Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#4401 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Da bi se ispalio metak s one pozicije na FF, strijelac bi morao biti vidljiv bar 3-4 sec. jer se radi o terasi, sto znaci da bi se morao izvuci na sami rub ograde/zida. Ja ga ne vidim...

Dalje, sam "plamen", koji se navodno vidi, potpuno je neprirodan (pauzirajte na taj momenat) - predug je za ispaljenje iz puske (brat-bratu ima skoro 1m u duzinu), i potpuno je horizontalan u odnosu na ugao prema vozacu viljuskara.

Dalje, sam zvuk ispaljenja (za one/nas koji su se toga naslusali), nedvosmisleno ukazuje na zvuk zrna koje probija zvucni zid (piskavi ton). Da je zaista ispaljen s one pozicije na FF, zvuk bi bio puno drugaciji i vise bi licio na pucanj kakav cuje strijelac kada ispaljuje metak, a taj zvuk bi se onda razlijegao jos oko 1 - 2 sec. To se ne cuje.
Dodatno na ovo, vojnici bi jasno po zvuku mogli raspoznati da je metak ispaljen iz neposredne blizine (onaj krov je udaljen od njih oko 50m), i sigurno bi gledali u tom pravcu. To se ne desava.

Dalje, na 1.07 se cuje jos 1 hitac, a u tom momentu kamera jos uvijek krajem vidi onu poziciju na krovu. Ali, tada se vise nista tu ne vidi, a zvuk tog metka je isti kao i prethodni - iz daljine.

Pozicija pogotka u staklu, kao i pozicija vozaca koja se vidi dok se snimalo s boka viljuskara, ukazuje na to da je metak dosao s najviseg sprata zgrade Metalke, ona od crvene cigle, gdje je bila picerija Maestro (inace, odatle su "radili" po toj ulici, i dublje, oko zgrada iza Holidaya). Pozicija rupe na staklu u odnosu na vozaca je takva da nema ni teoretske sanse da je metak dosao s FF-a, jer bi ga pod onim uglom fulio i metak bi otisao ispred vozaca i kroz bocno staklo/vrata..
Moje misljenje, izvedeno iz ovih detalja, je da se radilo o frontalnom pogotku izmedju kragne i prsa, u dio pancira koji nema plocu. Posto se tu 99% radilo o 7,9 mm zrnu, sam kevlar to ne zaustavlja, a upitno je da li bi ga s te daljine (oko 250m) zaustavila i ploca. Cak i ako bi ga zaustavila, vjerovatnoca da srce stane od udarca je ogromna. To zrno na toj daljini nosi kineticku energiju od preko 4.000 kg po kvadratnom centimetru.
Last edited by Dozer on 12/03/2018 13:53, edited 1 time in total.
agent_zero

#4402 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by agent_zero »

dječak sa šibicama wrote:Ne znam jel bio ovaj snimak na temi, ali evo ja cu ga staviti, iz jednog razloga

francuski vojnik je ubijen, rupa na sajbi govori da je metak najvjerovatnije dosao odnekud iz pravca gornjih Kovacica, ali obratiti paznju na 1:00, u trenutku kad se cuje pucanj, jasno se vidi bljesak na krovu Filozofskog fakulteta, na samom cosku najblize polozaju viljuskara

misljenje?
Na više mjesta se vidi slična situacija, prije mislim da je do snimka, tj. oštećene trake.
Izlija

#4403 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Vjerovali ili ne snajpersko gnijezdo koje je pokrivalo tu raskrsnicu je puno dublje u unutrašnjosti Grbavice, nalazilo se u ulici Emerika Bluma i nismo mu mogli ništa sa naše strane. Lovili smo ga mjesecima i jedino mjesto sa kojeg smo mogli dejstvovati po njegovom položaju je bilo tako otvoreno da nije bilo šanse da ga ikako neutrališemo, rahmetli Sale je pokušavao ali jednostavno nije bilo šanse.
Darh Wader

#4404 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Darh Wader »

dječak sa šibicama wrote:Ne znam jel bio ovaj snimak na temi, ali evo ja cu ga staviti, iz jednog razloga

francuski vojnik je ubijen, rupa na sajbi govori da je metak najvjerovatnije dosao odnekud iz pravca gornjih Kovacica, ali obratiti paznju na 1:00, u trenutku kad se cuje pucanj, jasno se vidi bljesak na krovu Filozofskog fakulteta, na samom cosku najblize polozaju viljuskara

misljenje?
Kakvih crnih Kovačića ovdje se jasno vidi da je pucanj došao sa trećeg sprata Filozofskog fakulteta, što govori da je francuski vojnik ubijen od strane ARBiH tačnije zločinačke jedinice "Ševe" koja je sijala strah na obje strane.
Darh Wader

#4405 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Darh Wader »

Sarajmen wrote:
Komentar moderatora: Opomena pred ban
Čekaj malo za šta je tačno opomena ? Jer evo čitam post i ne vidim nešto uvredljivo u istom. :?

Pa i sam vidiš da je pucanj došao sa fakulteta ne kontam šta nije jasno. :-?
karanana

#4406 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

Darh Wader wrote:
Sarajmen wrote:
Komentar moderatora: Opomena pred ban
Čekaj malo za šta je tačno opomena ? Jer evo čitam post i ne vidim nešto uvredljivo u istom. :?

pa evo gore ti ljudi napisali sta je i kako je, a ti tvrdis nesto a nemas neku podlogu nego kazes jasno se vidi....e pa ne vidi. vidi se neki bljesak, ali se ne vidi ni izvrsitelj, a trebao bi.
a milion drugih stvari ne mozes objasniti nego samo kazes da se jasno vidi odakle je ubijen. kako objasnjavas ugao pogotka u staklo viljuskara? kako objasnjavas odsjaj u drugom video koji ide horizontalno preko cijelog treceg sprata?
Last edited by karanana on 12/03/2018 21:50, edited 1 time in total.
Darh Wader

#4407 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Darh Wader »

karanana wrote:
Darh Wader wrote:

pa evo gore ti ljudi napisali sta je i kako je, a ti tvrdis nesto a nemas neku podlogu nego kazes jasno se vidi....e pa ne vidi. vidi se neki bljesak, ali se ne vidi ni izvrsitelj, a trebao bi.
Šta su napisali da je pucanj došao iz pravca Kovačića što nije tačno, jasno se vidi pucanj sa trećeg sprata.

Čuj vidi se bljesak a ne vidi se počinitelj pa nije valjda četnik prošao između linija i došao na Filozofski fakultet opalio hitac i uredno se vratio na Grbavicu. :lol: Daj ba ljudi malo realnosti.

@Sarajmen

Nisam ja ništa pomješao vrlo dobro znam šta pričam jer ni naše maslo nije za Ramazana a ubistvo ovog nesretnog vojnika 100% nije došlo sa srpske strane što se jasno vidi na snimku.Vjerujem da su upoznat sa jednicom "Ševe" i šta su radili po Sarajevu pa Sefera su htjeli skinuti kud ćeš dalje.
Chile17

#4408 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chile17 »

Ne pričaj svašta, Dozer je fino sve objasnio, i totalno logično sve.
Maraschino

#4409 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Maraschino »

Darh Wader wrote:

Ja bi tebe katapultirao dok ne dokazes svoje tvrdnje.
Isto kada bi ja rekao, ma ovo je Seferovo maslo i otisao na pf sport.

Od sinoc gledam ovaj snimak i nista mi nije jasno. Dozer je dao najbolje objasnjenje a ti ''s'neba pa u rebra'.
Darh Wader

#4410 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Darh Wader »

Dozer wrote:Da bi se ispalio metak s one pozicije na FF, strijelac bi morao biti vidljiv bar 3-4 sec. jer se radi o terasi, sto znaci da bi se morao izvuci na sami rub ograde/zida. Ja ga ne vidim...
Ne mora biti vidljiv strijelac nego treba biti vidljiva meta, čekao je da vojnik spusti kontejner i da se izvuče nazad do ceste što je jadni vojnik i uradio a to je bilo dovoljno da mu bude u dometu sa kojeg ga je mogao nesmetano skinuti.Praveći iluziju da je hitac došao iz pravca Kovačića.
bilic

#4411 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by bilic »

Ne mora biti vidljiv Praveći iluziju da je hitac došao iz pravca Kovačića.[/quot

Kakve iluzije. Nesmetano skinut.
i kakav domet .
hhahahahahaahahahaha
ubijedio si nas sveeee
:lol:
Darh Wader

#4412 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Darh Wader »

Ma niko nije pucao sa FF valjda se neko zanio pa bacio petardu ubjedio si me.
pirpa

#4413 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

:zjev:
smijesni_ste

#4414 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smijesni_ste »

Zašto vi koji se razumijete u tematiku ne pišete na ovom i sličnim YT klipovima, a ne da svaka (srpska) fukara neometano prosipa propagandu :(
karanana

#4415 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

najveci argument je ulaz metka kroz prednje staklo, to bi bilo nemoguce odraditi sa filozofskog ili mozda bi trebalo imati zaobljenu cijev pa da metak tako zavrne. a drugi argument je ovaj bljesak sa drugog videa gdje se vidi kao horizontalna linija preko cijele zgrade.
kako i zasto se to tako oslika na kameri, ne znam.
internazionale

#4416 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by internazionale »

Ja bih da cestitam djecaku sa zigicama koji je pregledom snimka razotkrio veliku podvalu tzv armije bih i zloglasnih seva. Mogle su seve prevariti francusku vojsku, kojekakve vojne eksperte i svjetsku javnost ali pravdoljubiv i britak um ovog skromnog djecacica na njihovu veliku zalost nisu mogli. Ocekujem da bar francuska vlada djecacicu dodjeli neki orden casti, da se bar djelimicno ta nepravda ispravi
Podrzimo ovog hrabrog djecaka u njegovoj borbi
karanana

#4417 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

nema sta tu djecak. pitao je interesantno pitanje koje bi i ja pitao da sam ovo vidio.
ovaj drugi je navalio i upro u nesto bez argumenata nego se vodi nekom avazovom spikom.
insomnia78

#4418 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

Sarajmen wrote:U jednom francuskom izvoru se navodi kako je vojnik Hardoin Eric pogođen sa dva metka.

'' C’est ce même travail qu’Eric Hardoin effectuait samedi matin. A 11 h 25, une première balle a traversé le pare-brise de la cabine de l’engin de levage qu’il pilotait et a fait voler en éclats la vitre arrière. Sautant du véhicule pour se mettre à couvert, Eric Hardoin a été fauché par une deuxième balle qui l’a atteint sous son gilet pare-balles et a traversé la cage thoracique en diagonale, de bas en haut. Il est décédé vingt-cinq minutes plus tard.''
Izvor: http://www.aumilitaire.com/communaute/t ... c-hardoin/
Tacnije prvi metak je prosao kroz kabinu. On iskace iz vozila da uzme zaklon i tada ga pogadja drugi metak
Darh Wader

#4419 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Darh Wader »

karanana wrote:najveci argument je ulaz metka kroz prednje staklo, to bi bilo nemoguce odraditi sa filozofskog.
Moguće je ako se dovoljno povuče nazad što je on i uradio a snajperista je to i čekao jer je znao da kad spusti kontejner mora krenuti sa viljuškarom u rikverc.
internazionale

#4420 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by internazionale »

karanana wrote:nema sta tu djecak. pitao je interesantno pitanje koje bi i ja pitao da sam ovo vidio.
ovaj drugi je navalio i upro u nesto bez argumenata nego se vodi nekom avazovom spikom.
Jbg jarane
Prati na casu pa ces i ti mozda jos nesto krupnije razotkriti
insomnia78

#4421 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

C’est ce même travail qu’Eric Hardoin effectuait samedi matin. A 11 h 25, une première balle a traversé le pare-brise de la cabine de l’engin de levage qu’il pilotait et a fait voler en éclats la vitre arrière. Sautant du véhicule pour se mettre à couvert, Eric Hardoin a été fauché par une deuxième balle qui l’a atteint sous son gilet pare-balles et a traversé la cage thoracique en diagonale, de bas en haut. Il est décédé vingt-cinq minutes plus tard.''
Isto to radio je i u subotu ujutro (misli se na postavljanje kontejnera). U 11 i 25 prvi metak proljece kroz sofersajbnu vozila kojim je upravljao i razbija zadnji prozor. Iskočivši iz vozila da pronadje zaklon biva pogodjen drugim metkom koji prolazi ispod pancira, dijagonalno kroz rebra. Preminuo je dvadeset pet minuta kasnije
Darh Wader

#4422 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Darh Wader »

Image
Izlija

#4423 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Izlija »

Ja vam fino napisah odakle je pucano, 80% rata sam proveo na toj liniji i znam je u dušu a i bio sam na 20 metara kad je poginuo nesretnik, mi se zajebavali ispred izvršnog vieća i gledali kako stavljaju kontejnere, kontali smo da mu je pancirno staklo na viljuškaru pa smije postavljati kontejnere, pamtim kao da je jučer bilo. A što se tiče nebuloznih posanja o pucanju sa Filozofskog fakulteta, to može napisati samo ko pojma nema o ratu u Sarajevu
radiša

#4424 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by radiša »

Svijetleci metak bio 100%zato se svjetlo i vidjelo a cinilo se kao pucanj odatle.Da ga je odatle ubio kao sto pokazuje ova crvena linija morala bi se makar glava vidjet snajperiste koji iz tog polozaja puca.
Dozer

#4425 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Darh Wader wrote:
Dozer wrote:Da bi se ispalio metak s one pozicije na FF, strijelac bi morao biti vidljiv bar 3-4 sec. jer se radi o terasi, sto znaci da bi se morao izvuci na sami rub ograde/zida. Ja ga ne vidim...
Ne mora biti vidljiv strijelac nego treba biti vidljiva meta, čekao je da vojnik spusti kontejner i da se izvuče nazad do ceste što je jadni vojnik i uradio a to je bilo dovoljno da mu bude u dometu sa kojeg ga je mogao nesmetano skinuti.Praveći iluziju da je hitac došao iz pravca Kovačića.
Drz' se ratova zvijezda, vjeruj mi :D
Post Reply