Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
fatamorgana

#4401 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

RNG_25 wrote:edit: zanemarite, ne vrijedi.
Gdje ćeš reći Ninu da .... (kaki),sreća pa si ipravio post na vrijeme! :wink:
Last edited by fatamorgana on 18/10/2014 22:04, edited 1 time in total.
sigh

#4402 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Dexx1 wrote:Sejh Imran Husein i tumacenje ajeta 5:51

http://www.youtube.com/watch?v=elsPHmogm00
:lol: E ovo mi je najjace i bas na ovo sam mislio. Wishi washi prica bez ikakvog smisla i onda tumacenje koje je naravno samo njegovo, i on pretpostavlja da ajet misli na neki buduci misteriozni zidovsko-krcasnki savez, to je ustvari mislio bog i to on zna gledajuci ajet kroz cijeli Kuran. Naravno, jos samo masoni i iluminati fale u interpretaciji :wink:
RNG_25

#4403 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

fatamorgana wrote:
To je on sam rekao. Ali mi se neda ulaziti u glupe rasprave, otud edit.
fatamorgana

#4404 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

RNG_25 wrote:
fatamorgana wrote:
To je on sam rekao. Ali mi se neda ulaziti u glupe rasprave, otud edit.
Nije majka sina karala što se kock'o već što se vadio! :lol:
apsidejzi

#4405 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

sigh wrote: Pa da se ne vjeruje krscanima i jevrejima, cak se kaze da ne vrijedi onaj sto im vjeruje. Hem sto ima negativne implikacije prema ljudima, sljedbenicima drugih religija, takodjer sankcionise i same muslimane koji se upustujaju sa svim osim muslimana.
Taman ja htio odgovoriti kad ono:

O cemu se radi u ovom ajetu? Radi se o jos jednom Muhammedovom putovanju sa vremeplovom u buducnost. Naime, svako onaj ko je iole izucavao historiju zna da postoji vjekovna netrepeljivost izmedju jevreja i krscana. U jeku te netrepeljivosti pojavljuje se Muhammed a.s. i kaze muslimanima da ne uzimaju one jevreje i one krscane za svoje zastitnike koji su jedni druge uzeli za zastitnike. U to doba, ovo je bila velika izjava jer nije bilo ni jednog jevreja i ni jednog krscanina koji su jedni druge stitili.

Tadasnji ateisti i politeisti su se smijali Muhammedu na ovoj izjavi a i musilimani su s cudom gledali u Muhammeda koji se snebivao, slegao ramenima i rekao: Ne pitajte mene. Pitajte Onog gore. On je tako objavio. Prodje od tada 1300 ramazanskih bajrama a jevreji i krscani ne pomagase jedni druge sve dok ne dodje ljeto gospodnje 1917-o kada Britanija izda Balfursku deklaraciju i obznani saveznistvo jevreja i krscana.

Odjednom, ovaj ajet dobi smisao. Muslimanima se savjetuje da ne stupaju u medjusobne zastitnicke odnose sa takvim ljudima (cionistima) jer ce time sebi nastetiti. No Serif Husein i porodica Saud nisu mogli odoliti izazovu Lorenca od Arabije i sklopise saveznistvo sa njim. Rezultat: Nastetismo sami sebi - ode hilafet u paramparcad. Kako je vrijeme prolazilo jedan po jedan muslimanski vodja poce sklapati saveznistvo sa ovim ljudima a mi muslimani sve vise pocesmo tonuti u kaljuzu tog odnosa.

I tako... jos jednom se ispostavilo da je Muhammed imao vremeplov...
Chagalj

#4406 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

apsidejzi wrote:
sigh wrote: Pa da se ne vjeruje krscanima i jevrejima, cak se kaze da ne vrijedi onaj sto im vjeruje. Hem sto ima negativne implikacije prema ljudima, sljedbenicima drugih religija, takodjer sankcionise i same muslimane koji se upustujaju sa svim osim muslimana.

O cemu se radi u ovom ajetu? Radi se o jos jednom Muhammedovom putovanju sa vremeplovom u buducnost. Naime, svako onaj ko je iole izucavao historiju zna da postoji vjekovna netrepeljivost izmedju jevreja i krscana. U jeku te netrepeljivosti pojavljuje se Muhammed a.s. i kaze muslimanima da ne uzimaju one jevreje i one krscane za svoje zastitnike koji su jedni druge uzeli za zastitnike. U to doba, ovo je bila velika izjava jer nije bilo ni jednog jevreja i ni jednog krscanina koji su jedni druge stitili.

Tadasnji ateisti i politeisti su se smijali Muhammedu na ovoj izjavi a i musilimani su s cudom gledali u Muhammeda koji se snebivao, slegao ramenima i rekao: Ne pitajte mene. Pitajte Onog gore. On je tako objavio. Prodje od tada 1300 ramazanskih bajrama a jevreji i krscani ne pomagase jedni druge sve dok ne dodje ljeto gospodnje 1917-o kada Britanija izda Balfursku deklaraciju i obznani saveznistvo jevreja i krscana.

Odjednom, ovaj ajet dobi smisao. Muslimanima se savjetuje da ne stupaju u medjusobne zastitnicke odnose sa takvim ljudima (cionistima) jer ce time sebi nastetiti. No Serif Husein i porodica Saud nisu mogli odoliti izazovu Lorenca od Arabije i sklopise saveznistvo sa njim. Rezultat: Nastetismo sami sebi - ode hilafet u paramparcad. Kako je vrijeme prolazilo jedan po jedan muslimanski vodja poce sklapati saveznistvo sa ovim ljudima a mi muslimani sve vise pocesmo tonuti u kaljuzu tog odnosa.

:thumbup:
fatamorgana

#4407 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Aha, i to vremeplov na baterije! :sax:
animals

#4408 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Zasto su muslimani u velikom zaostatku za krscanima..
zasto su njihove zemlje u rasulu, pise li i to u ajetima..
NIN

#4409 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

S4mpion wrote:
NIN wrote:Dok traje pisana istorija, tj. dok biljezimo desavanja ovih nekoliko hiljda godina imamo to da je 75 miliona ljudi poginulo od prirodnih katastrofa! Dkale, daleko vise nego sto pobise Staljin i kompanija!

E sad, kad seremo o tome ko je pobio vise ljudi ispade da je bog najjaci u toj raboti. :lol:
A ko je dao život milijardama ljudi? Ko je tu najjači? :zoka:
...pa valjda jebacina, per se! :lol:

Jao koje kino od ljudi i koje infantilno razmisljanje!

P.S. Kako se lijepo razumijemo kad se spustimo na isti nivo razmisljanja, za nepovjerovat. :D
sigh

#4410 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

apsidejzi wrote:

Daj ne mozes biti odrasla osoba i odjednom u kontekstu te religije spominjati vremeplov. Ovo je stvarno veliki problem muslimanskog svijeta doduse inace ovo je problem ljudi koji vjeruju u zavjere ( nekako mi se muslimanski svijet cini posebno podlozan vjerovanju u zavjere ). Dovoljno je vidjeti koliko se zavjera izmislilo oko ISIS-a.
Prodje od tada 1300 ramazanskih bajrama
Odjednom, ovaj ajet dobi smisao
Evo klasicni primjer kako vjera vodi do samoispunjavajucih prorocanstava. Jaro proslo je 1300 godina i odjednom to ima smisla ! Da ne pricam o besmislenosti cijele te konstrukcije od krscana, zidova do muslimana. Sami ste se unijeli u te konstrukcije i ne vodite ka miroljubivoj i naprednoj buducnosti covjecanstva. To mi najvise smeta, lafo svaka ta abrahamska religija miroljubiva no, non stop kroz vjekove upozoravate svoje od opasnosti drugih, te shodno sami izazivate netreperljivost. Pa se izmisljaju nekakve imaginarne skupine ljudi koji kontrolisu svijet, vremeplovi, smakovi svijeta, imaginarni sukobi u pozadini. I gle cuda vjernik se uvijek osjeca toliko vaznim da se ta prorocanstva uvijek desavaju upravo kad su oni zivi. Otuda ovo tumacenje i misljenje da odjednom ajet ima smisla. Ima smisla samo sto ti zelis da ima smisla. A uzgred dao si mi i pravo. Ajet huska ljude jedne na druge. Bil Maher je genijalno upozorio na ovo na kraju svog filma Religulous. :wink:
nasa

#4411 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@apsidejzi
Bas sam jednom citala, vezano za to sto pises, kako je nevjerovatno da se desilo sve ovo s Jevrejima gledajuci na upozerenja koja su ostala muslimanima glede opasnasti i moguceg sukoba s Jevrejima.
Mi gotovo citamo sadasnjost koju muslimani zive, ne samo vezano za Jevreje....
nasa

#4412 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@sigh ne radi se o opasnosti od drugih nego nas samih, mislim da se Muhamed toga najvisei plasio, medju njegovim zadnim obracanjima s minbera:
"Ja se ne bojim da ćete vi poslije mene postati mušrici. Mene je strah da ćete vi, ubijajući jedni druge zbog ovodunjalučkih interesa, propasti kao drevna plemena.’”

Vezano za ajet o udruzivanju, on nije toliko vezan za one druge koliko za nas same, za opasnost koja je u nama, ne nuzno u drugim...
sigh

#4413 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

https://www.youtube.com/watch?v=1iMmvu9eMrg :wink:

Evo vam i objasnjenje za vasu vjeru i sto vam danas to sve ima smisla i privid da se ispunjavaju neka prorocanstva. Samo za one sa jakim zivcima :D
sigh

#4414 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

nasa wrote:@sigh ne radi se o opasnosti od drugih nego nas samih, mislim da se Muhamed toga najvisei plasio, medju njegovim zadnim obracanjima s minbera:
"Ja se ne bojim da ćete vi poslije mene postati mušrici. Mene je strah da ćete vi, ubijajući jedni druge zbog ovodunjalučkih interesa, propasti kao drevna plemena.’”

Vezano za ajet o udruzivanju, on nije toliko vezan za one druge koliko za nas same, za opasnost koja je u nama, ne nuzno u drugim...
Vidis 4 osobe su mi odgovorile i svako puca neko svoje misljenje. Svi tumacite na neki svoj nacin. Ne bih ja pravio dramu toliku oko toga da nema miliona ljudi diljem svijeta koji upravo te rijeci koje se tumace ne uzimaju za nesto najvaznije u zivotu. Bespotrebno je i iracionalno. Opasnost u nama moze samo doci iz ignorancije i neznanja. Budimo racionalni, promovirajmo racionalnost i nonsens ce zauvijek nestati.
Pogledaj ovo i razumjeti ces moju poziciju i zasto mislim da su sva ta prorocanstva glupa, opasna i bespotrebna. Lako je primjetiti obrazac.

https://www.youtube.com/watch?v=3R1fwrvPM4w :)
NIN

#4415 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Moc islama lezi upravo u mogucnosti intuitivnog i hotimicnog tumacenja, kako Kurana, tako i hadisa. Zato i jest svevremen! Bas iz tog razloga svi danas skidaju kapu Muhamedu ali ne i muslimanima jer ih je, bas iz tog razloga, nenamjerno zajeb'o, i to pofino! :D
nasa

#4416 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

pa radi se o dosta, da kazem, flexibilnom textu, citas i to si ti, citas sebe...e sad imas pravo da je to mac s dvije ostrice kada se nadje u pogresnim rukama i pogresnoj gllavi :D
Pokusalo se tome doskociti serijatom, koliko ispravno to je druga prica...
Medjutim nije to samo po sebi nikakav dokaz, @sigh cekuje jedan odgovor dok bi se i sam vjerovatno slozio da mogucnost vise odgovora jeste bolje
Dexx1

#4417 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

sigh wrote:

:lol: E ovo mi je najjace i bas na ovo sam mislio. Wishi washi prica bez ikakvog smisla i onda tumacenje koje je naravno samo njegovo, i on pretpostavlja da ajet misli na neki buduci misteriozni zidovsko-krcasnki savez, to je ustvari mislio bog i to on zna gledajuci ajet kroz cijeli Kuran. Naravno, jos samo masoni i iluminati fale u interpretaciji :wink:
Opet tumacenje ajeta koje je skladnije sa Kuranom od interpretacija ovih cafira po forumu.. i ISISevaca ;-)
NIN

#4418 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

...zato sto je jednom malom covjeku ona super dobrodosla stvar da se identifikuje s necim vecim od njega.

Inace, mali ljudi se poistovjecuju s velikim stvarima, vecinom pogresno, jer su mali, jel'... :D
apsidejzi

#4419 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

sigh wrote:
Daj ne mozes biti odrasla osoba i odjednom u kontekstu te religije spominjati vremeplov.
Pa znas kako ono ide: kad odbacis sve alternative koje nisu istina, ono sto ostane je istina ma koliko nemoguce zvucalo.

Vi odbacujete Boga kao istinu te stoga Kur'an nema bozije porijeklo. Odbacujemo Boga kao neistinitu alternativu. Ko preostaje? Ljudi. Zasto bi iko u 7 stoljecu govorio o saveznistvu jevreja i krscana i time ismijavao svoju ideju pred savremenicima?

Vremeplov je jedina logicka alternativa koja preostaje ateistima kad odbace ono sto smatraju neistinitim. Ah da, slazem se: jeste djetinjasta, ali takva je i vasa logika pa me ne cudi...
prenosnik

#4420 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

apsidejzi wrote:
sigh wrote:
Daj ne mozes biti odrasla osoba i odjednom u kontekstu te religije spominjati vremeplov.
Pa znas kako ono ide: kad odbacis sve alternative koje nisu istina, ono sto ostane je istina ma koliko nemoguce zvucalo.

Vi odbacujete Boga kao istinu te stoga Kur'an nema bozije porijeklo. Odbacujemo Boga kao neistinitu alternativu. Ko preostaje? Ljudi. Zasto bi iko u 7 stoljecu govorio o saveznistvu jevreja i krscana i time ismijavao svoju ideju pred savremenicima?

Vremeplov je jedina logicka alternativa koja preostaje ateistima kad odbace ono sto smatraju neistinitim. Ah da, slazem se: jeste djetinjasta, ali takva je i vasa logika pa me ne cudi...
kad odbacis sve alternative koje nisu istina, ostane-NEZNANJE. to sto si ti tom neznanju nadjenuo ime allah, neko zevs, neko ruzicasti trorogi konj, neko panteon bogova, neko vanzemaljac...samo objektivno govori o vama, o vasoj subjektivnosti, uslovljenosti, ali ne i o tom NEZNANJU.
nemezis

#4421 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

apsidejzi wrote:
sigh wrote:

Ajet kaže "oni su sami sebi zaštitnici" a ne "oni su jedni drugima zaštitnici". Ajet jednostavno kaže da musliman ne treba tražiti zaštitu kod tih ljudi. Tako da vremeplov otpada.

Inače ide: kada odbacimo sve nemoguće, ono što ostane je istina ma kako nevjerovatno izgledalo.

A logika je opet pogrešna jer ne ostaju samo ljudi. I ajet se ne mora odnositi na budućnost.

Napravi se priča od jednostavne poruke da musliman treba preferirati muslimane.
S4mpion

#4422 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
S4mpion wrote:
A ko je dao život milijardama ljudi? Ko je tu najjači? :zoka:
...pa valjda jebacina, per se! :lol:

Jao koje kino od ljudi i koje infantilno razmisljanje!

P.S. Kako se lijepo razumijemo kad se spustimo na isti nivo razmisljanja, za nepovjerovat. :D
Vrlo, vrlo dobro znaš šta sam te pitao, a još bolje znaš da si odgovor eskivirao, nevješto. :D
Dexx1

#4423 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

nemezis wrote: Ajet kaže "oni su sami sebi zaštitnici" a ne "oni su jedni drugima zaštitnici".
Jes' siguran :D
Chagalj

#4424 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

apsidejzi wrote:
sigh wrote:

oni nemogu da shvate da je muhammed dobivao informacije od Boga preko andjela Dzibrila o buducnosti i nama to prenio a mi to ovih godina vidim sve vise i vise

govor obuce i ostalih predmeta
Muhammed rekao:
„To je jedan od predznaka Sudnjeg dana, i uskoro će doći vrijeme da će čovjek izići iz svoje kuće. pa prije nego se vrati kući, njegova obuća i njegov bič će ga obavijestiti o tome šta su njegovi ukućani poslije njega uradili." (Ahmed)

pa onda vidimo pricajuce cipele

google uradio obucu koja govori

da nepricam o masa drugih stvari sto je muhamed najavio

Allahov Poslanik, salllallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nastupice pred kraj Svijeta/dunjaluka propadanje u zemlju, bacanje (padanje) kamenja sa nebesa i pretvaranje ljudskih likova u zivotinjske.
- A kad ce to biti o Allahov Poslanice ?- upitase.
- Kada se pojave muzicki instrumenti i pjevacice - odgovori on
."

Guatemala
Image

Image

u Njemackoj u gradu Schmalkalden , duboko 20 matara, siroko 40 matara
Image

bacanje (padanje) kamenja sa nebesa

i pretvaranje ljudskih likova u zivotinjske.
Image

Image

Visoke gradjevine predznak Sudnjeg dana

o predznacima Sudnjeg dana ,između ostalog rekao: ''...i kad vidiš gole i bose goniče ovaca kako se natječu u izgradnji visokih građevina...'' (Muslim. br. 10, a vrlo slično i Buhari, br. 50, obojica od Ebu Hurejre, r.a.) .....

dubai sada
Image

dubai 1950
Image
Last edited by Chagalj on 19/10/2014 14:22, edited 1 time in total.
irac300

#4425 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Reče li Muho šta u vezi visočkih piramida, 'ebo cipele?
Locked