Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Senći

#4401 Re: Bášča

Post by Senći »

flag wrote:
Senći wrote: Flag šta ti je ovo po sredini kao da si valjkom prešao preko da nećeš kakav put asfaltirati po sred njive :lol:
Ha, da si bliže i da ti pošaljem Selima majstora - vidiš kako čovjek radi. Kaže da se potrudio ko meni - kako li majko moja drugima radi, kada je ovako (ko) meni uradio. Kaže mi da mu nije jasno što sam nezadovoljan. Ali ponavljam, ja sam kriv, nisam bio tu i evo rezultata!!! Hoćeš li da ti dam njegov broj da i tebi iduće godine preore :mrgreen: ?!
Sada jedino što Selimu želim je da ga Kačavenda stigne :lol: :D
Flag hvala na ponudi za Selimov broj, ja sam sebi frezam, evo i slika.
Image
Evo vidite i moje jagode kako su lijepo procvale.
Image
Mu'min

#4402 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja sam jučer posadio 1. mini rundu ljutača od 10 komada koje su dovoljno narasle da mogu vani.
Ostalo sam ostavio (5 kom) za saksija uzgoj kako me to vrtlar zeza. :)

Image
Prije polazka na njivu
Mu'min

#4403 Re: Bášča

Post by Mu'min »

U test svrhe sam jučer sijao nekoliko vrsta slatkih paprika i razno-raznih drugih stvari. To mi je kao za kasnu berbu. Pa vidi ćemo kako će uspeti u 2013.

Image
hrastov žižak

#4404 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

buranija pružila kotiledone suncu!
Ratarka

#4405 Re: Bášča

Post by Ratarka »

senci, ovo je za mene naucna fantastika, savresno izgleda!
mumine, koje si sada posijao?
zizak super :)

ja sam danas svasta nesto radila vani, ali sam usphela slikati samo plastenik tj. unutrasnjost, sutra cu oko njega da se bavim, tavnije ovu sumu od spinata da pospremim :)

paradajz
Image

spinat

Image
Mu'min

#4406 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka

sijao sam Soroksari, Lubov dlan, Barbi, Kampari, neke male slatke i neke makedonske te 2 ljute Aji crvene i Bolivitan hot tepin.

Jel ovo tvoja rasada paradajza u plasteniku ili kupovna? Lijepo izgleda.
Ratarka

#4407 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Ratarka

sijao sam Soroksari, Lubov dlan, Barbi, Kampari, neke male slatke i neke makedonske te 2 ljute Aji crvene i Bolivitan hot tepin.

Jel ovo tvoja rasada paradajza u plasteniku ili kupovna? Lijepo izgleda.
od navedenih paprika imam sjeme sorkosari, ali njih imam i viska vec rasadejnih
a rasad, to je sve moje, kao i sve ostalo sto u plasteniku sto vani, nemam nista kupovnih rasada, a posadila sam onda kad sam kukala (cca15 dana) da ne moze vise sve stati na balkon, imam jos za vani ali se prevrce, moracu ga iduci vikend posaditi pa sta mu bude.... onaj zuti jajasti cu gledati sto vise, a rest sta stane
zagordark

#4408 Re: Bášča

Post by zagordark »

Re: Bášča

PostPostao/la bizet dana 30/04/2013 19:44
@darkzagor bravo :thumbup:
zanima me kako će se kod tebe dalje lavanda razvijati

ja sam je sijala iz sjemena nekad u februaru, čini mi se i nikla je jedna...muž mislio korov, nešto malo tek niklo, ja malo protrljam listic kroz prste kad ono prava lavanda :)...eh sad kako dalje nemam pojma...iznesena je na prozor s vanjske strane pa kako bude

Bizet ja sam naumio da je iznesem u baštu gdje je tlo dosta porozno i mislim da će joj bolje odgovarati, samo čekam da se još malo vrijeme stabilizuje pošto mi biljka izgleda krhka.
E šta će od svega toga biti ni sam ne znam????
Pozdrav?
safran

#4409 Re: Bášča

Post by safran »

Da ne mislite da mi samo dernečimo evo današnjeg izvještaja:
- 25 kg kenebeka zasađeno, zasađena šarena čuča, prepikiran patlidžan konačno kao i habanero papričice.
Imam još za prepikirati nešto paradajza i neke paprike koje sam naknadno sijala i to bi bilo to.
Sutra tikvice moraju u zemlju kako znaju i umiju i pripremamo zemlju za paradajz. Ima ga već poprilično velikog - može komotno napolje iz plastenika. Paprike će pak ipak još malo sačekati. Vidjela sam čiku na Mostarskom - ima Amandu.
Eh, da, danas sam posijala i kupušnjače - brokulu, prokulice i neki mladi kupus. To brzo niče.
Ako stignem sutra bi mogla i krastavac posijati. Čoek mi se opire sadnji graška a nešto kontam da je i u pravu - da smo zakasnili. Celer koji sam posijala prije 7-8 dana mi se još nije ukazao :sad:
Senći

#4410 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka paradajz ti je za 10 zdrav,stabilan,visina dobra :thumbup:
hrastov žižak

#4411 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

safran wrote: Čoek mi se opire sadnji graška a nešto kontam da je i u pravu - da smo zakasnili. Celer koji sam posijala prije 7-8 dana mi se još nije ukazao :sad:
Ma nije vam kasno za grašak, najavljuju nešto niže temperature, biće i vlage, možeš još uvijek. Ja sam prošle godine u ova dobia posijao i opet ga bilo mnogo, eno i sad u zamrzivaču ima.
Ni meni celer nije niko. Sjeme iz poljoopreme. :-)
danas sam pojo prvu rotkvicu :P
armin_jocker

#4412 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

trebam malu pomoc, dobio sam jednu lubenicu (biljku) rece mi covjek koji mi je dao da je nakalemljena na tikvu, ili tako nesto, ona se fino razvija, napreduje, ali ja je jos nisam posadio u plastenik, ne smijem, neznam kakva joj njega treba, sta zahtjeva, kako se odrzava, i da li ce mi uopce moci uspjeti u Sarajevu??
Senći

#4413 Re: Bášča

Post by Senći »

armin_jocker wrote:trebam malu pomoc, dobio sam jednu lubenicu (biljku) rece mi covjek koji mi je dao da je nakalemljena na tikvu, ili tako nesto, ona se fino razvija, napreduje, ali ja je jos nisam posadio u plastenik, ne smijem, neznam kakva joj njega treba, sta zahtjeva, kako se odrzava, i da li ce mi uopce moci uspjeti u Sarajevu??
Neznam može li u Sarajevu uspjeti lubenica, ali kad je već imaš pokušaj.Lubenica voli veću temperaturu oko 25°C pa i više na nižim temperaturama opadaju cvijetovi i prestaje se razvijat, mora imat dosta sunčeve svijetlosti. Kuuću joj iskopaj puno veću nego onu za graha što si kopo i dobro pođubri odstajalim stajskim đubrivom, zalijevanje redovno i prati kako raste. :skoljka: Ja neznam šta bi joj više ako neko zna neka piše, idem radit :run:
armin_jocker

#4414 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Senći wrote:
armin_jocker wrote:trebam malu pomoc, dobio sam jednu lubenicu (biljku) rece mi covjek koji mi je dao da je nakalemljena na tikvu, ili tako nesto, ona se fino razvija, napreduje, ali ja je jos nisam posadio u plastenik, ne smijem, neznam kakva joj njega treba, sta zahtjeva, kako se odrzava, i da li ce mi uopce moci uspjeti u Sarajevu??
Neznam može li u Sarajevu uspjeti lubenica, ali kad je već imaš pokušaj.Lubenica voli veću temperaturu oko 25°C pa i više na nižim temperaturama opadaju cvijetovi i prestaje se razvijat, mora imat dosta sunčeve svijetlosti. Kuuću joj iskopaj puno veću nego onu za graha što si kopo i dobro pođubri odstajalim stajskim đubrivom, zalijevanje redovno i prati kako raste. :skoljka: Ja neznam šta bi joj više ako neko zna neka piše, idem radit :run:
Prosle godine sam kod jednog cike vidio u plasteniku, uspjela je, al samo dva ploda je imala, kontam da je posadim u plastenik, dosta je toplije nego vani, ako moze u plasteniku
bizet

#4415 Re: Bášča

Post by bizet »

koliko idu duboko kuce za visoki grah (puterice) i na koliki razmak se prave?
isto pitanje i za krastavce?
hvala
Senći

#4416 Re: Bášča

Post by Senći »

bizet wrote:koliko idu duboko kuce za visoki grah (puterice) i na koliki razmak se prave?
isto pitanje i za krastavce?
hvala
Ne znam tačno ja to sve otprilike, dubina oko 10 cm, razmak oko 40 cm, a krastavce sadim u brazdu dubine 10-ak cm, evo muhaem otiš'o da uslikam :-D
Image
Senći

#4417 Re: Bášča

Post by Senći »

Evo posadio sam i grah ćuću.
Image
bizet

#4418 Re: Bášča

Post by bizet »

dragi Senci ja kod tebe ljepote...jel' ono Neretva na ranijim slikama?
basta ti je divna, pored rijeke ja ljepote i jos urednaaaaa, sva cast!

hvala ti na odgovoru, tako cemo uraditi

muz danas planira posaditi paradajz i posijati grah, pa koliko stigne, plan mu je ambiciozan :)
mozda je rano za paradajz vani...nekako me strah bice jos loseg vremena, ali sta bi sad
hrastov žižak

#4419 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

lijep vrt, nema govora!
Senći

#4420 Re: Bášča

Post by Senći »

Hvala vam na lijepim riječima. Bizet ovo je dio Jablaničkog jezera koje se proteže i desno i lijevo sve do Konjica.
bizet

#4421 Re: Bášča

Post by bizet »

@Senci, predivno je...sretan si :)
armin_jocker

#4422 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Senci, svaka ti cast, basta ti je fenomenalna, krajolik odlican, uredno, sve pod konac, kapa dole.
Ratarka

#4423 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:Evo posadio sam i grah ćuću.
Image
ovo jako lijepo izgleda, sve pod konac! jedino mi nije jasno kako pridjes ovim rupama a da ne pokvaris ove pored? ta nisam hobotnica :-)

evo sta sam uspjela ova 4 dana, blago receno ne osjecam ruke. ne znam vidi li se, rasadi koje sam imala u plasteniku paradajza, poceli su da se prevrcu i pupaju, posadila sam ih pa sta bi da bi.

ovo sa strana je "finoca" na koju je bilo isfrezano, nisam stigla da to sklonim a usitniti se ne moze ko kamen je. vala da sam ovom mojom elektricnom prckalicom radila sitnije bi bilo:

Image

a ovo su zacini i malko jagodica :)
Image
Senći

#4424 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka nema prilaska rupama (kućama) ide se u rikverc i sadi se red po red i odma se đubri i eventualno po potrebi stavit prsakalice. Lijepo si uredila bašču samo neznam zašto si stavljala one daske, mogla si označit podjelu brazdicama ako nije nešto drugo u pitanju :?
Ratarka

#4425 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:Ratarka nema prilaska rupama (kućama) ide se u rikverc i sadi se red po red i odma se đubri i eventualno po potrebi stavit prsakalice. Lijepo si uredila bašču samo neznam zašto si stavljala one daske, mogla si označit podjelu brazdicama ako nije nešto drugo u pitanju :?
znaci ti to neces kasnije plijeviti itd?
daske su tu privremeno, obzirom da se ne znam jos uvijek kretat medju posijanim a da ne zgazim onda po njima hodam tamo vamo, a kad/ako nikne vjerovatno cu skloniti (a razlicite stvari su posijane pa mi to dodje i kao odvajanje nekakvo, a i slatko mi je to tako, posebno za zacine :D)
Post Reply