Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sana za Britansko tržište. Mislim da se nije prodavala u SAD.
Jedan od najljepših auta svog vremena, i vjerovatno najmodernije Istočno Evropsko auto tih godina.
Njene crte se mogu prepoznati na kasnijim autima, tipa Citroen ZX pa i na prednjem dijelu Punta 1
Naletio na cijene iz 1980. god, pezejac jeftiniji od Mediterana 1100, a Polonez skoro pa 2 x skuplji. Za jednu 132-jku si mogao kupiti 3 Lade standard karavan ili 3 stojadina Mediterana ili 5 fica.
tempuser wrote:Naletio na cijene iz 1980. god, pezejac jeftiniji od Mediterana 1100, a Polonez skoro pa 2 x skuplji. Za jednu 132-jku si mogao kupiti 3 Lade standard karavan ili 3 stojadina Mediterana ili 5 fica.
[/quote] Samo mi nije jasno zašto tolika razlika u cijeni između 750 LS i SC? Šta je ovaj imao toliko bolje?
tempuser wrote:Naletio na cijene iz 1980. god, pezejac jeftiniji od Mediterana 1100, a Polonez skoro pa 2 x skuplji. Za jednu 132-jku si mogao kupiti 3 Lade standard karavan ili 3 stojadina Mediterana ili 5 fica.
[/quote]
Jest da je 132 bio limuzina ali uzeti Ladu 1600 Special i opet si dobar.
Iznenađuje me da je Polonez bio dosta skuplji, skoro pa dvostruko, od Stojadina, jer koliko znam, nije neka ekstra kvaliteta to auto.
Stojadin je koštao kao dvije Fiće, a Lada je bila negdje blizu sa Stojadinom po cijeni, sad kakav je kvalitet bio ne znam, ali Lade su dosta bile prisutne npr. na Taxiju tih '80-ih godina, naročito se kao dijete sjećam onih Lada kockastih sa duplim okruglim farovima i crveno-narandžastim štopkama, mislim da su bile Standard ili Specijal, ne sjećam se vise.
Kakva li je bila logika biti na Taxiju sa Ladom, koja troši kišu goriva naročito u gradskoj vožnji....
milojicabrzi wrote:Iznenađuje me da je Polonez bio dosta skuplji, skoro pa dvostruko, od Stojadina, jer koliko znam, nije neka ekstra kvaliteta to auto.
Stojadin je koštao kao dvije Fiće, a Lada je bila negdje blizu sa Stojadinom po cijeni, sad kakav je kvalitet bio ne znam, ali Lade su dosta bile prisutne npr. na Taxiju tih '80-ih godina, naročito se kao dijete sjećam onih Lada kockastih sa duplim okruglim farovima i crveno-narandžastim štopkama, mislim da su bile Standard ili Specijal, ne sjećam se vise.
Kakva li je bila logika biti na Taxiju sa Ladom, koja troši kišu goriva naročito u gradskoj vožnji....
Gorivo je bilo jeftino nekada.
A i plin se dosta koristio kod taxista, uz obavezno pretakanje ručnom pumpom iz boce za domačinstvo
Samo mi nije jasno zašto tolika razlika u cijeni između 750 LS i SC? Šta je ovaj imao toliko bolje?[/quote]
Moje prvo auto je bio 750 SC. Imao je 32 KS zahvaljujuči večem karburatoru, drugačijoj bregastoj i nešto široj izduvnoj grani . I to je sve. Ipak, tolika razlika u cijeni nije opravdana.
Dinar je u odnosu na DEM, bio oko 14-15 / 1 ovisno o mjesecu koji se gleda, nekad početkom godine je bio 11-12 din za 1 dem, u kasnijim mjesecima oko 15 din za dem.
Znači da je ovaj Stojadin od oko 102 000 dinara, koštao oko 7080 DEM, čisto da se možete ravnati po cijenama, negdje 100 000 dinara, je bilo oko 7000 maraka.
milojicabrzi wrote:Evo sad nađoh kursnu listu za 1980. godinu.
Dinar je u odnosu na DEM, bio oko 14-15 / 1 ovisno o mjesecu koji se gleda, nekad početkom godine je bio 11-12 din za 1 dem, u kasnijim mjesecima oko 15 din za dem.
Znači da je ovaj Stojadin od oko 102 000 dinara, koštao oko 7080 DEM, čisto da se možete ravnati po cijenama, negdje 100 000 dinara, je bilo oko 7000 maraka.
A prosjecni prihodi za jedan mjesec? Mislim na istu godinu.
milojicabrzi wrote:Evo sad nađoh kursnu listu za 1980. godinu.
A prosjecni prihodi za jedan mjesec? Mislim na istu godinu.
Trebalo je oko 18 prosječnih plata za Stojadina koji je kostao oko 7200 DEM.