozila koje skrece udesno dužan je da obavi skretanje krecuci se
krajnjom saobracajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, osim ako
saobracajnim znakom ili oznakom na kolovozu nije drugacije odredeno.
dakle, kao što rekoh ranije, znak horizontalne signalizacije nije usklađen sa vertikalnom i to je očita greška majmuna koji su se bavili sa tim označavanjem
Travnički Noćni Šetač

#4422 Re: ZOBS

vješalica wrote:
dakle, kao što rekoh ranije, znak horizontalne signalizacije nije usklađen sa vertikalnom i to je očita greška majmuna koji su se bavili sa tim označavanjem
Sto se od samog pocetka i slazemo... :thumbup:
bitanga_sa_otesa

#4423 Re: ZOBS

Talk to a hand!
nemezis wrote:
Znaci, da zakljucimo da nemas odgovor?
Seawolf

#4424 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

Travnički Noćni Šetač wrote:@Seawolf..... Bio sam na veceri ali evo me.... da ne citiram sada sav tvoj post.... ovako je lijepo razgovarati i nadam se da ceno u ovom tonu nastaviti....

....
...
...
....
Da krenem od kraja, konfuzan nisi, naprotiv.

Sasvim si jasan u citiranju Zakona i iznošenju svojih stavova. No, bez obzira na tvoj zaključak, ne smatram da kombinacija tvog i mog stava dovodi do rješenja vidljivog svima, a zbog slijedećeg:

1.) Pozivaš se na član ZOBS-a, koji obavezuju učesnike u saobraćaju da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom (u šta, po članu 130. stav (3), spadaju i oznake na kolovozu) i postupaju u skladu sa njihovim značenjem (član 130. stav (4)).

Ako ovo što je napisano u članu 130. stav (4) ZOBS-a, iskombinujem sa onim što je napisano u članu 36. stav (71) i članu 64. stav (1), tačka 1) Pravilnika o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na cestama (molim lijepo, vidjeti moj prethodni post, za sadržaj navedenih stavova Pravilnika), zaključujem da je učesnik u saobraćaju dužan da se pridržava OBAVEZE, a da znak OBAVJEŠTENJA, nije nešto u skladu sa čijim značenjem, učesnik u saobraćaju mora postupati.

U konkretnoj situaciji, imamo znak OBAVJEŠTENJA u vidu vertikalne signalizacije i horizontalnu oznaku na kolovozu koja prikazuje OBAVEZU.

2.) Dalje se pozivaš na član 131. ZOBS-a, koji opisuje ko i kako postavlja i održava saobraćajnu signalizaciju. Prateći član koji tretira kaznene odredbe za nepoštivanje sadržaja člana 131. je član 233. No, taj član tretira kažnjavanje samo pravnih lica koja su odgovorna za postavljanje i održavanje saobraćajne signalizacije i odgovornih osoba zaposlenih u tim pravnim licima.

Dakle, ova dva člana nemaju veze sa tretiranjem učesnika u saobraćaju koji skrene desno u ulicu Hiseta, iz lijeve trake ulice Kotromanićeva, ne pridržavajući se OBAVEZE iskazane nacrtanom horizontalnom oznakom na kolovozu.

3.) U nastavku, pozivaš se na član 142. stav (2) ZOBS-a, pri čemu prepričavajući njegov sadržaj na slijedeći način:
mijenjaš značenje sadržaja tog stava Zakona. U navedenom članu 142. stav (2) ZOBS-a, doslovno piše:
Oznake na kolovozu/kolniku mogu biti postavljene same ili uz druge saobraćajne/prometne znakove ako je potrebno da se značenje tih znakova jače istakne, odnosno potpunije odredi ili objasni.
Dakle, u navedenom stavu, navedenog člana Zakona, ne piše da je svrha horizontalnih oznaka na kolovozu, ako su postavljene uz vertikalnu signalizaciju, samo da jače istaknu ili pojasne vertikalnu signalizaciju.

4.) Na kraju, postavljaš zaključak:
po tome zakljucujem da ne mozes biti kriv ako u ovom slucaju postivas bilo koji od postavljenih znakova horizontalni ili vertikalni vec samo i iskljucivo moze biti kriva institucija cija je zakonska obaveza da iste uskladi....
sa čijim se prvim dijelom ne slažem.

Možeš biti kriv, ako poštuješ bilo koji od postavljenih znakova, pri tome ne poštujući oba znaka.

Na stranu to što je institucija koja postavlja znakove, uradila glupost, postavljajući ovakav znak obavještenja u kombinaciji sa iscrtavanjem horizontalne oznake obaveze na kolovozu.

Vozač je dužan da se pridržava svih znakova saobraćajne signalizacije, a ne ili jednog, ili drugog, u slučaju kada ti znakovi nisu u suprotnosti, u smislu da obavezuju na dvije međusobno isključive stvari (što ovdje nije slučaj).

Dakle, vozač mora primiti k znanju sadržaj sa znaka OBAVJEŠTENJA i postupiti prema sadržaju oznake OBAVEZE, a kombinacija jednog i drugog, daje samo jedno rješenje za kretanje iz lijeve trake - pravo u Đoke Mazalića.
Seawolf

#4425 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

vješalica wrote:...
Vertikalni znak mora biti isto što i horizontalni dakle u suglasnosti jedan sa drugim
Npr znak zabranje preticanja i puna linija
Ili prestanak preticanja =isprekidana linija
Obično tako bude
Dakle aljkavost i bolikurčenje u obavljanju posla
Znak zabrane pretjecanja svih motornih vozila osim motocikla bez prikolice i bicikla sa motorom i isprekidana uzdužna linija iscrtana između saobraćajnih traka, nisu međusobno u suprotnosti.

Niti znak zabrane pretjecanja svih motornih vozila osim motocikla bez prikolice i bicikla sa motorom zabranjuje da se prelazi u i prolazi kroz suprotnu saobraćajnu traku, niti isprekidana uzdužna linija iscrtana između saobraćajnih traka, obavještava da je dozvoljeno pretjecanje.
Post Reply