Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Deki43
#4401 Re: Šta trenutno čitate?
Trenutno čitam: Danilo Kiš-Rani jadi i Ivo Andrić-Deca
-
Diplomata
#4402 Re: Šta trenutno čitate?
Nije baš glavni lik žena, već svaki lik priča svoju priču, između ostalog ima i dio ''zovem se kišobran'' ili tako nekako. Da ti ne kvarim ćejf, mislim da ćeš uživati.sadmire wrote:Jos malo pa zavrsavam Hadži Murata od Tolstoja a spremam se poceti Zovem se crvena od Pamuka i Dijanini krugovi od Zeljka Antunovica.
Pamuka svi hvale pa rekoh da pocnem odnekuda a za ovog drugog nisam nikad ni cuo al mi se knjiga na prvu cini interesantnom zato sto je glavni lik zena i sto pise u prvom licu pa da vidim kako to izgleda.
Trenutno na repetoaru ''Sve se dešava s razlogom'' - Mira Kirsenbaum
- lejlamo
#4403 Re: Šta trenutno čitate?
SinjaD wrote:Tek počela čitati.
Volim Jergovića i njegove knjige su mi inače zanimljive te ne vidim razloga da i ovaj put ne bude tako.
Meni vala i nije nesto bila ....
od mene ima neku srednju ocjenu
- Dioda
- old_drummer
#4405 Re: Šta trenutno čitate?
"Wuthering Heights", Emily Brontë. 
-
saga
#4406 Re: Šta trenutno čitate?
Ima i šestiDioda wrote:Nisam znala da ima peti diomargina wrote:Jean M. Auel:
Pleme spiljskog (pecinskog) medvjeda I dio
Dolina konja II dio
Lovci na mamute III dio
Ravnica povratka IV dio
Kamena sklonista V dio![]()
Prve tri su prezanimljiveZa mozak na pasu
On treba izaći ove godine
- Dioda
#4407 Re: Šta trenutno čitate?
Sestisaga wrote:Ima i šesti![]()
On treba izaći ove godine
Sto cu da se zabavim
-
luda
#4408 Re: Šta trenutno čitate?
Carlos Ruiz Zafon "Sjena vjetra"-odlicna
- Nadinka
#4409 Re: Šta trenutno čitate?
Ja sam iz one faze kad nisam znala sta bih prije citala, netso dosla u fazu da ne znam sta bih sad uezla
cekam drugi dio rat i mir -a da dobijem, pa u medjuvremenu malo iscitavam Sofijin svijet, a imam nekoliko zapocetih sto nesto mi nisu legle 
Da mi je nesto zabavno i opusteno a opet da nije glupo , imate li kakav prijedlog?
Da mi je nesto zabavno i opusteno a opet da nije glupo , imate li kakav prijedlog?
- inspektorica javert
#4410 Re: Šta trenutno čitate?
Den BraunNadinka wrote:Ja sam iz one faze kad nisam znala sta bih prije citala, netso dosla u fazu da ne znam sta bih sad uezlacekam drugi dio rat i mir -a da dobijem, pa u medjuvremenu malo iscitavam Sofijin svijet, a imam nekoliko zapocetih sto nesto mi nisu legle
- Nadinka
#4411 Re: Šta trenutno čitate?
Joj hvala al' ne mogu gainspektorica javert wrote:Den BraunNadinka wrote:Ja sam iz one faze kad nisam znala sta bih prije citala, netso dosla u fazu da ne znam sta bih sad uezlacekam drugi dio rat i mir -a da dobijem, pa u medjuvremenu malo iscitavam Sofijin svijet, a imam nekoliko zapocetih sto nesto mi nisu legle
Jel neko citao Palahnjuka (tako su ga preveli
- cartman
#4412 Re: Šta trenutno čitate?
Ucenje don Juana - Carlos Castaneda

- sadmire
#4413 Re: Šta trenutno čitate?
'jebo sad hiljadu dinara' je stvarno super knjiga, al opet ne znam koliko bi ti tematika i njegov stil pisanja, a pogotovo humor, odgovarali!?Nadinka wrote:Joj hvala al' ne mogu gainspektorica javert wrote:Den BraunNadinka wrote:Ja sam iz one faze kad nisam znala sta bih prije citala, netso dosla u fazu da ne znam sta bih sad uezlacekam drugi dio rat i mir -a da dobijem, pa u medjuvremenu malo iscitavam Sofijin svijet, a imam nekoliko zapocetih sto nesto mi nisu legle
Da mi je nesto zabavno i opusteno a opet da nije glupo , imate li kakav prijedlog?procitala sam onih prvih 3-4 kad su tek izlazile, a onda brate mi postalo suplje i sve isto
Jel neko citao Palahnjuka (tako su ga preveli)?? Kakav vam je Boris Dezulovic?
Meni se u zadnje vrijeme svidjela 'Avanture nevaljale djevojcice' od Ljose, zabavna je i opostena a istovremeno ipak ozbiljna. Nakon nje razmisljam da nabavim i 'Tetka Julia i piskaralo'.
Sto se ostalih tice, ovako na prvu, a u stilu je Dezulovica, k'o novinari, u tom rangu mi je i 'tajna dolina piramida' od Emira Imamovica Pirketa! Zabavna, poucna a na momente i turobna i tuzna!
- sadmire
#4414 Re: Šta trenutno čitate?
Nadinka wrote:Ja sam iz one faze kad nisam znala sta bih prije citala, netso dosla u fazu da ne znam sta bih sad uezlacekam drugi dio rat i mir -a da dobijem, pa u medjuvremenu malo iscitavam Sofijin svijet, a imam nekoliko zapocetih sto nesto mi nisu legle
interesantno je kako ima dobrih knjiga koje nekome nikako ne leze.
Ja se patim sa Hadrijanovim memoarima, nemam nikakvih zamjerki, cak stavise, zena je na tom djelu radila prakticno citav svoj zivot, ali meni se njeno citanje nesto skroz sporo odvija. Valjda mi ne lezi taj stil pisanja, nemam drugog objasnjenja. Za to vrijeme sam zapoceo nekoliko drugih knjiga, neke vec i procitao.
Isti slucaj sa Sofijinim svijetom, citao sam je u elektronskoj formi vise mjeseci, i jedva priveo kraju, a u stvari je jako interesantna.
Nadam se da cu ubuduce imati vise srece sa odabirom, ne volim ostavljati knjigu koju zapocnem neprocitanu!?
- Eleonora
#4416 Re: Šta trenutno čitate?
Ovo bi se moglo poslije uzeti....
@ultima_palabra, impresije?!
- ultima_palabra
#4417 Re: Šta trenutno čitate?
Ma ja sam dosta neobjektivan kad je u pitanju Kundera... a dugo ga nisam imao čitati pa mi djeluje svježeEleonora wrote:Ovo bi se moglo poslije uzeti....
Još sam u ranoj fazi, ali sasvim sigurno ima više filozofije nego naracije u knjizi... isprepliću se konstantno
- Nadinka
#4418 Re: Šta trenutno čitate?
Meni je Besmrtnost odlicna, voljela bih je procitati sad ponovo, to je bila prva kunderina knjiga koju sam procitala, pa bi mi bilo drago ponoviti sad. Isto, nisma bas objektivna tu, volim KunderuEleonora wrote:Ovo bi se moglo poslije uzeti....
Ja sam sinoc zapocela Staljin - Na dvoru crvenog cara i prilicno mi je fino krenulo, procitala sam trecinu prvog dijela

Volim citati historijske knjige o ovako upecatljivim likovima, sama naracija jeste malo cudna, na momente kao roman, na momente vise lici na izvjestaj, ne cini mi se bas kao neko knjizevno remek djelo po stilu pisanja, ali je ocito da je pisac htio da da sto vise detalja iz Staljinovog zivota, dijelove njegove prepiske sa porodicom i saradnicima, te da oslika i same saradnike, zajedno sa njihovim pozadinama. U svakom lsucaju, vrijedi procitati
- minjonja
#4420 Re: Šta trenutno čitate?
procitala neki dan majstora i margaritu. sta da kazem, dobra je knjiga, ali sam ja mozda i previse ocekivala kako su mi svi govorili kako je extra knjiga. mogao je jos malo doraditi taj odnos majstora i margarite, nesto nisam vidjela tu neku nenormalno veliku ljubav. malo je jedno poglavlje da bi se identificirala sa tim likovima i da ih shvatim.
a sad sam ovo uzela citati:
robert graves - grcki mitovi

a sad sam ovo uzela citati:
robert graves - grcki mitovi

-
Sarajevski_Marlboro
#4421 Re: Šta trenutno čitate?
Grcka mitologijaaaaa
Meni veoma interesantna
.
Meni veoma interesantna
- minjonja
#4422 Re: Šta trenutno čitate?
osim zbirke mitova, imaju i objasnjenja od strane gravesa. bas se brzo cita. nije ni skupa bila, ja mislim cener na sajmu.Sarajevski_Marlboro wrote:Grcka mitologijaaaaa![]()
Meni veoma interesantna.
-
Sarajevski_Marlboro
#4423 Re: Šta trenutno čitate?
A ja mislila da ima i u biblioteci GS :/minjonja wrote:osim zbirke mitova, imaju i objasnjenja od strane gravesa. bas se brzo cita. nije ni skupa bila, ja mislim cener na sajmu.Sarajevski_Marlboro wrote:Grcka mitologijaaaaa![]()
Meni veoma interesantna.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4424 Re: Šta trenutno čitate?
lako ti je to naći u el. verziji... treba napomenuti da je bilo podosta kritičara ove njegove knjige. neki smatraju da je "preslobodno" tumačio pojedine mitove...Sarajevski_Marlboro wrote:A ja mislila da ima i u biblioteci GS :/minjonja wrote:osim zbirke mitova, imaju i objasnjenja od strane gravesa. bas se brzo cita. nije ni skupa bila, ja mislim cener na sajmu.Sarajevski_Marlboro wrote:Grcka mitologijaaaaa![]()
Meni veoma interesantna.
-
Sarajevski_Marlboro
#4425 Re: Šta trenutno čitate?
Ma nisam ljubitelj el. verzija ičega