TENIS
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
-
radostan dan
#4401 Re: TENIS
Ta će Mekinro, ta on zna...

- ultima_palabra
#4402 Re: TENIS
Johnny Mac je "lako zapaljiv materijal", ali teško je ne složiti se sa njim
Mada što se tiče returna, Andre je igrao u eri velikih servera i bržih podloga...
- just principe
#4403 Re: TENIS
irvinx1 wrote:
Sjajan video
zipa na 1:18 u isto vrijeme se saginju
-
radostan dan
#4404 Re: TENIS
doturanjem stolica, organizatori su nas spriječili da saznamo ko je pravi pobjednik ovog maratona.

- pirmin
#4405 Re: TENIS
irvinx1 wrote:
Sjajan video
Koje mucenje
Meni pozlilo gledajuci, lagano bih poravnio pa nek` ide glava.
- vox-populi
#4406 Re: TENIS
Ma Roger je najbolji teniser svih vremena, od aktivnih i neaktivnih. Nije to poenta. Poenta mog posta je:veljaca wrote:vox-populi wrote:Hajd nek je i Roger u necemu najbolji. Kad vec nije u tenisu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Od trenutno AKTIVNIH igraca - Roger je nabolji teniser sveukupno .....
Jos ce vremena proteci prije nego sto njegove uspjehe dostignu Rafa i Novak ... AKO i dostignu .....
nek je Roger bar u necemu TRENUTNO najbolji kada u tenisu, opet TRENUTNO nije. (a male su sanse da to ikada opet bude)
Slaba mu utjeha sto je kod sponzora najbolji kad ga Rafa ili No1e preslusavaju na teniskim terenima.
- shake69
#4407 Re: TENIS
@vox, pa kako to kad Nadal u Londonu, dakle samo prije tri mjeseca, umalo nije dobio 'biciklo' od Rogera!? Nije to neka 250-ica vec zavrsni masters, ciji trofej u vitrinama Spanjolac jos uvijek nema, ako nisi znao!
Smanji malo navijacke strasti! Kako se niko ne javi z a kradju Kader Nuonija (sudac) kad je u drugom kolu uzeo pobjedu Davidu Nalbandijanu protiv Isnera?
- veljaca
#4408 Re: TENIS
Ne bih se slozio da ga bas preslusavaju ... Preslusati nekoga je pobijediti ga recimo 6:0, 6:0 i 6:0 .....vox-populi wrote:Ma Roger je najbolji teniser svih vremena, od aktivnih i neaktivnih. Nije to poenta. Poenta mog posta je:veljaca wrote:vox-populi wrote:Hajd nek je i Roger u necemu najbolji. Kad vec nije u tenisu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Od trenutno AKTIVNIH igraca - Roger je nabolji teniser sveukupno .....
Jos ce vremena proteci prije nego sto njegove uspjehe dostignu Rafa i Novak ... AKO i dostignu .....
nek je Roger bar u necemu TRENUTNO najbolji kada u tenisu, opet TRENUTNO nije. (a male su sanse da to ikada opet bude)
Slaba mu utjeha sto je kod sponzora najbolji kad ga Rafa ili No1e preslusavaju na teniskim terenima.
I u svojoj 30 godini on je jos uvijek tu negdje sa obojicom ..... Cak mislim da bi imao vece sanse u Finalu Melburna od Nadala .....
A da ne govorim o prije nekih 3-4 godine - kada je on njih skoro pa preslusavao .....
Svaki teniser ima svoj period kada je na vrhuncu ..... Samo je pitanje koliko to traje .... A tu je Roger Federer
-
radostan dan
#4409 Re: TENIS
jeste, jer je imao talašiku oko sebe...a onda dojde Nadalina, pa prihaja Djokica...
- necko_hz
#4410 Re: TENIS
Suma sumarum, konkurencija u Rogerovom primeu bila je jednaka kao danas. Naravno, nije bilo dominantnih igrača kao sadašnja prva trojka, ali je konkurencija izvan toga bila puno jača. Roddick sa konstantno jakim i preciznim servisom i dobrim forhendom koji su za tadašnje podloge bili i više nego ubitačni, Hewitt sa sjajnim fizičkim predispozicijama i nevjerovatno dobrim volejima. Istina, mogao je puno agresivnije igrati, ali šta je tu je, zatim Safin, jedan od najtalentovanijih tenisera ikad, Nalbandian, kad je bio koliko-toliko normalan poigravao se sa Rafom, pa i sa Rogerom.
Kladioničar Davydenko koji ima pozitivan H2H sa Rafom, ne znam da li postoji igrač koji tako čisto udara lopticu kao on. Bio je tu još Ljubičić, Kuerten, Coria, Gonzalez, Blake itd itd. Nimalo laka konkurencija kao što je mnogi predstavljaju.
Još kad dodamo podloge kakve su bile tada, možemo slobodno zaključiti da bi isto prolazili i Nadal i Đoković i Murray kao što su ovi gore nabrojani, ako ne i gore.
Federer je najraznovrsniji igrač i jedan od najtalentovanijih koji je ikada uzeo reket u ruke. Lakoća, jednostavnost, gracioznost i umjetnost koju on priređuje dok igra tenis je nevjerovatna. Sa 30 godina se ravnopravno nosi sa konkurentima. Konstantno je u vrhu. Na kraju sezone kada dođu Indoor turniri i brže podloge objašnjava stvari i daje besplatne časove trenutno najboljim teniserima svijeta. Zbog dobro planirane sezone najsvježiji je igrač na kraju iste iako su glavni konkurenti mlađi od njega 5 godina. Treba li pitati kako i koliko će sadašnja klapa (Novak, Rafa i Murray) biti konkurentni kada napune 30 ?
Kontinuitet je kontinuitet. Zato su Federer i Sampras, uz Borga i Lejvera najveći svih vremena.
Federer je najraznovrsniji igrač i jedan od najtalentovanijih koji je ikada uzeo reket u ruke. Lakoća, jednostavnost, gracioznost i umjetnost koju on priređuje dok igra tenis je nevjerovatna. Sa 30 godina se ravnopravno nosi sa konkurentima. Konstantno je u vrhu. Na kraju sezone kada dođu Indoor turniri i brže podloge objašnjava stvari i daje besplatne časove trenutno najboljim teniserima svijeta. Zbog dobro planirane sezone najsvježiji je igrač na kraju iste iako su glavni konkurenti mlađi od njega 5 godina. Treba li pitati kako i koliko će sadašnja klapa (Novak, Rafa i Murray) biti konkurentni kada napune 30 ?
veljaca wrote:Svaki teniser ima svoj period kada je na vrhuncu ..... Samo je pitanje koliko to traje .... A tu je Roger Federer daleko ispred ove dvojice ( po duzini trajanja i broju osvojenih trofeja ) .....
-
radostan dan
#4411 Re: TENIS
Pretjera ga i ti...ne sporim da je Rože, suma sumarum br. jedan, ali odvadi malo, ne bi ni on osvojio toliko da je u startu imao ovu dvojicu za vratom. Najviše turnira - da, ali toliko - ne.
- veljaca
#4412 Re: TENIS
Ovo tvoje je u domenu SBB KBB ....radostan dan wrote:Pretjera ga i ti...ne sporim da je Rože, suma sumarum br. jedan, ali odvadi malo, ne bi ni on osvojio toliko da je u startu imao ovu dvojicu za vratom. Najviše turnira - da, ali toliko - ne.
Da Roger ima isto godina kao Nole i Rafa - sta bi onda bilo .... Ili gdje ce biti Nole i Rafa sa 30 godina ( i ovo mije je iz domena SBB KBB )
Zato se broje sveukupne cinjenice a ne SBB KBB ....
- necko_hz
#4413 Re: TENIS
Otkud znaš ? Misliš da bi njih dvojica nešto mogli uraditi protiv Prime Rogera iz 2004/2007 na tadašnjim znatno bržim podlogama ? Nadal ne bi, jer spin ne bi imao visok odskok i tako pravio probleme Rogeru, a Novak zato što, bez obzira na ofanzivne karakteristike koje ima za razliku od Rafe, ne može ravno protiv Rogera, protiv prime Rogera koji se ne bi gubio zbog biologije nakon vodstva od 2-0 u setovima. (USO 2011)radostan dan wrote:Pretjera ga i ti...ne sporim da je Rože, suma sumarum br. jedan, ali odvadi malo, ne bi ni on osvojio toliko da je u startu imao ovu dvojicu za vratom. Najviše turnira - da, ali toliko - ne.
Da li bi Nadal osvojio Melbourn na nekadašnjoj Rebound Ace podlozi da isti nije usporen, odnosno homogeniziran Plexicusion podlogom ? Ili Wimbledon da nije trava usporena ? Koliko bi mu njegovo glavno oružje - spin pomoglo na nekadašnjoj brzoj travi ? Koliko bi Novakov ritern, za koji navodno tvrde da je najbolji svih vremena, bio moćan u eri brzih podloga i velikih servera poput Samprasa, Beckera, Edberga, Krajiceka itd ? Priče ŠBB KBB su nekad potrebne nekad ne, ovisno od situacije. Kada je u pitanju Federer, ne. Zašto. Objašnjeno u prvom dijelu posta. Živio.
- ultima_palabra
#4414 Re: TENIS
Istina je kao i obično, negdje u sredini
Roddick, Hewitt, Safin i Nalbandian su super kvalitetni igrači koji su imali nesreću da igraju protiv prime-Rogera... ali s druge strane su i igrači koji su njemu savršeno odgovarali po igri (pogotovo prva dvojica).
S druge strane, Nadal, Đoković i Murray su igrači koji mu manje odgovaraju, ali oni su produkt sporijih terena i "atletskijeg" tenisa današnjice. Protiv Rogera iz najboljih dana, na bržim terenima oni bi teško imali šanse... osim Nadala, koji kao da je stvoren u nekoj laboratoriji da bude anti-Federer
Roddick, Hewitt, Safin i Nalbandian su super kvalitetni igrači koji su imali nesreću da igraju protiv prime-Rogera... ali s druge strane su i igrači koji su njemu savršeno odgovarali po igri (pogotovo prva dvojica).
S druge strane, Nadal, Đoković i Murray su igrači koji mu manje odgovaraju, ali oni su produkt sporijih terena i "atletskijeg" tenisa današnjice. Protiv Rogera iz najboljih dana, na bržim terenima oni bi teško imali šanse... osim Nadala, koji kao da je stvoren u nekoj laboratoriji da bude anti-Federer
- necko_hz
#4415 Re: TENIS
Tako nekako Ultima
Nizak odskok loptice daje određenu brzinu loptici što Federer sjajno koristi. Tehnika udarca mu je takva, a to su na svojoj koži najbolje osjetili Roddick i kompanija.
Dobro je njega ujka Toni oblikovao, nema šta.
Hebote, 4 RG-a, 1 Wimbledon-a i AO-a ga je koštao !
Federer je pravu muku mučio s njime
, ali vjerujem da bi njihov H2H bio drugačiji da su u Rogerovom prime-u odigrali više mečeva na brzim podlogama. Ovako, šta je tu je.
Nizak odskok loptice daje određenu brzinu loptici što Federer sjajno koristi. Tehnika udarca mu je takva, a to su na svojoj koži najbolje osjetili Roddick i kompanija.
ultima_palabra wrote:Protiv Rogera iz najboljih dana, na bržim terenima oni bi teško imali šanse... osim Nadala, koji kao da je stvoren u nekoj laboratoriji da bude anti-Federer
- ultima_palabra
#4416 Re: TENIS
To da, ali pitanje je uopšte koliko brza podloga donosi Federeru protiv Nadala? Po meni je bitniji nizak odskok... recimo podloga u O2 nije toliko brza, ali je "mrtva" što se tiče odskoka... i na njoj Nadal nema nikakve šanse. Na svim ostalim forehand-to-backhand dinamika daje rezultira u porazu Rogera.
- necko_hz
#4417 Re: TENIS
Pa u većini slučajeva je brza podloga = nizak odskok. Sada, kakvo je samo svojstvo podloge, to varira od turnira do turnira. Pariz i London imaju gotovo identičnu podlogu, s tim što je Pariz brži(mada je i on prošle godine usporen) i što mu je podloga zelena
. Opet, razlika u podlozi ta dva turnira i npr Bazela je u drugačijem svojstvu podloge. Bazel je nešto slično tepihu, u Londonu i Parizu je prava HC podloga.
Otprilike, ovakve podloge najviše odgovaraju Federeru u duelima sa Rafom. Ne mora koristiti puno snage da kontroliše neugodni spin koji Rafa šalje, jer lotpica niže odskače i dobija više brzine prilikom dodira sa podlogom.
Ali, sada, govoreći o njima dvojici, jedino što koči Federera je taj kompleks koji mu je Rafa nabio. Naučio je Roger igrati na spin prilično dobro, ali se jednostavno raspadne u jednom dijelu meča. Fakat, kompleks je čudo. Nije bezveze to rečeno.
Otprilike, ovakve podloge najviše odgovaraju Federeru u duelima sa Rafom. Ne mora koristiti puno snage da kontroliše neugodni spin koji Rafa šalje, jer lotpica niže odskače i dobija više brzine prilikom dodira sa podlogom.
Ali, sada, govoreći o njima dvojici, jedino što koči Federera je taj kompleks koji mu je Rafa nabio. Naučio je Roger igrati na spin prilično dobro, ali se jednostavno raspadne u jednom dijelu meča. Fakat, kompleks je čudo. Nije bezveze to rečeno.
- ultima_palabra
#4418 Re: TENIS
Pariz jeste dosta brži, mada ove sezone nije bio... Pariz 2010 je najbrža podloga viđena u zadnjih 5 godina sigurno, kad je Llodra lagano preslušao Đokovića sve ti je jasno
Ima tu mentalnog dijela mnogo, malo ima i Rogerove taktičke nediscipline (mogao bi i on više igrati na Rafin bekhend)... osim forhenda on ima problem i sa Rafinim servisima, pogotovo drugim servisom koji često šalje u dno mreže
Ima tu mentalnog dijela mnogo, malo ima i Rogerove taktičke nediscipline (mogao bi i on više igrati na Rafin bekhend)... osim forhenda on ima problem i sa Rafinim servisima, pogotovo drugim servisom koji često šalje u dno mreže
- necko_hz
#4419 Re: TENIS
Pariz 2010 je bio led, al' bukvalno !
Tad smo gledali Llodrin najbolji tenis u karijeri. Šteta zaista što nema više takvih podloga, bilo bi puno zanimljivije.
Roger je izuzetno tvrdoglav igrač. On će, na sadašnjim podlogama teško probijati Nadala ofanzivom. Protiv igrača koji igra najbolje passing shotove (uz svo poštovanje prema Changu) i koji ima nevjerovatne defanzivne udarce ne može izlaziti na mrežu bez odlično pripremljenog terena za napad. Ne želi da se malo odmakne od osnovne linije. Ne želi da se prilagođava. Poštujem ja to, ali nije riječ o tome. Ako želi još koju GS titulu, a želi, moraće poraditi na tome, obavezno, naravno mislim na susrete sa Nadalom. Protiv ostatka toura mora igrati onako kako najbolje zna.
Roger je izuzetno tvrdoglav igrač. On će, na sadašnjim podlogama teško probijati Nadala ofanzivom. Protiv igrača koji igra najbolje passing shotove (uz svo poštovanje prema Changu) i koji ima nevjerovatne defanzivne udarce ne može izlaziti na mrežu bez odlično pripremljenog terena za napad. Ne želi da se malo odmakne od osnovne linije. Ne želi da se prilagođava. Poštujem ja to, ali nije riječ o tome. Ako želi još koju GS titulu, a želi, moraće poraditi na tome, obavezno, naravno mislim na susrete sa Nadalom. Protiv ostatka toura mora igrati onako kako najbolje zna.
-
exSarajlija
#4420 Re: TENIS
evo sada i sluzbeno je nole najbolji sportista planete.
kada sam to prvi ovdje napisao bio sam ismijan.... pominjali su se razni novicki i boltovi ... mesi i ko zna ko jos ne.
kako god... bravo No1e!!!!!
kada sam to prvi ovdje napisao bio sam ismijan.... pominjali su se razni novicki i boltovi ... mesi i ko zna ko jos ne.
kako god... bravo No1e!!!!!
- CSKA
#4421 Re: TENIS
Bravo majstore
Nisam gledao prenos,sada sam saznao,valjda ce biti neka repriza.Znam samo da su u kladionici svi govorili,nema sanse Novak da dobije jer je nas
.
Sve u svemu zasluzeno,jedna nevjerovatna godina je nagradjena kako i treba,Simply the Best
.
Nisam gledao prenos,sada sam saznao,valjda ce biti neka repriza.Znam samo da su u kladionici svi govorili,nema sanse Novak da dobije jer je nas
Sve u svemu zasluzeno,jedna nevjerovatna godina je nagradjena kako i treba,Simply the Best
-
exSarajlija
-
smijesni_ste
#4423 Re: TENIS
Ja sam spominjao Nowitzkog, ali rekao sam samo u slučaju da osvoji EP što će biti (i bilo je) veoma teško...et čisto da se odbranim od prozivanja...
Ja još branio Djokovica i tako mi se vraca
Ja još branio Djokovica i tako mi se vraca
- ultima_palabra
#4425 Re: TENIS
Inače teniseri prečesto dobivaju ovu nagradu... Roger 3 ili 4 puta, Rafa jednom, evo sad i Novak. Ali iza sebe ostave takve sezone da ne bude dvojbe.