Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Deki43

#4401 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Deki43 »

Trenutno čitam: Danilo Kiš-Rani jadi i Ivo Andrić-Deca
Diplomata

#4402 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Diplomata »

sadmire wrote:Jos malo pa zavrsavam Hadži Murata od Tolstoja a spremam se poceti Zovem se crvena od Pamuka i Dijanini krugovi od Zeljka Antunovica.
Pamuka svi hvale pa rekoh da pocnem odnekuda a za ovog drugog nisam nikad ni cuo al mi se knjiga na prvu cini interesantnom zato sto je glavni lik zena i sto pise u prvom licu pa da vidim kako to izgleda.
Nije baš glavni lik žena, već svaki lik priča svoju priču, između ostalog ima i dio ''zovem se kišobran'' ili tako nekako. Da ti ne kvarim ćejf, mislim da ćeš uživati.

Trenutno na repetoaru ''Sve se dešava s razlogom'' - Mira Kirsenbaum
lejlamo

#4403 Re: Šta trenutno čitate?

Post by lejlamo »

SinjaD wrote:Tek počela čitati.
Image
Volim Jergovića i njegove knjige su mi inače zanimljive te ne vidim razloga da i ovaj put ne bude tako.

Meni vala i nije nesto bila ....
od mene ima neku srednju ocjenu :-)
Dioda

#4404 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Dioda »

Image

margina wrote:Jean M. Auel:
Pleme spiljskog (pecinskog) medvjeda I dio
Dolina konja II dio
Lovci na mamute III dio
Ravnica povratka IV dio
Kamena sklonista V dio
Nisam znala da ima peti dio :shock:
Prve tri su prezanimljive :thumbup: Za mozak na pasu :D
old_drummer

#4405 Re: Šta trenutno čitate?

Post by old_drummer »

"Wuthering Heights", Emily Brontë. :)
saga

#4406 Re: Šta trenutno čitate?

Post by saga »

Dioda wrote:
margina wrote:Jean M. Auel:
Pleme spiljskog (pecinskog) medvjeda I dio
Dolina konja II dio
Lovci na mamute III dio
Ravnica povratka IV dio
Kamena sklonista V dio
Nisam znala da ima peti dio :shock:
Prve tri su prezanimljive :thumbup: Za mozak na pasu :D
Ima i šesti :-D
On treba izaći ove godine
Dioda

#4407 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Dioda »

saga wrote:Ima i šesti :-D
On treba izaći ove godine
Sesti :shock:
Sto cu da se zabavim :mrgreen:
luda

#4408 Re: Šta trenutno čitate?

Post by luda »

Carlos Ruiz Zafon "Sjena vjetra"-odlicna
Nadinka

#4409 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

Ja sam iz one faze kad nisam znala sta bih prije citala, netso dosla u fazu da ne znam sta bih sad uezla :) cekam drugi dio rat i mir -a da dobijem, pa u medjuvremenu malo iscitavam Sofijin svijet, a imam nekoliko zapocetih sto nesto mi nisu legle :(
Da mi je nesto zabavno i opusteno a opet da nije glupo , imate li kakav prijedlog?
inspektorica javert

#4410 Re: Šta trenutno čitate?

Post by inspektorica javert »

Nadinka wrote:Ja sam iz one faze kad nisam znala sta bih prije citala, netso dosla u fazu da ne znam sta bih sad uezla :) cekam drugi dio rat i mir -a da dobijem, pa u medjuvremenu malo iscitavam Sofijin svijet, a imam nekoliko zapocetih sto nesto mi nisu legle :(
Da mi je nesto zabavno i opusteno a opet da nije glupo , imate li kakav prijedlog?
Den Braun :mrgreen:
Nadinka

#4411 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

inspektorica javert wrote:
Nadinka wrote:Ja sam iz one faze kad nisam znala sta bih prije citala, netso dosla u fazu da ne znam sta bih sad uezla :) cekam drugi dio rat i mir -a da dobijem, pa u medjuvremenu malo iscitavam Sofijin svijet, a imam nekoliko zapocetih sto nesto mi nisu legle :(
Joj hvala al' ne mogu ga :D procitala sam onih prvih 3-4 kad su tek izlazile, a onda brate mi postalo suplje i sve isto :D

Jel neko citao Palahnjuka (tako su ga preveli :))?? Kakav vam je Boris Dezulovic?
cartman

#4412 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cartman »

Ucenje don Juana - Carlos Castaneda

Image
sadmire

#4413 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Nadinka wrote:
inspektorica javert wrote:
Joj hvala al' ne mogu ga :D procitala sam onih prvih 3-4 kad su tek izlazile, a onda brate mi postalo suplje i sve isto :D

Jel neko citao Palahnjuka (tako su ga preveli :))?? Kakav vam je Boris Dezulovic?
'jebo sad hiljadu dinara' je stvarno super knjiga, al opet ne znam koliko bi ti tematika i njegov stil pisanja, a pogotovo humor, odgovarali!?
Meni se u zadnje vrijeme svidjela 'Avanture nevaljale djevojcice' od Ljose, zabavna je i opostena a istovremeno ipak ozbiljna. Nakon nje razmisljam da nabavim i 'Tetka Julia i piskaralo'.
Sto se ostalih tice, ovako na prvu, a u stilu je Dezulovica, k'o novinari, u tom rangu mi je i 'tajna dolina piramida' od Emira Imamovica Pirketa! Zabavna, poucna a na momente i turobna i tuzna!
sadmire

#4414 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

interesantno je kako ima dobrih knjiga koje nekome nikako ne leze.
Ja se patim sa Hadrijanovim memoarima, nemam nikakvih zamjerki, cak stavise, zena je na tom djelu radila prakticno citav svoj zivot, ali meni se njeno citanje nesto skroz sporo odvija. Valjda mi ne lezi taj stil pisanja, nemam drugog objasnjenja. Za to vrijeme sam zapoceo nekoliko drugih knjiga, neke vec i procitao.
Isti slucaj sa Sofijinim svijetom, citao sam je u elektronskoj formi vise mjeseci, i jedva priveo kraju, a u stvari je jako interesantna.
Nadam se da cu ubuduce imati vise srece sa odabirom, ne volim ostavljati knjigu koju zapocnem neprocitanu!?
ultima_palabra

#4415 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ultima_palabra »

Image
Genije...
Eleonora

#4416 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Eleonora »

Ovo bi se moglo poslije uzeti....

@ultima_palabra, impresije?! :D
ultima_palabra

#4417 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ultima_palabra »

Eleonora wrote:Ovo bi se moglo poslije uzeti....

Ma ja sam dosta neobjektivan kad je u pitanju Kundera... a dugo ga nisam imao čitati pa mi djeluje svježe :)
Još sam u ranoj fazi, ali sasvim sigurno ima više filozofije nego naracije u knjizi... isprepliću se konstantno ;-)
Nadinka

#4418 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nadinka »

Eleonora wrote:Ovo bi se moglo poslije uzeti....

Meni je Besmrtnost odlicna, voljela bih je procitati sad ponovo, to je bila prva kunderina knjiga koju sam procitala, pa bi mi bilo drago ponoviti sad. Isto, nisma bas objektivna tu, volim Kunderu :D Besmtrnost mi je odlicna i jedina je knjiga od onih koje sam ja procitala da se ne bazira na režimu (ako se dobro sjecam :)). Super mi je kako je likove oblikovao i vezao i sam taj tok svijetsi pojedinih likova..

Ja sam sinoc zapocela Staljin - Na dvoru crvenog cara i prilicno mi je fino krenulo, procitala sam trecinu prvog dijela
Image
Volim citati historijske knjige o ovako upecatljivim likovima, sama naracija jeste malo cudna, na momente kao roman, na momente vise lici na izvjestaj, ne cini mi se bas kao neko knjizevno remek djelo po stilu pisanja, ali je ocito da je pisac htio da da sto vise detalja iz Staljinovog zivota, dijelove njegove prepiske sa porodicom i saradnicima, te da oslika i same saradnike, zajedno sa njihovim pozadinama. U svakom lsucaju, vrijedi procitati
minjonja

#4420 Re: Šta trenutno čitate?

Post by minjonja »

procitala neki dan majstora i margaritu. sta da kazem, dobra je knjiga, ali sam ja mozda i previse ocekivala kako su mi svi govorili kako je extra knjiga. mogao je jos malo doraditi taj odnos majstora i margarite, nesto nisam vidjela tu neku nenormalno veliku ljubav. malo je jedno poglavlje da bi se identificirala sa tim likovima i da ih shvatim.

a sad sam ovo uzela citati:
robert graves - grcki mitovi
Image
Sarajevski_Marlboro

#4421 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Sarajevski_Marlboro »

Grcka mitologijaaaaa :-)
Meni veoma interesantna :) .
minjonja

#4422 Re: Šta trenutno čitate?

Post by minjonja »

Sarajevski_Marlboro wrote:Grcka mitologijaaaaa :-)
osim zbirke mitova, imaju i objasnjenja od strane gravesa. bas se brzo cita. nije ni skupa bila, ja mislim cener na sajmu.
Sarajevski_Marlboro

#4423 Re: Šta trenutno čitate?

minjonja wrote:
osim zbirke mitova, imaju i objasnjenja od strane gravesa. bas se brzo cita. nije ni skupa bila, ja mislim cener na sajmu.
A ja mislila da ima i u biblioteci GS :/
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4424 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

Sarajevski_Marlboro wrote:
minjonja wrote:
A ja mislila da ima i u biblioteci GS :/
lako ti je to naći u el. verziji... treba napomenuti da je bilo podosta kritičara ove njegove knjige. neki smatraju da je "preslobodno" tumačio pojedine mitove...
Sarajevski_Marlboro

#4425 Re: Šta trenutno čitate?

Ma nisam ljubitelj el. verzija ičega :D
Post Reply