Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
DaysleepeR wrote:BTW, da li si gledao kako se rade ekshumacije?
Bager, pa lopata, pa metla pa tek na kraju metlica.
I to su radili Haški vrhunski forenzički eksperti, dakle sa imperativom ka očuvanju svih mogućih dokaza, prema tome nemojte se fatati za slamku (od metle) bezveze.
ne lupaj bez veze. bager je koristen samo ako je to bilo neophodno i tamo gdje se znalo da su lesevi duboko zakopani i da bagerom nece biti osteceni, te u jamama i na smetljistima.
a da su nasi "domaci priuceni experti" tipa hurtica i sl. njemu (ili osmanagicu) radili i sa lopatama i gazeci preko dokaza to se desavalo.
koliko znam postoji dosta stranih arheologa koji rade na ekshumacijama i ne vidim da je i jedan dao podrsku semiru. ili da su doveli svoje kolege da to vide.
ali sto rece sem jednom ce oni svi doci da uce arheologiju od njega i ovih sa metlicama
Hoces da kazes da je ok koristiti bager kad su kosti malo dublje, sto je maksimalno 4-5 metara a da nije ok koristiti lopatu kad otkopavas kamen jer se moze ostetiti?
ludvig wrote:Persona Ludost-Znanje-Piramidos je pobrisala sve svoje postove na ovoj temi osim ovih starih nekoliko dana.
Medjutim, njegovi postovi su brizno arhivirani, ali cemo objavljivanje ostaviti za svecani trenutak
Obzirom da persona Ludost moze da pretpostavi kolika sramota ce mu biti nanesena kada se zvanicno objave dokazi o postojanju piramide, vjerovatno kao jokera drzi mogucnost da svoj nick jednostavno prestane da korisiti (minimalno jedan je vec prestao, Znanje).
ALI, da li je persona LUDOST svjesna da savjesni forumasi njegov stvarni identitet VEC POZNAJU i da takodje cekaju svecani trenutak da ga objave Naravno, ukoliko to nije protivno pravilima foruma. Ukoliko je protivno, personi LUDOST cemo garantovati zadrzavanje privatnosti
Da bi ostalim forumasima olakasali pogadjanje stvarnog identiteta navedene persone, posluzicemo se jednim citatom:
ludost wrote:sram vas i stid bilo sarajlije, stoko sitnog zuba i jos sitnijeg pamcenja! beskrupulozni sandzaklija pecanin, supak i sosonski novinar? prodje li ikome od vas veleuvazenih sarajlija kroz glavu na sta bi to sarajevo danas licilo da u njemu nije sve ove godine - i one ratne - bilo tog pecanina i njegovih dana? siroti rodjeni sarajlija bregovic, izradio ga beskrupulozni sandzaklija? sram vas i stid bilo, jadu jedan jedani!
Do skorog citanja
Šta još reći? Nakon one ne tako suptilne prijetnje, ponovljene nekoliko puta, o igri pištoljima, sad i ovo.
Naravno, moderator/i se u ovu temu uključe samo ako treba urgirati oko neke neafirmativne sličice ili komentara.
Ludvig, stalno tvrdiš da Ludost piše gluposti i budalaštine koje dijete od 10 godina može rasturiti. Zašto si onda toliko opsjednut onim što pišem? Što se onda toliko ložiš na te moje gluposti i budalaštine?
Persona Ludost ima jedan jedini nick na ovom forumu, i stoji iza svake napisane riječi.
ludvig wrote:Persona Ludost-Znanje-Piramidos je pobrisala sve svoje postove na ovoj temi osim ovih starih nekoliko dana.
Medjutim, njegovi postovi su brizno arhivirani, ali cemo objavljivanje ostaviti za svecani trenutak
Obzirom da persona Ludost moze da pretpostavi kolika sramota ce mu biti nanesena kada se zvanicno objave dokazi o postojanju piramide, vjerovatno kao jokera drzi mogucnost da svoj nick jednostavno prestane da korisiti (minimalno jedan je vec prestao, Znanje).
ALI, da li je persona LUDOST svjesna da savjesni forumasi njegov stvarni identitet VEC POZNAJU i da takodje cekaju svecani trenutak da ga objave Naravno, ukoliko to nije protivno pravilima foruma. Ukoliko je protivno, personi LUDOST cemo garantovati zadrzavanje privatnosti
Da bi ostalim forumasima olakasali pogadjanje stvarnog identiteta navedene persone, posluzicemo se jednim citatom:
ludost wrote:sram vas i stid bilo sarajlije, stoko sitnog zuba i jos sitnijeg pamcenja! beskrupulozni sandzaklija pecanin, supak i sosonski novinar? prodje li ikome od vas veleuvazenih sarajlija kroz glavu na sta bi to sarajevo danas licilo da u njemu nije sve ove godine - i one ratne - bilo tog pecanina i njegovih dana? siroti rodjeni sarajlija bregovic, izradio ga beskrupulozni sandzaklija? sram vas i stid bilo, jadu jedan jedani!
Do skorog citanja
Ne naravno da to ne treba raditi jer bi onda forum izgubio svoju svrhu. Bez obzira na svoja razmisljanja svaki clan treba da bude ovdje ravnopravan. Ludvig pokusaj i ti pronaci neku zlatnu sredinu i nemoj tako samouvjereno tvrditi da tamo postoji piramida jer ako 100% tvrdis ili 100% negeras bez stvarno konkretnih i zestoko vidljivih dokaza onda tu nema razlike. Ja se stvarno radujem svakom iskopanom kamencicu jer to je djelic istorije nase zemlje ali hajmo svi malo spustiti loptu i razgovarati ipak u nekom duhu amatera posto predpostavljam da medju nama zaista ne postoji ni jedan covjek koji pored svoga imena moze dodati titulu arheolog. Bodrenje kao i kritike su uvijek pozeljne ali ismijavanje je zaista jedna od najruznijih ljudskih osobina ili bolje receno mana. Sve dok nesto ne bude 100% dokazano ili ne dokazano hajmo se drzati neke normalne diskusije.
Do skorog citanja
Ne naravno da to ne treba raditi jer bi onda forum izgubio svoju svrhu. Bez obzira na svoja razmisljanja svaki clan treba da bude ovdje ravnopravan. Ludvig pokusaj i ti pronaci neku zlatnu sredinu i nemoj tako samouvjereno tvrditi da tamo postoji piramida jer ako 100% tvrdis ili 100% negeras bez stvarno konkretnih i zestoko vidljivih dokaza onda tu nema razlike. Ja se stvarno radujem svakom iskopanom kamencicu jer to je djelic istorije nase zemlje ali hajmo svi malo spustiti loptu i razgovarati ipak u nekom duhu amatera posto predpostavljam da medju nama zaista ne postoji ni jedan covjek koji pored svoga imena moze dodati titulu arheolog. Bodrenje kao i kritike su uvijek pozeljne ali ismijavanje je zaista jedna od najruznijih ljudskih osobina ili bolje receno mana. Sve dok nesto ne bude 100% dokazano ili ne dokazano hajmo se drzati neke normalne diskusije.
DaysleepeR wrote:Hoces da kazes da je ok koristiti bager kad su kosti malo dublje, sto je maksimalno 4-5 metara a da nije ok koristiti lopatu kad otkopavas kamen jer se moze ostetiti?
Ja lupam?
ja sam govorio o bagerima i ekshumacijama i icty arheolozima. a kad govoris o dubini treba da znas da je jama kod ljubije cini mi se bila duboka 70 metara i da su leseve vadili 5 mjeseci. i da je bilo puno jako dubokih jama u koje su bacani bosnjaci gdje se mozda moglo otkopati bagerom ali nakon intenzivnih proba i provjera. tako to rade skolovani arheolozi.
i nisam htio da kazem da je ok koristiti bager, nego da je to glupost. samo sam napravio paralelu.
hrasno38 wrote: Ludvig pokusaj i ti pronaci neku zlatnu sredinu i nemoj tako samouvjereno tvrditi da tamo postoji piramida jer ako 100% tvrdis ili 100% negeras bez stvarno konkretnih i zestoko vidljivih dokaza onda tu nema razlike.
Nikada i nigdje nisam tvrdio da piramida postoji. U diskusiju sam se ukljucio kada je pokrenuta peticija za zaustavljanje istrazivanja piramide, a pokretaci htjeli da ostanu anonimni.
Piramide ima li ili nema pokazace istarzivanje ljudi koji se nisu libili "suludu" tezu zastupati svojim imenom i prezimenom.
Njima neka je sa srecom.
@Ludost, editovao sam post, molim i ove koji su me citirali da urade isto.
Last edited by ludvig on 18/04/2006 16:11, edited 1 time in total.
ludost wrote:
A ti si, Ludvig, najobičniji jalijaš.
Ma nije bolan, samo da vidim jesam li ti stvarno na ignore Opet si uhvacen u lazi
Ma kao da do sad svakom normalnom nije jasno šta se ovdje događa. Biće piramida ili ćemo mi nekom zube razbit ako ne ušuti. Čista jalija.
Ma gdje ti je ko prijetio da ce ti zube razbiti? Smanji tu paranoju Ovo je na kraju krajeva samo zabava, mi smo anonimni, zezamo se i nemamo bas toliku moc koliku bi neki od nas zeljeli.
A evo doprinos temi, predlazem da slogan fondacije bude:
ludvig wrote:
Ma nije bolan, samo da vidim jesam li ti stvarno na ignore Opet si uhvacen u lazi
Ma kao da do sad svakom normalnom nije jasno šta se ovdje događa. Biće piramida ili ćemo mi nekom zube razbit ako ne ušuti. Čista jalija.
Ajde ohladi i ti malo i spusti loptu pa da pricamo ko ljudi ako ti to odgovara.
K'o ljudi? Pa odvrti malo ovu diskusiju unazad i pogledaj koliko puta je ovaj jalijaš spominjao pištolje, otkad prijeti otkrivanjem identiteta, i slično. Zna jalija da se persona Ludost još davno ogradila od peticije koju spominje, ali i dalje jaše na starim lažima i prijetnjama. Treba da pričamo k'o ljudi? Ma hajde, molim te.
A ti, ako si se već prihvatio uloge moderatora i pomiritelja, sjeti se da se ovako javiš i kad krene ono sranje kako su ovi što ne vjeruju u piramidu četnici i ustaše, Srbi i Hrvati, oni koji žele zlo Bosni, oni protiv kojih smo se '92 borili, itd. Pa ti možda povjerujem u ovo "da pričamo k'o ljudi".
Jutros sjednem u auto i pravac Visoko, nije problem naci put do iskopina samo upitate stanovnike Viskog. Zanimljiva stvar sa ovim plocama jeste nagib na nekim mjestima da se ne moze stajati bez cuvanja. Uglavnom gdje su god poceli kopati nalaze se ploce.
shin wrote:Jutros sjednem u auto i pravac Visoko, nije problem naci put do iskopina samo upitate stanovnike Viskog. Zanimljiva stvar sa ovim plocama jeste nagib na nekim mjestima da se ne moze stajati bez cuvanja. Uglavnom gdje su god poceli kopati nalaze se ploce.
ma imali su ti rimljani one specijalne sandale, rimljanke, na cijem principu je uradjen vakuum-drzac za staklo.. tako da njima nije bio problem hodati ovako uzbrdicnim putevima..