Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
Drvosjeca iz Dejcica

#4401 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

zenit dozic wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Kulturološke razlike nisu bile izražene do ratnih zbivanja na ovim prostorima,
standandizirani (uobičajeni) načini ponašanja u životu i poslovnom svijetu su bili za sve kako u BiH tako
i SFRJ. Ne mogu ovo potvrditi za Šiptare, oni su vazda bili posebni.

Znači kulturološke razlike postaju izraženije otuđenjem naroda od univerzalnog načina
ponašanja na ovim zajedničkim prostorima. Konkretno prihvaćanjem specifičnosti od
nekih drugih prostora i kultura. Tako dio Bošnjaka se sve više okreće Islamu kao izvornom
identitetu, Srbi se okreću Rusiji iako je za Titinog vakta bilo drugačije i djelomično
mijenjaju poimanje slavenstva, Hrvati se ne mijenjaju previše (osobno mišljenje)
ali to će bolje procijeniti drugi.

p.s.
naglasio bih da se sve ove kulturološke promijene odnose na jedan dio
od ukupnog broja građana. Veliki dio je ostao kao i prije.
:mrgreen:
Sta bi na ovu izvalu reko prvi u Rvata
Image
Image
Hafiz reće na ovo da se tako moralo u to vrijeme, moralo se da bi napredovao. Pitam ga kako može biti siguran da i danas nije tako...nisam dobio odgovor. :mrgreen:
Patriotska_Liga

#4402 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Patriotska_Liga »

Lincoln-Burrows wrote:Kulturološke razlike nisu bile izražene do ratnih zbivanja na ovim prostorima,
standandizirani (uobičajeni) načini ponašanja u životu i poslovnom svijetu su bili za sve kako u BiH tako

Znači kulturološke razlike postaju izraženije otuđenjem naroda od univerzalnog načina
ponašanja na ovim zajedničkim prostorima. Konkretno prihvaćanjem specifičnosti od
nekih drugih prostora i kultura. Tako dio Bošnjaka se sve više okreće Islamu kao izvornom
identitetu, Srbi se okreću Rusiji iako je za Titinog vakta bilo drugačije i djelomično
mijenjaju poimanje slavenstva, Hrvati se ne mijenjaju previše (osobno mišljenje)

p.s.
Za Titinog vakta se pomno radilo na zatiranju kulturoloških razlika i to se i danas osjeti. Mnogi pripadnici generacija tog doba, iako pokusni kunići pomenutog eksperimenta, danas su zapravo najveći propagatori te kulturološke unifikacije. Dakle ne radi se o otuđenju naroda od univerzalnog načina ponašanja nego o vraćanju na stanje prije SFRJ.

Standandizovani (uobičajeni) načini ponašanja u životu i poslovnom svijetu su danas isti ili slični širom zapadnog svijeta, a postepeno ga usvajaju i pojedine države sa potpuno različitim kulturološkim naslijeđem, kao što su Kina, J. Koreja i Japan. Ali to nisu kategorije na osnovu kojih se formiraju nacionalne države. Na tim osnovama se mogu samo kreirati tehnokratske nadnacionalne strukture poput SFRJ, SSSR ili EU koje su uvijek osuđene na propast jer ignorišu razlike među narodima i akcenat stavljaju na romantičarsko zbližavanje različitih naroda bez ikakve šta ako strategije osim fizičke represije u slučaju SFRJ i SSSR odnosno ekonomske represije u slučaju EU.
155_mm

#4403 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by 155_mm »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
General War wrote: Veselje se siri na sve straneeeee :D

Image

Vidiš i to je demokratija, kada svima daš pravo da iskažu nezadovoljstvo. Ako se ne varam ovo je protest koji je bio prije par godina a protestovalo se zbog AbuHamze koji je proveo 7 godina u zatvoru bez optužnice, na kraju pušten i sada tuži državu jer je držan pritvoren protiv svoje volje i bez optužnice 7 godina. Eto i to je moguće u "demokratiji", čovjek odsjedi 7 godina zatvoren. :cry:
to ti tako vidis kolega drvosjeca. ali sljedbenici srpske svetovsavske ideologije to vide malo drugacije. tekst sa linka ove slike:

http://images.kurir.rs/slika-724x489/protest-vehabije-sarajevo-organizovali-skup-podrske-osobama-afroazijskog-por-1328585176-75339.jpg

ocigledno se medju rajom brzo primila ova taktika djeneralstaba da na balkanu "otvori front protiv ISIL-a".
mzungu

#4404 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mzungu »

Sta vam ja danas, djeneralu je izgleda cir pukao.
Dajem mu jos dvije stranice I okacit ce trobojku...ohanite malo grehota je
zenit dozic

#4405 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zenit dozic »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
zenit dozic wrote:

p.s.
:mrgreen:
Image
Image
Hafiz reće na ovo da se tako moralo u to vrijeme, moralo se da bi napredovao. Pitam ga kako može biti siguran da i danas nije tako...nisam dobio odgovor. :mrgreen:
Kako vjerovati Rvatu koji nosi nick hafiz sa velikim H
Lincoln-Burrows

#4406 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Lincoln-Burrows »

zenit dozic wrote: :mrgreen:
Ogradio sam se da se samo dio naroda mijenja.
Ako je Čović i mijenjo dres i možda način ponašanja
on danas kakav je ne odstupa od nekog mainstreama u Hrvata
Lincoln-Burrows

#4407 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Patriotska_Liga wrote: Za Titinog vakta se pomno radilo na zatiranju kulturoloških razlika i to se i danas osjeti. Mnogi pripadnici generacija tog doba, iako pokusni kunići pomenutog eksperimenta, danas su zapravo najveći propagatori te kulturološke unifikacije. Dakle ne radi se o otuđenju naroda od univerzalnog načina ponašanja nego o vraćanju na stanje prije SFRJ.

Standandizovani (uobičajeni) načini ponašanja u životu i poslovnom svijetu su danas isti ili slični širom zapadnog svijeta, a postepeno ga usvajaju i pojedine države sa potpuno različitim kulturološkim naslijeđem, kao što su Kina, J. Koreja i Japan. Ali to nisu kategorije na osnovu kojih se formiraju nacionalne države. Na tim osnovama se mogu samo kreirati tehnokratske nadnacionalne strukture poput SFRJ, SSSR ili EU koje su uvijek osuđene na propast jer ignorišu razlike među narodima i akcenat stavljaju na romantičarsko zbližavanje različitih naroda bez ikakve šta ako strategije osim fizičke represije u slučaju SFRJ i SSSR odnosno ekonomske represije u slučaju EU.
Točno je da države poput SSSR, SFRJ pa djelomično i USA i EU brišu nacionalne i vjerske razlike,
ove prve ih zatiru a ove druge ne ali ih stavljaju na marginu.
Koliko sam shvatio @piupiu ti je tražila da joj kažeš koje su to razlike danas,
ja tvrdim da one postoje a nisu baš poželjne za naš način života a
ti tvrdiš da treba baš tako biti. Jesam li u pravu?
zenit dozic

#4408 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zenit dozic »

Lincoln-Burrows wrote:
zenit dozic wrote: :mrgreen:
Ogradio sam se da se samo dio naroda mijenja.
Ako je Čović i mijenjo dres i možda način ponašanja
on danas kakav je ne odstupa od nekog mainstreama u Hrvata
Pa covjece govoris o mjenjanju naroda od rata na ovamo, a sada govoris u prezentu :?
Presaberi se malo :run:
Patriotska_Liga

#4409 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Lincoln-Burrows wrote: Točno je da države poput SSSR, SFRJ pa djelomično i USA i EU brišu nacionalne i vjerske razlike,
ove prve ih zatiru a ove druge ne ali ih stavljaju na marginu.
Koliko sam shvatio @piupiu ti je tražila da joj kažeš koje su to razlike danas,
ja tvrdim da one postoje a nisu baš poželjne za naš način života a
ti tvrdiš da treba baš tako biti. Jesam li u pravu?
Razlike postoje, a ja sam naveo samo neke od njih. Šta znači da ne treba da postoje razlike? Da se jedni asimiliraju u druge, da izmisle nešto treće pa da zaborave jedno i drugo? Razlike među narodima su posljedica različitih identiteta tih naroda i stvaranje tih identiteta prošlo je određen proces. Mislim da je pogubno i krajnje neproduktivno insistirati na vještačkom zatiranju različitosti kako se to radi u pomenutim pseudotehnokratskim uređenjima koji svoju mikroviziju pokušavaju preslikati na makroplan gdje sve nije baš jednostavno kao njihovim glavama. Cijeli koncept država zasnovanih na komunističkoj ideologiji i socijalističkom uređenju prati otprilike Marxov pristup, gdje Marx zamišlja za svoje uzuse idealno društvo i te njegove (istina nerijetko dorađene i prerađene) zamisli poput eksperimenta provode Lenjin, Staljin, Tito, Castro, Zedong i ostali. Naravno, usljed nekompatibilnosti zamišljenog sistema sa situacijom na terenu stvari se moraju rješavati nepopularnim mjerama, što ovakve države listom pretvara u represivne diktature sa ograničenim rokom trajanja i vrlo izvjesnom propašću. Kapitalizmu ne smetaju nacionalne države, a nacionalnim državama ne smeta ekonomsko zbližavanje, i to je civilizacijski maksimum koji je na tom polju postignut. Svi pokušaji političkog i kulturološkog ujedinjavanja različitih naroda moraju završiti ili brutalnom asimilacijom jačeg nad slabijim, ili u slučaju velikog broja naroda - propašću ideje.

Dakle, da još jednom podvučem, kao desničar i konzervativac smatram da nastale razlike treba poštovati i ne treba na silu mijenjati zarad u nečijim glavama projektovanog uređenja koje ne može da zaživi u praksi.
Gojeni H

#4410 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Gojeni H »

155_mm wrote: tad je vec kasno. jer nije samo bitan kvantitet nego i kvalitet. znaci starosna dob obrazovanost itd.
mislim da je vec sad jasno svima u djeneralstabu u beogradu da se nema sta vise cekati. problem je to sto ni ovi danasnjih 30% srpskog stanovnistva u BiH ne mogu da iznesu teret secesije bez pomoci srbije. ne dobrovoljaca iz srbije zeljnih zlatnih zuba i bjele tehnike nego drzave srbije tj. njene vojske.

ali bez obzira srpski poloticari i ostale vodje nemaju sta cekati. zato ocekujem u buducnosti zatezanje situacije od strane istih.

ali pustimo to ima se bitnijih problema npr. ovaj sa bosancima i bosnjacima
:D

Ustvari nije nimalo smijesno. :thumbup:
General War

#4411 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

pici wrote:Fotografija koja je obišla svijet: Pogledajte kako Bosanac slavi pobjedu Njemačke :bih:

Image
ili:

Image
zenit dozic

#4412 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zenit dozic »

General War wrote:
pici wrote:Fotografija koja je obišla svijet: Pogledajte kako Bosanac slavi pobjedu Njemačke :bih:

Image
ili:

Image
Đenerale ovako bi ti isto bilo u kamenaru da igra Rvatska protiv BiH
Ustvari bilo je.
Lincoln-Burrows

#4413 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Patriotska_Liga wrote: Dakle, da još jednom podvučem, kao desničar i konzervativac smatram da nastale razlike treba poštovati i ne treba na silu mijenjati zarad u nečijim glavama projektovanog uređenja koje ne može da zaživi u praksi.
Slažem se.
Razlike se nisu nikada ni mogle mijenjati na silu a na štetu jedne strane.
Nekada se mođe naći kompromis i bude koristan a nekada ne.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4414 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by KatarinaKosaca »

Tkz ljevicari sad u odori Bosanaca jos jednom pokazuju netolerantnost prema drugom i drugacijem. To su oni isti sto uzdisu za «sretnim vremenima» , pa ¿sto im ta sretna vremena i taj idol od covjeka sa prasnjave slike i kuhinjske krpe nije dozvolio da budu vise od vjetske skupine sa velikim pocetnim slovom?Rezultati osim procenta neismenosti (mislim da je veci) po meni, sasvim ocekivani, realni. Nije porastao broj Bosnjaka nego, valjda, vise nisu Yugosloveni.
General War

#4415 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

zenit dozic wrote:
General War wrote:

Image
ili:

Image
Đenerale ovako bi ti isto bilo u kamenaru da igra Rvatska protiv BiH
Ustvari bilo je.
Croati i Servi nisu tema ove emisije..njihove karte su uvjek bile sirom otvorene.
Bodkin

#4416 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
155_mm wrote: tad je vec kasno. jer nije samo bitan kvantitet nego i kvalitet. znaci starosna dob obrazovanost itd.
mislim da je vec sad jasno svima u djeneralstabu u beogradu da se nema sta vise cekati. problem je to sto ni ovi danasnjih 30% srpskog stanovnistva u BiH ne mogu da iznesu teret secesije bez pomoci srbije. ne dobrovoljaca iz srbije zeljnih zlatnih zuba i bjele tehnike nego drzave srbije tj. njene vojske.

ali bez obzira srpski poloticari i ostale vodje nemaju sta cekati. zato ocekujem u buducnosti zatezanje situacije od strane istih.

ali pustimo to ima se bitnijih problema npr. ovaj sa bosancima i bosnjacima
:D

Ustvari nije nimalo smijesno. :thumbup:
Realno naglasak kampanje bosnjaka je bio ne bosanac nego bosnjak. Dakle ova pobjeda je izgleda veca nego preko 50% :D
Bodkin

#4417 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bodkin »

KatarinaKosaca wrote:Tkz ljevicari sad u odori Bosanaca jos jednom pokazuju netolerantnost prema drugom i drugacijem. To su oni isti sto uzdisu za «sretnim vremenima» , pa ¿sto im ta sretna vremena i taj idol od covjeka sa prasnjave slike i kuhinjske krpe nije dozvolio da budu vise od vjetske skupine sa velikim pocetnim slovom?Rezultati osim procenta neismenosti (mislim da je veci) po meni, sasvim ocekivani, realni. Nije porastao broj Bosnjaka nego, valjda, vise nisu Yugosloveni.
Da pokupis lajkove na forumu, pljuni po starom sistemu. Sve stranke vec provalile sistem :D
Patriotska_Liga

#4418 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Bodkin wrote: Realno naglasak kampanje bosnjaka je bio ne bosanac nego bosnjak. Dakle ova pobjeda je izgleda veca nego preko 50% :D
Pa 50% je direktna posljedica toga, ne možeš to gledati odvojeno.
piupiu

#4419 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by piupiu »

Joooj, grrrrr, @lincoln i pl - napisala sam vam odgovor i izgubila i sad sam ljuta i nervozna zbog toga, pa ću doći opet kad se oporavim. :lol:

Do tada, evo da se vratimo na predjugoslovenstvo i da vidimo kakve su to bile kultorološke razlike (ovo mi je kao naručeno naletilo u feedu :D). I baš je smiješno, vrijedno čitanja.

http://** No links **.ba/clanak/114982/ovdje-svi- ... im-oprosti
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4420 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by KatarinaKosaca »

Bodkin wrote:
KatarinaKosaca wrote:Tkz ljevicari sad u odori Bosanaca jos jednom pokazuju netolerantnost prema drugom i drugacijem. To su oni isti sto uzdisu za «sretnim vremenima» , pa ¿sto im ta sretna vremena i taj idol od covjeka sa prasnjave slike i kuhinjske krpe nije dozvolio da budu vise od vjetske skupine sa velikim pocetnim slov :mrgreen: om?Rezultati osim procenta neismenosti (mislim da je veci) po meni, sasvim ocekivani, realni. Nije porastao broj Bosnjaka nego, valjda, vise nisu Yugosloveni.
Da pokupis lajkove na forumu, pljuni po starom sistemu. Sve stranke vec provalile sistem :D
da, pripremam izbornu kampanju i svaki lajk na forumu mi znaci bilionu moj :mrgreen:
Patriotska_Liga

#4421 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

piupiu wrote:Joooj, grrrrr, @lincoln i pl - napisala sam vam odgovor i izgubila i sad sam ljuta i nervozna zbog toga, pa ću doći opet kad se oporavim. :lol:

Do tada, evo da se vratimo na predjugoslovenstvo i da vidimo kakve su to bile kultorološke razlike (ovo mi je kao naručeno naletilo u feedu :D). I baš je smiješno, vrijedno čitanja.

http://** No links **.ba/clanak/114982/ovdje-svi-piju-i-turci-i-kmetovi-i-pravoslavni-i-katolici-a-i-svecenici-sve-tri-vjere-bog-da-im-oprosti
Ne može, Čmoljo cenzuris'o :oops:
piupiu

#4422 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by piupiu »

Patriotska_Liga wrote:
piupiu wrote:Joooj, grrrrr, @lincoln i pl - napisala sam vam odgovor i izgubila i sad sam ljuta i nervozna zbog toga, pa ću doći opet kad se oporavim. :lol:

Do tada, evo da se vratimo na predjugoslovenstvo i da vidimo kakve su to bile kulturološke razlike (ovo mi je kao naručeno naletilo u feedu :D). I baš je smiješno, vrijedno čitanja.

http://** No links **.ba/clanak/114982/ovdje-svi-piju-i-turci-i-kmetovi-i-pravoslavni-i-katolici-a-i-svecenici-sve-tri-vjere-bog-da-im-oprosti
Ne može, Čmoljo cenzuris'o :oops:
Iskopiraj link, i umjesto ovog **No links** napiši d.e.p.o ali bez tačaka izmedju.
palestinka

#4423 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by palestinka »

@patriotska liga da li ti kao desničar i konzervativac nísi zadovoljan sadašnjim stanjem u BiH? Trebao bi biti, jer sve kulturološke i političke i brojne druge razlike su dovedene do krajnosti, svaki segment društva i politike je podijeljen po etnicima, osim nečijih mikrokosmosa. Ne znam zašto si nezadovoljan.
Bodkin

#4424 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bodkin »

KatarinaKosaca wrote:
Bodkin wrote:
KatarinaKosaca wrote:Tkz ljevicari sad u odori Bosanaca jos jednom pokazuju netolerantnost prema drugom i drugacijem. To su oni isti sto uzdisu za «sretnim vremenima» , pa ¿sto im ta sretna vremena i taj idol od covjeka sa prasnjave slike i kuhinjske krpe nije dozvolio da budu vise od vjetske skupine sa velikim pocetnim slov :mrgreen: om?Rezultati osim procenta neismenosti (mislim da je veci) po meni, sasvim ocekivani, realni. Nije porastao broj Bosnjaka nego, valjda, vise nisu Yugosloveni.
da, pripremam izbornu kampanju i svaki lajk na forumu mi znaci bilionu moj :mrgreen:
Ne znam jel ovo bilionu kompliment ili ne ali imas moj glas :D
Gojeni H

#4425 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Gojeni H wrote:Sto se politickog uredjenja i sta naciju cini uspjesnom (u ekonomsko-politickom smislu) preporucujem Why Nations Fail. Po meni jace od Huntingtona, Diamonda i Fukuyame zajedno.
Eee, a, tužno je što većina raje poantu te knjige zna i bez da je pročita. I ništa. :cry:

Ja sam skroz kontra Huntingtona i Fukuyame (iz prije 'posipamsepepelom' faze).
Ne bih se slozio s tobom.
Kontam o cemu pricas ali to "narod zna", zna samo povrsno. Malo manje zna kada se isto razlozi na proste razlomke.
Locked