Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drugi profil wrote:Mislim da je to rezultat iskustva u korumpiranoj zemlji. Bogati ljudi voze bjesna auta. Bogati ljudi u korumpiranoj zemlji rade sta hoce jer se zakoni savijaju prema njima. Stoga je percepcija da bjesno auto znaci da je vozac radio sta hoce - divljao, sto i jeste najcesce slucaj na nasim cestama.
Vozaci tih auta se ponasaju kao da je njih nemoguce voziti propisno, kao da nemaju zmigavce i kao da imaju prednost na svakoj raskrsnici cak i prije hitne i vatrogasaca...
To je dakle iskustvo zivota u hebenoj BiH.
kokuz_sa wrote:najgore od svega ovoga je da
je neko sa napucanim golfom dvicom
koja je spustena do zemlje jurio
160 i pokupio i usmrtio pjesaka bilo bi
izletila na crveno za pjesake on je rega lik, jako dobar momak
voli brzu voznju ali navece samo kad nema nikoga i samo tada prelazi na crveno..ovako pjesak kriv..
i onda bi nikla tema da se daju dobrotvorni prilozi da mu se popravi golf 2
Za mene ne bi ni sekunde bila drugacija reakcika, kao sto sam u ostalom vec spomenuo tj. u isti kos strpao i sitne nitrase kao i vece ribe za bijesnim ubicama na cetiri tocka s koznjak interijerom
Isti sablon - i jedni i drugi divljaju usred urbane zone - adrenalin djanki tipovi i nafurani egom i osjecajem nedodirljivosti za volanom do neba.
Kakvo crno razgranicavanje dnevne voznje od nocne - divljanju usred grada NIJE MJESTO i tacka! Zapici autoputem do Zenice 2h tamo i natrag i ispuhuj se do mile volje, snimaj kontrolnu tablu da se pohvalis kako si isao 200mk/h itd. ali GRAD nije mjesto ni u po noci ni u po dana za takvo istresanje frustracija
Hajlac wrote:
Nije prica jel mu bilo zeleno ili ne, vec kolikom brzinom je furao i kako je to uticalo na smrtni ishod nesrece kao i o tome koliko duga je bila cistina (raskrsnica) prije zebre na kojoj je jasno morao vidjeti pjesaka(osim ako fura >100km/h pa kasno uvidja da ce zgaziti pjesaka).
Jel i "laicki i moralno" mrtav tj. opravdava li to divljanje vozaca bijesnih auta koji zakace te pjesake ???
Opet se vracam na ono da ogranicenje od 60km/h nije proizvoljno doneseno vec upravo zbog vremena reakcije vozaca na situacije, pa i iskakanje pjesaka na crveno. A tvoja uloga ovdje je da relativizujes pjesaka-zrtvu palamudjenjem o crvenom za istog(iako nemas dokaza da je zrtva prelazila na crveno dok s druge strane postoje indicije da je majmun vozio 2x vise od ogranicenja). Aferim.
Ti ogranicen ko balkon.
Ja nisam nista tvrdio povodom ovog slucaja, a posebno da je uredu voziti preko ogranicenja. Prica se citavo vrijeme vrti oko toga da je moglo biti zeleno. Ja od pocetka tvrdim da treba pustiti ljude koji su za to plaćeni da urade svoj posao.
Na tvoje tvrdnje gjde si letio pred rudu da je covjek kriv sam ti skrenuo paznju na evetualne scenarije koji su u opticaju u ovom slucaju.
Sto se tiče boldiranog, de navedi gdje ja to nesto relativizujem.
sorcerer wrote:mene kad sam polagao ucili su da je pjesak uvijek u pravu i da se mora zaustaviti auto kad zakoraci na cestu,cak sam i pao gradsku jednom zbog toga..
drugi profil wrote:Dosad bih troje poslao u vjecna lovista da nisam vozio kako vozim jer sam u dlaku stao na njihovo bezglavo lomatanje po cesti Ovako nikom nista. Opsujem mu sve po redu, udahnem duboko i nastavim voznju.
Dok za ovoga CLS-asa, cije inicijale se jedino Oslobodjenje drznulo da objavi dok su Avaz i Klix presutili, svjedoci rekose da su ga jos u Blazuju na autoputu vidjeli kako je pored njih ogromnom brzinom profurao...
Bodkin wrote:
ne znam kako se tretira zato sto je smrtni slucaj ali jaranica moja dobila hladno kaznu jer je auto udarilo a ona prelazila na crveno ili van pjesackog dok je autima zeleno
Pa logično.
Jedino je ovim gore filozofima teško objasiti da vozač nije kriv ako pješak pređe na crvenom ulicu.
A o divljanju 2x vecom brzinom od dozvoljene necemo pricati jelda
sorcerer wrote:mene kad sam polagao ucili su da je pjesak uvijek u pravu i da se mora zaustaviti auto kad zakoraci na cestu,cak sam i pao gradsku jednom zbog toga..
Da, ako nema semfora.
hvala ti sto si me prosvijetlio ,znaci od danas mogu gazit pjesake tamo gdje ima semafor? mogu se i pozvat da si mi ti rekao ako me ko pita?
Da, ako nema semfora.
hvala ti sto si me prosvijetlio ,znaci od danas mogu gazit pjesake tamo gdje ima semafor? mogu se i pozvat da si mi ti rekao ako me ko pita?
muha_sa wrote:
nisam otkrio toplu vodu al ovdje je ocito da je vozac mercedesa prekoracio brzinu što je ženu koštalo života pa sad više i nije bitno jel joj bilo crveno il zeleno
Drug, govorim sa pravne strane.
S ljudske strane, svakom normalnom je vrlo tesko "nositi" nekoga na dusi.
sa pravne strane žena je kriva jer je prelazila na za nju crveno a on ce odgovarat zbog nepoštivanja ogranicenja što je imalo za posljedicu smrt pješaka.
moje mišljenje a i logicno je da bi trebalo bit tako al............................
A otkad smo to zdravo za gotovo uzeli rekla-kazala price da je zena prelazila na crveno???
Toliko je na komentarima na clanak bilo insinuacija o mjestu prelaska zene (iza nepostojece kucice/trafike)/ mogucnosti namjernog iskakanja pred auto i slicnih bljuvotina, da ovo vec poprima oblike kampanje ocrnjivanja zrtve. Mislim ne optuzujem tebe vec ukazujem na to kako olako ljudi prihvate price onih koji "peru" divljaka za volanom.
muha_sa wrote:vjerujem i treba tako da bude i nek su te kaznili.
gorko iskustvo, al se škola naucila.
Upravo zato sto nikakve zabrane(crveno svjetlo) itd. ne mogu ni teoretski opravdati tako olaku izvjesnost teskih povreda i smrti i fundamentalno 10x rizicnije skupine ucesnika u saobracaju - pjesaka i biciklista koji nemaju tonu metala da zastiti njihove koscice i kicmu od smrtnih posljedica nesrece/sudara. To je i pticama na grani jasno.
Hajlac wrote:
A otkad smo to zdravo za gotovo uzeli rekla-kazala price da je zena prelazila na crveno???
Toliko je na komentarima na clanak bilo insinuacija o mjestu prelaska zene (iza nepostojece kucice/trafike)/ mogucnosti namjernog iskakanja pred auto i slicnih bljuvotina, da ovo vec poprima oblike kampanje ocrnjivanja zrtve. Mislim ne optuzujem tebe vec ukazujem na to kako olako ljudi prihvate price onih koji "peru" divljaka za volanom.
Pa poenta je da ne znamo nista sa 100% sigurnoscu.
Zato ne treba ljude po piku i Fb prozivati.
direstraits0078 wrote:Teska situacija, zivot je prestao, ali treba izvuci neku pouku. U Sarajevu na potezu Ilidza-Bascarsija ima toliko mjesta na kojima je lako pokupiti pjesaka. I biti kriv, da se covjek sam pred sobom ne moze oprati, pred zakonom takodje.
1. Prolaz pored svake tramvajske slicne izvedbe kao i ova na Nedzaricima (Alipasino, Otoka, Malta...). Desilo mi se x puta da vozim krajnjom lijevom trakom u pravcu grada i da vidim pjesaka koji se sprema pretrcati na crveno, na pjesackom ili iza pjesackog, kod ili iza natkrivenog dijela stajalista. Vidim pjesaka jer znam sta moze da me ocekuje pa dodatno pazim i ne vozim preko 60 km/h, noga je spremna na kocnici, a stisnem sirenu. Na Otoci sam stao u pola metra, isti slucaj je bio, starija osoba, pretrcava na crveno na pjesackom. Meni debelo zeleno, krenuo iz kolone sa semafora, nisam hvatao zeleni val od Remize. Sreca da je stao i ovaj u srednjoj traci inace bi je pokupio. Ali smo stali, samo zato sto smo se drzali ogranicenja i pazili na pjesaka. DA nismo stali bili bismo krivi, bez obzira sto je pjesak krenuo na crveno. A bili bismo krivi jer je za ocekivati pjesaka koji prelazi na crveno kraj autobusne ili tramvajske. Zato u propisima stoji da se pjesackom prelazu, zaustavljenom autobusu ili tramvaju prilazi s povecanim oprezom. Bio saobracaj regulisan semaforom ili ne.
2. Tramvajske stanice na Obali, ista situacija: vise puta sam kocio jer mi je iza tramvaja izletio pjesak kod Poste ili kod Drvenije. Meni debelo zeleno, prolazim pored tramvaja i ocekujem pjesaka. Da nisam ocekivao pjesaka, bio bih pred sobom kriv, bez obzira sto bi i taj pjesak bio kriv za nepostivanje znaka da sam ga pregazio. Pjesaku bi bilo kasno, tj. u kontaktu izmedju pjesaka i automobila obicno pjesaku bude kasno da izvuce pouku.
Zato bi bilo dobro kad bi vozaci izvukli pouku iz ovakvih nesretnih dogadjaja, da se manje pune stupci u Crnoj hronici.
Da je vizionarstva i pameti u Vlastima, odavno bi se strogo sprovodilo kaznjavanje pjesaka koji kao ovce trce jedan za drugim kao bez mozga i tako izlijecu iza tramvaja, stajalista itd. Koliko god se isti bunili i urlikali o nepravdi da se sitnu buraniju kaznjava a krupnoj gleda kroz prste. Odnegle se mora red poceti uvoditi.
Hajlac wrote:
Pa poenta je da ne znamo nista sa 100% sigurnoscu.
Zato ne treba ljude po piku i Fb prozivati.
Odatle je i krenula rasprava.
Itekako treba jer se radi upravo o tom miljeu furaca za bijesnim autima, koji svako malo mijenjaju "makine", loze se na bijesna 250+ km/h trkaca auta a o pozadini izvora para kojim finansiraju te svoje hirove i "need for speed" u zemlji bezakonja, opste korupcije i krininala, bujanja tajkuna da ne pricam.
Dok drustvo/narod sve vise spada na prosjacki stap, tajkuni i sinovi im (poput tih Maksumica) sica li se sica bogataskim autima divljajuci po urbanim podrucjima.
"Elita" doslovno kosi obicne smrtnike na cestama i obicno se izvuku kako pravno tako i zdravstveno.
Sad ti pucaj u prazno palamudeci o toboze ljubomori nas koji eto nismo bili dovoljno sposobni/poduzetni da svako 6 mjeseci mijenjamo bijesna auta od 60+ hiljada KM kako nam se cejfne bla bla bla
Last edited by Hajlac on 25/09/2013 01:31, edited 1 time in total.
Stvarno ili treba obavezno napraviti pasarele na sve i jednoj tramvajskoj stanici ili treba pokupiti sve penzionere i lijepo ih na obuku kako biti pješak. Danas na Čobaniji, izleti penzioner iz pošte jer je vidio tramvaj i odmah pravo preko ceste krenu. Znači bukvalno je vidio tramvaj još iz pošte i zaletio se pravo da pretrčava cestu na puno zeleno svjetlo za auta i kroz prilično gust saobraćaj. Malo je falilo da ga udari jedan frajer sa caddyem.
Nije mi jasno šta njima ide kroz glavu i gdje toliko žure. Ako ništa imaju vremena slobodnog. Definitivno precijene sebe i svoje mogućnosti i zaborave da više nisu brzi kao nekada...
Ljudi stariji od 65 ili 70 godina su vrlo cesto blago dementni ili cak i teze. Njihove postupke ne mozes racionalno objasniti jer ne znas jel on u tom casu u 1952. ili 1976. ili nekoj drugoj godini. Oni se zatackaju na nesto i sve druge okolnosti zanemare. Inace kad s njima razgovaras, djeluju sasvim prisebno, staracki. Zato se ja staraca u saobracaju najvise bojim.
Tu činjenicu ti kao vozač znaš i prema tome prilagođavas svoju vožnju. Vozač je taj koji je dužan da izbjegava nesreću, a ne da gazi pješaka jer mu se namjestio na pješačkom ili pored pješačkog, bilo pješaku crveno ili ne.
Sta reci kad ljudi sami ne paze na svoje zivote.
Imao sam slican slucaj u porodici.Na zalost mom ocu se isto desilo,jadna nana od 85 godina izadje na cestu Skoro 10 godina poslije stari jos uvijek s vremena na vrijeme sanja sve sto se desilo.