Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
damsic

#4401 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

DexterTZ wrote:
freelancerBIH wrote:
DexterTZ wrote:
Gdje ti to stoji u zakonu da si ti dužan ukoliko ne uplati strana firma? Koji je to član,ako možeš da nam ubaciš ovdje.
Imas npr. ovaj clan 28. koji moze biti zbunjujuci, ali evo da pojasnim:

Član 28.
(Za osiguranika po osnovu zaposlenja u inostranstvu kod inostranih
poslodavaca)
(1) Osiguranik po osnovu zaposlenja u inostranstvu kod međunarodne organizacije i
inostranog poslodavca, ako nije obavezno osiguran kod inostranog nosioca socijalnog
osiguranja, obveznik je doprinosa i obveznik plaćanja doprinosa za lično osiguranje.
(2) Doprinosi iz člana 16. ovog zakona se obračunavaju na osnovicu koju čini
proizvod iznosa prosječne plaće i koeficijenta 1,00.
(3) Doprinosi se obračunavaju i dospijevaju na naplatu do 15-tog u mjesecu za
prethodni mjesec.

Ovdje je primaoc obveznik osiguranja - pod uslovom da se radi o stalnom zaposlenju SA UGOVOROM - a ino firma za koju radis ti NE ISPLACUJE DOPRINOSE U MATICNOJ ZEMLJI FIRME
Ovo je za doprinose ali ja govorim za porez na dohodak.Gdje mu stoji ,ako ino poslodavac nije uplatio da onaj koji primi novac mora to uraditi.
Ti meni navodiš dio iz nacrta zakona o doprinosima.Ja njega pitam za zakon o porezu na dohodak.Gdje je našao to da mi plaćamo ako nisu oni uplatili.
je li ti uopste znas sta predstavlja dohodak? posto mislim da ni ti ni vecina freelancer-a ne shvatate sta je dohodak pa se pozivate na firme da upalcuju
Dohodak je svaki ostvaren priliv novca fizickom licu. On se ne veze za firme nego za fizickka lica.
Zasto se uvodi u zakonu da ga firme uplacuju? Jednostavno, radi brzeg i sigurnijeg napalcivanja (punjenja budzeta)
kada bi se uvelo da svima nama uplacuju bruto iznose pa da sami palcamo doprinose, poreze, takse, garantujem ti da minimum 50% uposlenih i u javnom i u realnom sektoru nebi placali. Zato je to definisano zakonom da odmah firma plati umjesto radnika. To ti je varijanta , firma tebi da 1000 KM a uplati umjesto tebe 100 KM dohodak....ili da tebi 1100 KM i kaze idi sam uplati.
Zato i jeste logicno, ako nije firma uplatila za tebe onda platis ti. Tako to funkcionise ne samo kod nas nego u svijetu i zato postoje bileteralni ugovori o dvojnom oporezivanju izmedju zemalja.
damsic

#4402 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

DexterTZ wrote:
free_too wrote:Hakiz, upravo nasuprot, nije uopce jasno.

Za nesamostalne djelatnost imas jasno definisano ako poslodavac ne odradi svoj dio, obaveza se prebacuje na tebe. To za povremene samostalne djelatnosti nema, i tu nastaje problem. Zakon ne definise sta ako ovaj ne plati, a u pravu nema "pretpostavlja se" da ces ti platit. Da je to sve tako jednostavno, davno bi oni odradili svoj dio posla i naplatili i ne bi uvodili 70b clan :) Madner je druga kategorija, on nije dovoljno strucan da o icemu ovdje razgovara, jos nam uvijek nije rekao cim se bavi, kad ima toliko dobro znanje o porezu. Kakav Serif, madner je glavni.
Tačno sam to i ja pošao reći.Tačno tako stoji u pravilniku.U slučaju nesamostalne dužan je radnik ako nije uradio poslodavac.U slučaju samostalne sve je na poslodavcu i ne postoji obaveza radnika.
U samostalnoj djelatnosti, kao sto ime kaze SAMOSTALNA, ne psotoji poslodavac...covjece, naucite terminologiju!!!!
madner

#4403 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Samostalna, sve je na poslodavcu. :D

Prejako prejako.
damsic

#4404 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

madner wrote:Samostalna, sve je na poslodavcu. :D

Prejako prejako.
Upravo!
i onda dodje neka budala na forum, procita sta DexterTZ i freelancerBIH lupaju i misle da ima neka rupetina u zakonu da ne moraju placati i onda lupaju gluposti pozivajuci se na advokakte, racunovodje , pravnike od po 100 godina iskustva

Covjece, kakvi likovi
free_too

#4405 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

damsic wrote:
DexterTZ wrote:
free_too wrote:Hakiz, upravo nasuprot, nije uopce jasno.

Za nesamostalne djelatnost imas jasno definisano ako poslodavac ne odradi svoj dio, obaveza se prebacuje na tebe. To za povremene samostalne djelatnosti nema, i tu nastaje problem. Zakon ne definise sta ako ovaj ne plati, a u pravu nema "pretpostavlja se" da ces ti platit. Da je to sve tako jednostavno, davno bi oni odradili svoj dio posla i naplatili i ne bi uvodili 70b clan :) Madner je druga kategorija, on nije dovoljno strucan da o icemu ovdje razgovara, jos nam uvijek nije rekao cim se bavi, kad ima toliko dobro znanje o porezu. Kakav Serif, madner je glavni.
Tačno sam to i ja pošao reći.Tačno tako stoji u pravilniku.U slučaju nesamostalne dužan je radnik ako nije uradio poslodavac.U slučaju samostalne sve je na poslodavcu i ne postoji obaveza radnika.
U samostalnoj djelatnosti, kao sto ime kaze SAMOSTALNA, ne psotoji poslodavac...covjece, naucite terminologiju!!!!
Bilo bi lijepo kad bi covjek s drugog kontinenta prestao ljudima objasnjavati nesto o porezu u BiH. Ti se drzi svojih pojmova tipa lopata, mjesalica, i te fore. I onda najjace kaze "LOGICNO" je da je na primaocu para, e moj sine, nema logicno u pravu i zakonu :)
damsic wrote:

Prejako prejako.
Upravo!
i onda dodje neka budala na forum, procita sta DexterTZ i freelancerBIH lupaju i misle da ima neka rupetina u zakonu da ne moraju placati i onda lupaju gluposti pozivajuci se na advokakte, racunovodje , pravnike od po 100 godina iskustva

Covjece, kakvi likovi
Da i onda nam lik s 45k postova koji nema sta drugo radit u zivotu soli pamet, a ne smije da kaze cim SE BAVI pa da kaze ja sam racunovodja, advokat, ja ZNAM jer sam u toj sferi. Pises li ti u svom CVu da si standardni forum pljuvator, pikal se to ista? Najgore sto ne uvazavas misljenje pravog racunovodje, advokata i sl., vec kaze nadji "drugog" koji bi se slozio sa mnom hahahah :skoljka:
Hakiz

#4406 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hakiz »

A valjda je BiH navika da žiranti vraćaju kredit umjesto onoga ko je kredit podigao stvorio iluziju da neko drugi mora platiti porez umjesto onoga ko je primio novac...
free_too

#4407 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Hakiz wrote:A valjda je BiH navika da žiranti vraćaju kredit umjesto onoga ko je kredit podigao stvorio iluziju da neko drugi mora platiti porez umjesto onoga ko je primio novac...
Prije da postoji navika pljuvati po svemu i svacemu kad neko pokusava nesto postici i izboriti se, i jedna velika doza ljubomore od strane pojedinaca tipa damsic koji je pobjegao iz Bosne i tipicno sad mrzi sve i svakoga i da svima bude lose jer je i njemu, i onda ovaj tip madner koji je uhljeb teski i veze nema ali bitno da ima misljenje , djaba sto mu strucni ljudi objasnjavaju.

Procitaj temu unazad prije nego sto upadas kao padobranac i donosis neke zakljucke. Ne da mi se vise ponavljati sta je sustina problema, imas sve fino objasnjeno.
damsic

#4408 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

free_too wrote:
Da i onda nam lik s 45k postova koji nema sta drugo radit u zivotu soli pamet, a ne smije da kaze cim SE BAVI pa da kaze ja sam racunovodja, advokat, ja ZNAM jer sam u toj sferi. Pises li ti u svom CVu da si standardni forum pljuvator, pikal se to ista? Najgore sto ne uvazavas misljenje pravog racunovodje, advokata i sl., vec kaze nadji "drugog" koji bi se slozio sa mnom hahahah :skoljka:
jesi li promjenio racunovodju?
Kada promjenis tu gospodju od PREKO 30AK tada mozes da se javis
Indigont

#4409 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Zašto uopće odgovarate na komentare madnera, tip je profesionalni troll, vidiš da brani i ove nove prijedloge zakona koji bi ti otimali pola svega što zaradiš. Pa sad da iskopate neki novi prijedlog koji kaže da će nam otimati 95% yebo sve ako lik ne bi pisao "pa šta je šta bi vi, imate 5% svoje zarade budite sretni zakon je zakon".

Taj bi Židovima u Nacističkoj Njemačkoj govorio hej zakon je zakon, vadimo vam zlatne zube, a onda idete na voz za logor. Gospon Hitler je donio, takav je zakon, a zakon se mora poštovati.
madner

#4410 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

damsic wrote:

Prejako prejako.
Upravo!

Covjece, kakvi likovi
Genijalci, niti znaju sta je dohodak, niti sta je akontacija.
madner

#4411 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Indigont wrote:Zašto uopće odgovarate na komentare madnera, tip je profesionalni troll, vidiš da brani i ove nove prijedloge zakona koji bi ti otimali pola svega što zaradiš. Pa sad da iskopate neki novi prijedlog koji kaže da će nam otimati 95% yebo sve ako lik ne bi pisao "pa šta je šta bi vi, imate 5% svoje zarade budite sretni zakon je zakon".

Taj bi Židovima u Nacističkoj Njemačkoj govorio hej zakon je zakon, vadimo vam zlatne zube, a onda idete na voz za logor. Gospon Hitler je donio, takav je zakon, a zakon se mora poštovati.
Vi mislite da je u redu da radnici placaju te doprinose a vi ne?
Zasto?
Matris

#4412 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

madner wrote: Vrtimo se u krug. Uplata ili ne uplata akontacije ne mjenja cinjenicu da je porez na dohodak 10%
Jel mozes pojasniti ovo "uplata ili ne akontacije"? Jedini nacin uplate poreza je putem akontacije. Placanje akontacije je cin placanja poreza. Ne postoji alternativa. Izgleda da ti mislis da postoji neki drugi metod kako se porez moze platiti a da nije akontacija pa ako moze da pojasnis to.
madner

#4413 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Matris wrote:
madner wrote: Vrtimo se u krug. Uplata ili ne uplata akontacije ne mjenja cinjenicu da je porez na dohodak 10%
Jel mozes pojasniti ovo "uplata ili ne akontacije"? Jedini nacin uplate poreza je putem akontacije. Placanje akontacije je cin placanja poreza. Ne postoji alternativa. Izgleda da ti mislis da postoji neki drugi metod kako se porez moze platiti a da nije akontacija pa ako moze da pojasnis to.
To naravno nije tacno. Jedan od nacina uplate poreza je putem akontacije.
Alternativa je platiti porez na kraju godine, kada se svede racun i dodje do deficita. Kao sto su neki uradili. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4414 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Ja ne znam što više trošite energiju na ove likove? Nisu freelanceri, jedino ih interesuje da se patite kao i oni, to je sva svrha. Foe lista i despacito :mrgreen:
Matris

#4415 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

madner wrote:
Matris wrote:
To naravno nije tacno. Jedan od nacina uplate poreza je putem akontacije.
Alternativa je platiti porez na kraju godine, kada se svede racun i dodje do deficita. Kao sto su neki uradili. :D
E tu sam te cekao. Na kraju godine, kada se svede racun i dodje do deficita, onda te porezna posalje da ides platiti taj deficit na nacin da PLATIS AKONTACIJU. Tu akontaciju ce ti reci da platis na nacin da lazes na formularima i predstavljas se kao isplatioc i primalac na istom formularu.
Medjutim, ti to sve znas madner, smo sto trolas ovu temu.
bluesjunior

#4416 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bluesjunior »

Velkoski wrote:Ja ne znam što više trošite energiju na ove likove? Nisu freelanceri, jedino ih interesuje da se patite kao i oni, to je sva svrha. Foe lista i despacito :mrgreen:
ipak mislim da su ljudi dobronamjerni....sto mislis da se neko pati ako placa porez? jeste alternativa ispaljenje al tamo cekaju dobro veci porezi...poenta je da se mora zaradjivat sumanuto (citaj radit nenormalno) pa i kad te drzava oglobi momacki (kao npr holandija i sl.) opet na kraju ispadnes dobar...kapitalizam je....krupni kapital je svugdje dobar sa drzavom...ostali ima da igraju po pravilima...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4417 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Nije uopšte poenta u porezu, ovi bi najradije da nemate feninga i da vam sutra ukinu frilensanje. Takav je mozak bosanskog privatnika.
bluesjunior

#4418 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bluesjunior »

momci znate li vi sta je to uopce akontacija?
Matris

#4419 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

bluesjunior wrote:momci znate li vi sta je to uopce akontacija?
U pravnom smislu kako je definisana u ovom porezu ili kolokvijalnom smislu?
Indigont

#4420 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

madner wrote:
Indigont wrote:Zašto uopće odgovarate na komentare madnera, tip je profesionalni troll, vidiš da brani i ove nove prijedloge zakona koji bi ti otimali pola svega što zaradiš. Pa sad da iskopate neki novi prijedlog koji kaže da će nam otimati 95% yebo sve ako lik ne bi pisao "pa šta je šta bi vi, imate 5% svoje zarade budite sretni zakon je zakon".

Vi mislite da je u redu da radnici placaju te doprinose a vi ne?
Zasto?
Ja mislim da bi bilo uredu da i jedni i drugi to rade na dobrovoljnoj bazi, a ne da si prisiljen uplaćivati u penzioni fond kojeg vode psihopati koji su ga skršili i sad je na teretu budžeta i ko zna hoćeš li vidjeti ikad penziju od toga, a isto i za zdravstveno, osobe sa rakom čekaju 5 mjeseci na CT sken, a uredno su plaćale doprinose.
madner

#4421 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Izbjegavas odgovor na pitanje. Nisam te pitao sta bi volio, nego zasto bi imali povlasten polozaj naspram radnika?
Matris

#4422 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

madner wrote:Izbjegavas odgovor na pitanje. Nisam te pitao sta bi volio, nego zasto bi imali povlasten polozaj naspram radnika?
Zato sto radnik kad je zaposlen on crpi domace resurse. Nesto sto je lokalno vec tu u drzavi.
Njegov poslodavac kao firma ima povlastice ako izvozi robu ili usluge ali to se ne prenosi na radnika.
Biti freelancer kao posao nije vezan za lokaciju. Znaci freelancer kao samozaposlena osoba izvozi usluge a uvozi gotov novac. To bi uvijek trebalo biti nagradjivano. Zasto firma moze biti nagradjena sa oslobadjanjem poreza a freelancer ne moze ako je u pitanju ista dobit za drzavu?
Sta taj radnik doprinosi osim sto je popunio poziciju koju mu je neko drugi stvorio?
madner

#4423 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Matris wrote:
madner wrote:Izbjegavas odgovor na pitanje. Nisam te pitao sta bi volio, nego zasto bi imali povlasten polozaj naspram radnika?
Zato sto radnik kad je zaposlen on crpi domace resurse. Nesto sto je lokalno vec tu u drzavi.
Njegov poslodavac kao firma ima povlastice ako izvozi robu ili usluge ali to se ne prenosi na radnika.
Biti freelancer kao posao nije vezan za lokaciju. Znaci freelancer kao samozaposlena osoba izvozi usluge a uvozi gotov novac. To bi uvijek trebalo biti nagradjivano. Zasto firma moze biti nagradjena sa oslobadjanjem poreza a freelancer ne moze ako je u pitanju ista dobit za drzavu?
Sta taj radnik doprinosi osim sto je popunio poziciju koju mu je neko drugi stvorio?
Cuj crpi resurse. Jedino ako je drzavni sluzbenik. :D
Radnik stvara neku vrijednost, inace ne bi imao posao. Isto kao i freelancer. Nema nekog veceg ili manjeg plusa od drzavu da li radis za Prevent i izvozis presvlake ili hamalas za neki IT projekt. Odnosno, ima ako ne placas porez, onda je prvi puno bitniji.
dzipalo

#4424 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by dzipalo »

Ovom freelancerBiH svaki drugi post sadrzi neku varijaciju treba glasati za SDP :lol:
Izgleda da je u pitanju SDP bot koji one koji se ne slazu s njim naziva SDA botovima, logicno jel :D
Matris

#4425 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

madner wrote: Cuj crpi resurse. Jedino ako je drzavni sluzbenik. :D
Radnik stvara neku vrijednost, inace ne bi imao posao. Isto kao i freelancer. Nema nekog veceg ili manjeg plusa od drzavu da li radis za Prevent i izvozis presvlake ili hamalas za neki IT projekt. Odnosno, ima ako ne placas porez, onda je prvi puno bitniji.
Radnik, kako ga ti definises, je jednostavno "uzeo" posao koji je neko drugi stvorio. Radi ono za sta je placen.
Poslodavac je taj koji kreira vrijednost izvozeci presvlake radeci za Prevent. U ovom slucaju Prevent je bitan drzavi, ne radnik. Jer Prevent je taj koji unosi kapital. Radnik je tu sretnik koji je zasjeo na vec kreirani posao od Preventa.
Jedino je fer da plati porez na tu svoju platu, jer je cekao da mu neko napravi posao.

Freelancer u ovom slucaju je kreirao posao iz niceg. Nasao je vrijednost van BiH. Primjer Preventa, umjesto Preventa te presvlake mogla je praviti neka Indijska firma. Ali nije radnik doveo do toga da se presvlake prave u BiH, nego vlasnik firme Prevent. Prevent je i nagradjen za to sa raznim ustupcima jer izvozi van.
U istom smislu BiH freelancer je doveo do toga da on radi posao, koji recimo on da nije radio mozda bi neki Indijac ili Pakistanac radio. Znaci isto kao i Prevent, stvorio je vrijednost tamo gdje je u BiH prije nije bilo.
Ne znam kako mozes uopste porediti vrijednost radnika koji koristi gotovu vrijednost sa freelancerom koji je stvara.
Post Reply