Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Potoklinica wrote:
Fotografija je nastala 15. ili 16. april 1941. godine u tadašnjoj ulici Kralja Petra (današnja Zelenih beretki). Ulica je zakrčena vozilima 14. oklopne divizije (Die 14. Panzer-Division) koja je izvršila okupaciju Sarajeva. Jedinice ove divizije ušle su 16. aprila u Mostar, a dan kasnije i u Dubrovnik. Iz Sarajeva jedinica je otišla 21. aprila prema Doboju, a potom nazad u Njemačku kako bi se pripremila za operaciju Barbarossa koja je uskoro trebala uslijediti.
Pažnju mi je posebno privukla prašina na vozilima, što daje vjeran osjećaj da su vozila upravo pristigla. Zadovoljstvo mi je da ovakve fotografije i historijske činjenice mogu podijeliti sa svima koji prate ovaj forum.
Bravo i hvala ti
I sve druge molim da ako ne znaju historiju i više detalja da makar ispod slike napisu koji je to dio grada sta se sad tu nalazi... naravno ako znaju jer ima nas mladjih koji se ne mozemk tako lahko orijentisati
Slika je napravljena prije 1900. godine, jer je Evangelisticka crkva (Likovna akademija) zavrsena 1900. a vidimo da desno krilo crkve jos nije ni zapocelo sa gradnjom. Zgrada desno (u moje doba Mazuraniceva br.2) je tek izgradjena i ovako je izgledala u originalu, ali ju je jedna od zadnjih avionskih bombi 1941. pogodila i ovaj dio uokviren crvenom linijom sravnila sa zemljom. Dok je komplet komsiluk bio u podrumu i cekao da zracni napad prestane, moja nana je u kuhinji (koja je sa druge strane zgrade i granici sa sobom koja je nestala) razvijala jufku (kako mi je mati poslije pricala, nije htjela da joj se tijesto osusi... ). Kad je bombardovanje prestalo, niko nije smjeo uci u stan, jer su ocekivali ono najgore.
Imali su sta vidjeti; nana pokrivena prasinom se protezala i oklagijom pokusavala skinuti sa zida kavez sa kanarincem, koji je bio u pogodjenoj sobi i koji je nekim slucajem prezivio...
Sasvim desno se vidi i dzamija na Skenderiji.
Sjajno! Odlična priča. Kada bi bilo sreće, mogla bi biti ispričana u kakvom dokumentarcu o starom Sarajevu. Ubilo se za TV SA.
Slika je napravljena prije 1900. godine, jer je Evangelisticka crkva (Likovna akademija) zavrsena 1900. a vidimo da desno krilo crkve jos nije ni zapocelo sa gradnjom. Zgrada desno (u moje doba Mazuraniceva br.2) je tek izgradjena i ovako je izgledala u originalu, ali ju je jedna od zadnjih avionskih bombi 1941. pogodila i ovaj dio uokviren crvenom linijom sravnila sa zemljom. Dok je komplet komsiluk bio u podrumu i cekao da zracni napad prestane, moja nana je u kuhinji (koja je sa druge strane zgrade i granici sa sobom koja je nestala) razvijala jufku (kako mi je mati poslije pricala, nije htjela da joj se tijesto osusi... ). Kad je bombardovanje prestalo, niko nije smjeo uci u stan, jer su ocekivali ono najgore.
Imali su sta vidjeti; nana pokrivena prasinom se protezala i oklagijom pokusavala skinuti sa zida kavez sa kanarincem, koji je bio u pogodjenoj sobi i koji je nekim slucajem prezivio...
Sasvim desno se vidi i dzamija na Skenderiji.
lijepih fasada--lijepih balkona--lijepih krovova svega se lijepog nagledah na ovim slikama a milion puta sam prošo pored mnogih zgrada sa slika a da pogled bacio nisam na ovu ljepotu
jelde da ova kuća u prvom planu i sad ovako izgleda? na ćošku preko puta taksi štanda?
Ne kontam ?
Kuće u prvom planu nema zar ne ?
Ovo je cesta koja sa mosta na Dolac Malti vodi prema pekari As na Hrasnom brdu.
Za sliku jedan drugarski od srca i hvala.
Moze li neko i ovu sliku poblize objasniti? Ne mogu nikako da se orijentišem...
Mada mislim da JThomas nije u pravu. Ako mislimo na istu zgradu, koja je i danas tu, ona u prizemlju ima veliki poslovni prostor, a ova nema.
Po tome bi onda ovo trebalo da gleda na brdo Obad, a sta bi onda bila ona velika zgrada u pozadini?
JThomas je u pravu...ovo desno je Taxi dom, lijevo se vidi izgradnja zgrada u Porodici Ribar...danas je tu na ćošku lijeve gornje strane siva osmokatnica...ove male zgrade iza Doma su tu još i danas, kao i one gore iznad na brdu..
Ok, to sam i ja mislio. Ali ova zgrada lijevo u prvom planu mislim da vise ne postoji? JThomas kaze da je tu... Po nekoj logici tu bi negdje trebalo da je dzamija.
P.S. Ovu po svim pravilima fife i uefe nije Malta nego Hrasno.
Banksy wrote:Za početak, gledamo li mi na ovoj slici prema jugu ili prema sjeveru, malo se gubim ...
Banksy,
fotografija je snimljena 1971. godine sa zgrade iza džamije Hrasno u kojoj je prije rata bila knjižara Nolit. Pogled je prema jugu i ulica koja se vidi imala je prvobitni naziv 4. ulica, pa onda Zlatiborska, a danas je Azize Šaćirbegović. Danas ne postoje kuće koje su u prednjem planu (kuće porodica Šilić, Jokić, Radujevčanić itd). Između kuća bile su predivne bašte sa puno cvjeća, voća i povrća. Skroz desno vidi se dio Hrasničke ulice koja danas postoji samo u gornjem dijelu iza Centra za zdravo starenje. Željezničko naselje (13 zgrada) napravila je Željeznička stambena zadruga u periodu 1957 - 1959 godina. U vrhu ulice vidi se zgrada u kojoj je i danas MZ Hrasno brdo.
(Hvala Zlatku za dodatne informacije).
oko ove fotke Hrasnog, Sve kuće sa lijeve strane su porušene radi proširenja ceste...siva osmokatnica je skoro u ravni sa ovom bijelom novom zgradom iz Porodice Ribar...Željezničko naselje je i danas lijepo, samo ima i tu papadije koji kolju kurbane ispred svojih ulaza i slično...
exliberal-ex wrote:
jebiga nisam mahalce....nije Sarajevo do M.Dvora
Isti sam... Sto se mene tice, DO Marijin dvora je Sarajevo, istocnije je GUZVA...
Dolac Malta rulez...
Ajde da zakuhamo sa carsijanerima....kad sam ja odrastao uvijek je bila prica mi smo gradska raja sa vratnika a vi ste seljaci iz doline, ja od centra 500 metara a ti ? ...ja krenem kuci iz grada sve ravnicom I za pola sata kuci pjeske...a ti 40 minuta uzbrdo da bi dosao do kuce koja je "500 metara od centra"...a tamo koza pase pod rucnom...
nije svako zivio ko muha na carsij, pola ovih sa vratnika, sedrenika...su bili blize bogu nego centru grada
ovo mi lici na ulicu/e iza današnjeg "Omera Maslica"
Koliko sam shvatila pojasnjenja, Licka ulica je bila na trasi paralelno sa Miljackom pored Dzamije na Dolac Malti prema danasnjoj OS Hrasno (stara Ivan Goran Kovacic) ali izmedju danasnjih parkova i zgrada dakle nesto sjevernije u odnosu na danasnju ulicu kojom se iz Azize Sacirbegovic "skrece"prema OS Hrasno.
Kazu da je pored dzamije bila stara zgrada skole u koju se kasnije uselio MUP a koja je regulacijom srusena !!! Eh da je bilo fotoaparata tada...
PS Muha , govoris o Bihackoj.....
PSS Banksy , karta koju si postavila iznad je super , mnogo ulica nedostaje na Grbavici , Malti te nema današnje ulice "Put mladih muslimana"...
Last edited by sabina1 on 18/02/2016 17:39, edited 1 time in total.