BH vojna industrija i naoruzanje
-
155_mm
#4401 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislim da su efektivni dometi od 20-30 km sasvim dovoljni za nenavodjenu municiju. a sve preko mora imati neku korekciju. pa makar to bila ona osnovna da pratis raketu nekom kamerom ili cak radarom i onda sljedecu na osnovu ostupanja prve korigujes. i tako redom.
mada imaju i upaljaci sa krilcima koje mozes jednom aktivirati za korekciju leta.
mada imaju i upaljaci sa krilcima koje mozes jednom aktivirati za korekciju leta.
- heckler
#4402 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mislim da je postoje nikakva ogranicenja a i da su nekad postojala dobrovoljna ogranicenja vise nisu bitna. Mi smo dimenzionirali OSBiH sukladno obecanju brzog ulaska u NATO. Taj sporazum su prekrsili i cetnici i sam NATO. Cetnici otvoreno blokiraju ulazak u NATO i javno se protive iako su izglasali zakon pri kojem je jasno upisan ulazak u NATO kao cilj. NATO nas vuce za nos vec 8 godina sa usranim MAPom i pisljivim administrativnim preprekama. Eto lafo njima stalo gdje je koja kasarna u papiru uknjizena ... a vojska sjedi u njoj vec desetljecima. Smijesno. Ni jedna NATO clanica nije imala taj uslov, niti ga niti jedna ispunjava. Nikakvih mi obaveza nemamo. Po dejtonu to pitanje nije regulisano u sporazumu o sub-regionalnom naoruzanju.155_mm wrote:@heckler
kod bosnje sve naopako. svim ostalima je lakse doci do pjesadije nego do artiljerije a kod bosnje suprotno. problem kako doci do 40.000 - 50.000 obucenih rezervista sa potrebnom opremom i oruzjem. ne vjerujem da je dozvoljeno da MUP-ovi imaju toliko rezervista. mislim da je MUP SR BiH imao oko 30.000 rezervista.
srbija i hrvatska ce najvjerovatnije uvesti neki vid sluzenja vojnog roka po nekoliko mjeseci za osnovnu obuku bas da mogu doci do tih 50.000 rezervista koje mozes podici za dan dva.
Mi imamo odrijesene ruke da sutra pocnemo pocnemo raditi na tome, samo je pitanje volje.
-
Nuken
#4403 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja čekam slike i video H-155 iz Margetića. Nadam se da ne skače kao razjareni bik 
- heckler
#4404 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Orkan si mogao bez prljavih kompozita roknuti 50km sa do danas neprevazidjenom preciznoscu medju nenavodjenim raketama.155_mm wrote:mislim da su efektivni dometi od 20-30 km sasvim dovoljni za nenavodjenu municiju. a sve preko mora imati neku korekciju. pa makar to bila ona osnovna da pratis raketu nekom kamerom ili cak radarom i onda sljedecu na osnovu ostupanja prve korigujes. i tako redom.
Da se mene pita ja bih nastavio razvoj gdje je Orkan stao i nastavio u smjeru gdje bi otisao da ga nisu stisli rokovi. U prototipnoj fazi testiran je i Orkan sa gas-generatorom sa fantasticnim performansama. Veca izlazna brzina, veci domet i veca preciznost. Takva verzija bi i dan danas bila aktuelna.
- heckler
#4405 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Svi se jako brinu o tom potencijalnom skakanju. Ja polazim od toga da taj sistem nije razvijala saljiva druzina diletanata, pa ako je problem stabilnosti 6X6 platformi vec toliko poznati i svakojakim forumskim entuzijastama, pa valjda je majku mu staru i dizajneru i konstruktoru to palo na pametNuken wrote:Ja čekam slike i video H-155 iz Margetića. Nadam se da ne skače kao razjareni bik
-
155_mm
#4406 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
heckler wrote:Mislim da je postoje nikakva ogranicenja a i da su nekad postojala dobrovoljna ogranicenja vise nisu bitna. Mi smo dimenzionirali OSBiH sukladno obecanju brzog ulaska u NATO. Taj sporazum su prekrsili i cetnici i sam NATO. Cetnici otvoreno blokiraju ulazak u NATO i javno se protive iako su izglasali zakon pri kojem je jasno upisan ulazak u NATO kao cilj. NATO nas vuce za nos vec 8 godina sa usranim MAPom i pisljivim administrativnim preprekama. Eto lafo njima stalo gdje je koja kasarna u papiru uknjizena ... a vojska sjedi u njoj vec desetljecima. Smijesno. Ni jedna NATO clanica nije imala taj uslov, niti ga niti jedna ispunjava. Nikakvih mi obaveza nemamo. Po dejtonu to pitanje nije regulisano u sporazumu o sub-regionalnom naoruzanju.155_mm wrote:@heckler
kod bosnje sve naopako. svim ostalima je lakse doci do pjesadije nego do artiljerije a kod bosnje suprotno. problem kako doci do 40.000 - 50.000 obucenih rezervista sa potrebnom opremom i oruzjem. ne vjerujem da je dozvoljeno da MUP-ovi imaju toliko rezervista. mislim da je MUP SR BiH imao oko 30.000 rezervista.
srbija i hrvatska ce najvjerovatnije uvesti neki vid sluzenja vojnog roka po nekoliko mjeseci za osnovnu obuku bas da mogu doci do tih 50.000 rezervista koje mozes podici za dan dva.
Mi imamo odrijesene ruke da sutra pocnemo pocnemo raditi na tome, samo je pitanje volje.
onda je rijesenje jednostavno kako doci do 50.000 obucenih. jednostavno uvesti jake rezevne snage policije i to je to. vjeujem da ce se i ici u tom pravcu. vjerovatno ne 50.000 ali nekoliko hiljada zasigurno. bar se za oruzje tih policajaca ne treba brinuti kako nabaviti. da ce jaran Redzo po povoljnoj cijeni.
-
155_mm
#4407 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mene vise brine sto nema nikakvih vjesti poslije prvog gadjanja. to moze da znaci da su poostrili proces informisanja javnosti ili da su mozda slomili onog fapa. nadao sam se barem vjestima tipa " uspijesno testirana haubica H-155, sljede daljna testiranja"heckler wrote:Svi se jako brinu o tom potencijalnom skakanju. Ja polazim od toga da taj sistem nije razvijala saljiva druzina diletanata, pa ako je problem stabilnosti 6X6 platformi vec toliko poznati i svakojakim forumskim entuzijastama, pa valjda je majku mu staru i dizajneru i konstruktoru to palo na pametNuken wrote:Ja čekam slike i video H-155 iz Margetića. Nadam se da ne skače kao razjareni bik
- heckler
#4408 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Meni je sokantno da smo culi i vidjeli i ovo sto smo da sada saznali imajuci u vidu skim imamo posla. Evo koliko prodje od IDEFa, osim mutne slike automata, kalasa i pistolja ni habera o detaljima.155_mm wrote:
mene vise brine sto nema nikakvih vjesti poslije prvog gadjanja. to moze da znaci da su poostrili proces informisanja javnosti ili da su mozda slomili onog fapa. nadao sam se barem vjestima tipa " uspijesno testirana haubica H-155, sljede daljna testiranja"
-
Nuken
#4409 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Meni je najžalije što nemamo slike Alfe u boljoj rezoluciji. Ona me najviše zanimalaheckler wrote:Meni je sokantno da smo culi i vidjeli i ovo sto smo da sada saznali imajuci u vidu skim imamo posla. Evo koliko prodje od IDEFa, osim mutne slike automata, kalasa i pistolja ni habera o detaljima.155_mm wrote:
mene vise brine sto nema nikakvih vjesti poslije prvog gadjanja. to moze da znaci da su poostrili proces informisanja javnosti ili da su mozda slomili onog fapa. nadao sam se barem vjestima tipa " uspijesno testirana haubica H-155, sljede daljna testiranja"
-
krater
#4410 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I ovdje se moze iskoristiti ono padobransko platno razvijeno u Preventu.155_mm wrote:tu pricu o vbr 122mm smo mi ovdje pokrenulu na forumu. niko jos ne zna sta je to drugo najavljeno oruzje. mi se jos nadamo da je to taj vbr. pored H-155 je taj vbr takodje prijeko potreban. vbr ima samo jedan cilj djelovanja a to je da zaustavi masovan napad pjesadije i oklopa. pored vbr potrebna je i odgovarajuca raeta koja bi pojacla efekat zaustavljanja ili jos bolje efekat odvracanja od takvog jednog napada.Nuken wrote:Naravno. Imaš firme koje se već bave time i pri tome im obezbjeđuješ posao i prihode. Šta nas sljedeće očekuje? Ja se nadam nekom ATGM sistemu možda u skorijoj budućnosti, VBR 122mm155_mm wrote:ovo uvodjenje civilni firmi u sektor proizvodnje odbranbenih srestava je odlicno. jer je to maksimalno povecanje kapaciteta uz minimalno ulaganje.
ne znam dokle se stiglo sa projektom R35+
sa ovom bojevom glavom
http://www.dtd.ba/index.php/istrazivanje/projekti/r35
- mO k3
#4411 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
heckler wrote:Kad dodje do sranja uvijek ostaje zal da je trebalo uraditi jos vise jos ranije. Balijska glupost bi mogla u anale svjetske historije uci koliko im se trebalo crtati. Ovaj put bas nikog nebi mogli kriviti osim sebe.155_mm wrote:ono sto mene zabrinjava je da bi ova renesansa u NI mogla biti kasno. ima jos mnogo posla oko toga da se z pomoc jake NI uspostavi jak odbranbeni sistem.
U svakom slucaju, najbolje je imati sve vec u skladistu. Ako to ne moze onda bar imati kapacitet da se to brzo napravi uz spremne rezerve repromaterijala. Ali u tom slucaju vec si u trci sa vremenom. Otezana situacija, nestabilna struja, manjak dijelova, repromaterijala, blokada uvoza, napadi itd itd. U Bosni u svakom momentu mora biti dovoljno materijala za par miliona granata. Kraj price. I to mora biti na sigurnom a ne da bacas grah hoces li se kakvim Blaskicem morati pregovarati za neophodne komponente.
Moj prijedlog je jednostavan. NATO standard postavlja 2% BDPa kao minimalno za odbranu sto je pregledom odbrane i usvojeno kao cilj BiH. Ono sto na drzavnom nivou srbi blokiraju da se ulozi, treba federacija da nadoknadi i ulozi direktno gdje se procjeni da je najefikasnije.
Neke od mogucnosti su pravljenje neke vrste lake pjesadije/militirizovane policije ala Zandarmerija ili Carabinieri. Uz njih i oklop i helikopterske jedinice idu prirodno. Znaci direktno suplementiras slabosti OSBiH. Onda dalje razmotriti uvodjenje rezervenog sastava MUPa. Sve u svemu uz trenutni sastav OS i MUPa plus rezervu da mozes 40-50 000 ljudi mobilizovati u roku od 24 sata dok ostale mobilizujes i obucis.
Te jedinice se ne mogu opremati teskim naoruzanjem naravno, ali to se moze kroz namjensku industriju rijesiti drzanjem rezervi i poluzavrsenih proizvoda koji se mogu finalizarati za jako kratko vrijeme.
Znaci,
BDP BiH = 30 milijardi (2015)
2% BDPa = 600 miliona
Vojni budzet BiH = 290 miliona (2016)
Razlika = 310 miliona
Federacija bi trebala da raspolaze sa cca 200-300 miliona godisnje za ove svrhe (zavisno ako se ide da se nadoknadi sve ili samo 2/3 federalnog dijela). Ova cifra bi mogla da bude i veca jer ekonomija federacije vise nije 2:1 naspram genocidne tvorevine nego je blize 2.75:1 sa tendencijom rasta.
300 miliona godisnje vec skoro 10g godina smo mi kratki a zamislite sta se moglo sa tim uraditi do sada. Te pare vec postoje, ali su prozdrane stokakvim financiranjem kriminogenih GRASova, Zeljeznica i inih luzerskih preduzeca u kojima se subvencira armija parazita/glasaca.
-
155_mm
#4412 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@krater
odlicno zapazanje za padobrancic. nadam se da si pogodio.
odlicno zapazanje za padobrancic. nadam se da si pogodio.
-
kiligonzales
#4413 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kakva namjenska, s jednom firmom ufatis malo pomaka ka boljem, druga pocne da tone i tako u krug. o postivanju ugovora, penalima, problemima isporuke i ostalim zajebancijama ne treba ni pricati. zbog amaterskog odnosa drzave prema ovoj industriji i sama industrija ove vrste pati. potencijal postoji, neophodna su mnoga ulaganja, od modernizacije, do nabavke repromaterijala, pokusaja da industrija bude sto manje ovisna od nabavke, a vise bazirana na vlastitoj proizvodnji istih, do edukacije mladih jer starih inzinjera je u toj industriji sve manje i manje, stavljanje sposobnih i odgovornih ljudi u menadzment iste... Ostane li ovako metak iz Igmana ce biti ono najbolje sto imamo ponuditi na stranom trzistu, ostalo sve mogu im ponuditi i drugi. Bicemo i dalje igraci za treci svijet i nesigurna trzista.
-
Nuken
#4414 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Padobranac, malo si promašio. Nije ovo 2009.kiligonzales wrote:kakva namjenska, s jednom firmom ufatis malo pomaka ka boljem, druga pocne da tone i tako u krug. o postivanju ugovora, penalima, problemima isporuke i ostalim zajebancijama ne treba ni pricati. zbog amaterskog odnosa drzave prema ovoj industriji i sama industrija ove vrste pati. potencijal postoji, neophodna su mnoga ulaganja, od modernizacije, do nabavke repromaterijala, pokusaja da industrija bude sto manje ovisna od nabavke, a vise bazirana na vlastitoj proizvodnji istih, do edukacije mladih jer starih inzinjera je u toj industriji sve manje i manje, stavljanje sposobnih i odgovornih ljudi u menadzment iste... Ostane li ovako metak iz Igmana ce biti ono najbolje sto imamo ponuditi na stranom trzistu, ostalo sve mogu im ponuditi i drugi. Bicemo i dalje igraci za treci svijet i nesigurna trzista.
-
kiligonzales
#4415 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vjeruj mi da stanje nije odmaklo mnogo od 2009. godine. Naprave jedan korak naprijed, nazad dva. Sve puca od ideja, koje se rijetko ili nikada ne realizuju.Nuken wrote:Padobranac, malo si promašio. Nije ovo 2009.kiligonzales wrote:kakva namjenska, s jednom firmom ufatis malo pomaka ka boljem, druga pocne da tone i tako u krug. o postivanju ugovora, penalima, problemima isporuke i ostalim zajebancijama ne treba ni pricati. zbog amaterskog odnosa drzave prema ovoj industriji i sama industrija ove vrste pati. potencijal postoji, neophodna su mnoga ulaganja, od modernizacije, do nabavke repromaterijala, pokusaja da industrija bude sto manje ovisna od nabavke, a vise bazirana na vlastitoj proizvodnji istih, do edukacije mladih jer starih inzinjera je u toj industriji sve manje i manje, stavljanje sposobnih i odgovornih ljudi u menadzment iste... Ostane li ovako metak iz Igmana ce biti ono najbolje sto imamo ponuditi na stranom trzistu, ostalo sve mogu im ponuditi i drugi. Bicemo i dalje igraci za treci svijet i nesigurna trzista.
-
kiligonzales
#4416 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ako mislimo u Nato, njihov standard 5.56x45mm cemo morati pratiti jer municiju tog kalibra odavno pravimo na tone, Srbija je vec proizvodnju novih automatskih puski na bazi Kalasnjikova prilagodila tome kalibru, doduse Rusi taj trend prate odavno. Mi nismo vlastitu automatsku pusku jos predstavili, obecana je davno, razvija se ihahaj, o nekim drugim vrstama puski da i ne govorimo jer ni ove nemamo. O snajperskoj puski i kalibru 7.62x51 ne vrijedi jos pricati, mozemo sanjati jos da razvijemo sopstvenu verziju Dragunova ili nekog snajpera na bazi Mauzera mehanizma poput M07.155_mm wrote:svidja mi se trenutni pristup u NI. pogotovo ovo sto su poceli uvoditi i firme iz privatnog sektora u projekte NI. na primjer za ovaj RPG se pominje neka firma iz gracanice. mislim da prave opruge i federe. predpostavljam da su zaduzeni za opruge za okidajuci mehanizam. znaci umjesto da ovi u TRZ uvrcu zicu i prave te opruge, narucise od firme koja to radi vec godinam i to uspjesno za zapadnom trzistu.
taj princip da se neko oruzje radi sa vise koperanata smo vec raspravljali onda kad je izasla vjest o proizvodnji bosanske puske. pa kad je pocela kuknjava oko toga sto ce spickati 100 mio. eurica u tu fabriku.
bosni i ne treba vise vojnih fabrika od ovih sto ih ima jer pokrivaju sve sektore potrebne za odbranu. znaci jos samo uvuci privatni sektor i iskoristiti njihovo znanje i mogucnosti za jacanje NI i smanjenje od uvoza pojedinih komponenata.
trenutno razvoj NI ide u dva pravca jacanje artiljerijske komponente samohodnim haubicom i jacanje pjesadijske komponentre uvodjenjem nitroglicerinke i rpg7. vidjet ce mo kud ce ici razvoj pjesadijskog oruzja.
mislim da bi za bosnju bilo najbolje da mu standardni metak bude 7.62x51 a i kalibar 12.7 mm bi trebao biti zastupljen u oruzju kod bosnje. kao neki snajper ili cak kao mitraljez. jednostavno da se poveca vatrena moc pjesadije sto vise moze.
Ova fama oko TRZ Hadzici i RPG7 sto se prica je samo ideja, oni imaju tovar problema i tesko da mogu napraviti piruetu, jedva su stranicu napravili, godinama su u sosu, remont tenkova, transportera vise ne mogu raditi ko prije jer im je kadar spugnuo, manjak inzinjera imaju, osnovna paleta proizvoda tesko moze odgovoriti nametnutom standardu na trzistu, panciri, sljemovi, viziri, gas maske i ostale zeze sve to moze proci u zemljama treceg svijeta, u takvo sto ne mogu ni nasu policiju i vojsku cestito obuci.
-
kiligonzales
#4417 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zašto se kod nas sve samo očekuje?Nuken wrote:golfiista wrote:Srbija: Izvoz municije u Indiju za 2,7 milijardi eura
http://ajb.me/y99p
Zar nismo mogli dobiti dio ovog ogromnog kolaca?
Kod nas je jedna zanimljiva stvar na sceni za razliku od Srbije, pa i RS. Dakle, postaviću Federaciju i RS/Srbiju na dvije strane u ovom slučaju. Jedni se na sav glas se hvale vojnom industrijom, drugi ništa. Jedni šute o svojim specijalnim jedinicma i opremljenosti (a imaju itekao šta pokazati), drugi hvale na sav glas. Sad pogađajte ko je koJoš jedan primjer Federacija vs. RS.
Odjednom se saznaje da postoji neka firma AC, jedva se saznalo i gdje je. Nakon par mjeseci IDEEF, ljudi nađu naš štand kad ono izložen pištolj na kojem piše "Made in BiH".
RS i TRZ Bratunac najavljuju proizvodnju prvog pištolja, "RS-9". Mi smo naravno provjerili Google i vidjeli da već postoji oružje s tim nazivom, dakle, ništa. Priče kako će svaki policajacu RS biti naoružan tim pištoljem, odmah padaju u vodu. Vojna industrija Federacije je sad u nekim novim povojima što se tiče novih proizvoda. Jako puno stvari je u izradi/evaluaciji i završnim testiranjima. Pravi boom se očekuje kroz 2-3 godine.
-
mehoxy
#4418 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nema to veze sa gluposcu, vec sa nebrigom. Cetnici na vlasti koji odlucuju o tome nisu i nikad nece biti u opasnosti, pa im je cilj samo opljackati sta se moze. Zato sam i skeptican u vezi napredovanja namjenske industrije, jer opet za 5 god. moze sve biti pred gasenjem.heckler wrote:Kad dodje do sranja uvijek ostaje zal da je trebalo uraditi jos vise jos ranije. Balijska glupost bi mogla u anale svjetske historije uci koliko im se trebalo crtati. Ovaj put bas nikog nebi mogli kriviti osim sebe.155_mm wrote:ono sto mene zabrinjava je da bi ova renesansa u NI mogla biti kasno. ima jos mnogo posla oko toga da se z pomoc jake NI uspostavi jak odbranbeni sistem.
U svakom slucaju, najbolje je imati sve vec u skladistu. Ako to ne moze onda bar imati kapacitet da se to brzo napravi uz spremne rezerve repromaterijala. Ali u tom slucaju vec si u trci sa vremenom. Otezana situacija, nestabilna struja, manjak dijelova, repromaterijala, blokada uvoza, napadi itd itd. U Bosni u svakom momentu mora biti dovoljno materijala za par miliona granata. Kraj price. I to mora biti na sigurnom a ne da bacas grah hoces li se kakvim Blaskicem morati pregovarati za neophodne komponente.
Moj prijedlog je jednostavan. NATO standard postavlja 2% BDPa kao minimalno za odbranu sto je pregledom odbrane i usvojeno kao cilj BiH. Ono sto na drzavnom nivou srbi blokiraju da se ulozi, treba federacija da nadoknadi i ulozi direktno gdje se procjeni da je najefikasnije.
Neke od mogucnosti su pravljenje neke vrste lake pjesadije/militirizovane policije ala Zandarmerija ili Carabinieri. Uz njih i oklop i helikopterske jedinice idu prirodno. Znaci direktno suplementiras slabosti OSBiH. Onda dalje razmotriti uvodjenje rezervenog sastava MUPa. Sve u svemu uz trenutni sastav OS i MUPa plus rezervu da mozes 40-50 000 ljudi mobilizovati u roku od 24 sata dok ostale mobilizujes i obucis.
Te jedinice se ne mogu opremati teskim naoruzanjem naravno, ali to se moze kroz namjensku industriju rijesiti drzanjem rezervi i poluzavrsenih proizvoda koji se mogu finalizarati za jako kratko vrijeme.
Znaci,
BDP BiH = 30 milijardi (2015)
2% BDPa = 600 miliona
Vojni budzet BiH = 290 miliona (2016)
Razlika = 310 miliona
Federacija bi trebala da raspolaze sa cca 200-300 miliona godisnje za ove svrhe (zavisno ako se ide da se nadoknadi sve ili samo 2/3 federalnog dijela). Ova cifra bi mogla da bude i veca jer ekonomija federacije vise nije 2:1 naspram genocidne tvorevine nego je blize 2.75:1 sa tendencijom rasta.
300 miliona godisnje vec skoro 10g godina smo mi kratki a zamislite sta se moglo sa tim uraditi do sada. Te pare vec postoje, ali su prozdrane stokakvim financiranjem kriminogenih GRASova, Zeljeznica i inih luzerskih preduzeca u kojima se subvencira armija parazita/glasaca.
-
kiligonzales
#4419 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo su proizvodi slovenskog Arexa. Nasa prva puska koliko se sjecam prema pricama raje u NI je trebala nastati u saradnji sa Turcima. Moram uraditi update informacija.Nuken wrote:AC1 AKB15. Prva bh. jurišna puška te Rex zero1. Uživajte u fotografijama
-
kiligonzales
#4420 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
krater wrote:Sta ti je auto industrija,,.Video o fabrici Pobjeda iz Tesnja
Video klip o namjenskoj proizvodnji tokom rata 26:53
https://youtu.be/Y3RfdF2sffo?t=1613
-
kiligonzales
#4421 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
dolutao mi na stiku ratni snimak, prije ove montaze.kiligonzales wrote:krater wrote:Sta ti je auto industrija,,.Video o fabrici Pobjeda iz Tesnja
Video klip o namjenskoj proizvodnji tokom rata 26:53
https://youtu.be/Y3RfdF2sffo?t=1613
- andromeda101
#4422 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Treći svijet pa treći svijet.
Pa ko najviše kupuje, troši i ratuje do.....treći svijet.
Pa ko najviše kupuje, troši i ratuje do.....treći svijet.
- andromeda101
#4423 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Il mi javi kad Francuska zaratuje protiv Holandije.
- andromeda101
#4424 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Troši se najjeftinije, dok se najskuplje čuva u konzervama.
- andromeda101
#4425 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pogledaj samo Ruje...Armata, Armata,Armata a backbone još uvijek t72. 
Imaju dovoljnoi Armata za neki hangarčić u Moskvi i to je to...
Imaju dovoljnoi Armata za neki hangarčić u Moskvi i to je to...