je li ti uopste znas sta predstavlja dohodak? posto mislim da ni ti ni vecina freelancer-a ne shvatate sta je dohodak pa se pozivate na firme da upalcujuDexterTZ wrote:Ovo je za doprinose ali ja govorim za porez na dohodak.Gdje mu stoji ,ako ino poslodavac nije uplatio da onaj koji primi novac mora to uraditi.freelancerBIH wrote:Imas npr. ovaj clan 28. koji moze biti zbunjujuci, ali evo da pojasnim:DexterTZ wrote:
Gdje ti to stoji u zakonu da si ti dužan ukoliko ne uplati strana firma? Koji je to član,ako možeš da nam ubaciš ovdje.
Član 28.
(Za osiguranika po osnovu zaposlenja u inostranstvu kod inostranih
poslodavaca)
(1) Osiguranik po osnovu zaposlenja u inostranstvu kod međunarodne organizacije i
inostranog poslodavca, ako nije obavezno osiguran kod inostranog nosioca socijalnog
osiguranja, obveznik je doprinosa i obveznik plaćanja doprinosa za lično osiguranje.
(2) Doprinosi iz člana 16. ovog zakona se obračunavaju na osnovicu koju čini
proizvod iznosa prosječne plaće i koeficijenta 1,00.
(3) Doprinosi se obračunavaju i dospijevaju na naplatu do 15-tog u mjesecu za
prethodni mjesec.
Ovdje je primaoc obveznik osiguranja - pod uslovom da se radi o stalnom zaposlenju SA UGOVOROM - a ino firma za koju radis ti NE ISPLACUJE DOPRINOSE U MATICNOJ ZEMLJI FIRME
Ti meni navodiš dio iz nacrta zakona o doprinosima.Ja njega pitam za zakon o porezu na dohodak.Gdje je našao to da mi plaćamo ako nisu oni uplatili.
Dohodak je svaki ostvaren priliv novca fizickom licu. On se ne veze za firme nego za fizickka lica.
Zasto se uvodi u zakonu da ga firme uplacuju? Jednostavno, radi brzeg i sigurnijeg napalcivanja (punjenja budzeta)
kada bi se uvelo da svima nama uplacuju bruto iznose pa da sami palcamo doprinose, poreze, takse, garantujem ti da minimum 50% uposlenih i u javnom i u realnom sektoru nebi placali. Zato je to definisano zakonom da odmah firma plati umjesto radnika. To ti je varijanta , firma tebi da 1000 KM a uplati umjesto tebe 100 KM dohodak....ili da tebi 1100 KM i kaze idi sam uplati.
Zato i jeste logicno, ako nije firma uplatila za tebe onda platis ti. Tako to funkcionise ne samo kod nas nego u svijetu i zato postoje bileteralni ugovori o dvojnom oporezivanju izmedju zemalja.