Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
-
akcija007
#4401 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Imam povratnu kartu za 04.06 iz Torontnta preko Kopenhagena za Sarajevo s SAS-om i SAS je na ovaj dan otkazao let CPH SJJ . Dobio sam rebooking iz Kopenhagena preko Varsave za Sarajevo SAS i LOT.
Pauza u Kopengahenu je 1:10 min a u Varsavi 1 sat
Da li je dovoljno vremena za tranafer ?
-
giovanni008
#4402 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
I vise nego dovoljno! Oba aerodroma nisu ogromna i jednostavna su za transfere. Mozes ujedno dako hoces,da se u letu javis stjuardesi, znaju oni nekad da kontaktiraju aerodrom na koji slijeces pa da ti omoguce brzi trasnfer.
Ja sam jednom vjerovali ili ne u Istanbulu imao 45 min da se prebacim iz leta iz Sarajeva na domestic dio aerodroma da uhvatim let za Dalaman, i uspjelo mi
Ja sam jednom vjerovali ili ne u Istanbulu imao 45 min da se prebacim iz leta iz Sarajeva na domestic dio aerodroma da uhvatim let za Dalaman, i uspjelo mi
akcija007 wrote: ↑17/05/2025 01:04 Imam povratnu kartu za 04.06 iz Torontnta preko Kopenhagena za Sarajevo s SAS-om i SAS je na ovaj dan otkazao let CPH SJJ . Dobio sam rebooking iz Kopenhagena preko Varsave za Sarajevo SAS i LOT.
-
akcija007
#4403 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Zasto se Granicna policija zamjenila s aerodromskim osobljem s KDZ kontrole na aerodromu ?
-
Dugarry
#4404 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Trebas uzeti u obzir da u Kopenhagenu mora ici na psaosku kontrolu, a tu moze biti cekanja. Sve zavisi kada je let. Naravno i kasnjenje iz Amerike.giovanni008 wrote: ↑18/05/2025 13:30 I vise nego dovoljno! Oba aerodroma nisu ogromna i jednostavna su za transfere. Mozes ujedno dako hoces,da se u letu javis stjuardesi, znaju oni nekad da kontaktiraju aerodrom na koji slijeces pa da ti omoguce brzi trasnfer.
akcija007 wrote: ↑17/05/2025 01:04 Imam povratnu kartu za 04.06 iz Torontnta preko Kopenhagena za Sarajevo s SAS-om i SAS je na ovaj dan otkazao let CPH SJJ . Dobio sam rebooking iz Kopenhagena preko Varsave za Sarajevo SAS i LOT.
Tako da 1:10 bi trebalo biti dovoljno, ali moze biti i problematicno.
Ovdje bi preporucio da ne cekas na pasoskoj kontroli, nego da kazes da zuris i da ides preko reda.
-
akcija007
#4405 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Hvala. Trebao bi da stignem. Nisam nikada letio preko CPH nisam ni znao da imaju konekcija mislio sam da je samo dijasporski let Pointu to Point SJJ CPH
Da upravu si da ja prelazimo na sengenski let za Varsavu pa onda opet na granicu za izlaz iz Schengena za Sarajevo.
Ne znam zašto je sAs unaprijed otkazao let CPH SJJ za 04 .06.
Da upravu si da ja prelazimo na sengenski let za Varsavu pa onda opet na granicu za izlaz iz Schengena za Sarajevo.
- liyf
#4406 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
zato što im je general Forto to naredio, eto EU Standard.
""Svjesni smo i gorućeg problema nedovoljnog broja pripadnika Granične policije BiH u kojoj trenutno nedostaje gotovo 750 policijskih službenika, zbog čega svako daljnje odlaganje obaveze preuzimanja KDZ pregleda putnika i prtljaga sa Granične policije BiH dovodi u pitanje obavezu ispunjavanja sigurnosnih procedura na našim aerodromima, zbog čega postoji ozbiljan rizik da naši aerodromi izgube licence za rad", poručio je Forto."
"Državni komitet za sigurnost civilnog zrakoplovstva je danas, na inicijativu predsjedavajućeg Komiteta ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, zatražio održavanje tematske sjednice s predstavnicima aerodroma u BiH u cilju ispunjavanja obaveza iz Programa civilnog zrakoplovstva BiH. Programom je, između ostalog, propisana i obaveza aerodroma da najkasnije do 18. maja 2025. godine od Granične policije Bosne i Hercegovine preuzmu poslove protivdiverzione kontrole putnika i prtljaga."
- tramvajtrojka
#4407 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
manjak granicara, te ce ove ljude sto sada imaju na raspolaganju kad vise nisu na kd pregledima slati na kucice u odlascima i dolascima
a za potpuno rješenje situacije e gate za nase i EU gradjanje je pod must u sljedećoj godini
-
akcija007
#4408 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Hvala za info. Znam u Zagrebu na aerodromu da je prije par godina Aerosrom Zg raspisao tender za KDZ kontrolu i MUP koji je do tada radio KDZ izgubio tender i pobijedila privatna zastitarska firma .
Da e gate bi dosta toga olaksao
Da e gate bi dosta toga olaksao
- drndalo
#4409 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nije MUP "izgubio" nikakav tender, nego su jedva docekali da ne moraju vise to da rade jer je to puno ljudi u smjenama. A aerodromi po EU odavno to moraju sami da organizuju (i plate) za odgovarajuci nacin.
Sad, da li je to optimalno rjesenje, mozemo pricati, ali je to odavno EU praksa. SJJ je imao oglas prije 2 mjeseca za neka radna mjesta, od kojih je vecina bila za ljude sa zastitarskom licencom, i vecina je bila za Security Check na SJJ.
Sad, da li je to optimalno rjesenje, mozemo pricati, ali je to odavno EU praksa. SJJ je imao oglas prije 2 mjeseca za neka radna mjesta, od kojih je vecina bila za ljude sa zastitarskom licencom, i vecina je bila za Security Check na SJJ.
- drndalo
#4410 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Po svemu sudeci to bi trebalo biti OK, posebno zato sto kasnjenja leta iz USA ne bi trebalo biti posto vjetrovi "donose" avion u EU brze nego plan leta.akcija007 wrote: ↑19/05/2025 18:55 Hvala. Trebao bi da stignem. Nisam nikada letio preko CPH nisam ni znao da imaju konekcija mislio sam da je samo dijasporski let Pointu to Point SJJ CPH
Opet ako bi morao ostati prenociti u hotelu, hotel je sa pogledom na CPH pistu, pa mozes gledati program "uzivo". Jednom me to zapade. Na recepciji nas curetak, vidim po imenu, dade nam upgrade sobe, spratnost, cijeli portal stakleni (bez zidova) prema pisti. Sjeo u fotelju i gledao kao TV...
- liyf
- drndalo
#4412 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Sta upratio, papire skupio i konkurisao... Uspjesno se ne plasirah u primljene...
- liyf
- Pandakonda
#4414 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Da li se za Austrian moraju printati karte ili je dovoljna ona sa aplikacije ?
-
suspect_zero
#4415 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Vi sto redovno letite a imate neku terapiju, morate li ponijeti nesto od doktora (potvrda, nalaz ili sta vec) i ako mora onda jeli doboljno na nasem jeziku ili mora i na jeziku zemlje u koju dolazite?
- drndalo
#4416 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Mislim da tu Ministar bas i nema neki uticaj....
Vala sam poslao onako, da ne bih slucajno upao. Da nisam poslao ne bi ni slucajno moglo. Mada nije bilo lose iskustvo sve u svemu. Nisam nikad bio u JP na konkursu.
- liyf
#4417 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
I ja sam takav, šaljem gdje stignem pa ako mi se šta svidi odem i vidim kakvo je stanje, tako sam evo slučajno završio na listi kandidata za akademiju u Turskoj i uvalio se u golema govnaD
- drndalo
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4419 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Akademija,..koja, cega??liyf wrote: ↑20/05/2025 21:08I ja sam takav, šaljem gdje stignem pa ako mi se šta svidi odem i vidim kakvo je stanje, tako sam evo slučajno završio na listi kandidata za akademiju u Turskoj i uvalio se u golema govnaD
-
Dugarry
#4420 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Hotel Clariondrndalo wrote: ↑20/05/2025 08:34Po svemu sudeci to bi trebalo biti OK, posebno zato sto kasnjenja leta iz USA ne bi trebalo biti posto vjetrovi "donose" avion u EU brze nego plan leta.akcija007 wrote: ↑19/05/2025 18:55 Hvala. Trebao bi da stignem. Nisam nikada letio preko CPH nisam ni znao da imaju konekcija mislio sam da je samo dijasporski let Pointu to Point SJJ CPH
Opet ako bi morao ostati prenociti u hotelu, hotel je sa pogledom na CPH pistu, pa mozes gledati program "uzivo". Jednom me to zapade. Na recepciji nas curetak, vidim po imenu, dade nam upgrade sobe, spratnost, cijeli portal stakleni (bez zidova) prema pisti. Sjeo u fotelju i gledao kao TV...![]()
- liyf
#4421 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
OSBiHkonektovan wrote: ↑20/05/2025 22:46Akademija,..koja, cega??![]()
Sa jaranom u priču, hajde ja ću hajde i ti i zajeba se za sva vremena :p
-
akcija007
#4422 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
@Pandakonda dovoljno je s aplikacije.Pandakonda wrote: ↑20/05/2025 18:02 Da li se za Austrian moraju printati karte ili je dovoljna ona sa aplikacije ?
Jedino te kod nas na aerodromu gore pred ulaz u se urity zonu ako ne prodje kod tete kada ti ona uzme mobitel da skenira moze te vratiti dole da ti izdaju papirni boarding pass .
-
akcija007
#4423 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
@suspect_zero ponesi doktorski nalaz gdje je napisana terapija. Meni do sada niko nikada nije trazio a pijem 3 vrste lijekova za pritisak.suspect_zero wrote: ↑20/05/2025 18:11 Vi sto redovno letite a imate neku terapiju, morate li ponijeti nesto od doktora (potvrda, nalaz ili sta vec) i ako mora onda jeli doboljno na nasem jeziku ili mora i na jeziku zemlje u koju dolazite?
Ako pijes ili nosis apaurin/leksilium moras imati obavezno nalaz.
Ako putujes direktno za Njemacku aerodromska granica u Njemackoj je rigorozna u zadnje vrijeme .
-
Hakiz
#4424 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ja ponesem potvrdu da su mi lijekovi terapija. Dobijem od svog doktora. Na našem. Do sada mi nikada nije trebala, nisu mi je tražili, ali je svaki put nosim. Uvijek postoji prvi put. Odeš doktoru, kažeš da ti treba potvrda za nošenje lijekova preko granice, znat će šta ti treba i dat će ti izvod iz medicinskog dosijea da koristiš tu terapiju. Pečat ustanove, potpis ljekara moraju biti na potvrdi.suspect_zero wrote: ↑20/05/2025 18:11 Vi sto redovno letite a imate neku terapiju, morate li ponijeti nesto od doktora (potvrda, nalaz ili sta vec) i ako mora onda jeli doboljno na nasem jeziku ili mora i na jeziku zemlje u koju dolazite?
Drugarici davno našli blister Lexiliuma u ruksaku. Bez potvrde. Noć u pritvoru, pred dežurnog sudiju, 2.000 eura kazna, 5 godina zabrana ulaska u zemlju.
Naučio lekciju na tuđem primjeru
Pravilo: Za lijekove koji se ne mogu kupiti bez recepta, noditi potvrdu. Antibiotici itd. Natočito ako su lijekovi sa crvenim trokutom, na primjer Lexilium, Xanax, Reglan, itd.
Za lijekove koji se slobodno prodaju (Paracetamol, Aspirin itd) ne treba potvrda.
Sve lijekove nositi u originalnim pakovanjima i nipošto ih iz blistera prebacivati u druga pakovanja, neke neoznačene bočice, kesice itd. Najbolje da su blisteri u originalnoj kartonskoj kutijici, ali barem da su tablete u blisteru. Mora biti vidljivo da je ta tableta baš taj lijek, a to je najlakše dokazati ako je tableta u originalnom pakovanju. Tečni lijekovi u originalnim bočicama, naravno. Za tečne lijekove ne važi odredba 100 ml, može veće pakovanje.
U principu se tako može nositi terapija za period do 10 dana. Meni na potvrdi koju ssm prije neki dan uzeo piše da mogu nositi pakovanje od 30 tableta po lijeku, ali to određuje zemlja u koju ulaziš, ne BiH.
-
suspect_zero
#4425 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
@akcija007 , @Hakiz, hvala vam na detaljnim informacijama
bunilo me ovo na kojem jeziku može biti.