Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

SamoVasGledam

#4401 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

Bitan je broj? Ko to kaže? Valjda je bitan kvalitet, a ne kvantitet. Koga je briga što je tamo u nekim pustinjama sve više muslimana? Ja nemam nikakav problem sa time, dok god ne predstavljaju nikakvu pretnju za mene. Ti si taj koji je utripovao nešto sa tim brojevima, dominacijom, vladanjem sveta, nametanjem šerijata drugiim zemljama itd. Takvih kao ti se treba plašiti, jer vi ništa dobro ne donosite. Samo nevolju.
El Mumin

#4402 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:Bitan je broj? Ko to kaže? Valjda je bitan kvalitet, a ne kvantitet. Koga je briga što je tamo u nekim pustinjama sve više muslimana? Ja nemam nikakav problem sa time, dok god ne predstavljaju nikakvu pretnju za mene. Ti si taj koji je utripovao nešto sa tim brojevima, dominacijom, vladanjem sveta, nametanjem šerijata drugiim zemljama itd. Takvih kao ti se treba plašiti, jer vi ništa dobro ne donosite. Samo nevolju.
Netačno. Ti se već sad bojiš muslimana, zašto bi uostalom vrijeđao ih po forumima?
Bojiš se da će Islam preuzeti svijet.
Ljudi se bude iz mračnog sna ateizma, okreću se k Bogu i tu se ništa ne može promijeniti.
Bitno je da se osjeća pad ateista na globalnom nivou.
Nasuprot nastojanjima ateista da se Islam prvenstveno putem medija ateističkim masama prikaže u što gorem svjetlu, čini se da ipak dolazi do nezaustavljive ekspanzije prelaska ljudi u Islam.
Više nego ikad prije, ljudi se bude i počinju razumijevati Islam i uzimaju ga kao imperativ u svom životu.
Brojčano statistike idu u korist Islama i štetu ateizma i drugih religija.
Opet ponavljam - ne umire Islam, nego ateizam. Uzvišeni Allah dž.š. u Časnom Kur'anu za nevjernike kaže sljedeće :

“Oni žele da ustima svojim utrnu Allahovo svjetlo, a Allah želi vidljivim učiniti svjetlo Svoje, makar ne bilo po volji nevjernicima.” (Et-Tevba, 32)

“Ali, ovi koji neće da vjeruju stalno poriču, a Allahu oni neće moći umaći” (El-Burudž, 19–20)
fatamorgana

#4403 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

SamoVasGledam wrote:Bitan je broj? Ko to kaže? Valjda je bitan kvalitet, a ne kvantitet. Koga je briga što je tamo u nekim pustinjama sve više muslimana? Ja nemam nikakav problem sa time, dok god ne predstavljaju nikakvu pretnju za mene. Ti si taj koji je utripovao nešto sa tim brojevima, dominacijom, vladanjem sveta, nametanjem šerijata drugiim zemljama itd. Takvih kao ti se treba plašiti, jer vi ništa dobro ne donosite. Samo nevolju.
To što on i takvi kao on žele je zapravo vjerski totalitarizam, fašizam sa nakaradnim vjerskim licem tj. maskom jer fašizam ne priznaje jedinku i individualnost već mu je važna masa i broj sljedbenika Borgova koji slijede bez pogovora .... a ovo su Borgovi 21 - g vijeka .... :roll:
SamoVasGledam

#4404 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

Gde ja vređam muslimane? Ne laži 'koeficijentni'. Nauči prvo razliku između vređanja i kritike. A ako se neko nečega plaši to je Islam, jer je to jedina religija koja kažnjava smrću ljude koji je napuste i koja zabranjuje da se propagiraju druge ideologije u islamskim zemljama. Tako znamo da se Islam plaši drugih i drugačijih pa se služi pretnjama, silom i ubijanjem.

Saudijska Arabija, kolevka Islama, se plaši, jer je porast ateista tamo na visokom nivou. Prcenat ateista u KSA je identičan procentu ateista u SAD.Proveri sam. Zato je KSA i izjednačila ateizam sa terorizmom i legalizovala ubijanje ateista, jer ih se plaši i vidi ih kao pretnju. Pazi molim te saudijske vehabije vide ateizam kao problem, a ne sebe i izjednačavaju ga sa terorizmom. Očigledno da su ateisti ti koji idu okolo po KSA ubijaju ljude, ruše zgrade, izvode samoubilačke napade uzvikujući 'Evolution akbar!'.

Broj ateista je u porastu i nikakvi tvoji neispravni linkovi to neće promeniti. Muslimani koji odlaze na zapad sve češće napuštaju Islam. Čak imaju i svoje roganizacije, drže tribine, predavanja. Ne tako davno sam ovde stavljao podatke o američkim Irancima među kojima je sve manji procenat muslimana, a sve veći procenat ateista. I na Bliskom Istoku sve više ljudi se deklariše kao ateisti. Neki javno imenom i prezimenom, neki još uvek ne smeju pravim imenom pa koriste lažno, ali ogromna većina njih ćuti, jer se plaši reakcije svoje porodice, društva i države u kojoj žive. Eto kako Islam funckioniše - seje strah među ljudima i silom opstaje.

Samo je pitanje vremena kada će ljudi masovno početi da napuštaju religije. Kako vreme sve više bude prolazilo ljudi će sve više shvatati da nema ništa od Sudnjeg Dana, od jednookog dedžala, babaroga i sličnih stvari. Da su to sve samo starovekovni i srednjevekovni mitovi koji su izmišljeni da bi se zastrašili i kontrolisali lakoverni ljudi.
SamoVasGledam

#4405 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

I Mumine, odgovori mi zašto bi se iko plašio tvog Boga i verovao u njega, kada nije u stanju da odbrani svoje sveto mesto ni od golubova

Image

ni od poplava

Image

U Kur'anu piše da su ptice kamenjem ubijale slonove i vojsku koji su krenuli u napad na Kaabu, a pogledaj šta golubovi i priroda rade Božijoj kući. Trebaju mu ljudi da bi čistili izmet sa nje i uklanjali prljavu vodu okolo.
Hakiz

#4406 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

Ovo treba zaključati.
El Mumin

#4407 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:I Mumine, odgovori mi zašto bi se iko plašio tvog Boga i verovao u njega, kada nije u stanju da odbrani svoje sveto mesto ni od golubova

Image

ni od poplava

Image

U Kur'anu piše da su ptice kamenjem ubijale slonove i vojsku koji su krenuli u napad na Kaabu, a pogledaj šta golubovi i priroda rade Božijoj kući. Trebaju mu ljudi da bi čistili izmet sa nje i uklanjali prljavu vodu okolo.
Ma pusti tu propagandu, normalno je da će ljudi održavati Božiji hram.
Nego, nešto drugo mene kao vjernika raduje.
U džamijama u kojima sam bio, primjetan je porast mladih ljudi u dobi od 15 do 30 godina.
Nevjerovatno, ali 50 % vjernika čini ta populacija.
Budući nosioci Allahovog dz.s svjetla kroz mračna vremena ateizma i iskrivljenih religija.
Znao bi o čemu ti pričam, kad bi nekad kao čovjek uzeo abdest i otišao u džamiju, umjesto da vidiš na forumima i pljuješ sve što je muslimansko.
Ljudi se bude i prelaze na Islam, ateizam umire.
Hvala Allahu dz.s...
Mada je teško biti musliman u današnjem svijetu iskrivljenih shvatanja o Islamu , ljudi drže do svoje vjere.
Islam je preživio vjekovima, bez obzira na stalne pokušaje njegovog uništenja.
Sav taj navodni "islamski terorizam" koji je urađen od strane ljudi koji slijede materijalne bogove, primjera moći i vlasti,opet nije uradio toliko zla i razaranja kao atomske bombe koje su nevjernici bacili na Hirošimu i Nagasaki.
Iskreno, kao musliman se bojim da bi oružje za masovno uništenje moglo doći u ruke sljedbenika mračne ideologije ISIS-A i biti upotrebljeno u zle svrhe, kao što se isto tako bojim da će nevjerničke sile poput Rusije i SAD-a zbog političko - materijalnih interesa započeti nuklearni rat.
Pažnja ljudi skrenuta je na ISIL, namjerno putem medija, a u pozadini zbivanja u toku su toliko jaka politička naprezanja između nevjerničkih zemalja zbog teritorije i nafte.
Ali, bitno je da ti na forumima i brineš se o muslimanima, dok ti nuklearni rat kuca na vrata.
A što se tiče broja nevjernika u SA, te priče su dobre za laku noć djeci pred spavanje.
SamoVasGledam

#4408 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

Islam je preživeo vekove, a Judaizam i Hidnuizam milenijume. I šta sa tim?

Nego kako komentarišeš ovu anketu Al Džazire po kojoj skoro 82% arapskih glasača podržava ISIS?

https://www.youtube.com/watch?v=VDcVluXJuVM
HAVANA

#4409 Re: Svijet bez religija

Post by HAVANA »

nasa wrote: Havana, ja sam te mnogo ranije dozivjela kao pozitivnog covjeka koji ne voli puno peglaze pa da tako pristupas i nekim temama. Ima to sarma i znas biti duuhovit ali vjeruj da ti ovi upisi na religiji nisu nista od toga. Svedu se na obicno prostacenje koji sada zelis da prevedes u neku tegobnu pricu u kojoj kao moderatorima smetas zato sto nisi vjernik. Nemoj. Meni je jako lako brisati ali evo pousavam da budem korektna i da to ovako zavrsimo.
Shvati kao opomenu!
Nista ovde duhovito nema.Jad i cemer.Prostacim namjerno jer brises moje a ostavljas njegove postove o selidbama i slicno.Ok,druzite se i klimajte glavom ali nikoga oni preselit nece.Prostaciti je ljudski,preseljavati ljude i savjetovati da odlaze ,vaziti o krasnom serijatu ,kamenovanju i odsijecanju ruku,nije ljudski.To je bolesno.
Dope_Man

#4410 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

Zasto se vi gore uopste prepirete i dokazujete sa tim mumijem? Budite pametniji. Ja sam u pocetku smatra prvo da je trollin teska, jer nisam zelio prihvatiti to da neko moze otvarati onakve teme (kakve je otvarao skoro svakodnevno u jednom periodu) i pisati ovakve komentare. Tad sam mu par stvari i napisao, ali ocito je kako on nije trolcina vec je stvarno toliko zaglibio u svoje vjerovanje da nista drugo ne moze doprijeti do njega jer on to ne zeli. Po njemu stize sudnji dan, miroljubivi islam muslimani se sire svijetom jer svi vide kako je ocito samo ta religija ispravna, a zli ateisti nestaju brzinom svjetlosti. Ostalo nas jos 5-6 na forumu a mumijeva moralna obaveza je da nas izvede na pravi put.. ignore i kraj.

Tu i tamo se nasmijati na neki komentar poput ''Vjeruješ u bajke, a odrasla si osoba.'' koji je mumi napisao, ali bolje da vratimo temu na sta zanimljivo, i na ono sto je zapravo tema - svijet bez religije. A on nek otvara nove teme i hvali svoju koliko mu volja, admini su tu da ih brisu ako su bespotrebne, i to je to.
Lopov-eliminator

#4411 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

HardcoreMX wrote:
Lopov-eliminator wrote:
HardcoreMX wrote: To me ti pozivaš na neki duel-dvoboj? :lol: Nije problem,ako će moderacija dopustiti jedan topic,samo nas dvojica,nešto kao Islam vs.Ateizam,jeli može?
Ne pozivam te na duel-dvoboj nego na raspravu argumentima u kojoj je cilj prosiriti sopstvene vidike i biti blize istini danas nego jucer, a ne neki pokusaj rasprave ciji je jedini cilj svim najprljavijim sredstvima po svaku cijenu naturiti svoje.

Islam vs Ateizam ne zelim jer niti mi smeta postojanje islama, niti sam njegov protivnik.

Nego, jos uvijek se nisi ni na sta osvrnuo iz mojih postova.
Pa duel argumenata,nikakva prljava sredstva,ta sredstva ti koristiš konstantno na threadu..a može recimo i Teizam vs.Ateizam,mada bi koristio logično najviše islamski izvora ali mogao bi napraviti i neku abrahamsku kombinaciju.Pošto me konstantno prozivaš i nema kakvim se izrazima ne koristiš,a nemoguće je na općoj diskusiji raspraviti,onda riješimo na takav način.A to da nisi protivnik Islamu i da ti ne smeta,de me nasmij,dovoljno je da pogledaš tvoje postove.Ali to meni ne smeta,čak naprotiv,ti znaš moj stav i izreku da je ateizam jedan od najboljih dokaza za religiozne ljude,odnosno za egzistenciju Boga.
Kako ću se osvrnuti na tvoje postove,kad uglavnom si zabavit Hardcore-om,ispašće onda da se osvrćem na samog sebe?! :D
Opa, opet lažeš uzduž i poprijeko.
HardcoreMX wrote:Pa duel argumenata,nikakva prljava sredstva,ta sredstva ti koristiš konstantno na threadu.
Ma šta kažeš, a koja to prljava sredstva ja koristim, i to još kažeš konstantno na threadu?
HardcoreMX wrote:.a može recimo i Teizam vs.Ateizam,mada bi koristio logično najviše islamski izvora ali mogao bi napraviti i neku abrahamsku kombinaciju.
Ne zanima me teizam vs ateizam ali tebi to nije ni bitno jer si me već u svojoj glavi etiketirao kao nekog ko je protivnik teizma samo zato što sam ateista. Podsjećam te da si upravo ti hinjski ateiste izjednačavao s životinjama, a jedino vjernike svrstavao u ljudska bića. Koristi šta hoćeš, pokazao si da ti je svaka pomoć u diskusiji potrebna.
Podsjećam te i da si ti bio taj ko je pokušavao razne vidove podmetanja drugima, kao sad kad si mi pokušao podetnuti za definiciju ateizma na engleskom jeziku, od čega si, kad si skontao da si provaljen, pobjegao glavom bez obzira. Toliko o tvojoj navodnoj želji za duelom argumenata.
HardcoreMX wrote:Pošto me konstantno prozivaš i nema kakvim se izrazima ne koristiš,a nemoguće je na općoj diskusiji raspraviti,onda riješimo na takav način.
Prozivam te za ono što si sam uradio a itekako ima veze s ovim o čemu pričamo. To što si ti uhvaćen na djelu pa za to kriviš sve druge mimo sebe je tvoj problem. Najlakše je praviti se lud, hajde malo poradi na sebi za promjenu.

A kakvim se to ja izrazima koristim? Podsjetit ću te da si ti mene najstrašnije u kontinuitetu vrijeđao, podmetao mi sve i svašta, i uprkos tome se nisam spustio na tvoj nivo da ti uzvratim istim uvredama.

Hajde kaži, kakvim sam se to ja izrazima koristio? Podsjetiću te da ja nikad nisam dobio čak ni opomenu zbog vrijeđanja, a ti si dobio ne samo opomenu nego i ban. I šta sad, jesam li te ja to možda banovao?? Nevjerovatno šta sve sebi dopuštaš.
HardcoreMX wrote:A to da nisi protivnik Islamu i da ti ne smeta,de me nasmij,dovoljno je da pogledaš tvoje postove.
Ma hajde??? A kad sam ja nešto rekao protiv islama? Hajde da te vidim, nađi jedan moj takav post, živo me zanima, dokaži svoje tvrdnje.

To što si ti zacrtao da sam ja protivnik islama samim tim što sam ateista je tvoj problem vrlo negativnih predrasuda prema ateistima koje si ti na forumu uredno demonstrirao.
HardcoreMX wrote:Ali to meni ne smeta,čak naprotiv,ti znaš moj stav i izreku da je ateizam jedan od najboljih dokaza za religiozne ljude,odnosno za egzistenciju Boga.
Znam tvoj stav o ateizmu, na žalost 21. vijeka. Meni ne smeta tvoje neslaganje s ateizmom, tvoje je pravo da se ne složiš s tim, isto kao ni s religijama mimo sopstvene. No, smeta mi antagonizacija ateizma od strane tebe i takvih kao ti, što po ateiste na svakodnevnom nivou ima stravične posljedice u vidu raznih oblika diskriminacije nad njima. Ja sam sve to u realnom životu na svojoj koži doživio i preživio.

No, za razliku od nemalog dijela antiteista koji hejtuju po forumu, znam da TVOJ islam nije reprezent islama po kojem žive muslimani koji ne mrze drugo i drugačije s obzirom da sam s takvim ljudima svaki dan.
HardcoreMX wrote:Kako ću se osvrnuti na tvoje postove,kad uglavnom si zabavit Hardcore-om,ispašće onda da se osvrćem na samog sebe?! :D
Ja se, između ostalog, u disusiji s tobom bavim onim što si sam radio ovdje i što si izjavljivao, pogotovo kao @HardcoreMX, to što tebi smeta kad ono što pišeš neko razmontira i provali pa kreneš sa salvom uvreda, i pri tome mrtvo hladno izignorišeš ono što sam napisao, je tvoj problem. To je moderacija prepoznala i sankcionirala. Zanimljivo da sam predvidio nekih cca 10-15 dana ranije da će se to desiti, što li, je li ja to imam kontrolu nad moderacijom?

Pošto si mi nešto spočitavao, da te opet podsjetim da si ti bio taj koji si kasapio tuđe postove, dok s druge strane ja to tebi nisam radio. Odgovorio sam ti na sve i jednu stvar koju si ti ikad meni uputio.
Ako nisam, hajde mi navedi bilo šta što sam zaobišao jer, za razliku od tebe, siguran sam da nikada nisam ignorisao ništa što si mi napisao. Ako slučajno jesam (jer ne smatram da nisam sklon greškama i previdima), slobodno kaži i vrlo rado ću se vratiti na to.

Izvoli.
El Mumin

#4412 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:Islam je preživeo vekove, a Judaizam i Hidnuizam milenijume. I šta sa tim?

Nego kako komentarišeš ovu anketu Al Džazire po kojoj skoro 82% arapskih glasača podržava ISIS?

https://www.youtube.com/watch?v=VDcVluXJuVM
Saudijska Arabija najavila je osnivanje nove koalicije muslimanskih zemalja koja će se boriti protiv Islamske države.

Ta je koalicija službeno sastavljena od 34 zemlje, ali, kako piše Independent, dvije članice uopće nisu znale da su u njoj.

Prva je Pakistan, čiji je ministar vanjskih poslova Aiziz Chaudhry izjavio kako je za članstvo svoje zemlje u novom savezu saznao preko novina.

Druga država je Libanon, čiji je premijer pozdravio taj novonastali savez, iako njegovo Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo pojma o uključenosti svoje zemlje.
zagortenej

#4413 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

To Saudijci pravili koaliciju, ali nisu nikog pitali.
Hakiz

#4414 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

El Mumin wrote: Samo da se razumijemo, ubolo me je u oči tvoj dio posta "a ostavite one koji su dva koraka do ISIL-a." Znam da je to bilo upućeno meni.
Kao prvo, zašto me identifikuješ sa ISIL -om, ako sam musliman. Ustaljeni stereotip ateista i pripadnika drugih religija prema muslimanima;
Kao drugo, mrzim ISIL isto kao i ti, ako ne i više, jer je to zla organizacija čiji je cilj na silu nametnuti njihovu ideologiju svijetu, a to nikako ne podržavam.

Ne podržavam ni uvođenje ljudi u Islam silom, ubijanje onih koji napuste Islam, bilo kakav vid nasilnog reprezentiranja Islamskih uvjerenja bilo kojem čovjeku.
Što se tiče šerijata, podržavam ga, jer mislim da bi svijet bio bolje mjesto za živjeti.
Ako ja pišem na forumu o Islamu, to ne znači nikako da te tjeram da ga prihvatiš.
Na kraju krajeva, svi smo mi odgovorni za svoja djela.
Bunite se za neko brisanje postova, a koliko ste puta mene nazvali vehabijom, bradonjom, sprdali se oko moje inteligencije... Ali, okay, ja kažem ako se zbog toga osjećate bolje, samo raspalite. Neću vam zamjeriti.
Dakle, ovo je laž. Ja sam ateista i nisam napisao da te identifikujem sa ISIL-om.

Preporučio bih ti da malo smanjiš doživljaj. Da nekoliko dana odeš sa ove teme, malo se odmoriš.
Towelie

#4415 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Ponekad mislim da su ateisti veci muslimani od samih muslimana.
arzuhal

#4416 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:Ovo treba zaključati.
Sinoć ja ostavio @nasi ovaj prijedlog, tema nema smisla više...
nasa

#4417 Re: Svijet bez religija

Post by nasa »

HAVANA wrote:
nasa wrote: Havana, ja sam te mnogo ranije dozivjela kao pozitivnog covjeka koji ne voli puno peglaze pa da tako pristupas i nekim temama. Ima to sarma i znas biti duuhovit ali vjeruj da ti ovi upisi na religiji nisu nista od toga. Svedu se na obicno prostacenje koji sada zelis da prevedes u neku tegobnu pricu u kojoj kao moderatorima smetas zato sto nisi vjernik. Nemoj. Meni je jako lako brisati ali evo pousavam da budem korektna i da to ovako zavrsimo.
Shvati kao opomenu!
Nista ovde duhovito nema.Jad i cemer.Prostacim namjerno jer brises moje a ostavljas njegove postove o selidbama i slicno.Ok,druzite se i klimajte glavom ali nikoga oni preselit nece.Prostaciti je ljudski,preseljavati ljude i savjetovati da odlaze ,vaziti o krasnom serijatu ,kamenovanju i odsijecanju ruku,nije ljudski.To je bolesno.
ja sam te opomenula, a ostalo je do tebe, odrastao si covjek sta da ti kazem
Locked