TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#4401 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

semirsar wrote:Tek sad, kad jopet fasovah ovaj sony 32" shvatih koliko ti ja imadoh srece sa sony tv aparatima. Ovaj 32" na dijelu mi potvrdi rijeci od kolege @CooK, naime daleko ali bas osjetno je bolja slika na malim ekranima, gledano na T-mach kanalima, nego na vecem 43" ekranu. Crna je strava crna, da se uplasis kad su mracne scene, bukvalno se namirise strah u mraku :shock: :lol: Fakat nikad nisam gledao koji je panel ovo ono samo udjem u radnju tras lova na pult racun u djep tv u gepek i razguli kuci :mrgreen: Sad vidim, svaki tv sa VA panelima :thumbup:
To za kvalitetu slike SD kanala na manjim televizorima nauka i praksa potvrdjuju, nisam to izmislio ni ja ni neki drugi forumas nego ljudi od struke koji se bave tim odnosima udaljenosti, rezolucije i velicine ekrana. Sto se tice te crne boje, jednom kad primjetis prednosti VA panela a to su kontrast i crna boja onda nema nazad. :-D
CooK

#4402 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

MTV wrote:Mobilmedija/Tehnomag su po meni zakon. 100 puta opisao zasto. Neponavljao sad. Mrsko mi :lol:
Slazem se, cesto nisu najjeftiniji ali jesu najprofesionalniji mada ce narod uvijek bjezati kod onog kod koga je jeftinije pa tako i ja izuzev ako kupujem na rate. Posebno mi se svidja politika Mobilmedije da mozes bez pogovora vratiti kupljenu stvar 7 dana nakon kupovine a to je posebno dobro kod kupovine TV-a jer ogroman broj danasnjih televizora ima problema sa DSE, bandingom, flashlightingom, itd...
semirsar

#4403 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Mr.Who wrote: Pogledaj kutije televizora da li na sebi imaju deklaraciju o uvozu.Ja sam roditeljima kupio Samsung kod jednog od većih prodavaca i na kutiji nisam našao deklaraciju o uvozu.Bez toga roba ne može u prodaju.
Provjeri bijelu tehniku i vidjećeš da su cijene različite za keš i karticu.
A sto ti ne bi svratio u mobilmediju pa to sve pogledao i provjerio i uvjerio se koja je cijena za kes a koja na kartice, na unicredit karticu mozes uzeti na 24 rate, na neke kartice i 36 rata. i to nije sve, moze i nize, ali ko sto rece kolega, puno se o tome pisalo, zamorih se i ja. :mrgreen:
semirsar

#4404 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

CooK wrote: To za kvalitetu slike SD kanala na manjim televizorima nauka i praksa potvrdjuju, nisam to izmislio ni ja ni neki drugi forumas nego ljudi od struke koji se bave tim odnosima udaljenosti, rezolucije i velicine ekrana. Sto se tice te crne boje, jednom kad primjetis prednosti VA panela a to su kontrast i crna boja onda nema nazad. :-D
Ma kak'a crna nauka, ko ce se s tim zamarat'.. odi vidi plati i nosi, tako sam prije razmisljao, ali i imao srece, dok ogromna vecina raje tako i dalje razmislja.
MTV

#4405 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

CooK wrote:
MTV wrote:Mobilmedija/Tehnomag su po meni zakon. 100 puta opisao zasto. Neponavljao sad. Mrsko mi :lol:
Slazem se, cesto nisu najjeftiniji ali jesu najprofesionalniji mada ce narod uvijek bjezati kod onog kod koga je jeftinije pa tako i ja izuzev ako kupujem na rate. Posebno mi se svidja politika Mobilmedije da mozes bez pogovora vratiti kupljenu stvar 7 dana nakon kupovine a to je posebno dobro kod kupovine TV-a jer ogroman broj danasnjih televizora ima problema sa DSE, bandingom, flashlightingom, itd...
Ja sam tamo par puta prosao i jeftinije za razliku od nesposobnog imteca. Zadnja subota u mjesecu uz cek od penzije -10% na bilo sta. Od mobitela do TV, frizidera...
Sad isto imaju akciju, nije potreban cek od penzije i vrijedi jos sutra -10% na sve osim nekih proizvoda. Ima na facebooku slika.
semirsar

#4406 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

vidjeh i ja to, ali... gotovinsko i jednokratno karticno placanje meni ne igra nikakvu ulogu :sad:
MTV

#4407 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

E jebiga
CooK

#4408 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

semirsar wrote:
CooK wrote: To za kvalitetu slike SD kanala na manjim televizorima nauka i praksa potvrdjuju, nisam to izmislio ni ja ni neki drugi forumas nego ljudi od struke koji se bave tim odnosima udaljenosti, rezolucije i velicine ekrana. Sto se tice te crne boje, jednom kad primjetis prednosti VA panela a to su kontrast i crna boja onda nema nazad. :-D
Ma kak'a crna nauka, ko ce se s tim zamarat'.. odi vidi plati i nosi, tako sam prije razmisljao, ali i imao srece, dok ogromna vecina raje tako i dalje razmislja.
Ogromna vecina raje je zadovoljna i sa Voxom,Telefunkenom, Vivaxom, itd ali to ne znaci da su to dobri televizori. Ako vec treba pripadati vecini bolje onda pripadati vecini kriticne mase koja zna nesto o necemu a ne vecini ovih koji nemaju pojma jer da imaju znali bi da za malo vise novca mogu dobiti puno bolji TV.
semirsar

#4409 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

MTV wrote:E jebiga
sram te bilo, poceo i ti "lajat' " :shock: :pisnuo: :pisnuo:
MTV

#4410 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Odavno ja lajem :evil:
Mr.Who

#4411 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Mr.Who »

semirsar wrote:
Mr.Who wrote: Pogledaj kutije televizora da li na sebi imaju deklaraciju o uvozu.Ja sam roditeljima kupio Samsung kod jednog od većih prodavaca i na kutiji nisam našao deklaraciju o uvozu.Bez toga roba ne može u prodaju.
A sto ti ne bi svratio u mobilmediju pa to sve pogledao i provjerio i uvjerio se koja je cijena za kes a koja na kartice, na unicredit karticu mozes uzeti na 24 rate, na neke kartice i 36 rata. i to nije sve, moze i nize, ali ko sto rece kolega, puno se o tome pisalo, zamorih se i ja. :mrgreen:
Pa tamo sam uzeo Samsung starcima.Cijena na karticu bila ista kao i za keš.Na kutiji nema deklaracije o uvozu.
semirsar

#4412 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Mr.Who wrote:
semirsar wrote:
Pa tamo sam uzeo Samsung starcima.Cijena na karticu bila ista kao i za keš.Na kutiji nema deklaracije o uvozu.
poanta tvog zapazanja je...?
jesi li gdje drugdje kod nas vidio tu deklaraciju?
Bas bi bilo veselja kad bi nam jos ispostavljali uvoznu fakturu pri placanju, tek bi se tad iznenadio, licno sam vidio fakture jednog naseg prodavaca, koji sok kad udjoh u prodavnicu :mrgreen:
Mr.Who

#4413 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Mr.Who »

Pa poenta je da je roba došla ko zna kojim kanalima.Znam distributerske cijene ali ne znam kako ih pojedini prodavci formiraju.
semirsar

#4414 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

sto se mene tice, da su hi huso i haso na krkace prenijeli preko maglica boli me, svaki koji uzeh uredno prepoznat na sluzbenoj stranici proizvodjaca i registrovan. Kakva nam je drzava jos da se i sa tim zamaram. Zna se oklen riba smrdi :evil: Mozes uvijek nazvati i pitati nekog od tih prodavaca sta kako zasto... i tako. :mrgreen:

Nego, bio sam danaske u MM i DMD ista meta isto o'stojanje... osim, onih 10% na kes u MM vazi i na uredjaje koji su vec na nekom snizenju, tako da 55XE8577 dodje nekih 1997 KM po rijecima prodavaca.
CooK

#4415 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Jest ovaj zapeo za deklaraciju o uvozu Boze sacuvaj. Politicari sve pokradose a eto ja trebam brinuti jel prodavac legalno uvezao robu ili nije. Ja gledam sto jeftinije da prodjem jer ionako me ova drzava odera za sve zivo a nista od nje ne dobijam i ako negdje mogu proci jeftinije 10KM ja odoh tu pa bila ili ne bila ta deklaracija o uvozu. A sto kolega @semirsar kaze i ja sam kupovao puno elektronike i nikada nisam provjeravao ima li ta deklaracija ili nema ali uredno registrujem uredjaj na zvanicnoj stranici proizvodjaca i tako potvrdim da se radi o originalnom uredjaju i samo mi je to bitno.
CooK

#4416 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

semirsar wrote:Nego, bio sam danaske u MM i DMD ista meta isto o'stojanje... osim, onih 10% na kes u MM vazi i na uredjaje koji su vec na nekom snizenju, tako da 55XE8577 dodje nekih 1997 KM po rijecima prodavaca.
I sta si odlucio?
semirsar

#4417 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

ubij me, al' ne znam... sto vise razmisljam, manje me ima :twisted:

Image

2 milje su 2 milje...a opet, ne uzimam tv svake godine... merebit ipak kartica sutra proradi, a ako ne... bice nesta dogodine, strpljen spasen, valjda ima istine u tome :lol:
clio_dci120

#4418 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by clio_dci120 »

Cook i ostali, imam jos jedno pitanje...
Vec sam pitao, ali da jos jednom provjerim.
Posto sam citao po netu da je moguc burn in i na lcdu, ali pise navodno u formatu 4.3, imam sada pitanje u vezi formata 16.9.
Veceras kada sam dosao kod staraca malo uzeo da cackam, i koji god film bi pogledao format je 16.9, ali opet ima one crne linije gore i dolje.
Sad jesu li one stetne samo u formatu 4,3, jer vidim pise gledatje vas tv u formatu 16.9 , a i u tom formatu na filmovima koje pokrenem imaju te crne linije?
Ispada da su crne linije stetne samo u formatu 4,3, ali ne i u 16.9?
Da ne bi sta zeznuo, molio bih da mi neko pojasni.

Inace, tv je zaista predobar, ja sam prezadovoljan.
Rugafet

#4419 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Rugafet »

Ma ne brini nista oko burn ina
CooK

#4420 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

clio_dci120 wrote:Cook i ostali, imam jos jedno pitanje...
Vec sam pitao, ali da jos jednom provjerim.
Posto sam citao po netu da je moguc burn in i na lcdu, ali pise navodno u formatu 4.3, imam sada pitanje u vezi formata 16.9.
Veceras kada sam dosao kod staraca malo uzeo da cackam, i koji god film bi pogledao format je 16.9, ali opet ima one crne linije gore i dolje.
Sad jesu li one stetne samo u formatu 4,3, jer vidim pise gledatje vas tv u formatu 16.9 , a i u tom formatu na filmovima koje pokrenem imaju te crne linije?
Ispada da su crne linije stetne samo u formatu 4,3, ali ne i u 16.9?
Da ne bi sta zeznuo, molio bih da mi neko pojasni.

Inace, tv je zaista predobar, ja sam prezadovoljan.
Ne znam gdje si procitao da je moguc burn-in i na LCD-u ali je to 100% netacna informacija. Moguc je samo image retention na IPS LCD panelima kada se duze zadrzi odredjena staticna slika ali se i to rijesi tako sto se 10-tak minuta pusti neki video sa dinamicnim sadrzajem dok kod VA LCD panela ne postoji ni image retention odnosno ne postoji apsolutno nikakvo zadrzavanje slike bez obzira koliko dugo bila staticna slika na njemu. U tvom TV-u je VA panel tako da nemas ama bas nikakvog razloga za brigu i gledaj sta hoces i kako god hoces nece nista ostati zadrzano na ekranu. Da je to kojim slucajem tako ovaj moj TV bi bio za baciti jer cesto zaspim dok gledam film pa preko cijele noci ostane ono Kodi-jevo sucelje i nakon 3 godine i dalje panel cist kao suza. :) Bas bih volio da mi posaljes link gdje pise da je moguc burn-in na LCD-u da im se malo smijem. :lol: :mrgreen: :evil:
clio_dci120

#4421 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by clio_dci120 »

Ma druze, kako sam se krenup druziti sa ovim TV-om, u odnosu na moj, 32, sad kako sam pod "euforijom" ima da i sebi takav kupim.

Da upravu si, nisam citao u vezi burninga, nego image retention na lcd-ovima. I pise da kao vremenom slabe led diode, nesto slicno pise i u uputstvu uz tv koje je doslo, pa ma bas trznulo u momentu zato sto vecina filmova ima ove crne linije gore i dolje.
CooK

#4423 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Nisu oni ovdje uopste spominjali da je LCD podlozan burn-inu nego samo image retention-u kao sto sam ti i ja iznad napisao tako da je OK clanak. VA panel nije podlozan ni image retentionu tako da budi bezbrizan. LED diodama toliko sporo opada osvjetljenje da nema sanse da opadne toliko da ti to ikako primjetis. Prije ce crknuti neka dioda ili TV nego sto ces ti primijetiti slabije osvjetljenje na TV-u tako da nemas sta da brines ni za to. Opusti se, uzivaj u TV-u i deri ga maksimalno dok je pod garancijom tj nemas ga sta cuvati a kada prodje garancija ako i dalje bude kod tebe onda tek mozes razmisljati o tim stvarima. A sto se tice kupovine istog i za sebe, pa sto da ne. ;)
CooK

#4424 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Sto se tice image retention-a na pojedinim vrstama panela evo zakljucak nakon testiranja na rtings.com pa ako nekome bude trebalo kasnije moze se ovdje informisati i da zavrsimo temu oko toga:
Image https://www.rtings.com/tv/tests/picture ... on-burn-in
Idemedosumom

#4425 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

Burn-in je moguć na LCD televizoru, ja vidio kod prijatelja. Doduše, radi se o nekom prastarom modelu, kojeg je i on kao polovnog nabavio.

Da bi do toga došlo, vjerovatno bi morala statična slika ostati heftu dana ili duže.
Post Reply